Νέα γενιά LEICA στις 9/9/2009

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
δείτε http://www.dpreview.com/news/0908/09083101leicavideo.asp
τί θα είναι άραγε;;;

λογικά περιμένουμε μια Μ9, δηλ. μια κάμερα τηλεμετρική με full frame αισθητήρα γύρω στα 12-18 μεγα, η οποία λογικά θα σκοτώνει, αφού οι φακοί της LEICA προσφέρουν πολύ μεγάλη αναλυτικότητα, μεγαλύτερη από αυτή των επαγγελματικών φακών της ΝΙΚΟΝ και CANON.

Όμως μετά την παρουσίαση πέρυσι της σειράς S που δεν την περίμενε κανείς, μπορεί να έχουμε κάποια νέα μεγάλη έκπληξη...

http://stuff.tv/news/Leica-M9-to-be-announced-on-the-same-day-as-Apples-iPod-event/13137/
Ενδιαφέρουσα πληροφωρία
Το έψαξα λίγο για το αν θα δέχεται τους παλιούς φακούς της σειράς Μ(έχω από τον 105 μέχρι τον 21) και από το πιό πάνω site μοιάζει να γίνεται.Θα δούμε σε λίγες μέρες.
ΥΓ.Όταν λέμε full frame τι εννούμε?

FF σημαίνει αισθητήρα με επιφάνεια ίση με το καρέ του φιλμ του φορμά 135, δλδ 36x24mm ("πλήρες" φορμά ή Full Frame). Οι προηγούμενες ψηφιακές τηλεμετρικές Leica είχαν μικρότερο αισθητήρα, οπότε το κάδρο των φακών ήταν ίσο με 1.33 χ το εστιακό τους μήκος (εν ολίγοις ο 21mm έδινε κάδρο σαν 28ρης). Ο λόγος ήταν ότι στις τηλεμετρικές, ο φακός είναι πολύ κοντά στο επίπεδο εστίασης (αισθητήρας εν προκειμένω), οπότε το φως πέφτει με μεγάλη γωνία στα άκρα του αισθητήρα. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα, γιατί κάθε φωτοευαίσθητο στοιχείο μοιάζει με πηγάδι, οπότε το φως δεν φτάνει ομοιόμορφα στον πάτο κάθε "πηγαδιού", αλλά αναλόγως με τι γωνία πέφτει (κέντρο-άκρα). Αυτό υποτίθεται το λύνουν με μικροφακούς με έκκεντρη διάταξη (ώστε όσο πλησιάζουμε στα άκρα του αισθητήρα, να στέλνουν το φως με μεγαλύτερη γωνία ώστε να φτάνει στον πάτο του "πηγαδιού"), και με λογισμικό. Τώρα να το έχουν λύσει τόσο καλά ώστε να προχωρήσουν σε αύξηση του μεγέθους του αισθητήρα σε ένα πλήρες καρέ (και άρα μεγαλύτερης προσπίπτουσας γωνίας του φωτός στα άκρα); Θα δείξει.

Ασύμφορη πάντως η Leica, πανάκριβη.

FF σημαίνει αισθητήρα με επιφάνεια ίση με το καρέ του φιλμ του φορμά 135, δλδ 36x24mm ("πλήρες" φορμά ή Full Frame). Οι προηγούμενες ψηφιακές τηλεμετρικές Leica είχαν μικρότερο αισθητήρα, οπότε το κάδρο των φακών ήταν ίσο με 1.33 χ το εστιακό τους μήκος (εν ολίγοις ο 21mm έδινε κάδρο σαν 28ρης). Ο λόγος ήταν ότι στις τηλεμετρικές, ο φακός είναι πολύ κοντά στο επίπεδο εστίασης (αισθητήρας εν προκειμένω), οπότε το φως πέφτει με μεγάλη γωνία στα άκρα του αισθητήρα. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα, γιατί κάθε φωτοευαίσθητο στοιχείο μοιάζει με πηγάδι, οπότε το φως δεν φτάνει ομοιόμορφα στον πάτο κάθε "πηγαδιού", αλλά αναλόγως με τι γωνία πέφτει (κέντρο-άκρα). Αυτό υποτίθεται το λύνουν με μικροφακούς με έκκεντρη διάταξη (ώστε όσο πλησιάζουμε στα άκρα του αισθητήρα, να στέλνουν το φως με μεγαλύτερη γωνία ώστε να φτάνει στον πάτο του "πηγαδιού"), και με λογισμικό. Τώρα να το έχουν λύσει τόσο καλά ώστε να προχωρήσουν σε αύξηση του μεγέθους του αισθητήρα σε ένα πλήρες καρέ (και άρα μεγαλύτερης προσπίπτουσας γωνίας του φωτός στα άκρα); Θα δείξει.

Ασύμφορη πάντως η Leica, πανάκριβη.

Ευχαριστώ κατάλαβα.Για τη περίπτωσή μου όμως έχοντας τους φακούς και μη έχοντας ασχοληθεί με τα ψηφιακά ίσως είναι μία λύση??

8000Ε είναι πάρα πολλά,πιστεύω όμως ότι πολύ γρήγορα θα πέσει και έχω κάποιες άκρες για αγορά Leica.Το ερώτημα για μένα είναι.."ή Νikon" που επίσεις έχω αρκετούς φακούς αλλά και μέχρι πότε θα ανθίσταμαι του "σοβαρού" ψηφιακού μέσου κυρίως.Αυτός βέβαια είναι δικός μου προβλιματισμός.

Δηλαδή αυτή δεν θα είναι Panasonic με το logo της Leica;

Έκτωρα, ούτε η LEICA M8 και LEICA M8.2 ήταν PANASONIC. Ήταν και είναι κάμερες κατευθείαν από το Solms. Τώρα για την απόδοσή τους δεν ξέρω τίποτε, δεν έχω πιάσει ποτέ καμιά στα χέρια μου.

8000Ε είναι πάρα πολλά,πιστεύω όμως ότι πολύ γρήγορα θα πέσει και έχω κάποιες άκρες για αγορά Leica.Το ερώτημα για μένα είναι.."ή Νikon" που επίσεις έχω αρκετούς φακούς αλλά και μέχρι πότε θα ανθίσταμαι του "σοβαρού" ψηφιακού μέσου κυρίως.Αυτός βέβαια είναι δικός μου προβλιματισμός.

άρχισαν οι παρουσιάσεις. καλό θα είναι να δεις τί θα ανακοινωθεί. Μετά περίμενε να δεις και τα αποτελέσματα.

Πάντως πλέον με 2500 ευρώ (ή και λιγότερο) παίρνεις μηχανή με απόδοση συγκρίσιμη με το 6Χ4,5 (NIKON D700) και με 6Χ7 (CANON 5D MKII). Και δεν μιλώ μόνο για ανάλυση αλλά για συνολική ποιότητα ειδικά από τη στιγμή που θα επεξεργάζεσαι αρχεία raw και δεν θα περιορίζεσαι στα Jpgs.

O πιο φθηνός τρόπος να χρησιμοποιήσεις σε ψηφιακό μέσο τους φακούς που έχεις από μοντούρα Leica M (ή και βιδωτούς μ39) είναι οι μηχανές Micro 4/3 (οι μόνες που παίρνουν και τηλεμετρικούς). Η Olympus Pen, πρώτη και καλύτερη. Αλλά ο συντελεστής κροπ θα είναι 2x. Δηλαδή ο 50ρης θα δίνει κάδρο 100ρη, ο 24ρης και 28ρης κάδρο όχι ευρυγώνιο, αλλά νορμάλ κ.ο.κ.
Τώρα εάν έχει κανέναν noctilux, αξίζει ίσως η προσπάθεια. Η Ολυ έχει και σταθεροποίηση ενσωματωμένη στον αισθητήρα.

Τώρα για το "πολύ γρήγορα θα πέσει", διατηρώ τις επιφυλάξεις μου, γιατί η Leica δεν φαίνεται να ανταγωνίζεται σε τιμολογιακή πολιτική τους λοιπούς παίκτες, τους ασχολούμενους με την "πλέμπα". H M8 βγήκε πριν 3 χρόνια στις 3.000 λίρες, τόσο έχει και τώρα (η "ανανέωσή" της Μ8.2). Τι να λέμε, Leica είναι αυτή. Εδώ μόλις ανακοίνωσε σύστημα ψηφιακών slr "ημιμεσαίου" φορμά (45χ30mm, λίγο πάνω από το φιλμ 35μμ), μαζί με φακούς που το υποστηρίζουν, όλα σε εξωφρενικές τιμές (30.000$ η μηχανή με 1 φακό!).

Σας ευχαριστώ όλους για τις γνώμες και συμβουλές,περιμένω τις εξελήξεις και θα δούμε.

Συμφωνώ με τον Βλάση ότι η Leica παρ'όλες τις οικονομικές της περιπέτειες εξακολουθεί να κρατάει την ποιότητα που πάντα τη χαρακτήριζε.Βέβαια με τιμές...ας μη το συζητάμε.

Έχουν διαρρεύσει πληροφορίες με χαρακτηριστικά και φωτογραφίες για δύο μηχανές, την M9 (αν και δεν είναι σίγουρο ότι η φωτό είναι αληθινή) και για την X1,

X1
leica-x1.jpg

* 12 mp APSC CEMOS sensor
* Leica Elmarit 24mm f/2.8 ASPH l;ens (equivalent to 35mm)
* Manual exposure operations (shutter dial/aperture dial
* Autofocus
* Built-in flash (this is the circle cover on top right)
* Bundled with Adobe Lightroom
* Made in Germany

Και M9
9-02-09leicam9.jpg

* Full frame CCD 24×36mm 18.2 mp sensor
* Improved image noise performance at high ISO settings
* Improved operation reactivity
* SD card slot
* Bundled with Adobe Lightroom

http://www.engadget.com/2009/09/02/leica-m9-and-x1-leak-out-ahead-of-schedule/
http://leicarumors.com/2009/09/02/breaking-news-leica-m9-and-leica-x1-pictures-leaked.aspx/
http://leicarumors.com/2009/09/02/leica-x1-leica-m9-specs.aspx/

Για να δούμε. Για το 24Χ36 είναι περίεργη η ανάλυση, ποιός έχει βγάλει αισθητήρα με τέτοια ανάλυση, η KODAK?

Για τον αισθητήρα APSC που φαίνεται εντελώς γελοίο. Από τη στιγμή που η LEICA είχε ξεκινήσει με αισθητήρα με συντελεστή 1,33Χ κι όχι 1,5Χ, μου φαίνεται στείο να γυρίσει πίσω στον πιο μικρό αισθητήρα, τώρα που τόσοι κατασκευαστές πηγαίνουν στο FF.