Νέα γενιά LEICA στις 9/9/2009

Επίσης λένε ότι το moire αντιμετωπίζεται με έναν πρωτοποριακό τρόπο εσωτερικά από τη μηχανή. Υπάρχουν πάντως ορισμένοι (15 για την ακρίβεια) που την χρησιμοποιούν για περίπου 3-4 μήνες τώρα και λένε εκπληκτικά πράγματα..... αλλά πώς να μην πουν, φαντάσου να είσαι εσύ ένας από τους 15 και να σε έχει εμπιστευτεί μια τέτοια εταιρεία...

Είδωμεν....

Όχι μόνο custom, αλλά και με την εγγύηση ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί ΠΟΥΘΕΝΑ αλλού και από ΚΑΝΕΝΑΝ άλλον κατασκευαστή.

Καλα αυτο αν η αποδοση δεν ειναι καλη μπορει να ειναι και καλο :D

Απάντηση: Re: Νέα γενιά LEICA στις 9/9/2009

H KODAK και η DALSA που έχουν συνεργαστεί συχνά στο παρελθόν στην παραγωγή τσιπ το συνηθίζουν να μη χρησιμοποιούν τέτοια φίλτρα. Π.Χ. η KODAK 14N/PRO/NX μια FF με 14 μεγα ήδη από το 2002 δεν είχε ΑΑ, με αποτέλεσμα να έχει εξαιρετικά χρώματα, αλλά η ανάλυσή της να μην είναι στα επίπεδα ενός κανονικού αισθητήρα bayer και κάποιες φορές εμφάνιζε έντονο Moire κάποτε και με μωβ απόχρωση.

Aπο την Kodak SLRn έχω κάποια εμπειρία (την δούλεψα για ενα φεγγάρι όταν κυκλοφόρησε) έχω να πώ τα εξής:
Εκπληκτική απόδοση στο studio. Σε λήψεις still life και σε πορτραίτα ήταν πραγματικά απίθανη.
Στις εξωτερικές λήψεις υπήρχε πρόβλημα! Ψυχρές εικόνες χωρίς ζωντάνια, αδιάφορες.
Συμπέρασμα: Το forte της ήταν οι συνθήκες ελεγχόμενου φωτισμού.

Τώρα απο το 2002 έχουν περάσει 7 χρόνια και η Kodak μόνο τυχαία δεν είναι.

Re: Απάντηση: Re: Νέα γενιά LEICA στις 9/9/2009

Aπο την Kodak SLRn έχω κάποια εμπειρία (την δούλεψα για ενα φεγγάρι όταν κυκλοφόρησε) έχω να πώ τα εξής:
Εκπληκτική απόδοση στο studio. Σε λήψεις still life και σε πορτραίτα ήταν πραγματικά απίθανη.
Στις εξωτερικές λήψεις υπήρχε πρόβλημα! Ψυχρές εικόνες χωρίς ζωντάνια, αδιάφορες.
Συμπέρασμα: Το forte της ήταν οι συνθήκες ελεγχόμενου φωτισμού.

Τώρα απο το 2002 έχουν περάσει 7 χρόνια και η Kodak μόνο τυχαία δεν είναι.

Αυτές CCD δεν είχαν? Μου κάνει εντύπωση αυτό που λες γιατί θεωρητικά η τεχνολογία αυτή αποδίδει καλύτερα σε εξωτερικές φωτογραφίες με φως από αντίστοιχες άλλες (CMOS, κτλ)......

'ντάξ' κι όποιος έχει να την πάρει, μακάρι να ξέρει και να την κρίνει και να την αξιοποιήσει, επειδής πολλά έχουν δει τα μάτια μου, σα να παίρνει ένας άσχετος Ferrari, για να κάνει βόλτες στην παραλιακή...

Αλλά , ρε "παιδιά", είπαμε , ο άνδρας δε μεγαλώνει ποτέ: απλά ακριβαίνουν τα παιχνίδια του...

Και , αν θέλει κάποιος να φωτογραφίζει , εξαιρετικά τεχνουργήματα όπως η LEICA , ΔΕ ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ Φωτογράφο...

Και , αν και "το μέσο* είναι το μύνημα" , όπως λέμε στη Σημειολογία, δεν παύει να είναι ένα ΜΕΣΟ , για να επικοινωνήσουμε αυτό που βλέπουμε , σε άλλους ...

*εδώ , η μηχανή η ίδια : "Τραβηγμένη με LEICA"

Όντως... αλλά στη φύση, πάλι, δεν απαντώνται συχνά τέτοια patterns, τέτοιας πυκνότητας και "δυσκολίας" (εκτός εάν βγάζουμε μάτια εντόμων, τι να πω...) που να βγάλουν μουαρέ...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Νέα γενιά LEICA στις 9/9/2009

Αυτές CCD δεν είχαν? Μου κάνει εντύπωση αυτό που λες γιατί θεωρητικά η τεχνολογία αυτή αποδίδει καλύτερα σε εξωτερικές φωτογραφίες με φως από αντίστοιχες άλλες (CMOS, κτλ)......

Το πρόβλημα είναι της συγκεκριμένης κάμερας αποκλειστικά και όχι όσων φέρουν αισθητήρα CCD γενικότερα.

H σωστή απόδοση των χρωμάτων δεν εξαρτάται από την τεχνολογία του αισθητήρα (CCD & CMOS έχουν ίδια σιλικόνη) αλλά απο το φίλτρο bayer αρχικά και στη συνέχεια απο το πόσο σωστή αντιστοίχηση γινεται απο τo εγγενες color space του αιθητήρα και τα γραμμικά (gamma=1) δεδομένα των RAW αρχείων στο RGB color space με το κατάλληλο "γ".

H σωστή απόδοση των χρωμάτων δεν εξαρτάται από την τεχνολογία του αισθητήρα (CCD & CMOS έχουν ίδια σιλικόνη) αλλά απο το φίλτρο bayer αρχικά και στη συνέχεια απο το πόσο σωστή αντιστοίχηση γινεται απο τo εγγενες color space του αιθητήρα και τα γραμμικά (gamma=1) δεδομένα των RAW αρχείων στο RGB color space με το κατάλληλο "γ".

Δεν μίλησα για απόδοση των χρωμάτων.....

Αλλά έτσι και αλλιώς λάθος έκανα, ανάποδα το θυμόμουν!

http://www.siliconimaging.com/cmos_fundamentals.htm
http://www.imveurope.com/features/feature.php?feature_id=90

Ψάξτε για outdoor για να δείτε τα ακριβή σημεία......

Άρα, για outdoor photography CMOS>CCD
low light CCD>CMOS

Τώρα βέβαια και όσο τα χρόνια περνάνε, η CMOS τεχνολογία γίνεται καλύτερη.....

......

Άρα, για outdoor photography CMOS>CCD
low light CCD>CMOS

Τώρα βέβαια και όσο τα χρόνια περνάνε, η CMOS τεχνολογία γίνεται καλύτερη.....

Καλα ελλιπη αρθρα να σου βρω κι εγω αμα θες. Ειναι περιεργο που δεν συγκρινουν επι μερους ποτε εναν αισθητηρα Foveon με τον CMOS η με το CCD.

Πάντως ο εν Ελλάδι αντιπροσωπος (Σκιαδόπουλος) έφερε ένα κομμάτι,
και από κοντά είναι ακόμη πιο όμορφη! Παραμένει το ίδιο ακριβή βέβαια... :D

Έλα ρε Ηλία πλάκα μας κάνεις; θα πάρουμε LEICA (ναι, καλά) για να τραβούμε HD video? μα αν δώσουμε 6000 ευρώ για την Μ9 θα δώσουμε κι άλλα 1000 και θα πάρουμε μια PANASONIC GH1.