Νέα μοντέλα slr από Canon-Pentax

Δεν ξέρω πόσο καλή περίπτωση μοιάζει η Κ20D σε αυτή την τιμή... Επί του παρόντος βγαίνει σχεδόν 200 ευρώ παραπάνω από την Canon 40D, η οποία και αποδεδειγμένα καλή μηχανή είναι, αλλά και υποστηρίζεται από ένα τεράστιο σύστημα φακών και αξεσουάρ. Οι Canon και οι Nikon έχουν όπως και να το κάνουμε το προβάδισμα σε αυτόν τον τομέα, καθώς διαθέτουν ένα πολύ εκτεταμένο σύστημα φακών -και μάλιστα κορυφαίων- (σε αντίθεση με Pentax/Sony/Olympus) και ο αγοραστής της μεσαίας κατηγορίας υπολογίζει σε αυτό, δεν είναι δηλαδή ο αγοραστής που θα μείνει στον έναν ή στους δύο μέτριους φακούς. Δεν μπορείς συνεπώς να βγάζεις μοντέλο μεσαίας κατηγορίας -βλ. Pentax K20D, Sony a700) και να το πασάρεις παραπάνω από το αντίστοιχο μοντέλο της Canon ή της Nikon, ισχυριζόμενος ότι και καλά είναι καλύτερο... Θα πρέπει η διαφορά να είναι σημαντική (εν προκειμένω κάθε άλλο παρά είναι) για να χτυπήσεις την αγορά.

Δεν ξέρω πόσο καλή περίπτωση μοιάζει η Κ20D σε αυτή την τιμή... Επί του παρόντος βγαίνει σχεδόν 200 ευρώ παραπάνω από την Canon 40D, η οποία και αποδεδειγμένα καλή μηχανή είναι, αλλά και υποστηρίζεται από ένα τεράστιο σύστημα φακών και αξεσουάρ. Οι Canon και οι Nikon έχουν όπως και να το κάνουμε το προβάδισμα σε αυτόν τον τομέα, καθώς διαθέτουν ένα πολύ εκτεταμένο σύστημα φακών -και μάλιστα κορυφαίων- (σε αντίθεση με Pentax/Sony/Olympus) και ο αγοραστής της μεσαίας κατηγορίας υπολογίζει σε αυτό, δεν είναι δηλαδή ο αγοραστής που θα μείνει στον έναν ή στους δύο μέτριους φακούς. Δεν μπορείς συνεπώς να βγάζεις μοντέλο μεσαίας κατηγορίας -βλ. Pentax K20D, Sony a700) και να το πασάρεις παραπάνω από το αντίστοιχο μοντέλο της Canon ή της Nikon, ισχυριζόμενος ότι και καλά είναι καλύτερο... Θα πρέπει η διαφορά να είναι σημαντική (εν προκειμένω κάθε άλλο παρά είναι) για να χτυπήσεις την αγορά.

Επί του παρόντος θεωρώ την τιμή της Κ20D "πρώιμη". Την υπολογίζω να πέσει 300 ευρώ κάτω σύντομα, διαφορετικά απλά δεν έχει μέλλον! Οι λόγοι που ανέφερες είναι ικανοί να κάνουν ακόμα κι έναν pentax user να πάρει έναν αντάπτορα για τους φακούς του και να πάει σε canon! Αν δεν προσέξει η Pentax θα περάσει στην ιστορία, τουλάχιστον στο μικρό format...

Εκτός κι αν βγεί το αντίστοιχο μοντέλο της Samsung στην σωστή τιμή κάνοντας την έκπληξη! Αλλά Samsung σε αυτή την κατηγορία δύσκολα θα αγόραζε κάποιος...

Οι λόγοι που ανέφερες είναι ικανοί να κάνουν ακόμα κι έναν pentax user να πάρει έναν αντάπτορα για τους φακούς του και να πάει σε canon!

μια και το ανέφερες, οι φακοί μοντούρας Κ (και φυσικά Μ42, δεν ξέρω εάν ισχύει και για την Κ-Α, δεν κατέχω πλήρως τα της μοντούρας της Pentax) προσαρμόζονται μεν στα ψηφιακά σώματα της εταιρίας, αλλά δεν γίνεται με αυτούς φωτομέτρηση! Τους δουλεύεις μόνο στο Μ! Όπως δεν γίνεται φωτομέτρηση στις Nikon της εισαγωγικής κατηγορίας (μέχρι και την D80 νομίζω) με τους παλιούς Nikkor.

Κατά τα άλλα οι δύο εταιρίες πολυδιαφημίζουν τη "συμβατότητα" με "πρακτικώς όλους τους φακούς που έχουν κατασκευάσει"!

Εν τω μεταξύ, όλοι, μα όλοι οι παραπάνω φακοί, ακόμη και οι non-Ai Nikkor, στις Canon, ακόμη και στην ταπεινή μου 350D, λειτουργούν κανονικά, με φωτομέτρηση!

μια και το ανέφερες, οι φακοί μοντούρας Κ (και φυσικά Μ42, δεν ξέρω εάν ισχύει και για την Κ-Α, δεν κατέχω πλήρως τα της μοντούρας της Pentax) προσαρμόζονται μεν στα ψηφιακά σώματα της εταιρίας, αλλά δεν γίνεται με αυτούς φωτομέτρηση! Τους δουλεύεις μόνο στο Μ! Όπως δεν γίνεται φωτομέτρηση στις Nikon της εισαγωγικής κατηγορίας (μέχρι και την D80 νομίζω) με τους παλιούς Nikkor.

Θεωρώ δεδομένο ότι θα δουλεύονται στο Μ, αλλά δεν λειτουργεί καν φωτόμετρο που να δείχνει "κάτι";
Νομίζω οι KA δουλεύανε κανονικά και με διάφραγμα στην ist, αλλά δεν παίρνω κι όρκο...
Πάλι με φωτόμετρο στο χέρι θα τρέχουμε; ;)

Κατά τα άλλα οι δύο εταιρίες πολυδιαφημίζουν τη "συμβατότητα" με "πρακτικώς όλους τους φακούς που έχουν κατασκευάσει"!

Ότι θέλουν ένα χέρι ξύλο απ' τους χρήστες τους, το θέλουν σίγουρα!!
Μάλλον όμως έχουν βρει τον τρόπο να ξαναπουλάνε και στους δικούς τους προφασιζόμενοι "εξελίξεις"...

Εν τω μεταξύ, όλοι, μα όλοι οι παραπάνω φακοί, ακόμη και οι non-Ai Nikkor, στις Canon, ακόμη και στην ταπεινή μου 350D, λειτουργούν κανονικά, με φωτομέτρηση!

Με κάτι τέτοιες ουσιαστικές προσεγμένες λεπτομέρειες ανέβηκε προφανώς στην κορυφή η Canon, αν και νομίζω έχει κι αυτή τις ασυμβατότητες με τους παλιούς δικούς της να παλέψει...

Εννοείται ότι η Canon είχε φάει πολύ μεγάλο κράξιμο πριν 20 χρόνια, όταν διέγραψε μονοκονδυλιά τη μοντούρα FD όπου υπήρχε έτοιμο πλήρες σύστημα φακών (και L !!!) για το σύστημα EOS. Η ειρωνεία είναι ότι μπορεί να πάρει σήμερα (οκ, σε χειροκίνητο) τους περισσότερους φακούς τρίτων, αλλά όχι τους δικούς της FD (τους τελευταίους μόνο με οπτικό στοιχείο, αλλιώς μόνο για close-ups).

Αλλά με τους φακούς που προσαρμόζω, φωτογραφίζω σε πρόγραμμα A, (και Μ φυσικά εάν θέλω). Τη βασική φωτομέτρηση την κάνει η μηχανή, συνήθως αντισταθμίζω σταθερά -1/3 EV, λόγω αλλαγής οθόνης εστίασης με πιο σκούρα.

Εννοείται ότι η Canon είχε φάει πολύ μεγάλο κράξιμο πριν 20 χρόνια, όταν διέγραψε μονοκονδυλιά τη μοντούρα FD όπου υπήρχε έτοιμο πλήρες σύστημα φακών (και L !!!) για το σύστημα EOS.

Ουδείς αναμάρτητος! ;)
Αν και στο μεσαίο format δεν έτυχε να ακούσω παρόμοιες ιστορίες...

Η ειρωνεία είναι ότι μπορεί να πάρει σήμερα (οκ, σε χειροκίνητο) τους περισσότερους φακούς τρίτων, αλλά όχι τους δικούς της FD (τους τελευταίους μόνο με οπτικό στοιχείο, αλλιώς μόνο για close-ups).

Από τους αντάπτορες με οπτικό στοιχείο, είναι κανένας της προκοπής; Δεν νομίζω να έχει βγάλει κάτι η ίδια η Canon. Ένα φιλαράκι έχει ακόμα αρκετούς παλιούς, κι αναρωτιέμαι μήπως θα μπορούσε να τους ξαναχαρεί! Κάτι άλλο που μου έλεγε είναι πρόβλημα με τις ηλεκτρικές τους επαφές σε νέα σώματα, αν θυμάμαι καλά. Θέλανε μονωτικό δαχτυλίδι, ή κάτι τέτοιο...

Αλλά με τους φακούς που προσαρμόζω, φωτογραφίζω σε πρόγραμμα A, (και Μ φυσικά εάν θέλω). Τη βασική φωτομέτρηση την κάνει η μηχανή, συνήθως αντισταθμίζω σταθερά -1/3 EV, λόγω αλλαγής οθόνης εστίασης με πιο σκούρα.

-1/3 EV, μικρή η ζημιά ευτυχώς... Φαντάζομαι ότι απολαμβάνεις τόσο περισσότερο την νέα οθόνη εστίασης, που δεν σε νοιάζει καν!