Νέα Nikon D3X

Re: Φήμες για Nikon D3X (και D400) !

"The D3X boasts a specially-developed FX-format CMOS image sensor with 12-channel readout, gapless micro lens array and on-chip noise reduction. It delivers class-leading levels of continuous shooting speed and noise management at higher sensitivities without sacrificing detail."

Ένας εντυπωσιακός τρόπος για να πεις: "ο Exmor που μας έδωκε η Σόνυ".

Μια Α900 στην τριπλή (περίπου) τιμή. Για χρήση 200-800 iso (οκ, ούτως ή άλλως απευθύνεται σε φωτογράφους στούντιο ή τοπίου).

Απάντηση: Φήμες για Nikon D3X (και D400) !

Καλά, απο τις φωτογραφίες στο web δεν βγάζει κανείς συμπεράσματα.
Υπάρχει μια κόντρα προ των πυλών τώρα: 1DS MKIII vs D3X
Πεδίο δράσης και δόξης λαμπρόν.
Μόνο που σε συτήν την κόντρα θα δούμε πάλι ένα μάτσο χάλια φωτογραφίες απο τους ειδικούς δοκιμαστές...

Δεν ξερω. Billy εγώ δεν εχω την γνωση να κρινω αυτά τα εργαλεία απλά το έβαλα για πληροφόρηση..

Αλλά επιμένω οτι η μηχανή ειναι ακριβή ...

Φυσικά και είναι πανάκριβη!Για κάποιον επαγγελματία βέβαια,που έχει επενδύσει πολλά στο σύστημα nikon, δεν ξέρω πως ακριβώς θα σκεφτεί.

Ίσως μια αρκετά σοβαρή πρόταση για τοπία;

"The D3X boasts a specially-developed FX-format CMOS image sensor with 12-channel readout, gapless micro lens array and on-chip noise reduction. It delivers class-leading levels of continuous shooting speed and noise management at higher sensitivities without sacrificing detail."

Ένας εντυπωσιακός τρόπος για να πεις: "ο Exmor που μας έδωκε η Σόνυ".

Μια Α900 στην τριπλή (περίπου) τιμή. Για χρήση 200-800 iso (οκ, ούτως ή άλλως απευθύνεται σε φωτογράφους στούντιο ή τοπίου).

Δεν ξέρω τί θα έκανα. Αν η ποιότητα της 5D MKII για τοπίο είναι καλύτερη από της Α900 και ισάξια με της D3X, προσωπικά αν ήμουν επαγγελματίας θα άλλαζα σύστημα. Διότι με 6000-6500 ευρώ, θα μπορούσα να πάρω όλο το σετ των καλών φακών (16-35, 24-70, 70-200, 300/4, 85, 100 macro) μαζί με το σώμα, άρα θα μου περίσσευαν χρήματα από τη ρευστοποίηση του συστήματος της ΝΙΚΟΝ που θα´είχα από πριν.

Και το σώμα της 5D δεν είναι καθόλου υποδεέστερο για χρήση τοπίου.

Είμαι επιφυλακτικός να υποστηρίξω ότι πρόκειται για τον ίδιο ακριβώς αισθητήρα με εκείνον της Α900. Ο λόγος; Ότι ο FF αισθητήρας της SONY είναι 12bits , ενώ αυτός της D3X, όπως και αυτοί της D3/D700 είναι εσωτερικά 16 ή 14 bits και κάνουν την μετατροπή σε 12 bits στην έξοδο, αν έχω καταλάβει καλά.

Φυσικά η εξωφρενική τιμή δεν δικαιολογείται με τίποτε.

To 12/14 bit έχει να κάνει με τα συνοδευτικά ηλεκτρονικά περισσότερο. Τα 16 bit αναφέρονται προφανώς στην εσωτερική επεξεργασία.
Τα πολλά bit δίνουν βελτίωση στο δυναμικό εύρος στα σκοτεινά, αυτό είναι σίγουρο, τουλάχιστον 2/3 στοπ.

Εάν πρόσεξες πάντως, ως "κανονική" ευαισθησία η Nikon έξυπνα ανακοινώνει μέχρι τα 1600iso. Προφανώς δεν θέλει να δώσει υποσχέσεις που δεν μπορεί να τηρήσει, ως προς την ποιότητα του αρχείου στα ψηλά.

Είμαι επιφυλακτικός να υποστηρίξω ότι πρόκειται για τον ίδιο ακριβώς αισθητήρα με εκείνον της Α900. Ο λόγος; Ότι ο FF αισθητήρας της SONY είναι 12bits , ενώ αυτός της D3X, όπως και αυτοί της D3/D700 είναι εσωτερικά 16 ή 14 bits και κάνουν την μετατροπή σε 12 bits στην έξοδο, αν έχω καταλάβει καλά.

Tα ιδια λεει και ο Hogan στο λινκ που παραθεσα λιγο πριν. Ο αισθητήρας πιθανοτατα ειναι μια υβριδική κατάσταση με στοιχεια και από τους 2 κατασκευαστες

Παντως τα πρώτα δειγματα ειναι πραγματικά (τουλαχιστον στα δικά μου ματια ) ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ (υπομονή στο ανοιγμα)

http://chsv.nikon-image.com/jpn/products/camera/slr/digital/d3x/img/sample/pic_001.jpg

http://www.nikon-image.com/jpn/products/camera/slr/digital/d3x/sample.htm

Είναι εκπληκτικά.
Κανείς δεν αντιλέγει, με τους κατάλληλους φακούς ο αισθητήρας μπορεί να δώσει απίστευτη λεπτομέρεια.
Προσέξτε όμως φακούς:

24-70/2.8, 60/2.8 micro, 200/2vr, 500/4vr και η τελευταία με τον πιο ταπεινό του σετ, τον 50/1.4G. Ο οποίος δείχνει καθαρά πως έχει φτάσει στο όριό του. Ο 60/2.8 micro, αντιθέτως, έχει γράψει ανατριχιαστικά πολλή λεπτομέρεια. Προσέξτε πόσες ατέλειες έχει το μοντέλο. Μια μύτη όλο χνούδι!

Ο αισθητήρας πιθανοτατα ειναι μια υβριδική κατάσταση με στοιχεια και από τους 2 κατασκευαστες

Δεν παίζουν τέτοια πράγματα στους αισθητήρες. Οι όποιες αλλαγές είναι στα συνοδευτικά ηλεκτρονικά του αισθητήρα. Αφού πρόκειται για την ίδια κατά βάση "γκοφρέτα" σιλικόνης.
Τα περαιτέρω είναι περισσότερο θέμα γοήτρου. Ασφαλώς και δεν θα έπαιρνε αυτούσιο τον αισθητήρα από τη Sony μία ιστορική φωτογραφική εταιρία. Και φυσικά τα συνοδευτικά ηλεκτρονικά κάνουν σημαντικό μέρος της όλης δουλειάς. Βέβαια το φυσικό όριο το θέτει ο καθεαυτός αισθητήρας.

Και φυσικά, μην περιμένετε να ακούσετε από τη Νίκον να ανακοινώνει ανοικτά την πηγή προέλευσης του αισθητήρα της D3x. Θα έπρεπε να σας πονηρέψει η μέχρι τώρα τακτική της... για τον αισθητήρα της ημιεπαγγελματικής D300 ανακοίνωσε καθαρά πως πρόκειται για "παραλλαγή" του ΙΜΧ021 της Sony, στις D3 και D700, τσιμουδιά. Εμ, πρεστίζ....

αλλιως πως θα ζηταγε τα τριπλασια λεφτα απο τους Nikonians σε σχεση με οτι κοστιζει η Α900?

ειναι και θεμα πελατολογιου.

Aπ οτι λεει και ο Ηogan μιλαμε για 2 διαφορετικους αισθητηρες με καποια κοινα (the light sensing area of the photosite) που ομως θα παραγουν διαφορετικα αποτελεσματα.

αποσπασμα απο τον Ηogan

"So it seems clear to me that the D3x sensor isn't the A900 sensor. There are some obvious differences that can be gleaned from the specs and without access to technical data sheets. At the same time, there are too many coincidences for the D3x sensor not to be based on the Sony sensel (the light sensing area of the photosite). It also seems clear that the low-pass filter is handled differently in the Nikon version. So all those thinking that the A900 and D3x should be the "same" for raw files are probably going to be proven wrong. And for JPEG files, the EXPEED and BIONZ image processing ASICs are certainly going to produce different results."

Σίγουρα θα είναι διαφορετικό το αποτέλεσμα, δεν το συζητάμε. Τα ηλεκτρονικά που συνοδεύουν τον καθεαυτό αισθητήρα παίζουν μεγάλο ρόλο. Και φυσικά οι επιλογές ως προς το φίλτρο ΑΑ (οξύτητα vs μουαρέ και τεχνουργημάτων).
Αλλά ο καθεαυτός αισθητήρας, δηλαδή τα φωτοστοιχεία (και οι μικροφακοί, φαντάζομαι, πακέτο πάνε αυτά) είναι ασφαλώς ο ίδιος.

Βέβαια στη συγκεκριμένη μηχανή, λόγω εφαρμογών για τις οποίες την προορίζει το κοινό στο οποίο απευθύνεται, θα ενδιαφέρει περισσότερο το πώς τα πάει στα 50iso, εάν διατηρεί το δυναμικό της εύρος και εκεί (δύσκολο έως χλωμό), παρά το πώς τα πηγαίνει ψηλά. Εκεί θεωρώ δεδομένο ότι θα βρίσκεται κάπου 2 στοπ παρακάτω από τις επιδόσεις των D3/700.

Μιας και πλεον το μοντέλο κυκλοφορησε επίσημα, μήπως πρέπει να αλλάξουμε τον τίτλο σε "Nikon D3x" (και να βγαλουμε την παραπομπή για d400)

Το δειγμα με τον 60αρη φακο που τον εχω και ξερω δεν βλεπω κατι το ιδιεταιρο να κανω WOW το μονο που βλεπω ειναι μεγαλα δειγματα και πεντακαθαρα αλλα οχι καλυτερα απο την ηδη σουπερ D3 .

Το δειγμα με τον 200 2.0 θα μπορουσε να εβγαζε ματια και να ειναι πολυ πιο καλυτερο απο το δειγμα και εδω σακατεψανε τον φακο θα ελεγα .

Τα περισσοτερα δειγματα καλα αλλα οχι οτι αναδιχνουνε και οτι το καλυτερο τοσο για την μηχανη αλλα και για τους σουπερ υπεροχους φακους.

Το κακο με την D3X ειναι οτι συμπληρωνει την D3 και βασικα εγω θα ηθελα να αναπληρωση την D3 . Το να ταξιδευεις με 2 μηχανες ειναι μεγαλο μανικι στις μερες μας με το οριο που εχουνε η αεροπορικες ετεριες ασε που ποιος θελει να κουβαλα 2 μεγαλες μηχανες . Ετσι για αυτο και μονο τον λογο βρισκω την τιμη απαραδεκτη πανακριβη μεν αλλα λιτουργει σα συμπληρωμα εκει σκαω εγω και λογικο ειναι .

Τα αρνητικα ειναι πολλα διοτι σα καινουργια μηχανη εκτος απο αισθητηρα δεν εχει τιποτα αλλο οπως μερικα κουμπακια και αλλα πολυ βασικα που θελουνε καινουριο σχεδιασμο και σε αυτο θα αναφερθω σε αλλο κειμενο .

Οσο αναφορα τεχνολογια αισθητηρα φυσικοτατα και δεν ειναι αισθητηρας της νικον ουτε ο επεξεργαστης και τσιπακια και ολα τα λαμπακια που εχει μεσα ειναι.
Με τετοια μεγαλη παγκοσμια οικονομικη κριση που εχουμε σιγα μην συμφερε την νικον να κανει δικο της αισθητηρα .

Αλλα ακομη και να το εκανε τι στιγμη που μπουκωνει πολλα μεγκαπιξελς σε ενα ηδη παλιο σωμα και με πολυ μεγαλη τιμη απευθεινετε φυσικοτατα σε λιγους και μονο ετσι φυση αδυνατο να εκανε δικο της αισθητηρα για ελιτιστικο σκοπο .

Για μενανε δεν εχει σχεση τι κανει η νικον αυτο που βλεπω ειναι το αποτελεσμα και αυτο μετρα το τι κανει η σονυ και η κανον δεν με αφορα ουτε τετοιες μηχανες θα αγορασω ακομη και καλυτερες να ητανε.

Οπως και να εχει η μηχανη αυτη πιστευο οτι ειναι οτι καλυτερο υπαρχη και δεν βλεπω την ωρα να την βαλω στα χερια μου μεχρι τελος του μηνα και εκει θα εχω νεωτερα .

Είναι εκπληκτικά.
Κανείς δεν αντιλέγει, με τους κατάλληλους φακούς ο αισθητήρας μπορεί να δώσει απίστευτη λεπτομέρεια.
Προσέξτε όμως φακούς:

24-70/2.8, 60/2.8 micro, 200/2vr, 500/4vr και η τελευταία με τον πιο ταπεινό του σετ, τον 50/1.4G. Ο οποίος δείχνει καθαρά πως έχει φτάσει στο όριό του. Ο 60/2.8 micro, αντιθέτως, έχει γράψει ανατριχιαστικά πολλή λεπτομέρεια. Προσέξτε πόσες ατέλειες έχει το μοντέλο. Μια μύτη όλο χνούδι!

Εδω το παρατραβηξανε διοτι με τα δειγματα που ειδε ο κοσμος με της καινουργιες μεγαλοπιξελατες κανον και σονυ δεν ενθουσιαστηκε ετσι η κυρια νικον μας εβαλε μακρο φακο πραγμα που δεν ειδα μεχρι στιγμης σε φωτογραφο πορτραιτον .
Ξερουν τι κανουνε οι εξυπνακιδες ακου εκει μακρο και μαλιστα σε διαφραγμα φ/8 και μαλιστα τον καινουργιο μακρο που ειναι δηλητηριο στην οξυτητα .

Να κλισω λεγοντας οτι με τον καταλληλο φωτισμο και σουπερ φακο δυσκολα να δεις διαφορα απο μια μηχανη στα 400 ευρο και σε μια με 5000 αλλα σε τεστ οτι και μηχανη να εχεις για να βγαλεις ολο το ANIMAL του αισθητηρα επιβαλετε οτι το καλυτερο σε φακο διαφορετικα θα ητανε πολυ αδικο για τον αισθητηρα .

Last edited: