Nεα Πεντελη η ολοκληρωση μιας Μπιζνας

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Nεα Πεντελη η ολοκληρωση μιας Μπιζνας

Εχεις δικιο.. Γενικα με συγχωρειτε για τη σκληρη γλωσσα, απλα φετος, πραγματικα λιγο πολυ αποφασισα να παω να μεινω καπου αλλου στον κοσμο. Σιχαθηκα αυτη τη χωρα, το πως την καταντησαμε, το πως την καταστρεφουμε καθημερινα...
Και γενικα αυτο το θεμα της φωτιας με τσαντιζει οσο τιποτα.

μη πας πουθενα !!!!

παντου τα ιδια ειναι και χειροτερα ....

το λεω εκ πειρας !
 
Δημήτρη είναι άσχημο να καίγεται το σπίτι σου..είτε μόχθησες είτε δεν μόχθησες τόσο...

το σοκ είναι μεγάλο σε κάθε περίπτωση...

Διαβασα σε μια εφημεριδα ενα αρθρο για την Πυρκαγια νομιζω στην Αχαια ηταν ....

εγραφε για εναν Ταλαιπωρο μεταναστη που δουλευε 20 χρονια στην Λιβυη για να χτισει ενα πανεμορφο Σπιτι και τελικα καηκαν τα παντα και εμεινε μονο με το παντελονι που φορουσε και απο το ΣΟΚ επαθε τετοια καταθλιψη που τον πηγαν Νοσοκομειο .........






δεν μπορω να φανταστω κανεναν μας στη θεση του ......

ειναι πραγματικη τραγωδια να καιγονται οι κοποι σου και η ζωη σου !

και μετα ερχονται οι γραβατωμενοι και σου λενε αποζημιωση !!!! σε Δουλευουν και απο πανω και ζητανε και την ψηφο σου δεξια αριστερα .....:slapface::slapface:
 
Απάντηση: Re: Nεα Πεντελη η ολοκληρωση μιας Μπιζνας

αυτη τη στιγμη η πεντελη μοιαζει σαν μια τεραστια θρακα με ενα μετωπο ακομα.....ολη η περιοχη ειναι σαν ενα καμμενο καρβουνο που σιγοκαιει....

αν ανεβειτε ψηλα και κοιταξετε στο Βορρα θα νομιζετε πως εχει γινει μια κοσμοκαταστροφη


Καλημέρα...

έτσι ήταν όπως τα έγραψε ο havoc...έβλεπες την πλευρά πυρωμένη να σιγοκαίει σαν κάρβουνο...

πριν από λίγο...στις 6.30 άκουσα και τις πρώτες σειρήνες από τα πυροσβεστικά που ανέβαιναν την Λεωφόρο Πεντέλης...
 
διαβασα κατι απο τον αθλητικογραφο Σακελλαροπουλο


"Στη χαρτογράφηση της προηγούμενης φωτιάς στην Πεντέλη, πριν από δεκαπέντε χρόνια σχεδόν, περιλήφθηκε μόνο το ένα τρίτο της καμένης έκτασης"



Αντε καλη μερα τωρα......

η Μπιζνα ολοκληρωθηκε
 
Τι κρύβουν οι πυρκαγιές στην Αττική
Οικοδομικοί συνεταιρισμοί και άλλα δρώντα οργανωμένα συμφέροντα...

Οργανωμένα συμφέροντα ευθύνονται για τις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές. Πλήθος οι καταπατητές και διεκδικητές - 128 συνεταιρισμοί θέλουν να χτίσουν 113.337 στρέμματα δάσους στην Αττική. Στην Πεντέλη, 28 συνεταιρισμοί διεκδικούν 25.000 στρ., ενώ 80.000 στρ. διεκδικεί η Εκκλησία. Κάποιοι δικαιώνονται στα δικαστήρια. Αυτό συντηρεί το πείσμα των διεκδικητών, ενώ οι προεκλογικές υποσχέσεις για νομιμοποιήσεις ανοίγουν την πόρτα σε νέες καταπατήσεις.

Πάντως, στον διαγωνισμό επιχειρησιακής ανικανότητας με έπαθλο τις στάχτες των δασών της χώρας βγήκαμε πρωταθλητές στην Ευρώπη. Φέτος συνέβη το αδιανόητο. Και οι τρεις πνεύμονες της Αττικής -Πάρνηθα, Υμηττός, Πεντέλη- τυλίχθηκαν στις φλόγες. «Αποψίλωση» του Πυροσβεστικού Σώματος από ικανά στελέχη, έλλειψη συντονισμού, λανθασμένες αποφάσεις, μη αξιοποίηση των εθελοντικών ομάδων, καθυστερημένη αντίδραση, έλλειψη σχεδιασμού συνέβαλαν στη διόγκωση του προβλήματος.


Από την Καθημερινή της Κυριακής 19/8.
Οι υπογραμμίσεις είναι δικές μου.
 
28 «μνηστήρες» για την Πεντέλη
Τανια Γεωργιοπουλου

«Δεν θα επαρκούσε ολόκληρη η Πεντέλη αν αποφασίζαμε να παραχωρήσουμε σε όλους τους διεκδικητές τις εκτάσεις που ζητούν» είχε δηλώσει στην «Κ» ο δασάρχης Πεντέλης κ. Αλέξανδρος Ρήγας, πριν από ένα μήνα, σε ένα περίπου προφητικό δημοσίευμα. Φέτος που κάηκε όλη η Ελλάδα, η Πεντέλη -που λειτουργεί ως απόθεμα γης προς οικιστική εκμετάλλευση και τις εκτάσεις της διεκδικούν η Εκκλησία, οικοδομικοί συνεταιρισμοί και ιδιώτες- κινδυνεύει περισσότερο από ποτέ.

Υπολογίζεται ότι το Πεντελικό Ορος έχει έκταση πάνω από 200.000 στρέμματα από τα οποία τα περισσότερα είναι δασικά, δηλαδή μη οικοδομήσιμα, ακόμα και αν ανήκουν σε ιδιώτη. Η Πεντέλη, όπως συνηθίζουμε να αποκαλούμε το βουνό, είναι ο ορεινός όγκος που εκτείνεται στα διοικητικά όρια των δήμων και κοινοτήτων Πεντέλης, Νέας Πεντέλης, Βριλησίων, Γέρακα, Παλλήνης, Ραφήνας, Νέας Μάκρης, Μαραθώνα, Σταμάτας, Ροδόπολης, Αγίου Στεφάνου, Διονύσου, Δροσιάς, Ερυθραίας και Κηφισιάς. Είναι εκτάσεις «φιλέτα» που αν αποχαρακτηριστούν, δηλαδή χάσουν τη δασική ιδιότητα, αξίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια ευρώ. Αρκεί να αναλογιστούμε πόσο πωλείται το στρέμμα σε περιοχές όπως η Πολιτεία, η Κηφισιά, ο Διόνυσος, το Ντράφι, η Παλαιά και η Νέα Πεντέλη. Ενα πλέγμα συμφερόντων και διεκδικητών κατατρώγει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το βουνό, τις τελευταίες δεκαετίες. Οι πιέσεις αυτές έχουν συνδεθεί άμεσα με τις φωτιές, αφού αν μετά την πυρκαγιά μια έκταση εξαιρεθεί της αναδάσωσης, χάνει τον δασικό της χαρακτήρα και άρα μπορεί να οικοδομηθεί.

Η Μονή Πεντέλης

Ενας από τους κύριους και περισσότερο ισχυρούς διεκδικητές 80.000 και πλέον στρεμμάτων δάσους στην Πεντέλη είναι η Μονή Πεντέλης, που φέρεται να κατέχει εκτάσεις σε όλο το νότιο τμήμα του βουνού, σε μεγάλο μέρος της δυτικής αλλά και της ανατολικής πλευράς του. Για τις εκτάσεις αυτές δεν υπάρχουν σαφείς τίτλοι· η μονή στηρίζει τις ιδιοκτησιακές της διεκδικήσεις σε έγγραφα του σουλτάνου και στη συνεχή παρουσία της στην περιοχή. Μεγάλο τμήμα αυτών των εκτάσεων έχει πουληθεί/μεταβιβαστεί σε ιδιώτες ή σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πεντέλης και πρόεδρο του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) κ. Δημήτρη Στεργίου, από το 1970-74 έως σήμερα η Μονή Πεντέλης πούλησε σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς και ιδιώτες περί τα 10.000 στρέμματα. Οι νέοι «ιδιοκτήτες» προσπαθούν να αποδείξουν ότι οι εκτάσεις δεν είναι δασικές. Κάποιοι έχουν καταφέρει να τις αποχαρακτηρίσουν και στη συνέχεια να τις οικοδομήσουν, δημιουργώντας οικισμούς που σήμερα θεωρούνται νόμιμοι. Ο οικοδομικός Συνεταιρισμός ΠΑΝ (των υπαλλήλων του υπουργείου Γεωργίας) νομιμοποίησε 4.000 στρέμμ. και έχτισε στην περιοχή Λυκόρεμα - τώρα ο οικισμός αποτελεί τμήμα της κοινότητας Πικερμίου. Ο οικοδομικός συνεταιρισμός ΑΟΟΑ (Αξιωματικών) το 1998 κατάφερε να εντάξει στο σχέδιο πόλης της Νέας Μάκρης έκταση 800 στρεμμάτων. Αυτά δίνουν στους υπόλοιπους ελπίδες και κουράγιο να συνεχίσουν...

25.000 στρέμματα

Σήμερα 28 οικοδομικοί συνεταιρισμοί διεκδικούν περίπου 25.000 στρέμματα στο Πεντελικό Ορος. Πολλά από αυτά κάηκαν στις πυρκαγιές του 1995 και του 1998. Χαρακτηριστικά ο οικοδομικός συνεταιρισμός «Νέα Κωνσταντινούπολη» διεκδικεί 550 στρέμματα σε περιοχή που κάηκε το 1995, ενώ ο «Αγιος Σπυρίδων» διεκδικεί τον αποχαρακτηρισμό 1.200 στρεμμάτων, τα οποία επίσης κάηκαν την ίδια χρονιά. Στην περιοχή του Πεντελικού δραστηριοποιούνται οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί «Αγιος Τιμόθεος», «Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Ελλάδας», «Σύλλογος Εργαζομένων και Ασφαλισμένων στο ΙΚΑ», «Σύλλογος Δημοσιογράφων και Εργαζομένων», «Τέκτων», «Φαίαξ», «Δημόκριτος», «Ροσόλυμος» ή «Κτήμα Πεντέλη Α.Ε.», «Νέα Βιθυνία», «Ικαρος», «Β. Φρειδερίκη», «Νοσοκομείο Πειραιώς», «Αξιωματικοί Χωροφυλακής» «Δικηγόροι Πειραιώς», «Εφέδρων Αξιωματικών Αναγέννηση», «Νέοι Μακεδόνες», «Εργατοτεχνιτών Μαρμάρων», «Αργεννών», «Αγιος Σύλλας», «Νέος Μηχανικός Κόσμος», «Δασικών Υπαλλήλων», «Μεγαλόχαρη», «Καλλιθέα, Αγιος Θωμάς», «Αιολίδα» «Προβάλυνθος».
Το «χωροταξικό ασυνείδητο»

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί συστάθηκαν το 1950-60 την εποχή που η ανάγκη εξεύρεσης στέγης ήταν επιτακτική και επικρατούσε «χωροταξικό ασυνείδητο», τακτική που δεν επιτρέπει πια η σημερινή οικιστική κατάσταση στην Αττική. Σε ολόκληρη την Αττική δραστηριοποιούνται 128 οικοδομικοί συνεταιρισμοί που αριθμούν 65.450 μέλης και καταλαμβάνουν έκταση 113.337 στρεμμάτων δάσους και δασικών εκτάσεων.

Στη Βόρεια Πεντέλη οι κληρονόμοι του Ηλιόπουλου κέρδισαν το 1991 στον Αρειο Πάγο την ιδιοκτησία 25.000 στρεμμάτων δάσους. Δεν έχουν αποχαρακτηριστεί και υπό αυτήν την έννοια δεν μπορούν να αξιοποιηθούν από τους ιδιοκτήτες τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι ορισμένοι παραιτήθηκαν των δικαιωμάτων τους υπέρ του Δημοσίου, που σήμερα κατέχει περίπου το 10% αυτών των εκτάσεων. Τα συμφέροντα και οι διεκδικήσεις στην Πεντέλη συντηρούνται από το γεγονός ότι από καιρό σε καιρό κάποιοι δικαιώνονται. Οι υπόλοιποι αναμένουν. Πολλοί οικοδομούν, αφού προεκλογικώς λαμβάνουν υποσχέσεις ότι θα νομιμοποιηθούν... Αυτές οι υποσχέσεις είναι τα θεμέλια των νέων αυθαιρεσιών και καταπατήσεων.

Ποιοι διεκδικούν περιοχές που κάηκαν

Στις περιοχές που κάηκαν στην Πεντέλη, την περασμένη Πέμπτη, έχουν καταγραφεί διεκδικήσεις από τους εξής οικοδομικούς συνεταιρισμούς:

-«Αγιος Τιμόθεος» – διεκδικεί περίπου 200 στρέμματα στην περιοχή των λατομείων Μουζάκι και ανατολικότερα.

-«Αγιος Σύλλας» – περίπου 25 ιδιοκτήτες διεκδικούν 2–4 στρέμματα έκαστος (συνολικά 80 στρ.) στη Νέα Πεντέλη.

-Ιδιώτες διεκδικούν περίπου 30 στρ. που κάηκαν στο κέντρο του Κοκκιναρά. Η έκταση αυτή είχε καεί το 1995, είχε αναδασωθεί και πριν από δύο χρόνια, μέσα σε μία νύχτα, τα δενδρύλλια κόπηκαν από αγνώστους.



Όμοια με το παραπάνω post.
 
«Γιάννη, γιατί έκοψες τον πεύκο; Γιατί; Γιατί;»

Αγέρας θάναι, λέει ο Γιάννης και περπατεί.

Ανάβει η πέτρα, το λιβάδι βγάνει φωτιά

Να' βρισκε ο Γιάννης μια βρυσούλα, μια ρεματιά!

Μες το λιοπύρι, μες στον κάμπο να ένα δεντρί...

Ξαπλώθη ο Γιάννης αποκάτου, δροσιά να βρει.

Το δέντρο παίρνει τα κλαριά του και περπατεί!

Δεν θ´ ανασάνω, λέει ο Γιάννης, γιατί, γιατί;

«Γιάννη, που κίνησες να φτάσεις;»

«Στα δυο χωριά.»

«Κι ακόμα βρίσκεσαι δω κάτου; Πολύ μακριά!»

«Εγώ πηγαίνω, όλο πηγαίνω. Τι έφταιξα εγώ;

Σκιάζεται ο λόγκος και με φεύγει, γι' αυτό είμαι δω

Πότε ξεκίνησα; Είναι μέρες... για δυο, για τρεις...

Ο νους μου σήμερα δε ξέρω, τ´ είναι βαρύς»

«Να μια βρυσούλα, πιε νεράκι να δροσιστείς»

Σκύβει να πιει νερό στη βρύση, στερεύει ευθύς.

Οι μέρες πέρασαν κι οι μήνες, φεύγει ο καιρός,

Στον ίδιο τόπο είν' ο Γιάννης, κι ας τρέχει εμπρός...

Να το χινόπωρο, να οι μπόρες, μα πού κλαρί;

Χτυπιέται ορθός με το χαλάζι, με τη βροχή.

«Γιάννη, γιατί έσφαξες το δέντρο, το σπλαχνικό,

που 'ριχνεν ίσκιο στο κοπάδι και στο βοσκό;»

Ο πεύκος μίλαε στον αέρα - τ' ακούς, τ' ακούς;-

και τραγουδούσε σα φλογέρα στους μπιστικούς.

«Φρύγανο και κλαρί του πήρες και τις δροσιές

Και το ρετσίνι του ποτάμι απ´ τις πληγές.

Σακάτης ήταν κι ολόρθος, ως τη χρονιά,

Που τον εγκρέμισες για ξύλα, Γιάννη φονιά!»

«Τη χάρη σου ερημοκλησάκι, την προσκυνώ,

Βόηθα να φτάσω κάποιαν ώρα και να σταθώ...

Η μάνα μου θα περιμένει κι έχω βοσκή...

Κι είχα και τρύγο... Τι ώρα νάναι και τι εποχή;

Ξεκίνησα το καλοκαίρι -να στοχαστείς-

Κι ήρθε και μ' ήβρε ο χειμώνας μεσοστρατίς.

Πάλι Αλωνάρης και λιοπύρι! Πότε ήρθε; Πώς;

Αγιε, σταμάτησε το λόγκο, που τρέχει εμπρός.

Αγιε, το δρόμο δεν τον βγάνω -με τι καρδιά;-

Θέλω να πέσω να πεθάνω, εδώ κοντά.»

Πέφτει σα δέντρο απ´ το πελέκι... βογκάει βαριά.

Μακριά του στάθηκε το δάσος, πολύ μακριά.

Εκεί τριγύρω ούτε χορτάρι, φωνή καμιά

Στ´ αγκάθια πέθανε, στον κάμπο, στην ερημιά.




Η κατάρα του πεύκου - Ζαχαρίας Παπαντωνίου από το διήγημα "Τα Ψηλά Βουνά", 1918. Χρησιμοποιήθηκε και στο αναγνωστικό της 3ης Δημοτικού για πολλά χρόνια.
 
Last edited:
Ξέρεις να μου πεις κανέναν από αυτούς που εναλλάσσονται στην κυβέρνηση που να πραγματοποίησε τις δεσμεύσεις περί αναδάσωσης τα τελευταία 40 χρόνια?
Τα πάντα τα βλέπουν σαν «μπιζνες» φίλε μου.
 
Μαλιστα με διαφορα το χειροτερο καλοκαιρι απο αποψης πυρκαγιων μετα το 2000.
Το ιδιο συμβαινει σε ολον τον πλανητη.

Η εκδικηση (του πλανητη ) θα σερβιριστει σε καυτο πιατο κατα τα φαινομενα.

Σε τι κόσμο πάμε να φέρουμε τα παιδιά μας?:argue: