Νέα σφαγή....Pioneer pd-602

Re: Απάντηση: Re: Νέα σφαγή....Pioneer pd-602

Σε όλα τα θέματα είναι γι αυτόν που αναφέρεις. Η πίστη όμως και η αυθυποβολή είναι μεγάλο πράγμα, δεν μπορεί να αγνοηθεί.

έχω την εντύπωση ότι διαβάζεις (-ετε) αποσπασματικά...

Δημήτρη μου, δεν θέλω να σου χαλάσω τη χαρά, αλλά αυτό που πήρες μόνο spdif δεν είναι.
Η σελίδα του λαμπατέρ μου επιβεβαίωσε πως ο τύπος σε μερικά θέματα είναι για τον Π....

φίκος ο [fíkos] O18 : αειθαλές διακοσμητικό φυτό με μεγάλα, σαρκώδη, ελλειψοειδή και βαθυπράσινα φύλλα. [λόγ. < νλατ. fic(us) -ος (< λατ. ficus `συκιά´)] :grinning-smiley-043

http://www.komvos.edu.gr/dictionaries/dictonline/DictOnLineTri.htm

με πολύμετρο, στον αέρα από όσο θυμάμαι.
Υπάρχει διαφορά?

Κώστα, μην χειροκροτάς άσχετους...
Βοήθα μόνο !!

Αχ βαχ!!!
Με πολύμετρο δεν μπορείς να μετρήσεις πλάτος παλμοσειράς......

Anyway που λεν και οι... Γάλλοι, βάλε τις τιμές των αντιστάσεων που είπα παραπάνω (ή της σελίδας που παρέθεσες) και πες μας.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Νέα σφαγή....Pioneer pd-602

έχω την εντύπωση ότι διαβάζεις (-ετε) αποσπασματικά...

δημήτρη, χωρίς παρεξήγηση και σόρρυ για τη συνέχεια του off-topic, αλλά είναι εγκληματικά άσχετος.
Το ότι του "κάθονται" καναδυό μετατροπές είναι θέμα τύχης.

Θα έλεγα σε πρώτη φάση να "χωνεύαμε" τις οδηγίες π.χ. κατ/τών όπως εδώ:

http://www.akm.com/AppsNotes/layout2.pdf

Modern electrolytics are far better RF performers. Their construction is such that the series
inductance is very low (both films are terminated at the same side). They have very low
impedance over up to 4 decades in frequency; Enough to say goodbye to the additional
ceramic capacitor. It saves money and space as well and eliminates the risk of yet another
resonance.

μηπως τελικά βαζοντας oscon πρεπει αντι να προστεθουν και 0.1μF mkp απλα να αφαιρεθουν και οι "μαμά" smd μικροι bypass? (αναφερομαι στο κινεζικο dac αλλά και γενικά, σορρυ που ρωταω σε λαθος ισως thread αλλα πηρα αφορμη τα pdf)

Modern electrolytics are far better RF performers. Their construction is such that the series
inductance is very low (both films are terminated at the same side). They have very low
impedance over up to 4 decades in frequency; Enough to say goodbye to the additional
ceramic capacitor. It saves money and space as well and eliminates the risk of yet another
resonance.

μηπως τελικά βαζοντας oscon πρεπει αντι να προστεθουν και 0.1μF mkp απλα να αφαιρεθουν και οι "μαμά" smd μικροι bypass? (αναφερομαι στο κινεζικο dac αλλά και γενικά, σορρυ που ρωταω σε λαθος ισως thread αλλα πηρα αφορμη τα pdf)

αυτή είναι η μια άποψη.. Αλλά επειδή τα ψηφιακά πάνω από τα 88.2k έχουν όμορφο φάσμα μέχρι καμιά 50-60 MHz (), όπου οι oscon - καλοί κ άγιοι κατα τα άλλα - δεν κάνουν κ τίποτα, ε το βάζεις το .1μ για καλό και για κακό.. ας πούμε υπολόγισε τις αρμονικές ενός mclk στα 256fs στα 96k ας πούμε - θεμελιώδης στα 24.576, 3η αρμονική στα 75Μhz.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Νέα σφαγή....Pioneer pd-602

δημήτρη, χωρίς παρεξήγηση και σόρρυ για τη συνέχεια του off-topic, αλλά είναι εγκληματικά άσχετος.
Το ότι του "κάθονται" καναδυό μετατροπές είναι θέμα τύχης.

Θα έλεγα σε πρώτη φάση να "χωνεύαμε" τις οδηγίες π.χ. κατ/τών όπως εδώ:

http://www.akm.com/AppsNotes/layout2.pdf

παρεξήγηση?
γιά ποιό λόγο?

εγώ είμαι ασχετος.
ή αυτόν θα ακούσω ή εσάς (όταν μου δώσετε κάτι καλό σαν το παραπάνω):grinning-smiley-043

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Νέα σφαγή....Pioneer pd-602

παρεξήγηση?
γιά ποιό λόγο?

εγώ είμαι ασχετος.
ή αυτόν θα ακούσω ή εσάς (όταν μου δώσετε κάτι καλό σαν το παραπάνω):grinning-smiley-043

Έχεις ένα δίκιο. Και αν δεν απατώμαι το έχεις εκφράσει και ως "παράπονο" σε παλαιότερο ποστ. Μόνο που - όσον αφορά σε εμένα - δεν υπάρχει τίποτα "καλό" να πω:

Προσωπικά, δεν θα το πείραζα, το όποιο dac. Το πολύ-πολύ να άλλαζα τους ηλεκτρολυτικούς με os-con και ΑΝ δεν είχε smd για bypass να έβαζα (π.χ. κεραμικούς με διηλεκτρικό κλάσης X7R).
Μια επίσης καλή κίνηση είναι οι μεγάλοι (1000+ μικρο) ηλεκτρολυτικοί ακριβώς πριν τα regulators, πάλι αν δεν υπάρχουν ήδη κάποιοι.

Ούτε κατάργηση των φίλτρων και των τελεστικών που έβαλαν οι "κουτοί" - κατά lampizator- μηχανικοί, ούτε τίποτα.

Και μόνο που βλέπω την πλακέτα, που κάποιου του βγήκαν τα μάτια να τη φτιάξει στο σχεδιαστικό, με δυο τρύπες από κομπρεσέρ για να χωρέσουν 2 τέρατα πυκνωτές πιο μεγάλοι από την ίδια, θλίβομαι.

Δεν θα έλεγα όχι για ένα καλύτερα σχεδιασμένο στάδιο εξόδου- σαν αυτό που παρουσίασε ο Κώστας - αλλά και αυτό σαν άσκηση. Θαύματα δεν θα περίμενα.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς :grinning-smiley-043
Κωνσταντίνος

Η μετατροπή spdif (TTL) σε spdif (coax 75Ω) πρέπει κανονικά να γίνει με ενεργά εξαρτήματα (invertors-buffers).
Σας το αναφέρω επειδή κατά καιρούς έχω δοκιμάσει όλους τους δυνατούς συνδυασμούς.

Καλή επιτυχία και καλές ακροάσεις

Δημήτρη, συνέχισε αυτό το πολύ όμορφο και καθαρά χομπίστικο θέμα.
Καλη Χρονιά

Αργία μήτηρ πάσης κακίας λένε....

μιά και ήμουν μέσα είπα να σφάξω κάτι ακόμα...
Το pioneer με τον γνωστό ανάποδο μηχανισμό ανάγνωσης...

Αμάν βρε Μήτσε!...Δεν είναι να έχεις αργία, τα ξεκοίλιασες όλα!
:flipout::flipout:

Last edited:
Στο παρακάτω link μπορείτε να δείτε όλες τις περιπτώσεις μετατροπών spdif (TTL) σε spdif (coax 75 Ω). Αυτά με την γαλβανική απομόνωση είναι κάπως πιο δύσκολα στην υλοποίηση.

http://www.hardwarebook.info/S/PDIF_output

Επειδή έτυχε να κάνω ένα εσχάτως - με γαλβανική απομόνωση - παρατήρησα τα εξής:

Για το μετ/τή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί πυρήνας φερίτη στρογγυλός από παλμοτροφοδοτικό (διαμέτρου δηλ. γύρω στα 2 εκατοστά), με την προϋπόθεση ότι τα 2 τυλίγματα δεν θα τοποθετηθούν το ένα δίπλα στο άλλο.

Αυτό προτείνεται π.χ. από το ελέκτορ που έχει σε παλαιότερο τεύχος ανάλογη κατ/ή και είναι σωστό, αν ο πυρήνας είναι κατάλληλος για υψηλές συχνότητες.

Με αυτόν από τα παλμοτροφοδοτικά, τα τυλίγματα πρέπει να είναι το ένα μέσα στα κενά του άλλου. Έτσι δεν παρατηρείται πτώση ψηλά ("στρογγύλεμα" των ακμών του παλμού)

Έβαλα από 12 σπέιρες 0,8mm (δεν χωρούσε χοντρύτερο) σε κάθε τύλιγμα. Οι κυματομορφές εισόδου και εξόδου είναι πανομοιότυπες.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Νέα σφαγή....Pioneer pd-602

Έχεις ένα δίκιο. Και αν δεν απατώμαι το έχεις εκφράσει και ως "παράπονο" σε παλαιότερο ποστ. Μόνο που - όσον αφορά σε εμένα - δεν υπάρχει τίποτα "καλό" να πω:

Προσωπικά, δεν θα το πείραζα, το όποιο dac. Το πολύ-πολύ να άλλαζα τους ηλεκτρολυτικούς με os-con και ΑΝ δεν είχε smd για bypass να έβαζα (π.χ. κεραμικούς με διηλεκτρικό κλάσης X7R).
Μια επίσης καλή κίνηση είναι οι μεγάλοι (1000+ μικρο) ηλεκτρολυτικοί ακριβώς πριν τα regulators, πάλι αν δεν υπάρχουν ήδη κάποιοι.

Ούτε κατάργηση των φίλτρων και των τελεστικών που έβαλαν οι "κουτοί" - κατά lampizator- μηχανικοί, ούτε τίποτα.

Και μόνο που βλέπω την πλακέτα, που κάποιου του βγήκαν τα μάτια να τη φτιάξει στο σχεδιαστικό, με δυο τρύπες από κομπρεσέρ για να χωρέσουν 2 τέρατα πυκνωτές πιο μεγάλοι από την ίδια, θλίβομαι.

Δεν θα έλεγα όχι για ένα καλύτερα σχεδιασμένο στάδιο εξόδου- σαν αυτό που παρουσίασε ο Κώστας - αλλά και αυτό σαν άσκηση. Θαύματα δεν θα περίμενα.

Κωνσταντίνος

Κωνσταντίνε,

δεν είπε κανείς ότι οι μηχανικοί είναι "κουτοί".

Είναι διαφορετικό να υλοποιείς κάτι δικό σου και διαφορετικό να υλοποιείς για το mass market.

Αν εγώ προσωπικά βρίσκω ότι ένας τροποποιημένος "Κινέζος" είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός (που πιστεύω πως είναι), δεν μπορώ αυτό το πράγμα να το προωθήσω στην καταναλωτική αγορά.

"Εκεί έξω", οι συνθήκες είναι άγνωστες - συστήματα με διαφορετικές απαιτήσεις, διαφορετικές ευασιθησίες σε θόρυβο και ultrasonic σήματα, κλπ. - και η μόνη ασφαλή commercial λύση είναι η "by the book" υλοποίηση με ότι και αν αυτό συνεπάγεται (δηλαδή ελάχιστες πιθανότητες διαφοροποίησης).

Σταύρο φερίτης είναι ο πυρήνας που λες? Αν ναι δοκίμασε με 10 σπείρες σε κάθε τύλιγμα, όσο πιο χοντρό σύρμα χωράει, άπλωσέ τες να πιάσουν όλο το διαθέσιμο χώρο, και φρόντισε τα δυο τυλίγματα (πρωτεύον και δευτερεύον) να "τρέχουν" μαζί.
Τερματίζεις με 75 ωμ, δίνεις σήμα από ομοαξονική κάποιου cd player και μετράς με τον παλμογράφο. Από την εμπειρία μου ως τώρα, καλά θα δουλεύει (αν και ο πυρήνας είναι υπερβολή, αλλά αφού τον έχεις..)

Τα περί υποτιμητικά περί μηχανικών τα λέει ο λαμπιζάτορας. Αν κάποιος πιστεύει-ακούει ότι οι μετατροπές αυτές είναι προς το καλύτερο, εμένα μου περισσεύει..

Εγώ απλώς "απολογήθηκα" στον Δημήτρη, γιατί δεν συνεισφέρω σε αυτή την κατεύθυνση.

Καλά "χεριάσματα" (ότι κι αν κάνει κανείς καλό είναι, κρατάει και το μυαλό σε εγρήγορση..)

έχει πολλούς παραμέτρους το θέμα
η κύρια παράμετρο είναι το άρπαξε να φας και κλέψε να έχεις

κλασική τακτική σε κάθε επιχείριση

δλδ ( για την περίπτωση μας )
με 1000 μφ πυκνωτή και 50 βολταμπερ μ/τ
για ενα cdp μπορεί να αρκεί για την μέτρηση κατά book

ΑΛΛΑ δεν θα παίζει το ρημάδι !!

εάν του φορτώσω καν ρεύμα της προκοπής δεν είναι ασέβεια στη σχεδίαση είναι βελτίωση !

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Νέα σφαγή....Pioneer pd-602

Κωνσταντίνος

1. κατ αρχήν χαίρομαι που το συζητάμε. Σίγουρα κάτι καλό θα βγεί.
2. Πάνω κάτω αυτό κάναμε ακριβώς που λες. Βάλαμε oscon και μεγάλους ηλεκτρολυτικούς 1000+ πριν τα σταθεροποιητικά....Οπότε?
3. Δεν κατάργησα προσωπικά κάποιο φίλτρο, απλά το περιόρισα σε έναν ποιοτικό πυκνωτή, κατάργησα το by the book - που ήταν και ασύμμετρο από ό,τι αποδείχτηκε και η διαφορά στα αυτιά μου ήταν κολοσσιαία. Δεν συζητώ το τί έγινε με την προσθήκη ενός σχεδιασμένου από ηλεκτρονικό (δεν ξέρω τι στο καλό είναι ο Cherry) λαμπάτου τελικού
4. Αυτά που συζητάμε βέβαια αφορούν το μικρό κινέζικο και όχι το pioneer που είναι το παρόν θέμα.
5. Δεν ξέρω πόσο λάθος είναι η προσέγγισή μας και πόσο off the book, πάντως πίστεψέ μας (ας πουν τα άλλα παιδιά γιά τις δικές τους περιπτώσεις) κάθε αλλαγή που έκανα έφερε σημαντικές ακουστές διαφορές.

6. Εκείνο που δεν θέλω με τίποτα είναι να θεωρηθώ αιρετικός ή ηθικός αυτουργός γιά σφαγές dac από ανύποπτους αναγνώστες.
Οπότε φίλοι μου ...don't try this at home....or use at your own risk....-bye-