Και το τρίτο ερώτημα:
Είμαι αρχάριος. Θέλω να αγοράσω μια μηχανή, αλλά δεν θέλω να μπω σε συχνές αλλαγές. Και θέλω η μηχανή να μου δίνει πραγματικά καλές φωτογραφίες. Να πάρω μια NIKON D7000/PENTAX K5/CANON 7D/60D και να ησυχάσω;
Η απάντηση είναι ένα κατηγορηματικό
ΟΧΙ
Κι εξηγούμαι:
Α. Ο αρχάριος θέλει το άριστο, αλλά δεν γνωρίζει τί είναι άριστο. Μέχρι σήμερα όσες φωτογραφίες έχω δείξει σε οθόνη ΗΥ (24άρα) ή σε χαρτί (20Χ30εκ.) με λίγο καμένα λευκά, ή κάπως φευγάτη χρωματική ισορροπία, έστω και χρωματική εκτροπή (μωβάκι) δεν ενόχλησαν κανέναν. Ακόμη κι όταν την έκρινα απαράδεκτη και τις διέγραψα από τον ΗΥ κανείς δεν συμφώνησε μαζί μου. Άρα τα στάνταρτς τωγν νεοεισερχόμενων είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά που επιθυμούν ή φαντάζονται.
Β. Οι μηχανές δεν βγάζουν μόνες τους φωτογραφίες. Θέλουν την τεχνική τους και θέλουν και Post processing για άριστο αποτέλεσμα. Δεν ξέρω κανέναν που να θέλει να μπει τώρα στο χώρο, κι ο οποίος επιθυμεί να μάθει να χειρίζεται δύσκολα προγράμματα στον ΗΥ και να τρώει ώρες ατελείωτες σε αυτόν μετά από κάθε φωτογραφική βόλτα. Άρα το πλεονέκτημα της νέας μηχανής χάνεται.
Γ. Ο αρχάριος δεν έχει υλικό να υποστηρίξει τη νέα (κορυφαία) μηχανή. Ο μόνος που ξέρω που ξεκίνησε από το
μηδέν και κατευθείαν πήγε σε κορυφαίους φακούς για να δεί το φως το αληθινό ήταν ο Γίγας. (Τάσο

) . ΚΙ ο οποίος μετά προσπάθησε να συμβιβαστεί με κάτι λιγότερο και πιο μεταφέρσιμο, αλλά μόνος του είδσε (στα 10 μέγα) ότι η διαφορά ήταν μεγάλη κι ορατή στα μάτια του συνεχώς. Άρα ο αρχάριος θα πάρει μια άριστη μηχανή, που δεν μπορεί να τη φέρει στα όριά της.
Δ. Το γεγονός ότι οι D7000/K5/7D/60D τα σπάνε με τις επιδόσεις τους δεν σημαίνει ότι οι άλλες μηχανές είναι πλέον για πέταμα (αν τις πετάξετε, πάρτε με ένα τηλ. να έλθω να τις μαζέψω... Please!!!!!) . Οι CANON 550D/NIKON D31000/D90/PENTAX KX συνεχίζουν να είναι εξαιρετικές μηχανές και να παράγουν φωτογραφίες πολύ πάνω από τις απαιτήσεις του νεοεισερχόμενου στο χώρο. Άρα ας αγοράσει μια από αυτές τις μηχανές και θα είναι απόλυτα ευχαριστημένος.