Νέες καταπληκτικές μηχανές. Να αναβαθμιστώ; Να αγοράσω για πρώτη φορά;

Μπορεί η δημιουργικότητα να μην εξαρτάται από τον εξοπλισμό, αλλά οπωσδήποτε ο δεύτερος λειτουργεί σαν εργαλείο που βοηθάει την έκφραση. Προσωπικά σκέφτομαι την αγορά 2 φλας, έως τώρα είμαι του "διαθέσιμου φωτισμού", αλλά κάτι ο Παύλος, κάτι ο rhinos, κάποια άρθρα και ψήνομαι να (προσπαθήσω να) ελέγξω το βασικότερο θέμα μας, το φως... Οι macro φακοί είναι άλλο ένα παράδειγμα... "βουτιά" στα πολύ κοντινά πλάνα, είσοδος στον προθάλαμο του μικρόκοσμου...

Θα έλεγα να δοκιμάσεις πριν αγοράσεις, ειδικά τα φλας. Δανείσου, ψάξε, δοκίμασε και μετά αν αξίζει αγόρασε.

Ο εξοπλισμός είναι κάτι που σου δίνει δυνατότητες, αλλά η φαντασία σου είναι αυτή που τις περιορίζει.

Στους ζωγράφους ή τους γλύπτες ή τους μουσικούς βλέπουμε και ακούμε αυτό που μας δίνουν, όχι στο τι μέσο χρησιμοποίησαν.

Νομίζω πως μερικές από τις (πολύ όμορφες) φωτογραφίες του δεν θα είχαν τεράστια διαφορά αν απεικονίζονταν με άλλον εξοπλισμό, πολύ φθηνότερο, φυσικά.

Υπάρχει σίγουρα αλήθεια στην παραπάνω άποψη. Αρκεί να διαβάσεις σωστά αυτό που λέει.

Οτι για αυτόν που ξέρει να χειρίζεται το εργαλείο, το καλό εργαλείο δίνει καλύτερες και διαφορετικές επιλογές.

Το πρόβλημα αρχίζει όταν κάποιος επιχειρεί να το διαβάσει με την έννοια του οτι το καλύτερο εργαλείο σημαίνει αυτόματα και καλύτερα αποτελέσματα.

Ο David Garret θα παίξει καλύτερα όταν κρατάει ένα ποιοτικό βιολί στα χέρια του απο ότι ένα βιομηχανικό του 100αρικου. Αν κάποιος όμως είναι μέτριος, το ακριβότερο βιολί δεν θα βελτιώσει τον ήχο καθόλου...

Απάντηση: Re: Νέες καταπληκτικές μηχανές. Να αναβαθμιστώ; Να αγοράσω για πρώτη φορά;

Ο David Garret θα παίξει καλύτερα όταν κρατάει ένα ποιοτικό βιολί στα χέρια του απο ότι ένα βιομηχανικό του 100αρικου. Αν κάποιος όμως είναι μέτριος, το ακριβότερο βιολί δεν θα βελτιώσει τον ήχο καθόλου...

Συμφωνώ.Το αποτέλεσμα τελικά είναι αυτό που μετράει.Μακάρι παίρνοντας όλοι D3 να γινόμασταν αυτόματα super φωτογράφοι

Συμφωνούμε, και μάλιστα νομίζω ότι πρέπει να ξεζουμίζεις τον εξοπλισμό σου, πριν προχωρήσεις σε αναβάθμιση. Αλλά για να καρφώσεις πρόκα θες σκεπάρνι, και με σφυρί γίνεται αλλά πιο αργά και έχεις και αστοχίες. Κατά την άποψή μου δηλαδή, τα εργαλεία κάνουν τον μάστορα - αρκεί κι ο μάστορας να ξέρει τι κάνει...

Σωστό και αυτό. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ξέρει ο μάστορας πως και γιατί καρφώνει την πρόκα.

Ας αφήσουμε όμως στην άκρη τις παραβολές. Όταν έχεις ξεκαθαρίσει τι θες, ψάχνεις, ρωτάς και καταλήγεις στον εξοπλισμό σου. Πριν από μερικές βδομάδες, δανείστηκα τον nikon 24mm.

Εξαιρετικός φακός, σχεδόν ανάγλυφες φωτογραφίες, αποτέλεσμα κάτω του μετρίου. Είχα την εντύπωση πως "το είχα" με τους ευρυγώνιους, τελικά ήμουν χιλιόμετρα έξω. Το ίδιο και με έναν nikon 60mm macro. Ίσως χρειαζόμουν περισσότερο χρόνο.

Όπως και να'χει,η αγορά και των 2 θα με επιβάρυνε με 2000 ευρώ περίπου. Ενώ ήταν κάτι που ήταν στις προτεραιότητές μου, "δεν θα πάρω Τάκη".

Τώρα "παίζω" με έναν nikon 135 DC. Άπαιχτος, αλλά πανάκριβος.

Είναι φανερό πως δεν ξέρω τι θέλω, το ψάχνω όμως.

Πέρα από τη χαρά της φωτογραφίας, που είναι χαρά της δημιουργίας, έχουμε και τη χαρά του μηχανάκια. Κακό είναι;
Αν ειν' τα μηχανάκια αμαρτία....

H 7d θυμαστε ποτε βγηκε ?
Ποτε εκτιματε οτι θα βγει ο αντικαταστατης της ?

Θα συμφωνήσω και εγώ με την άποψη ότι ο εξοπλισμός δεν κάνει τον φωτογράφο. Όταν όμως φτάσεις ένα επίπεδο που μπορείς να λέγεσαι φωτογράφος, τότε ο καλύτερος εξοπλισμός μπορεί να δώσει το κάτι παραπάνω.Θα είσαι όμως σε θέση και να ξέρεις τι χρειάζεσαι αλλά και πως να τον αξιοποιήσεις.

Βέβαια υπάρχει και το μικρόβιο του gadgetάκια (που εγώ προσωπικά το έχω απο λίγο εως πολύ) και θέλεις την καλύτερη μηχανή , τον τελευταίο φακό κλπ κλπ.

Αυτή την εποχή κάνω το course Complete Course in Professional Photography στο NYIP και πραγματικά μακάρι να ήταν το πρώτο πράγμα (και τα πρώτα χρήματα) που θα έδινα για τη φωτογραφία. Σου φαίνεται κάπως όταν ακούς τους επαγγελματίες να σου λένε ότι δεν χρειάζεται να αγοράσεις τίποτα περισσότερο απο μια μηχανή που να σου δίνει την δυνατότητα της χειροκίνητης επιλογής. Όταν και αν αποκτήσεις το "μάτι του φωτογράφου" και την αντίστοιχη τεχνική μπορείς να δεις τι θα σου χρειαστεί.

Έχει ενάμιση χρόνο που βγήκε, αλλά δεν έχω διαβάσει συζητήσεις για τον πιθανό αντικαταστάτη της. Βγήκε ως tour de force μοντέλο, με μακράν περισσότερα mp από τον ανταγωνισμό, εντελώς νέο AF, διπλούς ισχυρούς επεξεργαστές, κορυφαίο σκόπευτρο... από τη στιγμή που δεν ακούγεται κάτι συγκεκριμένο σε αισθητήρα, δεν ξέρω πότε να αναμένουμε τον αντικαταστάτη. Ήδη στα επιμέρους υποσυστήματα το μοντέλο ήταν πολύ ανεβασμένο.

Η 7D κυκλοφόρησε τέλη του 2009, άρα αντικαταστάτης προβλέπεται για φέτος, λίγο αργότερα μέσα στη χρονιά

Η 7D είναι μοντέλο εκτός σειράς x0D, άρα απρόβλεπτου ρυθμού αντικατάστασης. Λογικά όποτε έχει νέο αισθητήρα η Canon. Που ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη με τα 18mp, δεν ξέρω μήπως παρουσιάσει κάτι εντελώς καινούργιο. Πάντως οι συζητήσεις τώρα αφορούν στον αντικαταστάτη της 5D2 και το επόμενο επαγγελματικό μοντέλο, πιθανότατα 1Ds4.

Η 7D είναι μοντέλο εκτός σειράς x0D, άρα απρόβλεπτου ρυθμού αντικατάστασης. Λογικά όποτε έχει νέο αισθητήρα η Canon. Που ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη με τα 18mp, δεν ξέρω μήπως παρουσιάσει κάτι εντελώς καινούργιο. Πάντως οι συζητήσεις τώρα αφορούν στον αντικαταστάτη της 5D2 και το επόμενο επαγγελματικό μοντέλο, πιθανότατα 1Ds4.

Σωστά είναι αυτά που λες αλλά οι φήμες θέλουν αντικατάσταση της 7D μέσα στο 2011. Όπως και της ΜκΙΙ άλλωστε!

Σωστά

Το αυτό αναμενεται και στο κιτρινο μαγαζί (νέα Nikon D400 σαν αντικατάσταση της D300, αντικαταστάτης - πολυαναμενομενος - της D700, και πιθανοτατα προς το τελος του έτους θα σκασει μυτη και η D4)

Σωστά

Το αυτό αναμενεται και στο κιτρινο μαγαζί (νέα Nikon D400 σαν αντικατάσταση της D300, αντικαταστάτης - πολυαναμενομενος - της D700, και πιθανοτατα προς το τελος του έτους θα σκασει μυτη και η D4)

Η D400 φυσικό είναι να αναμένεται με βεβαιότητα για φέτος, μετά την κυκλοφορία της D7000 και το "πασάλειμμα" που ήταν η D300s (κάτι σαν τα facelift στα αμάξια). Από τη στιγμή που τουλάχιστον τυπικά σε mp η 7D είναι ήδη μπροστά (μόνιμος καημός της Canon να έχει το μεγαλύτερο σε mp μοντέλο), και δεν έχει υποσκελιστεί από ομόσταυλο μοντέλο, οι σχετικές συζητήσεις είναι περισσότερο φήμες. Εδώ που τα λέμε, και την αύξηση από 15 στα 18mp περιττή την είδα, τώρα να συζητάμε για παραπάνω, όταν οι φακοί πια αγκομαχούν και το DLA είναι αισίως στο f/6.8 για την 7D, είναι μόστρα όχι βελτίωση.

Last edited:
Προσωπικά δεν πιστεύω ότι με μια μέτρια ή κακή μη ή εντελώς παρχωχημένη μηχανούλα, μπορεί κανείς να κάνει τα πάντα. Επίσης πιστεύω ότι ακόμη κι καλύτερος φωτογράφος θα δυσκολευτεί πολύ να πετύχει αυτό που θέλει όταν έχει στα χέρια του ένα εργαλείο που δεν τον βοηθά.

Τί θα γνωρίζαμε για τον μικρόκοσμο αν δεν υπήρχαν οι μακοί μάκρο;
Τί θα γνωρίζαμε από φωτογραφίες άγριας φύσης αν δεν υπήρχαν οι καταπληκτικοί τηλεφακοί 300 2.8;
Τί θα γνωρίζαμε από ποδόσφαιρο κι άλλα αθλήματα αν δεν είχαμε τα σώματα σε τα 10 καρέ το δευτ.;
Τί θα γνωρίζαμε για το υπέρυθρο αν δεν είχαμε τα σχετικά φιλμς;

Μάλλον ελάχιστα...

κακά τα ψέμματα, τα καλά εργαλεία δίνουν τη δυνατότητα σε περισσότερο κόσμο να ψάξει τα όριά του και να τα υπερβεί. Να ασχοληθεί με τη φωτογραφία πέρα από τα κλασικά θέματα.

Αν κάποιος βλέπει τη φωτογραφία ως αναμνηστική, ως street κλπ. και μέχρι εκεί, ε, ας μείνει με τις μηχανές του '60. Πολύ καλά έκαναν τη δουλειά τους. Όμως αν θέλει κάτι πολύ περισσότερο ή διαφορετικό, τότε θα χρειαστεί και καλύτερα ή διαφορετικά εργαλεία.

Βλάση όλα τα παραδείγματα που ανέφερες είναι από ειδικές περιπτώσεις φωτογραφίας, όπου χωρίς τον -ελάχιστο- κατάλληλο εξοπλισμό απλά δεν κάνεις δουλειά.
Με είδες ποτέ να βγάζω πουλιά; Από τη στιγμή που δεν έχω τουλάχιστον τον κατάλληλο εξοπλισμό (γιατί ασφαλώς χρειάζονται και περισσότερα από αυτόν, πάντως εάν τον είχα θα το είχα πιάσει το αντικείμενο μια-δυο-τρεις φορές), απλά λέω δεν ασχολούμαι, θα κάνω κάτι άλλο.
Καλό είναι να ξέρουμε τα όρια του εξοπλισμού μας και όταν δεν μας φτάνει, να κοιτούμε πώς να τα παρακάμψουμε ή και να αλλάξουμε λιγάκι θεματολογία εάν φτάσουμε πια σε τέτοιο αδιέξοδο (από άποψη εξοπλισμού εννοώ).