ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ......ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΠΕΙ ΤΕΛΟΣ?

Απάντηση: Re: ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ......ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΠΕΙ ΤΕΛΟΣ?

Και στον Ιουστινιανό πήγαν να την κάνουν οι γαβροβάζελοι της εποχής (Βένετοι και Πράσινοι) μέσα στον ιππόδρομο, και πέταξε ο μεγάλος μέσα τον Βελισσάριο και τα ΜΑΤ, και στο τέλος βγήκε...μόνο ο Βελισσάριος και τα ΜΑΤ...
1500 χρόνια μετά τίποτα δεν έχει αλλάξει...

(Απο Βικιπαιδεια) :

Η Στάση του Νίκα έλαβε χώρα για μία εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη το 532. Υπήρξε η χειρότερη περίοδος βίας και αναρχίας που γνώρισε η Κωσταντινούπολη με τη μισή πόλη να έχει καεί ή καταστραφεί.

Η Ρωμαϊκή και η Βυζαντινή Αυτοκρατορία είχαν αναπτύξει οργανώσεις φιλάθλων, ειδικά για τις αρματοδρομίες, μία δημοφιλή ενασχόληση για τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Υπήρχαν τέσσερις κύριοι σύνδεσμοι, καθορισμένοι ανάλογα με το χρώμα της στολής της αγαπημένης τους αγωνιστικής ομάδας. Αυτοί ήταν οι Βένετοι (Γαλάζιοι), οι Κόκκινοι (Ρούσσοι), οι Πράσινοι και οι Λευκοί, αν και κατά τη Βυζαντινή περίοδο οι μόνες ομάδες που εξακολουθούσαν να διαθέτουν κάποια επιρροή ήταν οι Βένετοι και οι Πράσινοι. Οι ομάδες και οι αντίστοιχοι σύνδεσμοι ενσωμάτωναν στοιχεία συμμοριών και πολιτικών κομμάτων, κατατάσσοντας τους οπαδούς σύμφωνα με την κοινωνική τάξη και τη θρησκεία. Οι αυτοκράτορες συχνά υποστήριζαν τη μία έναντι της άλλης ομάδας. Ο Ιουστινιανός ήταν υποστηρικτής των Βένετων, τουλάχιστον μέχρι τη Στάση.

Το 531, μέλη των Βένετων και των Πράσινων είχαν συλληφθεί για δολοφονία, αλλά η ποινή του απαγχονισμού που τους είχε επιβληθεί είχε μετατραπεί από τον Ιουστινιανό σε φυλάκιση. Οι Βένετοι και οι Πράσινοι, όμως, αξίωναν να απαλλαγούν πλήρως. Ο Ιουστινιανός τους αγνόησε και, έτσι, στις 11 Ιανουαρίου, εισέβαλαν στη φυλακή και πυρπόλησαν περιοχές της Κωνσταντινούπολης, χρησιμοποιώντας ως σύνθημα την αγωνιστική ιαχή Νίκα.

Κάποιοι από τους συγκλητικούς είδαν τη στάση σαν ευκαιρία να ανατρέψουν τον Ιουστινιανό, δυσαρεστημένοι από νέους φόρους που αυτός είχε επιβάλει και τον ψαλιδισμό των δικαιωμάτων των ευγενών γενικότερα. Οι στασιαστές, οπλισμένοι και μάλλον ελεγχόμενοι από τους συμμάχους τους στη Σύγκλητο, απαιτούσαν την αποπομπή του Έπαρχου Ιωάννη του Καππαδόκη, ο οποίος ήταν αρμόδιος για τη συλλογή των φόρων, καθώς και του αυλικού Τριβωνιανού, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την αναθεώρηση του ποινικού κώδικα. Ο Ιουστινιανός υποσχέθηκε να απομακρύνει από τις θέσεις τους τον Τριβωνιανό και τον Ιωάννη τον Καππαδόκη, αλλά η έκκλησή του στον Ιππόδρομο δεν πέτυχε και ανακηρύχθηκε νέος αυτοκράτορας ο Υπάτιος, ανιψιός του Αυτοκράτορα Αναστάσιου.

Ο Ιουστινιανός ετοιμαζόταν να εγκαταλείψει την Πόλη, αλλά η σύζυγός του Θεοδώρα τον έπεισε να παραμείνει. Ο Ιουστινιανός διέταξε τότε του στρατηγούς του Βελισάριο και Μούνδο να καταστείλουν την εξέγερση, στις 18 Ιανουαρίου. Κατ'άλλους, οι δύο στρατηγοί έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του Ιουστινιανού να παραμείνει στην πόλη και να αντιμετωπίσει τους στασιαστές. Σε κάθε περίπτωση, οι εξεγερθέντες εγκλωβίστηκαν στον Ιππόδρομο, όπου και σφαγιάστηκαν. Οι πηγές αναφέρουν ως θύματα συνολικά περίπου τριάντα χιλιάδες στασιαστές. Την επομένη, διατάχθηκε να εκτελεσθούν ο Υπάτιος και ο αδελφός του, ενώ η περιουσία τους δημεύθηκε, όπως και πολλών συγκλητικών που εξορίστηκαν επειδή είχαν υποστηρίξει τη στάση.

Άρα ο χουλιγκανισμός ήταν και είναι ..."πολιτική με άλλα μέσα"! Μη σας πω και "ταξική πάλη" και με κράξετε σύσσωμοι.:chinscratch: :flipout:
 
Μόνο και που στα πλαίσια τής ταξικής πάλης έπεφτε ματσούκι κανονικό και στούς προλετάριους.
Οπως επίσης ως χούλιγκανς χαρακτηρίζονταν και οι αντιφρονούντες.
Στήν προκειμένη πάντως περίπτωση τού thread μιλάμε για λούμπεν προλεταριάτο ουσιαστικό σύμμαχο τών μεγάλων..........-bye-
 
Λέτε δλδ το πλήθος να ικανοποιηθεί με την αποπομπή του υπουργού δικαιοσύνης? (κάτι αντίστοιχο ήταν ο Τριβωνιανός, ο ουσιαστικός δημιουργός του Κώδικα) Και γιατί δεν ζητούν τη Μαριέττα? :flipout:
 
Μόνο και που στα πλαίσια τής ταξικής πάλης έπεφτε ματσούκι κανονικό και στούς προλετάριους.
Οπως επίσης ως χούλιγκανς χαρακτηρίζονταν και οι αντιφρονούντες.
Στήν προκειμένη πάντως περίπτωση τού thread μιλάμε για λούμπεν προλεταριάτο ουσιαστικό σύμμαχο τών μεγάλων..........-bye-

Άμα λάχει και σήμερα ψιλοπέφτουν ματσουκιές.

Είναι όμως περίοδος κοινωνικής ήττας και επέλασης των νεοσυντηρητικών. Δεδομένης λοιπόν της σχετικής παθητικότητας των προλετάριων, πολλοί σημερινοί αντιφρονούντες είναι για ...κλάματα και ίσως να είναι και χούλιγκαν τελικά.

Το ότι οι χούλιγκαν είναι λούμπεν ή υπάνθρωποι κλπ... πιστεύω πως όχι όλοι. Ανάμεσα σε αυτές τις εκατοντάδες ή και χιλιάδες που άγονται και φέρονται υπάρχουν και άνθρωποι παρορμητικοί και αφελείς. Ελλείψει άλλων εναλλακτικών αντίδρασης τους κέρδισε ....το ποδόσφαιρο. Κρίμα.
 
Εγώ πιστεύω ότι αυτοί οι άνθρωποι για να είναι πειθαρχημένοι και να πι στεύουν σε κάτι, κάλλιστα θα μπορούσαν να είναι στρατιωτικοί ή αστυνομικοί της 10ετίας του 70. Εμείς κάναμε την επανάστασή μας και φύγαμε ακόμα και απο τα κόμματα, είδικά μετά τον στρατό δεν θέλαμε να ακούσουμε την λέξη πρέπει, αυτοί όμως οργανονωνται, υπακούουν, γενικά δείχνουν να τους αρέσει να έχουν γενικά λοχία πανω απο το κεφάλι τους. Δεν νομίζω ότι έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο, απλά τους βοήθησε η μαζικότητα. Περισσότερο φταίει η Παιδεία μας που δεν μπορεί να εμπνεύσει, να εκπαιδεύσει και τελικά να δείξει δρόμους ακόμα και σε ατομικό επίπεδο (εκεί θα είναι η επιτυχία, η εξατομίκευμένη εκπαίδευση σύμφωνα με τις ατομικές ανάγκες), πράγμα που δεν μπορεί να γίνει σήμερα γιατί ούτε και τα προγράμματα προβλέπουν κάτι τέτοιο αλλά ούτε και οι εκπαιδευτικοί είναι διατεθειμένοι να γίνουν ο μοχλός τετοιου είδους εκπαίδευσης. Και φυσικά ούτε και η κοινωνία μας σήμερα θέλει να τους αποβάλει ή να τους βοηθήσει στην εξέλιξή τους γιατί στηρίζεται στην άποψη ¨για να φανεί το καλό πρέπει να υπάρχει το κακό¨. Τώρα αυτά περί παραιτήσεων κλπ άλλα εξυπηρετούν. Τα είπαμε και σε άλλα threads. Θα ζητούσα παραίτηση υπευθύνου όταν ήθελα κάτι να αλλάξω, τώρα τι άλλαξε απο την εποχή ΠΑΣΟΚ μέχρι σήμερα; τίποτα, γιατί να παραιτηθεί δηλαδή; για να βρίσκουν δουλειά οι δημοσιογράφοι; Και το ΠΑΣΟΚ τι θέση είχε και τι θέση έχει;