Νέο ασφαλιστικό + εκπαιδευτικοί

VAG.NIK

Supreme Member
18 August 2006
3,073
Αθήνα
Οι οικονομικές απώλειες των εκπαιδευτικών
από τις προωθούμενες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό

1. Μειώνεται το ποσοστό της επικουρικής σύνταξης κατά 16% (290 ) αφού με την περίφημη ενοποίηση (Μ.Τ.Π.Υ.-Τ.Ε.Α.Δ.Υ), μετατρέπει το 36% της συμμετοχής της Επικουρικής στο συντάξιμο μισθό σε 20%!!,
2. Μειώνεται το ποσοστό της κύριας σύνταξης κατά 15% (160 ), αφού με τον ήδη ισχύοντα νόμο Ρέππα, η βάση του υπολογισμού της σύνταξης δεν είναι το 80% του καταληκτικού μισθού, αλλά το 70% του μέσου όρου της τελευταίας πενταετίας. Ειδικότερα: Σήμερα ένας εκπαιδευτικός που βγαίνει στην σύνταξη με 35 χρόνια υπηρεσίας παίρνει σύνταξη περίπου 1700 και 50.000 εφάπαξ. Το 36% του 1700 είναι το ποσό που δίνουν τα δύο επικουρικά ταμεία το ΤΕΑΔΥ και το ΜΤΠΥ. Το υπόλοιπο 64% είναι κύρια σύνταξη. Η κύρια σύνταξη σήμερα υπολογίζεται με βάση το 80% του ληκτικού μισθού. Από τις 1/1/2008 και σταδιακά μέχρι το 2015 έχουμε σταδιακή μείωση του τελικού ποσού της βασικής σύνταξης γιατί με τις ρυθμίσεις του Ν. Ρέππα του ν. 3029/2003, ο υπολογισμός της κύριας σύνταξης θα γίνεται στο 70% όχι του τελευταίου μισθού, αλλά του μέσου όρου της τελευταίας πενταετίας. Ο νέος αυτός υπολογισμός μειώνει τη σημερινή κύρια σύνταξη κατά 15%. Αν προσθέσουμε στη μείωση αυτή και τη μείωση της Επικουρικής κατά 16%, τότε αδιαμφισβήτητα το ποσοστό της συνολικής μείωσης γίνεται δραματικό.

3. Μειώνεται η σύνταξη κατά 6% για κάθε έτος πρόωρης συνταξιοδότησης (έναντι του 4% που ισχύει σήμερα). Με δεδομένη μάλιστα την αδιοριστία, η συμπλήρωση της 35ετίας στο 65 έτος της ηλικίας για τους συναδέλφους ωρομισθίους-αναπληρωτές θα είναι αδύνατη, ώστε η συνταξιοδότηση κάτω από αυτές τις συνθήκες να οδηγεί σε ένα δραματικά μειωμένο συντάξιμο μισθό, που θα έχει απλώς το χαρακτήρα του επιδόματος.

4. Αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών με ανήλικα παιδιά στα 55 (από τα 50). Καταργείται έτσι ένα βασικό δικαίωμα και δίνεται ένα χτύπημα στις γυναίκες, αφού την ίδια στιγμή τους αφαιρείται και η δυνατότητα της πρόωρης συνταξιοδότησης, με τον εφιάλτη της μείωσης των αντίστοιχων συντάξεων κατά 6% για κάθε έτος.

Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ότι:
-δίνεται η δυνατότητα να μετατραπεί το Ταμείο Πρόνοιας (αυτό που δίνει το εφάπαξ) σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου
- στο Ταμείο Πρόνοιας εντάσσονται οι κληρικοί, ενώ τα αποθεματικά του ταμείου τους μένουν στην αρχιεπισκοπή
- την Παρασκευή κατατέθηκε νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό των δικαστικών. Τους δίνεται δικαίωμα συνταξιοδότησης με 13 χρόνια στην έδρα....
- ότι το ασφαλιστικό σύστημα με τις ρυθμίσεις του ν/σ εις βάρος των εργαζομένων "κερδίζει" 330εκατ ευρώ, ενώ εργοδότες και κράτος οφείλουν 15 δις ευρώ.

Ισχύον καθεστώς
Νέο καθεστώς
επιπτώσεις
Άνδρες-γυναίκες με πρώτη ασφάλιση προ του 1993
Πλήρη σύνταξη με 35 χρόνια που καταβάλλεται στα 58
καταβάλλεται στα 60
Αύξηση κατά 2 χρόνια των ορίων συνταξιοδότησης
Άνδρες-γυναίκες όλων των κατηγοριών
δικαίωμα συνταξιοδότησης με 37 χρόνια που καταβάλλεται όποτε συμπληρωθούν χωρίς όριο ηλικίας
καταβάλλεται μόνο από την ηλικία των 58
Αύξηση τουλάχιστον κατά 3 χρόνια των ορίων συνταξιοδότησης
Γυναίκες με ανήλικα παιδιά
Δικαίωμα μειωμένης σύνταξης με 25 χρόνια που καταβάλλεται στα 50
καταβάλλεται στα 55
Αύξηση κατά 5 έτη των ορίων συνταξιοδότησης
Γυναίκες με 3 ανήλικα
20 έτη ασφάλισης που καταβάλλεται όποτε συμπληρώνονται
Καταβάλλεται στα 55
Αύξηση κατά 5 έτη τουλάχιστον των ορίων συνταξιοδότησης
εκπαιδευτικοί
Μειωμένη σύνταξη στα 30 χρόνια που καταβάλλεται στα 60
Με την κατάργηση όλων των ευνοϊκών διατάξεων οδηγούμαστε στην κατάργηση του
Ενδεχόμενη αύξηση κατά 5 έτη των ορίων συνταξιοδότησης

Ισχύον καθεστώς
Νέο καθεστώς
επιπτώσεις
Επικουρικά ταμεία (ΤΕΑΔΥ και ΜΤΠΥ)
36% των συντάξιμων αποδοχών Περίπου 500
20% των συντάξιμων αποδοχών Περίπου -250
Δραματική μείωση 250 περίπου
Μείωση κατ’ έτος της σύνταξης στις πρόωρες
4,5%
(-280 περίπου για 5ετία)
6%
(- 360 περίπου για 5ετία)
Ακόμα -80
Συνολικά * (εδώ περιλαμβάνονται και οι μειώσεις από την εφαρμογή του νόμου Ρέππα που άλλαξε τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης από 80% του τελευταίου μισθού σε 70% του μέσου όρου της τελευταίας 5ετίας
Πλήρη σύνταξη με 35 χρόνια δουλειάς 1700 περίπου
Μειωμένη σύνταξη με 30 χρόνια δουλειάς 1400 περίπου
Πλήρη σύνταξη με 35 χρόνια δουλειάς1350 περίπου
Μειωμένη σύνταξη με 30 χρόνια δουλειάς 950 περίπου
Δραματική μείωση των συντάξιμων αποδοχών

από www.alfavita.gr

Last edited:
Τι να πω;;;;
Αν και είμαι πολύ βιαστικός ένεκα της δουλειά μου τώρα, η αλήθεια είναι ότι το ασφαλιστικό θέμα είναι πολύ άσχημα τα πράγματα και ειδικά στους νέους εργαζόμενους με το αβέβαιο αύριο.
Όσο σχετικά με τους εκπαιδευτικούς.....ότι και να γράψω θα γίνω πολύ εριστικός και θα το αποφύγω..... Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.......
Απλά κάθε χρόνο που περνάει τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα και γενικά το συνταξιοδοτικό είναι μια πληγή μεγάλη που δυστυχώς αρχίζει από πολύ πολύ παλιά με κακή διαχείριση των πόρων......
Ο....Θεός βοηθός!!!!

Τι να πω;;;;
Αν και είμαι πολύ βιαστικός ένεκα της δουλειά μου τώρα, η αλήθεια είναι ότι το ασφαλιστικό θέμα είναι πολύ άσχημα τα πράγματα και ειδικά στους νέους εργαζόμενους με το αβέβαιο αύριο.
Όσο σχετικά με τους εκπαιδευτικούς.....ότι και να γράψω θα γίνω πολύ εριστικός και θα το αποφύγω..... Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.......
Απλά κάθε χρόνο που περνάει τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα και γενικά το συνταξιοδοτικό είναι μια πληγή μεγάλη που δυστυχώς αρχίζει από πολύ πολύ παλιά με κακή διαχείριση των πόρων......
Ο....Θεός βοηθός!!!!

γράψε άνετα φίλε μου ότι νομίζεις. δεν ξέρω αν εδώ μέσα είμαι ο μόνος δάσκαλος, θ'ακούσω όμως ότι έχεις να πεις:ears:, κι αν μπορώ, θα σου απαντήσω ...

Oτι και να γραψουμε μαλλον δεν εχει και πολυ σημασια αφου το προβλημα με το ασφαλιστικο μελλον ειναι δεδομενο.

2 λυσεις υπαρχουν και καμμια αλλη

Α) παμε οπως τωρα και τα βαρη και τις θυσιες τα επωμιζονται οι εργαζομενοι και οι μικροσυνταξιουχοι.
Η εργατικη ταξη θα υποφερει ολο και πιο πολυ και η ταξη των προνομιουχων θα συνεχισει να αποκομιζει κερδη ολο και πιο πολυ βουτηγμενα στον ιδρωτα και το αιμα.

Β) Αφηνουμε τα γλυκολογα κανουμε επανασταση εναντιον του καπιταλιστικου συστηματος, σπαμε τους δεσμους με ΕΟΚ κλπ κρατικοποιειται το συνολο των ατομικων επιχειρησεων και μοιραζεται ο πλουτος σε ολους το ιδιο .

Αν μπορουσε να γινει το Β νομιζω οτι ολοι αυτο θα επιλεγαμε.
Το κακο ειναι οτι 30 χρονια μετα την μεταπολιτευση εχουν σβησει ολες οι πολιτικες ανησυχιες του λαου και ενδιαφερεται πως θα βγαλει την επομενη εβδομαδα.
Κυριο μελημα ειναι ο εαυτος μας και οχι το μελλον μας σαν συνολο.

Το ειδαμε με την ΔΕΗ αυτο.
Κλαμα για την απωλεια ρευματος μην αναλογιζομενοι τι μερος του μηχανισμου εχει παρει μπρος.....

Καθολου αισιοδοξα τα πραγματα.
Και η ανικανοτητα των ασκουντων την εξουσια χειροτερευει την κατασταση.

Απάντηση: Re: Νέο ασφαλιστικό + εκπαιδευτικοί

Και η ανικανοτητα των ασκουντων την εξουσια χειροτερευει την κατασταση.

Πολύ ’κομψά’ το έγραψες.
Εγώ εκτός από τη δεδομένη ανικανότητα των περισσοτέρων,βλέπω και τεράστια προσωπικά συμφέροντα.
Θα μας καταντήσουν να θέσουμε πάλι σε κρίση τους Θεσμούς..

να ρωτησω κατι και οχι εκ του πονηρου...υπαρχουν ενναλακτικες λυσεις-προτασεις που δεν δοθηκαν?

ο Καραμανλης και ο καθε Καραμανλης κερδιζει κατι απ αυτην την ιστορια?

δεν θα του ηταν πιο ευκολο να πει
2.000 ευρω συνταξη και οριο ηλικιας τα 50 για ολους με 25 χρονια εργασιας

γιατι δεν το κανει?

ΟΚ. Γιατί δεν θα ´ταν πρακτικό.
Αλλά: Γιατι δεν ξεκίνησαν από την αυστηρή είσπραξη των μη καταβληθέντων εισφορών από τους εργοδότες ; Το ύψος της εισφοροδιαφυγής είναι τερ’αστιο.
Β' . Γιατί δεν ελέγχουν πραγματικά την ανασφάλιστη -και φυσικά εισφοροδιαφεύγουσα - εργασία αλλοδαπών και ημεδαπών; Είναι γνωστό ότι ακόμη και τα μεγάλα έργα -και μεγάλα συμφέροντα - των τελευταίων ετών έγιναν από εργάτες πολλοί εκ των οποίων δούλεψαν ανασφάλιστοι.
Ας έκαναν ταμείο με τα δυό παραπάνω και ας ξανασυζητούσαμε το ασφαλιστικό.

Απάντηση: Re: Νέο ασφαλιστικό + εκπαιδευτικοί

τη θέση που κάθεται larry μου, και την οποία θέση πρέπει να καλογυαλίσει για να κάτσει κι ο επόμενος "μεταρρυθμιστής" ...

Re: Απάντηση: Νέο ασφαλιστικό + εκπαιδευτικοί

Λάρρυ το κόλπο είναι να βουτήξουμε τα αποθεματικά των ταμείων ( το 10% ) . Το τι θα τα κάνουν το βλέπεις και το ξέρεις .;)

αυτό είναι το ασφαλιστικό. Μία μεγάλη επενδυτική ευκαιρία (όχι για τα Ταμεία, για αυτούς που θα διαχειριστούν τα χρήματα).

Να αληθεύουν αυτά που ισχυρίζεται ένα φυλλάδιο συναδέλφων μας σχετικά με την ακίνητη περιουσία των ταμείων και το πώς αξιοποιείται; Πχ αυτά που λένε για το οικόπεδο όπου το κτήριο της αμ. πρεσβείας;

Αναφέρομαι στο οικόπεδο κάπου 18 στεμμάτων κυριότητας του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών υπαλλήλων, το οποίο μισθώνεται στην Αμ. Πρεσβεία αντί 70.000 δραχμών μηνιαίως.

Last edited:
....
....

Την καρέκλα του.. και ενίοτε την χρηματοδότηση απο τους "μεγαλοεισφοροδιαφυγόντες"..
Οσο αφορά τα αποθεματικά, πότε τα ταμεία έκαναν αυτοδιαχείρηση των χρημάτων τους?

ΟΚ. Γιατί δεν θα ´ταν πρακτικό.
Αλλά: Γιατι δεν ξεκίνησαν από την αυστηρή είσπραξη των μη καταβληθέντων εισφορών από τους εργοδότες ; Το ύψος της εισφοροδιαφυγής είναι τερ’αστιο.
Β' . Γιατί δεν ελέγχουν πραγματικά την ανασφάλιστη -και φυσικά εισφοροδιαφεύγουσα - εργασία αλλοδαπών και ημεδαπών; Είναι γνωστό ότι ακόμη και τα μεγάλα έργα -και μεγάλα συμφέροντα - των τελευταίων ετών έγιναν από εργάτες πολλοί εκ των οποίων δούλεψαν ανασφάλιστοι.
Ας έκαναν ταμείο με τα δυό παραπάνω και ας ξανασυζητούσαμε το ασφαλιστικό.

Σημαντικότατες επισημάνσεις και οι 2.
Ουδείς αγγίζει το θέμα τής ´μαύρης εργασίας´.
Ουτε καν η Γ.Σ.Ε.Ε τού πρωην κύρ Πολυζωγόπουλου..

Το θέμα της εισφοροδιαφυγής δεν αγγίζει όλα τα ταμεία, καθώς υπάρχουν ταμεία όπου εκ των πραγμάτων άπαντες ασφαλίζονται. Αλλά το ζήτημα της κακοδιαχείρισης τους αγγίζει όλους. Δεν καταλαβαίνω με ποιο δικαίωμα βάζει το Κράτος χέρι σε πόρους και κεφάλαια του ταμείου μου. Τεμενάδες θα έκαναν οι τράπεζες να τα διαχειριστούν, μα αντ' αυτού τα διαχειρίζεται η Τ.τ.Ε.
Ε όχι. Και θέλει να διορίσει και διοικήσεις. Κατόπιν αυτών διατηρώ μεγάλες επιφυλάξεις για το ειλικρινές του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης περί των ταμείων.

Λόγω της αλλαγής που ανέφερε παραπάνω ο Βαγγέλης είδα ήδη μείωση αποδοχών για τον επόμενο μήνα 80 ευρώ εγώ και 58 ευρώ η γυναίκα μου. Είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που έχω μείωση καθαρών αποδοχών και η έβδομη συνολικά από το 1995.

Λόγω της αλλαγής που ανέφερε παραπάνω ο Βαγγέλης είδα ήδη μείωση αποδοχών για τον επόμενο μήνα 80 ευρώ εγώ και 58 ευρώ η γυναίκα μου. Είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που έχω μείωση καθαρών αποδοχών και η έβδομη συνολικά από το 1995.

Μειωση αποδοχων απο αυξημενες εισφορες ?

τα ασφαλιστικα ταμεια και ειδικα το ικα εισπρατουν πολλα χρηματα
το πως τα διαχειρίζεται ειναι το προβλημα
εαν ολοι οι εργοδοτες πληρωναν τις εισφορες σε ιδιωτικη εταιρια ασφαλισης θα ειχε προβλημα επιβιωσης η συγκεκριμενη εταιρια?