Νεο κινεζακι dac...!!! νεο σφαξιμο...!!!

Σήμερα άκουσα ένα δανεικό τέτοιο κινεζάκι με τις σχετικές αλλαγές που προτείνονται στο ψηφιακό και αναλογικό μέρος (συν αλλαγμένους κάποιους στο τμήμα τροφοδοσίας) όπως επίσης βγαλμένο και τον τρίτο τελεστικό και απευθείας έξοδο σε rca με παρεμβολή πυκνωτών.

Ωραίο dac, ίσως ότι καλύτερο έχω ακούσει σε dac με τελεστικούς.
Η σκηνική εικόνα που δημιουργεί, είναι καλή αλλά όχι πολύ καλή ή τεράστια (συγχώρα με Γιώργο για τη διαφωνία). Ως μέτρο σύγκρισης σκηνικής εικόνας έχω πάντα στο νου μου, αυτή που δημιουργείται από υλοποιήσεις καθαρής παθητικής εξόδου χωρίς την παρεμβολή τελεστικών.

Για μένα εάν είχε αυτή την ελπίζουσα σκηνική εικόνα και αυτό που ήδη έχει, θα ήταν το μεγαλύτερο κελεπούρι που θα μπορούσες να έχεις και συγκρινόμενο με πολύ ακριβότερα dac.

Καλησπερα Μανωλη
Σε απευθειας συγκριση με ενα κινεζακι Νο1 (χωρις τελεστικο και πληρες πακετο upgrade )
το κινεζακι Νο2 ( το δικο μου στην τελευταια του μορφη ) εχει σαφως βελτιωμενη στερεοφωνια και διαφανεια
και ταυτοχρονα απιστευτα μελωδικο με μεγαλο πλουτο στις μεσαιες
Δεν το εχω συγκρινει ακομη με αλλες υλοποιησεις dac με direct out

Σε σχέση με zero, αξίζει την ταλαιπωρία; Παίζει πλέον έτοιμος και με opa627.

Δεν εχω καποια αποψη ( ακομη )
Η τιμη του δελεαστικη χωρις να υποσχετε πολλα αλλα αν κατι δεν
αρεσει μενει το κουτι για αλλη κατασκευη

Μανολη οταν το φέρεις θα δοκιμάσω 2 πραγματακια ακόμη. το ενα να ανεβάσω λίγο το φιλτρο στον πρώτο τελεστικό (τον εναπομείναντα) γιατι βλεπω οτι ειναι χαμηλά, πραγμα που χαλαει την εικόνα και μετα βέβαια πέταμα οι τελεστικοι και λάμπα που ειναι και ο θεος για dac ρεύματος.
εαν τωρα παίζει καλα με λαμπα θα το βλέπουμε με τα κιάλια χαχαχαχαχα

Κώστα, χαμηλά τι εννοείς, γιατί δεν σε πιάνω. Η καμπύλη απόκρισης συχνότητας πάντως είναι άριστη και τυπική πολλών dac.
Μάλλον κάτι άλλο εννοείς!
Υπόψη το υποπρόγραμμα απόκρισης συχνότητας του ARTA δεν τπ έχω χρησιμοποιήσει εκτενώς (και κρατώ μία επιφύλαξη), εάν αναφέρεσαι σε αυτή να το διασταυρώσω και με το AudioRightMark Analyser, που σε αυτό είναι σίγουρο το αποτέλεσμα.

Καλησπερα Μανωλη
Σε απευθειας συγκριση με ενα κινεζακι Νο1 (χωρις τελεστικο και πληρες πακετο upgrade )
το κινεζακι Νο2 ( το δικο μου στην τελευταια του μορφη ) εχει σαφως βελτιωμενη στερεοφωνια και διαφανεια
και ταυτοχρονα απιστευτα μελωδικο με μεγαλο πλουτο στις μεσαιες
Δεν το εχω συγκρινει ακομη με αλλες υλοποιησεις dac με direct out

tsip αυτό φοράει DIR η CS ?
ενα παρόμοιο (με DIR) το έχω φτιάξει με 3 tda stucked και κελαηδάει. το έχει ο Μανόλης και αυτό τώρα και μπορεί να μας πει μια άποψη.

Γιώργο, τώρα μου το ξεκαθάρισες γιατί είχα διαβάσει και τα λεγόμενά σου σε ένα άλλο νήμα με κάτι TDA1543 (εάν θυμάμαι καλά) και δεν μου καθόταν καλά.
Ο Κώστας (kontr) μου έδωσε και ένα άλλο μηχανάκι - αυτό που αναφέρει παραπάνω - στο οποίο του έχει βάλει επάλληλα 3 tda1543 και πράγματι κελαηδάει. Στην σκηνική εικόνα παίζει στα ίσια με το δικό μου beresford και γενικώς είναι πολύ καλά τοποθετημένο. Εάν ακούσεις ταυτόγχρονα το κινεζάκι του παρόντος νήματος (που είσαι κάτοχος) και αυτό που αναφέρεται ο Κώστας με τα 3 tda & DIR9001 (receiver), η σκηνική εικόνα απέχει αρκετά!

Δεν ξέρω τι κάνουν τελευταία οι Κινέζοι, η αντιγραφή πάει σύννεφο και μου κάνει εντύπωση ότι καθορίζουν "μόδες". Δηλ. τώρα βλέπω να πλασάρει ο ένας μετά τον άλλο τα tda σε διάφορες συστάδες - με πολλές βιασύνες σχεδίασης, γιατί διαβάζω στα νήματα σας (Γιώργο στο άλλο με τα tda) ότι είχαν λάθος αντιστάσεις στο ψηφιακό.

Last edited:
Μανόλη οταν λεω οτι ειναι χαμηλά εννοώ την συχνότητα αποκοπής του low pass που φαίνεται οτι ειναι πολύ κοντά στα 20KHz και αρα ακούγεται και φαίνεται και στην μέτρηση. θέλει ενα μικρο ψαξιματακι για το ποια πρεπει να ειναι αυτη η συχνότητα ή ακομη και εαν ο τελεστικος θα κανει μονο το I/V και οχι καποιο φιλτράρισμα.
ουσιαστικά στο κύκλωμα ο τελεστικός κανει και μετατροπή I/V αλλα και ενα πρώτο φιλτράρισμα.
Γενικα οι κινεζοι το εχουν χάσει και μπορει να σου δώσουν μια καταπληκτική τούρτα και πανω να βάλουν για γαρνιτούρα μια ωραία κουραδ.....
θέλει πολυ προσοχή και θα φερω μερικα παραδείγματα. το παλιο κινεζακι λαμπουζερα ειχε λαθος αναλογικό σταδιο, πραγμα το οποιο διορθωνόταν ευκολα αφου απλα το πέταγες και ολα ΟΚ. το dac με τα 8 tda1543 ομως ειχε ενα απίστευτα κακο σχεδιασμο στην μετάδοση του i2s και το καταλαβαινες απλα επειδη έπαιζε χαλια και ετσι το εψαχνες. οι αθεόφοβοι ειχαν βαλει σε σειρα με το σημα αντιστασεις της ταξης των Kohm πραγμα το οποιο εξαφάνιζε κυριολεκτικά τον παλμο και οριακά κλείδωνε το dac απο ενα σημα πνιγμένο στο θόρυβο.

Μανόλη οταν λεω οτι ειναι χαμηλά εννοώ την συχνότητα αποκοπής του low pass που φαίνεται οτι ειναι πολύ κοντά στα 20KHz και αρα ακούγεται και φαίνεται και στην μέτρηση. θέλει ενα μικρο ψαξιματακι για το ποια πρεπει να ειναι αυτη η συχνότητα ή ακομη και εαν ο τελεστικος θα κανει μονο το I/V και οχι καποιο φιλτράρισμα.
ουσιαστικά στο κύκλωμα ο τελεστικός κανει και μετατροπή I/V αλλα και ενα πρώτο φιλτράρισμα...

Κατάλαβα Κώστα.
Πρέπει όμως να σταθούμε λίγο προσεκτικά στο αποτέλεσμα των μετρητικών προγραμμάτων όπως το ARTA.
Πρώτα δεν ξέρω εάν αυτός ο dac(tda1453) έχει στο εσωτερικό του φίλτρο low-pass.
Aλλά ακόμη και έτσι η καμπύλη κόβει μόλις 0,5dB στα 20KHz.

Επίσης δεν ξέρω ακόμη πως λειτουργεί στα φίλτρα αποκοπής το ARTA, όταν μετρά την απόκριση συχνότητας. Στη μέτρηση που ανέβασα, είχα ορίσει τη δειγματοληψία στα 48KHz, οπότε η μέτρηση εκ των πραγμάτων περιορίζεται στο ήμισυ της δειγματοληψίας δηλ. μέγιστο τα 24ΚΗz.
Έκανα και μια άλλη μέτρηση με δειγματοληψία τα 96KHz (περιορισμός στα 48KHz) και είδα ότι δεν άλλαξε η καμπύλη. Όσο και να έψαξα στο μενού παραμετροποίησης δεν βρήκα κάτι σχετικό για low-pass cut off και πιστεύω ότι το θέτει αυτόματα το πρόγραμμα (δηλ. περιορίζεται μόνο στο ακουστικό φάσμα). Θα ψάξω και στο εγχειρίδιο μήπως βρω κάτι.

Πήρα και μια μέτρηση από το AudioRighMarkAnalyser. Όπως θα δεις και εδώ στα 20KHz, υπάρχει μια πτώση της τάξης 0.5dB απλά το φίλτρο έχει ομαλότερη πτώση μέχρι τα 45 KHz, όπου είναι και το όριο της δειγματοληψίας (1/2 of 96KHz).
Πάντως την ίδια καμπύλη παίρνω και στο WM8716 (στα 20KHz έχει 0.3dB πτώση) που δεν έχει κανένα low-pass filter εξωτερικό.

attachment.php

Attachments

• frequency by audiomark.jpg
    frequency by audiomark.jpg
    101.7 KB · Views: 253
Για λογους βελτιωσης της στερεοφωνιας αφαιρεθηκαν οι πυκνωτες φιλτρου
απο το κυκλωμα αναδρασης των τελεστικων και τα πρωτα αποτελεσματα
ηταν ενθαρυντικα

Θα αναφερω εντυπωσεις μετα απο τις πρωτες σοβαρες ακροασεις

Οι τελεστικοι ειναι AD827JN (στερεοφωνικοι)
Τι καλυτερο θα μπορουσε να μπει?

Κώστα όπως ξέρεις έχω και εγώ το εν λόγω DAC και έχω ξεκινήσει δειλά δειλά τα πειράματα.

Έχω μερικούς τελεστικούς και περιμένω μερικούς ακόμα.

Πρόκειται να δοκιμάσω με 797BR (διπλούς SOIC σε ανταπτοράκια), με 627, 744 διπλούς DIP σε browndog. αυτή την στιγμή έχω επάνω έναν 2107 στην πρώτη θέση μα τους άλλους δύο 827 στις θέσεις στους (παρόμοιος με διπλό 744 στον ήχο) και δεν ακούγεται καθόλου άσχημα. Επίσης θα δοκιμάσω να πολώσω σε τάξη Α.

Αν θες επικοινώνησε μαζί μου ώστε να κάνουμε συνδυασμένη προσπάθεια και να μην καταλήξουμε να έχουμε πολλούς τελεστικούς στα συρτάρια...

Από την άλλη θα ήθελα την συνδρομή σου ως αναφορά που βάζω ποιόν πυκνωτή...χεχεχε

Κώστα όπως ξέρεις έχω και εγώ το εν λόγω DAC και έχω ξεκινήσει δειλά δειλά τα πειράματα.

Έχω μερικούς τελεστικούς και περιμένω μερικούς ακόμα.

Πρόκειται να δοκιμάσω με 797BR (διπλούς SOIC σε ανταπτοράκια), με 627, 744 διπλούς DIP σε browndog. αυτή την στιγμή έχω επάνω έναν 2107 στην πρώτη θέση μα τους άλλους δύο 827 στις θέσεις στους (παρόμοιος με διπλό 744 στον ήχο) και δεν ακούγεται καθόλου άσχημα. Επίσης θα δοκιμάσω να πολώσω σε τάξη Α.

Αν θες επικοινώνησε μαζί μου ώστε να κάνουμε συνδυασμένη προσπάθεια και να μην καταλήξουμε να έχουμε πολλούς τελεστικούς στα συρτάρια...

Από την άλλη θα ήθελα την συνδρομή σου ως αναφορά που βάζω ποιόν πυκνωτή...χεχεχε

Χρηστο πολυ ευχαριστως να κανουμε παρεα τα πειραματα
και οτι πληροφορια εχω να τη μοιραστουμε

Γιωργος :music-smiley-005:

Μετά από ακροάσεις αρκετών ημερών με το κινεζακι 2 (σε σχέση με το κινεζάκι 1) πατατήρησα ότι το 2 έχει αρκετά μειωμένο βάθος σκηνής (τό παρατήρησες και εσύ Γιώργο?).
Αλήθεια Χρήστο το κινεζάκι πως ακούγετε σε απευθείας σύγκρηση με το Musical Fidelity?

Υπολείπεται σε μπάσα, εύρος, είναι σκληρό, αλλά έχει αρκετή λεπτομέρεια, αν και τα πρίμα του μπορεί να είναι πολύ σκληρά σε ορισμένες ηχογραφήσεις...τόσο που να κουράζουν, τουλάχιστον στο δικό μου σετάπ.

Αν όμως θέλουμε να είμαστε λίγο ελαστικοί πρέπει να υπολογίσουμε ότι με τα 70ευρώ βάλε και καμιά δεκαριά εξτρά για βύσματα (ναι τα άλλαξα), διακόπτη coaxial/optical κλπ. (μεταφύτευση σε υπάρχων case) νομίζω ότι είναι αξιοπρεπέστατο entry level με αξιώσεις...

Εν τω μεταξύ περιμένω από μέρα σε μέρα τους τελεστικούς και θα κάνω σοβαρές ακροάσεις όταν αρχίσω να τους δοκιμάζω...

Σας λέω την αμαρτία μου όμως δεν το ακούω πολύ, διότι προτιμώ το πικάπ... και το MF το έχω σχεδόν μόνιμα στο υπνοδωμάτιο με το HPA συνδεδεμένα στο κυρίως pc, με τα Superlux (τα οποία τα σνομπάρατε όλοι, αλλά σας λέω ότι είναι πραγματικά πολύ καλά...)για μεταμεσονύχτια νανουρίσματα...:earmuffs::sleepey:

Πάντως το κινεζάκι νο. 1 φαίνεται να μετράει αρκετά διαφορετικά..

Το δικό μου ελαφρά πειραγμένο (αφαίρεση αναλογικού σταδίου, αλλαγή ηλεκτρολυτικών με oscon bypassed με tantalum, και στη συνέχεια πέρασμα από δυο OPA134 καθότι μέσα στον προενισχυτή μου):

attachment.php

attachment.php

attachment.php

attachment.php

Όλες παρμένες στα 16/48..

Attachments

• china_dac_freq_resp.jpg
    china_dac_freq_resp.jpg
    107 KB · Views: 210
  • china_dac_noise_level.jpg
    china_dac_noise_level.jpg
    158.6 KB · Views: 210
  • china_dac_THD.jpg
    china_dac_THD.jpg
    144.5 KB · Views: 209
  • china_dac_IMD.jpg
    china_dac_IMD.jpg
    141.4 KB · Views: 210
Πάντως το κινεζάκι 1 (στο δικό μου σύστημα- χώρο) ακούγετε καλύτερα από οποιοδήποτε ντακ έχω ακούσει (Dacmagic,Bencmarck dac1,wolfson,nos dac 8xtda1543,κινεζάκι 2).
Κάποια είχαν περισότερη ανάλυση αλλά κούραζαν,κάποια άλλα έβγαζαν περισσοτερο "ψηφιακό ήχο" κτλ.
Το δεύτερο είναι (με διαφορά) το κινεζάκι 2 (χάνει σε βάθος σκηνής.καλύτερη ανάλυση).

το κινεζακι 2 εχει μια ευκαιρία ακόμη πριν παει κουβά(πλάκα κάνω, είναι έτσι και αλλιώς πολύ καλό). το μεγάλο πλεονέκτημα-μειονέκτημα του ειναι το dac με έξοδο ρεύματος που έχει.
η τελευταία του ευκαιρία λοιπόν είναι να φάει λάμπα στην έξοδο να δούμε τι θα κάνει.
την έχω ετοιμάσει και περιμένω να μου το επιστρέψουν για να την δοκιμάσω. εχω μάλιστα αποφασίσει πια λάμπα είναι καταλληλότερη για τον χαρακτήρα του και πιστεύω οτι θα πάει πολύ καλά.

Πάντως το κινεζάκι νο. 1 φαίνεται να μετράει αρκετά διαφορετικά..

Το δικό μου ελαφρά πειραγμένο (αφαίρεση αναλογικού σταδίου, αλλαγή ηλεκτρολυτικών με oscon bypassed με tantalum, και στη συνέχεια πέρασμα από δυο OPA134 καθότι μέσα στον προενισχυτή μου):

...

Όλες παρμένες στα 16/48..

Δημήτρη, εάν εννοείς ότι μετρά διαφορετικά σε σχέση με το τροποποιημένο κινεζάκι 2, είναι φυσιολογικό γιατί:
α) στη δική σου περίπτωση έχεις 16/48, έναντι 24/48 που είχε μετρηθεί το κινεζάκι 2. Ως εκτούτου είναι φυσιολογικό ότι το κινεζάκι 2 θα έχει πολύ χαμηλότερο επίπεδο θορύβου (γαρ 24bit).
β) η παραμόρφωση (αρμονικές) βλέπω να ακολουθούν την ίδια πεπατημένη και στα δύο (υψηλότερη 3η αρμονική), δεν μας έδωσες τι thd+N έδωσε.
γ) η καμπύλη απόκριση συχνότητας, σε σένα φαίνεται ότι "κόβει" κατά ≈0,2dB στα 20KHz, έναντι 0,5dB, αλλά μη ξεχνάς ότι στις δικές σου μετρήσεις έχουν προστεθεί και άλλοι δύο τελεστικοί, που αναφέρεις.
δ) το κινεζάκι Νο1, έχει dac-chip με έξοδο τάσης, το κινεζάκι Νο2 έχει dac-chip με έξοδο ρεύματος

Τέλος με τι κάρτα έχεις κάνει τις μετρήσεις στο RightMarkAudioAnalyser? Το κινεζάκι Νο2 (τροποποιημένο) μετρήθηκε με emu0404 μέσω του ARTA (έχει προστεθεί και μια απόκριση και από το RightMark)

Το THD + Noise είναι στα 0.027% και για τα δύο κανάλια.

Η αλυσίδα της δοκιμής ήταν laptop -> soundblaster MP3 σε USB -> optical out στο κινεζάκι, καθώς και optical in από το SRC2496 το οποίο εκτέλεσε χρέη ADC.

Η SB MP3 ελέγχθηκε ότι λειτουργεί σωστά ως USB->optical converter καθότι σε δικιά της δοκιμή (optical out -> optical in) έδωσε τα θεωρητικά υψηλότερα δυνατά αποτελέσματα. Δεν πηγαίνει βέβαια πάνω από 16/48.

Έχω κάρτες ήχου σε digital in & out που πηγαίνουν και μέχρι 24/192, αλλά είναι PCI και δεν είναι εύκολο να τις χρησιμοποιώ στο εργαστήριο.

και μια καινουργια υλοποιηση με λαμπατο buffer στην εξοδο
και εξαιρετικους πυκνωτες σηματος
DSCF0973.jpg DSCF0974.jpg

DSCF0975.jpg DSCF0976.jpg

DSCF0977.jpg DSCF0978.jpg

Ακουστικες εντυπωσεις απλα απολαυστικες

Βλεποντας τους πυκνωτες μου ηρθε μια απορια στον νου.Μπορουμε να παιξουμε με τις τιμες των πυκνωτων σηματος προς τα πανω(η και προς τα κατω);Φυσικα δεν εννοω τα V, αλλα την χωρητικοτητα.Αυτο βοηθαει στην ποιοτητα, η θα μας την χαλασει;Μηπως δεν υπαρχει καποια συγκεκριμενη πληροφορια(η συνταγη) και ειναι ολα θεμα δοκιμων;

Last edited:
και μια καινουργια υλοποιηση με λαμπατο buffer στην εξοδο
και εξαιρετικους πυκνωτες σηματος
View attachment 64928 View attachment 64929

View attachment 64930 View attachment 64931

View attachment 64932 View attachment 64933

Ακουστικες εντυπωσεις απλα απολαυστικες

Το συγκεκριμένο dac είναι μια υλοποίηση του modright, την οποία χθες μοντάραμε πρόχειρα σε ένα κομμάτι ξύλο (όπως φαίνεται στις φωτό).
Αποτελεί σήμερα το προσωπικό μου dac. Επέλεξα να το κρατήσω λόγω κάποιων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που παρουσιάζει. Το σημείο αιχμής του είναι η γλαφυρή μεσαία περιοχή. Σωστός όγκος, μέγεθος οργάνων και περιγραφή. Η ηψηλή περιοχή αποτελεί προέκταση της πολύ καλής μεσαίας. Χαμηλά υπάρχει όγκος και βάθος σκηνής. Σε ηχεία bass reflex και σε προβληματικούς χώρους ίσως το μπάσο του να φαίνονταιν πως είναι υπερβολικό, όμως με τα atc τα οποία δεν μπουμάρουν, είναι όσο πρέπει.
Κατά την άποψή μου, αυτό το dac στη συγκεκριμένη μορφή δεν εντυπωσιάζει σε αρχεία υψηλής ανάλυσης. Εκεί, σε σύγκριση για παράδειγμα με το wolfson με 8741 χάνει αισθητά.
Από την άλλη, σε 16/44 σε κερδίζει η μουσικότητά του έναντι του wolfson αλλά το πλάτος της σκηνής είναι κάπως περιορισμένο.
Τίποτα λοιπόν δεν είναι τέλειο, αλλά για τα χρήματά του αποτελεί μια τίμια, αξιοπρεπή και ευχάριστη λύση.
Θα επανέλθω αν αποφασίσουμε να το βελτιώσουμε περισσότερο. Ευχαριστώ τον modright για την όμορφη ακρόαση ένα από τα προηγούμενα βράδια (όπου και αποφάσισα να το χρησιμοποιήσω πλέον στο σύστημά μου).

Ο modright είναι λάτρης της μοντίφας και των ακροάσεων, και του εύχομαι να συνεχίσει να υλοποιεί τέτοια όμορφα projects και να χαίρεται το χόμπυ που τόσο αγαπά.-bye-

(ήθελα να γράψω κάτι για το συγκεκριμένο dac, και συγχωρέστε με που γράφω για μια συσκευή που χρησιμοποιώ - δεν την έκρινα πάντως με γνώμονα "το δικό μου είναι καλύτερο", αλλά όσο πιο αντικειμενικά μπορούσα!)