Νέο σπίτι με home cinema

jinkostas

New member
21 June 2006
63
Καλημέρα σας από Λάρισα.

Έχοντας αφορμή το ξεκίνημα του χτισίματος του σπιτιού μου ενδιαφέρομε από τώρα για την εγκατάσταση ενός home cinema. Όχι τίποτα τρελό. Αλλά τουλάχιστον εξαρχής να γίνει η προετοιμασία της εγκατάστασης για την υποδοχή του Home cinema. Έχει κανένας να προτείνει κάποιο γραφείο/εταιρεία/επαγγελματίας που να αναλαμβάνει κάποιο τέτοιο project?? Δεν θέλω να φτιάξω dedicated δωμάτιο για Home cinema, αλλά μέσα στο σαλόνι να συνυπάρξει αρμονικά με φωτισμούς, ψευδοροφές, ηχεία κτλ..

Σας ευχαριστώ

Κατι μου λεει το ονομα σου φιλε μου!!!!!!!

Καλως ηρθες απο εμενα.

Στο ερωτημα σου τωρα, πιστευω οτι με λιγη βοηθεια απο τον ηλεκτρολογο σου (αυτος θα εγκαταθιστει-εσυ θα τον επιβλεπεις και θα του φερεις τα υλικα) ολα θα πανε μια χαρα.

Τι σκεφτεσαι να εγκαταστησεις?
Εννοω πληθος ηχειων, συσκευες απεικονισης κτλ.

Καλωσήρθες jinkostas στην παρέα μας.

Σε πρώτη φάση θα σου έλεγα να περάσεις σωλήνες για σήματα για τα ηχεία (ούτως ώστε να μην μπλέκονται στα πόδια σου καλώδια) και ιδίως για προβολέα στον ταβανι (αν σκέφτεσαι να βάλεις προβολεα).

Καλωσήρθες και από μένα!
Εταιρίες υπάρχουν πολλές που μπορούν να σου το κάνουν - ειδικά εάν δε θες να ανακατευτείς και το όλο project να τρέξει στον αυτόματο. Από εκεί και πέρα όμως κι εγώ θα σου πρότεινα αυτό που σου λέει ο bros και ο Τάσος. Δίνεις κάποιες κατευθύνσεις στον ηλεκτρολόγο σου με τη βοήθειά μας και ξεμπερδεύεις. Δεν είναι τίποτα δύσκολο. Παιρνάς καλώδια ήχου από το κεντρικό σημείο όπου θα είναι το κυρίων σ´συτημά σου (π.χ. σαλόνι) σε όσα δωμάτια θέλεις να έχεις ήχο, παιρνάς καλώδια εικόνας για projector και προεραιτικά από το σαλόνι στα δωμάτια που πιθανόν να θέλεις να στέλνεις εικόνα (λίγο τραβηγμένο το τελευταίο). Τέλος ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ περνάς καλώδιο UTP παντού (εγώ θα έβαζα Cat7 αλλά και με Cat6 καλά θα είσαι). Επιλέγεις σε κάθε περίπτωση ποιοτικά υλικά!

Καλωσήρθες και από μένα!
Εταιρίες υπάρχουν πολλές που μπορούν να σου το κάνουν - ειδικά εάν δε θες να ανακατευτείς και το όλο project να τρέξει στον αυτόματο. Από εκεί και πέρα όμως κι εγώ θα σου πρότεινα αυτό που σου λέει ο bros και ο Τάσος. Δίνεις κάποιες κατευθύνσεις στον ηλεκτρολόγο σου με τη βοήθειά μας και ξεμπερδεύεις. Δεν είναι τίποτα δύσκολο. Παιρνάς καλώδια ήχου από το κεντρικό σημείο όπου θα είναι το κυρίων σ´συτημά σου (π.χ. σαλόνι) σε όσα δωμάτια θέλεις να έχεις ήχο, παιρνάς καλώδια εικόνας για projector και προεραιτικά από το σαλόνι στα δωμάτια που πιθανόν να θέλεις να στέλνεις εικόνα (λίγο τραβηγμένο το τελευταίο). Τέλος ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ περνάς καλώδιο UTP παντού (εγώ θα έβαζα Cat7 αλλά και με Cat6 καλά θα είσαι). Επιλέγεις σε κάθε περίπτωση ποιοτικά υλικά!

Την καλυτερη δουλεια θα την κανεις εσυ μονος σου, κυριως γι´αυτο που χρειαζεσαι. Ο ηλεκτρολογος θα κανει ο,τι του πεις. Τα παιδια εχουν δικιο.

Δεν πιστευω να υπαρχει ανθρωπος στη Λαρισα (απο Νεαπολη ειμαι:ernaehrung004: ), που να γνωριζει τιποτα παραπανω απο τα μελη του φορουμ.

Εαν τωρα ηθελες τιποτα αυτοματους φωτισμους με τouchpanels στους τοιχους και RS232 κοντρολ σε music server και τα σχετικα, χρειαζεσαι εταιρεια.

Γειά και από μένα.
Θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες, μιας και το σενάριο δεν εμπλέκει εξεζητημένες απαιτήσεις.
Βασική παράμετρος επιλογής λύσης είναι κατά τη γνώμη μου και κατά τας γραφάς, η επιλογή των θέσεων προβολέα και ηχείων (περιφερειακών). Κατόπιν, αφού καταλήξεις στις θέσεις, επιλέγεις ποιοτικά καλώδια και κανάλια για να περαστούν σε τοίχους/δάπεδα. Προσέχεις ειδικά στα ηχεία, να τηρείς τον κανόνα ίσου μήκους καλωδίου για διαφορετικές αποστάσεις δεξιά/αριστερά και επαρκούς διατομής ανάλογα με το μήκος (για τις απώλειες). Όσον αφορά τις "πρίζες" υπάρχει τρομερή ποικιλία τιμών και ποιοτήτων (δες πχ το site της Extron), όπου μπορείς να βάλεις τα πάντα (ακόμα και η Legrand έχει πρίζες ηχείων). Τοποθέτησέ τις κοντά στο ύψος των ηχείων (πρόβλεψη θέσεων επίτοιχων βάσεων επιπλέον) ή αν πας σε γυψοσανίδα και εντοιχισμένα ηχεία, προχώρα σε σχετική έρευνα γιατί και εδώ οι επιλογές είναι πάρα πολλές.
Προσοχή μόνο στο υπογούφερ, μιας και η σωστή θέση δεν μπορεί να προεξοφληθεί μιας και πρέπει να μπουν έπιπλα, δάπεδα ακόμα και κουρτίνες, αλλά γενικά, μπορείς με λίγη προσοχή να πετύχεις ένα καλό αποτέλεσμα.
Good Luck