Νέο σπιτι, νεο setup

slotkiller

New member
26 May 2011
92
Καλησπέρα,

Εχω στην κατοχη μου μια LG 55C3, εναν onkyo NR7100, ενα ζευγος dali spektor 2 και το αντιστοιχο vokal της dali.
Σε ενα χρονο θα ειναι ετοιμο το σπιτι μας και μολις ξεκινησα να σκεφτομαι τις επιλογες για ενα ht/σαλονι.
Ο χώρος ειναι τετράγωνος 4.55x4.55 απο την μια πλευρα εχει μπαλκονοπορτα 2.50 ενω απο την αλλη εχει ανοιγμα 3m που συνδεετε με το υπολοιπο σπιτι. Πισω απο τηλεοραση και πισω απο καναπε τοιχος.

Η τηλεόραση υπαρχει πιθανοτητα να κρατηθει για αρχη και να αλλαχτει αργοτερα με 65/77. Ο onkyo μαλλον μενει. Τα dali μαλλον οχι γιατι και μικρα ειναι και χρωματικα μαλλον δεν θα ταιριαξουν.

1η ερωτηση, εχω δει καποια F/L επιδαπεδια με ηχειο atmos πανω τους. Γνωμες αν αξιζει κατι τετοιο;
2η ερωτηση, δεδομενου οτι ειναι ταυτοχρονα και σαλονι ο χωρος θα ηθελα να εχω καλο αποτελεσμα αλλα να μην το πηξω στο ηχειο. Δηλαδη να παρω το καλυτερο αποτελεσμα με τα λιγοτερα ή πιο σημαζεμενα ηχεια. Χωρις να εννοω οτι θελω να παω σε ηχομπαρα καθως καταλαβαινω οτι θα χασω πολυ στο αποτελεσμα ετσι. Οποτε μια γρηγορη ματια στο skroutz με οδηγει στα polk es50/es60. Ομορφα και πιθανον με το es60 να αποφευγω το sub(?)

Γενικα ειμαι λιγο στα χαμενα, οποτε δε θα γραψω αλλα, περιμενω ιδεες προς συζητηση.
Ευχαριστώ

edit: Επισης με τις τιμες να εχουν εκτοξευθει τα τελευταια χρονια (απ οτι καταλαβα) δεν ξερω αν για τα χρηματα τους ειναι καλη αγορα ή υπαρχει κατι καλυτερο.

1η ερωτηση, εχω δει καποια F/L επιδαπεδια με ηχειο atmos πανω τους. Γνωμες αν αξιζει κατι τετοιο;
Με πολύ απλά λόγια: πολύ χειρότερα από κανονικά ηχεία οροφής, πολύ καλύτερα από καθόλου ηχεία Atmos.

• Like
Reactions: slotkiller
Subwoofer θα χρειαστεί να έχεις και από κει και πέρα μπορείς αντί για δαπέδου να δεις ηχεία μικρότερα τύπου bookshelf. Θα κοιτάξεις προφανώς στην ίδια σειρά να υπάρχουν ηχεία upfiring ξεχωριστά και στο τέλος θα αποφασίσεις αν μπορείς να τα βάλεις ψηλά σε τοίχο αυτά ή ακόμα κι αν τα βάλεις επάνω στα ηχεία, τουλάχιστον επειδή είναι ξεχωριστά ηχεία μπορείς να «κλέψεις» λίγο με την κλίση τους.

Η ανάκλαση γενικότερα θέλει σωστή απόσταση. Με ηχεία που έχουν ενσωματωμένο upfiring driver, θα έχεις το ίδιο πρόβλημα που έχουν οι ηχομπάρες (οκ μικρότερο) οι οποίες δεν μπορούν να αλλάξουν την κλίση σε κανέα τους μεγάφωνο.

Ο ενισχυτής σου είναι 9κάναλος, εγώ θα έφτιαχνα ένα 5.1.4 σύστημα σίγουρα. Να πυροβολούν προς τα πάνω, ή από ψηλά μπρος-πίσω.

• Like
Reactions: slotkiller
Καλημέρα. Μόνος ή με κάποιον που να ξέρει ή ακόμα καλύτερα με ειδικό του χώρου, βρες τις θέσεις των μηχανημάτων και των ηχείων και πέρασε ανάλογα τις καλωδιώσεις στους τοίχους. Μπορεί να φαίνεται περίεργο και δαπανηρό αλλά θα γλυτώσεις πολλά στην πορεία.
Καλή δύναμη.

Καλημέρα. Μόνος ή με κάποιον που να ξέρει ή ακόμα καλύτερα με ειδικό του χώρου, βρες τις θέσεις των μηχανημάτων και των ηχείων και πέρασε ανάλογα τις καλωδιώσεις στους τοίχους. Μπορεί να φαίνεται περίεργο και δαπανηρό αλλά θα γλυτώσεις πολλά στην πορεία.
Καλή δύναμη.
Σωστα.

Οπως και με τα Atmos του ταβανιού, εχεις χρυση ευκαιρία να τα κάνεις όλα σωστά από την αρχή (και με το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα).

Παρακολουθησα καποια σχετικα βιντεο χθες βραδυ για atmos setup και εχω πειστει ηδη για 5.1.4 με εντοιχισμενα οροφης.
Πανω απο τον καναπε (στην ιδια φορα) περναει δοκαρι, οποτε τα μεν μπροστα απο το δοκαρι τα δε πισω απ το δοκαρι (εκει θα εμπαινε γυψοσανιδα για να κλεισει το κενο). Απλα η αποσταση τους (μπρος-πισω) θα ειναι 1μ γιατι το σπιτι ειναι μονο 2.70 (στο δοκαρι 2.40-2.35) και δεν θελω να το κατεβασω πολυ (μπροστα απο το δοκαρι).
Υπαρχει πιθανοτητα τα πισω atmos να ειναι στην οροφη (γυψοσανιδα) αλλα τα μπροστα atmos να ερχονται απο την τηλεοραση;; ας ειναι και τερμα πανω. Δεν ξερω αν παιζει σωστα αυτο.
Για back speakers σκεφτομαι τα polk es10 που ειναι πολυ μικρα και ομορφα. Για κεντρικο το es30. Για μπροστα μπορει και το ενδιαμεσο es55. Στην οροφη για atmos τι μπαινει;

Να έχεις κατά νου ότι τα surround και τα overhead (αφού πλέον θα πας με ηχεία στο ταβάνι) οφείλουν να είναι κεντραρισμένα ως προς τη θέση ακρόασης μεταξύ τους, ακόμα κι αν τα εμπρός ηχεία απέχουν περισσότερο από αυτά.

Εάν διαβάσεις προσεκτικά τον παρακάτω οδηγό, θα καταλάβεις που πρέπει να μπούνε και ποιες είναι οι ανοχές.

Γράφω «προσεκτικά» γιατί για παράδειγμα παλαιότερα έπαιρναν πολλοί την αρχή ότι το άνοιγμα μεταξύ των overhead θα πρέπει να είναι ίδιο με το άνοιγμα των front ηχείων και τα τοποθετούσαν έτσι, χωρίς να είναι τα front στο προβλεπόμενο άνοιγμα μεταξύ τους, και έτσι είχαν και τα overhead σε εντελώς άκυρες θέσεις.

Υπαρχει πιθανοτητα τα πισω atmos να ειναι στην οροφη (γυψοσανιδα) αλλα τα μπροστα atmos να ερχονται απο την τηλεοραση;; ας ειναι και τερμα πανω. Δεν ξερω αν παιζει σωστα αυτο.

Οχι, αυτό μην το κάνεις.

Δες κατασκευαστικά πως μπορείς να βάλεις και τα 4 Atmos στο ταβάνι (πχ μια ''λωρίδα'' γυψοσανίδας μπροστά από το δοκάρι; )

Παρακολουθησα καποια σχετικα βιντεο χθες βραδυ για atmos setup και εχω πειστει ηδη για 5.1.4 με εντοιχισμενα οροφης.
Πανω απο τον καναπε (στην ιδια φορα) περναει δοκαρι, οποτε τα μεν μπροστα απο το δοκαρι τα δε πισω απ το δοκαρι (εκει θα εμπαινε γυψοσανιδα για να κλεισει το κενο). Απλα η αποσταση τους (μπρος-πισω) θα ειναι 1μ γιατι το σπιτι ειναι μονο 2.70 (στο δοκαρι 2.40-2.35) και δεν θελω να το κατεβασω πολυ (μπροστα απο το δοκαρι).
Για back speakers σκεφτομαι τα polk es10 που ειναι πολυ μικρα και ομορφα. Για κεντρικο το es30. Για μπροστα μπορει και το ενδιαμεσο es55. Στην οροφη για atmos τι μπαινει;
Πολύ καλά atmos ηχεία είναι τα svs ultra elevation.Αν πας σε οροφής σε γυψοσανιδα πάρε κάτι δυνατό 6 ιντσο ή 8 ιντσο.Οσο μεγαλύτερα τόσο καλύτερα.Μην πάρεις μπλιμπλικια γιατί δεν θα ακούς τίποτα...είναι και το ατμός ψιλοεξαφανισμενο-πετσοκομενο ,οπότε θέλει κάτι δυνατό εκεί ψηλά.

Αν πας σε οροφής σε γυψοσανιδα πάρε κάτι δυνατό 6 ιντσο ή 8 ιντσο.Οσο μεγαλύτερα τόσο καλύτερα.Μην πάρεις μπλιμπλικια γιατί δεν θα ακούς τίποτα...είναι και το ατμός ψιλοεξαφανισμενο-πετσοκομενο ,οπότε θέλει κάτι δυνατό εκεί ψηλά.

Καταλαβαινω τον προβληματισμό (''ασθενικά'' atmos mixes) αλλά δεν ειναι λύση να τσιτάρουμε τα levels επειδη δεν μας αρεσει το sound mix (το κλασσικό λαθος δλδ που κάνουν οι πρωτάρηδες σε HC που εχουν στο θεό τα surround, συνηθως).

Επίσης, σιγά τις (χαμηλές) συχνότητες που έχουν τα Atmos tracks στο κανάλι ύψους για να θέλουν και 8αρι woofer.

To σωστό / καλό tweeter παίζει πολύ πιο σημαντικό ρόλο.

• Like
Reactions: #@george@#
Συμφωνώ,αλλά το atmos σαν πληροφορία διαφέρει πολυ, απο πηγή σε πηγή και αν δεν παίζει ασυμπίεστο και ακούει απο streaming ειναι και τα ηχεία μπλιμπλικια νομίζω ότι δεν αξίζει τον κόπο.Αυτο σαν γνώμη.

Οχι, αυτό μην το κάνεις.

Δες κατασκευαστικά πως μπορείς να βάλεις και τα 4 Atmos στο ταβάνι (πχ μια ''λωρίδα'' γυψοσανίδας μπροστά από το δοκάρι; )
Επίσης συμφωνώ.Να προσέξει ο φίλος που θα βάλει τα ηχεία!Είναι πολύ σημαντικό όσο και το είδος του ηχείου.Κυκλοφορουν πολλά βιντεακια και ο καθένας τα βάζει όπου τον βολεύει.Μετα παραπονιομαστε γιατί δεν έχουμε αποτέλεσμα.Θελει οργάνωση αφού το φτιάχνεις απο την αρχή.

Τί εννοεις ''απο πηγή σε πηγή'';

Αν εννοεις ασυμπιεστο vs streaming, OK, προφανως υπάρχει διαφορά (σαφώς μικρότερη βεβαια από τα main κανάλια) αλλά φυσικά και αξιζει σε καθε περίπτωση (ειδικά σε νέο σπιτι / εγκατάσταση που μπορούν να γίνουν όλα πιο εύκολα και σωστά).

Μην ξεχνάτε ότι τα in-ceiling δεν έχουν καμπίνα και έτσι δεν είναι και πολύ εύκολο το έργο τους σε χαμηλότερες συχνότητες σε σχέση με τα ηχεία που έχουν καμπίνα. Γι' αυτό κι εγώ συνήθως προτείνω μια διάσταση πάνω, πάντα όμως λαμβάνοντας υπ' όψη το υπόλοιπο σύστημα. Δηλαδή θα πρότεινα εύκολα οκτάρια ηχεία για in-ceiling αλλά όχι αν τα υπόλοιπα ηχεία του συστήματος είναι μικροσκοπικοί δορυφόροι π.χ.

Επίσης, επειδή μάλλον θα χρειαστεί να έρθει κάποιος σχετικός με το άθλημα να κάνει την εγκατάσταση, κοίταξε να μην είναι όποιος νά ναι, γιατί έχουν γίνει διάφορα ευτράπελα, με ηχεία που είναι όλα στην οροφή (και των bed layer τα κανάλια) με τον χρήστη να δηλώνει ικανοποιημένος γιατί και καλά το ανέλαβε ειδικός... . Ο «ειδικός» απλώς για να μην χάσει τον πελάτη του είπε ναι σε όλα και ο πελάτης είναι happy αφού του το είπε ο ειδικός... .

Επίσης, επειδή μάλλον θα χρειαστεί να έρθει κάποιος σχετικός με το άθλημα να κάνει την εγκατάσταση, κοίταξε να μην είναι όποιος νά ναι, γιατί έχουν γίνει διάφορα ευτράπελα, με ηχεία που είναι όλα στην οροφή (και των bed layer τα κανάλια)

Δεν εχεις ακούσει Front L-R από ταβάνι, γι αυτό τα λες αυτά :LOL:

• Haha
Reactions: billpeppas and Pleo
Τί εννοεις ''απο πηγή σε πηγή'';

Αν εννοεις ασυμπιεστο vs streaming, OK, προφανως υπάρχει διαφορά (σαφώς μικρότερη βεβαια από τα main κανάλια) αλλά φυσικά και αξιζει σε καθε περίπτωση (ειδικά σε νέο σπιτι / εγκατάσταση που μπορούν να γίνουν όλα πιο εύκολα και σωστά).
Ναι streaming vs ασυμπίεστο.Ειναι αλήθεια απογοήτευση όταν έχεις δει καλό ασυμπίεστο με streaming.Αλλη ταινία!!

Δεν εχεις ακούσει Front L-R από ταβάνι, γι αυτό τα λες αυτά :LOL:

Έχω ακούσει σύστημα ολόκληρο με τα ηχεία στο ταβάνι όλα εκτός των sub και παραλίγο να αφήσω το αυτί μου εκεί για ενθύμιο. :ROFLMAO:

• Haha
Reactions: billpeppas
Έχω ακούσει σύστημα ολόκληρο με τα ηχεία στο ταβάνι όλα εκτός των sub και παραλίγο να αφήσω το αυτί μου εκεί για ενθύμιο. :ROFLMAO:
Απλα εκατσες στη λαθος θεση ακρόασης.

Η σωστή ειναι ξαπλωμένος στο πάτωμα. :p

Ναι streaming vs ασυμπίεστο.Ειναι αλήθεια απογοήτευση όταν έχεις δει καλό ασυμπίεστο με streaming.Αλλη ταινία!!
Δεν ειναι τοσο το ασυμπιεστο vs stream οσο η (πιθανή) διαφορά στη μιξη.

• Like
Reactions: #@george@#