Νέο σπιτι, νεο setup

Δεν εχεις ακούσει Front L-R από ταβάνι, γι αυτό τα λες αυτά :LOL:

Έχω ακούσει κεντρικό από ταβάνι, in-ceiling μάλιστα, με τα main LR να είναι κανονικά τοποθετημένα κολωνάτα, κερδίζω? Και ήταν και στο σπίτι μου (προεγκατεστημένο, δεν έφταιγα εγώ :P )

Last edited:
  • Like
Reactions: #@george@#
Έχω ακούσει κεντρικό από ταβάνι, in-ceiling μάλιστα, με τα main LR να είναι κανονικά τοποθετημένα κολωνάτα, κερδίζω? Και ήταν και στο σπίτι μου (προεγκατεστημένο, δεν έφταιγα εγώ :P )
Πάντως είσαι στα μετάλλια. Ο ανταγωνισμός βέβαια σκληρός (βλέπε post #19)😂

Τι εχετε δει και σεις!!
Ειμαι πολυ ψημμενος για Polk R200 σε σταντ για fronts. Εχω ομως τον εξης προβληματισμο. Σχεδον ολοι λενε τοποθετηση μακρυα απο τοιχο για το bass reflex που κανει. Εμενα η διασταση του δωματιου στην πλευρα tv-καναπες ειναι 4.65. Ο καναπες θα ειναι γωνιακαος και ειναι περασμα μπροστα απο την τηλεοραση για μεγαλη μπαλκονοπορτα στην μια πλευρα του δωματιου. Οποτε δεν θελω να βγαλω τα ηχεια πολυ μπροστα απο το επιπλο της tv (κατω απο την tv). Υπολογιζω 40εκ αποσταση και αλλα 36 το ηχειο. Αντε να παει μεχρι 50 εκ.
Το δια ταυτα... πρεπει να κοιταξω για αλλο ηχειο;

Κεντρικο ενα απο τα R300-400 και για sub πιθανοτατα το sb1000 pro.

Ναι.. μακριά από τον τοίχο... Πολύ καλή ιδέα 🤣 ειδικά σε αποστάσεις 0.3μ - 1μ...

Τι εχετε δει και σεις!!
Ειμαι πολυ ψημμενος για Polk R200 σε σταντ για fronts. Εχω ομως τον εξης προβληματισμο. Σχεδον ολοι λενε τοποθετηση μακρυα απο τοιχο για το bass reflex που κανει. Εμενα η διασταση του δωματιου στην πλευρα tv-καναπες ειναι 4.65. Ο καναπες θα ειναι γωνιακαος και ειναι περασμα μπροστα απο την τηλεοραση για μεγαλη μπαλκονοπορτα στην μια πλευρα του δωματιου. Οποτε δεν θελω να βγαλω τα ηχεια πολυ μπροστα απο το επιπλο της tv (κατω απο την tv). Υπολογιζω 40εκ αποσταση και αλλα 36 το ηχειο. Αντε να παει μεχρι 50 εκ.
Το δια ταυτα... πρεπει να κοιταξω για αλλο ηχειο;

Κεντρικο ενα απο τα R300-400 και για sub πιθανοτατα το sb1000 pro.

Οι σχεδόν όλοι ποιοι είναι; Η γνώμη των σχεδόν όλων για το X-Port και τα φίλτρα Eigentone ποια είναι; 🙃

Δεν κατάλαβα εκεί που λες κάτω από την τηλεόραση τα ηχεία. Τι εννοείς; Το κεντρικό μόνο μπαίνει κάτω ή πάνω από την τηλεόραση και επιπροσθέτως έχεται ακριβώς στην ακμή του επίπλου η μπάφλα του. Οτιδήποτε άλλο είναι λάθος.

Επίσης, μην κάνεις το λάθος να πας σε subwoofer μικρό σε διαστάσεις. Επειδή βλέπω ότι ήδη ξεκινάς με λάθη. Εφόσον έχεις χώρο, το sub μεγάλωσέ το. Δεν θα χάσεις. Πήγαινε στο PB-1000 Pro καλύτερα. Ή αν δεν μπορείς να το έχεις με μεγάλη καμπίνα πήγαινε στο SB-2000 Pro.

Οτι review εχω δει στο YT αναφερουν οτι καλο ειναι να εχεις real estate και να τα βαλεις τυπου 1m μακρυα γιατι γινται πολυ boomy.
Και στο reddit διαβασα απο χρηστες οτι τα εχουν 66-99εκ.
"Κατω απο την τηλεοραση" αναφερω το μακροστενο επιπλο στο οποιο πανω του θα τοποθετηθει το center. Συνηθως ειναι 40αρια σε βαθος.
Τα bookself θα ειναι εκατεροθεν και θα προεξεχουν αφου 35 ειναι μονο το ηχειο!

Ειναι καθηστικο (σε διαμερισμα) το φορτωνω με πολλα ηχεια (θα μπουν και 2 back τυπου ES10) οποτε δε μπορει να μπει καποιο τεραστιο sub. Αυτο εχω ως πρωτη σκεψη, αντε το sb2000. Το βλεπουμε αυτο.
edit: το ειδα αργοτερα για το sb2000, συμφωνουμε!

Οτι review εχω δει στο YT αναφερουν οτι καλο ειναι να εχεις real estate και να τα βαλεις τυπου 1m μακρυα γιατι γινται πολυ boomy.
Και στο reddit διαβασα απο χρηστες οτι τα εχουν 66-99εκ.
"Κατω απο την τηλεοραση" αναφερω το μακροστενο επιπλο στο οποιο πανω του θα τοποθετηθει το center. Συνηθως ειναι 40αρια σε βαθος.
Τα bookself θα ειναι εκατεροθεν και θα προεξεχουν αφου 35 ειναι μονο το ηχειο!

Ειναι καθηστικο (σε διαμερισμα) το φορτωνω με πολλα ηχεια (θα μπουν και 2 back τυπου ES10) οποτε δε μπορει να μπει καποιο τεραστιο sub. Αυτο εχω ως πρωτη σκεψη, αντε το sb2000. Το βλεπουμε αυτο.

Μόνο που αφ' ενός θα παίζεις με φίλτρο από τον ενισχυτή AV και δεν θα παίζουν full range τα ηχεία άρα ότι είδες στο YT, θεώρησέ το ότι είναι για άλλη περίπτωση (δικάναλο ας πούμε). Και πάλι δεν ισχύει ακριβώς αυτό με το port. Ειδικά στη συγκεκριμένη σειρά.

Το εκατέρωθεν της TV που λες για τα ηχεία, μου ακούγεται λάθος. Δεξιά και αριστερά της τηλεόρασης πρέπει να είναι τα ηχεία L-R και σε ύψος περίπου το tweeter ( η το κέντρο των μεγαφώνων τέλος πάντων) στη μέση της οθόνης.
Τα ES είναι άλλη σειρά ηχειων. Παίζουν τελείως αλλιώς από τα Reserve.

Το πρωτο το ειχα σκεφτει αλλα δεν ημουν σιγουρος για το αποτελεσμα. Οκ εδω.
Εχα στο μυαλο μου βασεις 80 εκ. οποτε το tweeter φτανει στα 110. Και το θεωρουσα σωστο υψος για τα αυτια των καθισμενων θεατων.
Αν το tweeter ειναι στη μεση της τηλεοραση μια 77" τηλεοραση θα ξεκιναει απο τα 77εκ απο το πατωμα. Οποτε ολα μαζι δε γινονται.
Φανταζομαι εννοεις οτι το ηχειο θα πρεπει να ειναι τυπου 1.20 απο το πατωμα? Που σημαινει tweeter στα 1.50μ
Εκει τι θα γινει με την αποκλιση 1,50 με 1-1,10 (ακροατη) ?

Σχετικα με τα ES10, ναι το εχω σκεφτει αλλα μιλαμε μονο για τα back-surround. Η σειρα R δεν εχει τοσο μικρο (το οποιο ειναι και αναρτομενο)

Μια βάση 60 πόντων + το ύψος του ηχείου θα το φέρει εκεί που πρέπει. Οι 80 πόντοι μπορεί να είναι και πολύ. Σε ότι αφορά το ύψος της TV, κλασικά το ύψος είναι περίπου στο 1/3 της οθόνης ξεκινώντας από κάτω. Συνεπώς όχι, δεν θα είναι όσο ψηλά υπολογίζεις. Ακόμα και με βάσεις των 80 πόντων δηλαδή.
To R200 έχει λίγο (λίγο όμως) παραπάνω περιθώριο να είσαι κάτω από τον άξονα του tweeter παρά επάνω.

SPL%20Vertical%20Contour%20Normalized.webp

Δεν μιλάμε για surround back ηχεία στην περίπτωση του δικού σου setup. Στο 5.1.4 που θα φτιάξεις θα έχεις μόνο surround. Εκτός κι αν φτιάξεις 7.1.2 το οποίο είναι χειρότερο από το 5.1.4.

Θα πέσουν λίγο μικρά τα ES10.

Μια βάση 60 πόντων + το ύψος του ηχείου θα το φέρει εκεί που πρέπει. Οι 80 πόντοι μπορεί να είναι και πολύ. Σε ότι αφορά το ύψος της TV, κλασικά το ύψος είναι περίπου στο 1/3 της οθόνης ξεκινώντας από κάτω. Συνεπώς όχι, δεν θα είναι όσο ψηλά υπολογίζεις. Ακόμα και με βάσεις των 80 πόντων δηλαδή.
To R200 έχει λίγο (λίγο όμως) παραπάνω περιθώριο να είσαι κάτω από τον άξονα του tweeter παρά επάνω.

SPL%20Vertical%20Contour%20Normalized.webp

Δεν μιλάμε για surround back ηχεία στην περίπτωση του δικού σου setup. Στο 5.1.4 που θα φτιάξεις θα έχεις μόνο surround. Εκτός κι αν φτιάξεις 7.1.2 το οποίο είναι χειρότερο από το 5.1.4.

Θα πέσουν λίγο μικρά τα ES10.
Ευχαριστώ πολυ για την αναλυση. Μια διευκρινηση στο "Σε ότι αφορά το ύψος της TV, κλασικά το ύψος είναι περίπου στο 1/3 της οθόνης ξεκινώντας από κάτω" θα θελα.
96εκ ειναι το υψος μιας 77αρας. Οποτε το 1/3 ειναι 32εκ. Οποτε ποσο εννοεις οτι απέχει η tv απο το δαπεδο;

Αν ειναι τοσο χαμηλα οσο καταλαβαινω, σε τι υψος θα μπει το center το οποιο αν ειναι το R400 ειναι 20εκ μονο του, και φυσικα δε μπορει να κολησει στην tv.

Να διευκρινησω οτι σημερα εχω την tv πανω σε επιπλο χαμηλο και τα spektor στις 2 ακρες του επιπλου (1.80συνολο) οποτε καταλαβαινω, αλλα το spektor vocal το εχω ως πρωτο ραφι στο επιπλο (πανω απο streaming boxes και onkyo) και μου φαινεται ακουστικα οτι χανει που ειναι τοσο χαμηλα. Γι αυτο ειχα στο μυαλο μου να ανεβει το center πανω στο επιπλο και η tv αναρτημενη πιο πανω απο αυτο.

Στο 1/3 από το κάτω μέρος της οθόνης. Όχι του δαπέδου.
Το κεντρικό, και εδώ είναι το πλεονέκτημα σε σχέση με όλες τις ηχομπάρες του κόσμου, θα έχει μια μικρή κλίση προς τα πάνω έτσι ώστε να στοχεύει προς τα εσένα.
Αν και υπάρχει περιθώριο στα κεντρικά, εδώ μιλάμε για σχεδίαση wtw (woofer tweeter woofer) γιατί στον κάθετο άξονα έχουν μεγαλύτερη διασπορά απ' ότι στον οριζόντιο. Είναι σαν να έχεις γυρίσει στο πλάι ένα κανονικό ηχείο με λίγα λόγια.

Κοιτάμε πάντα, πέρα από την οποία κλίση, να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην οθόνη.

Το ύψος που είπες αρχικά για την tv, έτσι πρόχειρα, οι 77 πόντοι είναι περίπου σωστό. Κυρίως γιατί λαμβάνουμε υπ όψη ότι σε πραγματικές συνθήκες καθόμαστε λίγο πιο ξαπλωτά μετά από λίγη ώρα και έτσι το βλέμμα μας στοχεύει ελαφρώς ψηλότερα.

Κάτι τελευταίο. Όλα είναι ένα παιχνίδι συμβιβασμων. Κοιτάμε να κάνουμε τους συμβιβασμούς εκείνους που θα έχουν το μικρότερο αρνητικο αντίκτυπο στο αποτέλεσμα.

Last edited: