Νέοι και παιδεία... ή πως γίνεσαι μ@λ@κ@ς απο μικρός.

Tasos_Th

Supreme Member
5 September 2006
3,060
Goteborg, Vastra Gotaland, SVERIGE
Χθές το βράδυ επιστρέφοντας σπίτι κατα τις 10 βλέπω όπως κάθε Παρασκευη/Σάββατο/Κυριακή μαζεμένα παιδιά ηλικίας γυμνασίου λυκείου μαζεμένα απο την πίσω πλευρά της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.

Το παράξενο είναι πως ξαφνικά αυτό το πλήθος παιδιών γύρω στα 200 αρχίζει να τρέχει φωνάζοντας στην Προξένου Κορομηλά και αναποδογυρίζοντας τυος κάδους γεμίζοντας τον τόπο σκουπίδια και γενικά προκαλώντας μια κατάσταση ζούγκλας.

Και προσωπικά απορώ, άντε 1,2,3 ηλίθιοι είχαν την ιδέα , οι υπόλοιποι δεν έχουν την στοιχειώδη νοημοσύνη και παιδεία να καταλάβουν οτι αυτά τα πράγματα δεν έχουν κάποια λογική η κάποια χρησιμότητα ;;;

Δηλαδή αν τώρα που είναι νέοι ενεργούν έτσι όταν γίνουν 30 χρονών τι θα κάνουν θα βγαίνουν στους δρόμους και θα δέρνουν τους περαστικούς για πλάκα ;;;

Δεν πάμε καλα.....

Χθές το βράδυ επιστρέφοντας σπίτι κατα τις 10 βλέπω όπως κάθε Παρασκευη/Σάββατο/Κυριακή μαζεμένα παιδιά ηλικίας γυμνασίου λυκείου μαζεμένα απο την πίσω πλευρά της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.

Το παράξενο είναι πως ξαφνικά αυτό το πλήθος παιδιών γύρω στα 200 αρχίζει να τρέχει φωνάζοντας στην Προξένου Κορομηλά και αναποδογυρίζοντας τυος κάδους γεμίζοντας τον τόπο σκουπίδια και γενικά προκαλώντας μια κατάσταση ζούγκλας.

Και προσωπικά απορώ, άντε 1,2,3 ηλίθιοι είχαν την ιδέα , οι υπόλοιποι δεν έχουν την στοιχειώδη νοημοσύνη και παιδεία να καταλάβουν οτι αυτά τα πράγματα δεν έχουν κάποια λογική η κάποια χρησιμότητα ;;;

Δηλαδή αν τώρα που είναι νέοι ενεργούν έτσι όταν γίνουν 30 χρονών τι θα κάνουν θα βγαίνουν στους δρόμους και θα δέρνουν τους περαστικούς για πλάκα ;;;

Δεν πάμε καλα.....

οταν οι πατεραδες ειναι μ@λ@κες τα παιδια ακολουθουν.........:SFGSFGSF::SFGSFGSF:

Βλέπουμε ότι με τα λόγια δεν πετυχαίνουμε τίποτα.
Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν από λόγια και θεωρίες.
Πρέπει κάποια στιγμή να μπαγλαρώσουν και κανέναν μπας και καταλάβουν από έργα.
Έχουμε γίνει απαράδεκτοι σε κάποια πράγματα.
Πολλοί έχουν παρεξηγήσει την έννοια της δημοκρατίας.
Νομίζουν ότι δημοκρατία σημαίνει κάνω ότι μου γουστάρει.

Ε ναι ρε παιδιά , αηδία έχει καταντήσει το όλο θέμα. Ο καθένας ότι του σηκωθεί κάνει και δεν υπολογίζει τίποτα και κανέναν. Δηλαδή πρέπει να υπάρχει ο φόβος του ξύλου και του αστυνόμου για να συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι ;;; Και υπάρχουν παιδιά στον κόσμο που δεν έχουν ούτε τροφή ούτε στέγη ούτε τίποτα και είναι πιο πολιτισμένα απο τα παιδιά τα δικά μας που δεν τους λείπει τίποτα.

τους λειπει το κυριωτερο !!!!!!!!!!!!!!

η επαφη και η εποικινωνια με τους Γονεις τους !!!!!!

τους λειπει το ενδιαφερον τους για αυτα !!!!!

ολα τα αλλα ειναι περιτα ....

Τα παιδιά είναι προϊόντα του περιβάλλοντός τους. Ρίχτε μιά ματιά στην πολιτιστική κατάσταση της κοινωνίας μας, στην ποιότητα της παιδείας, της διασκέδασης ,της οικογένειας & των θεσμών,της κουλτούρας, της ποιότητας της μουσικής, της τηλεόρασης και των προτύπων που αυτή δημιουργεί.
Θα μου πείτε πως τα ισοπεδώνω όλα,.....αλλά απ'την άλλη δεν φταίνε πάντα τα παιδιά..:bigcry:

_____
Βασίλης

Παλιά τα παιδιά "έστρωναν" στο σχολείο και οι γονείς μπορούσαν να κοιμούνται ήσυχοι (σε γενικές γραμμές). Σήμερα το σχολείο παρέχει στείρες γνώσεις αλλά ουδόλως δινει σωστή "παιδεία" (και δεν φταίνε μόνο οι δάσκαλοι γι αυτό, καθώς δεν τους δίνονται πλέον τα απαιτούμενα για να επιβληθούν στην τάξη). Το αποτέλεσμα: Αν δεν επαγρυπνεί επι σειρά ετών ο γονέας, έχει χασει το παιχνίδι με τα παιδιά του, ενω βέβαια αυξάνονται και πληθύνονται οι εντελώς ανεύθυνοι νέοι γονείς που δίνουν αντίστοιχα πρότυπα στα παιδιά τους.

Τα παιδιά είναι προϊόντα του περιβάλλοντός τους. Ρίχτε μιά ματιά στην πολιτιστική κατάσταση της κοινωνίας μας, στην ποιότητα της παιδείας, της διασκέδασης ,της οικογένειας & των θεσμών,της κουλτούρας, της ποιότητας της μουσικής, της τηλεόρασης και των προτύπων που αυτή δημιουργεί.
Θα μου πείτε πως τα ισοπεδώνω όλα,.....αλλά απ'την άλλη δεν φταίνε πάντα τα παιδιά..

Συμφωνώ. Είναι γενικό το κακό. Το θέμα ξεκινάει από την οικογένεια και το σχολείο μετά!

Έχω φίλο εκπαιδευτικό, νέο ( γύρω στα 40) με όχι τις παλιές αντιλήψεις - αυτές με τις οποίες μεγαλώσαμε εμείς και γίναμε άνθρωποι - και μου λέει... Μπάμπη τα παιδιά σήμερα δεν παίζονται!!! Είχε λ.χ. έναν μαθητή (17χρονο) ο οποίος ήταν όλο μαγκιά και φασαρία!!! (από θέμα συμπεριφοράς). Από θέμα εμφάνισης... κάτι σκουλαρίκια, κάτι μαλλιά και ντύσιμο ... ας πούμε "αλλόκοτο".

Τέλος πάντων επειδή ποτέ δεν εμφανίστηκε κανένας γονέας για να ρωτήσει , ενδιαφερθεί για το παιδί, αποφάσισε ο Νίκος ως καθηγητής να καλέσει τον πατέρα του παιδιού να του πει για το παιδί.
Αποτέλεσμα είναι ότι μόλις είδε τον πατέρα με κάτι σκουλαρίκια κτλ (γύρω στα 45) τι να πει δώρων άδωρον. Όχι τίποτα άλλο, ήταν και περήφανος για τον γιόκα του!!!

Τι να πεις και τι να κάνεις!!!

Καμιά φορά μου λέει .. Μπάμπη ευτυχώς που τότε είχαμε αυστηρούς γονείς που μας πρόσεχαν, και δασκάλους που ήξεραν να επιβάλλονται – όποτε χρειαζόταν – αλλά και που μας έδειχναν ασχολίες και ενδιαφέροντα και μπορούσαν να το κάνουν αυτό μέσα από το όλο σύστημα. Ευτυχώς.

Τώρα πχ κάποιος …Καθηγητής (?) λέει…(το είχα διαβάσει στην εφημερίδα πριν 2 χρόνια) πήγε στο σχολείο ντυμένος …γυναικεία, γιατί δεν μπορούσε να κρύβεται άλλο, (σε κάποιο σχολείο… στην επαρχία, αν θυμάμαι καλά Τρίκαλα? Αγρίνιο?.. δεν είμαι σίγουρος..) και είπαν κάποιοι μαθητές και μαθήτριες, ότι δεν τους πειράζει, αφού έτσι νοιώθει απελευθερωμένος κτλ, ότι είναι πολύ καλός και ευαίσθητος άνθρωπος κτλ. κτλ.

Τι να πεις….. έχουμε χάσει την «μπάλα»…

Άντε τώρα τα παιδιά να έχουν σωστά πρότυπα και σωστή διαπαιδαγώγηση και συμπεριφορά!!!

Πάντως πολλά παιδιά λόγω της έλλειψης επικοινωνίας από του γονείς ως επί το πλείστον, θέλουν να «προκαλέσουν» το «ενδιαφέρον» μας, και αυτά είναι που παρασύρονται κυρίως από τα άλλα τα οποία προκαλούν με την άσχημη συμπεριφορά τους επειδή έχουν «καταντήσει» κακοήθεις εκ πεποιθήσεως!!

Το θέμα είναι σοβαρό και μας αφορά όλους τον κάθε ένα από το πόστο του.

Επειδή πήγαινα σχολείο στα σχολεία του Κέντρου (2ο, 10ο, 13ο) επομένως σύχναζα στην πλατεία Ναυαρίνου, στην Κορομηλά και στην Κούσκουρα- Βογατσικού, τολμώ να πω ότι το διάστημα 1977-1983 που γνωρίζω τα πράγματα σε αυτή την περιοχή ήταν πολύ χειρότερα από ότι είναι τώρα (διακίνηση ναρκωτικών εξαιρείται). Το 1981 μάλιστα, τελευταία μέρα των εξετάσεων, είχαμε συνεννοηθεί και αγοράσαμε όλη τη διάθεση γιαουρτιών στην περιοχή γύρω από τη Ναυαρίνου. Τα πήραμε όλα (με τα κασόνια) και 200 παιδιά περίπου παίξαμε γιαουρτοπόλεμο. τα γιαούρτια είχαν φθάσει μέχρι το 2ο όροφο των πολυκατοικιών. (μιλούμε για σχεδόν 1300 γιαούρτια).

Και από παιδιά ... να μυρίσετε. Βακάρος, Μαντόπουλος, Καλίτσης, Λιάτσης, Καλές, Κουλούρηδες, κλπ.

Τώρα επικρατεί ηρεμία. Απλώς.... εμείς ξεχάσαμε τα δικά μας (για να μην πω τι γινόταν στην πλατεία Διοικητηρίου ή στην Τερψιθέας εκείνη την εποχή, έτσι;;)

Η διαφορά δεν είναι στις πλάκες και τα καλαμπούρια. Τις παλαιότερες εποχές υπήρχαν περισσότερα, γιατι υπήρχε και μεγαλύτερη καταπίεση που προκαλούσε εύλογη αντίδραση. Η διαφορα σήμερα είναι κυρίως στο επίπεδο σεβασμού των μεγαλύτερων και της μεγάλης έλλειψης διάφορων ηθικών αξιών (όπου βεβαια και η τηλεόραση και ο τύπος άλλα πρότυπα προβάλλουν).
Εκτός απο αυτά νομίζω πως λείπουν και τα γενικά οράματα αλλά και οι προσωπικές φιλοδοξίες και φυσικά σε μία κοινωνία μίζας και ρεμούλας είναι πολύ δύσκολο να πείσεις ένα παιδί ότι πρέπει να πηγαίνει...με τον σταυρό στο χέρι! Τα παραπάνω είναι απλά διαπιστώσεις, κι αν ακόμη συμφωνούμε είναι σίγουρο πως θα διαφωνήσουμε στις πολλές και διάφορες αιτίες που μας έφτασαν εδώ.

Συμφωνώ. Είναι γενικό το κακό. Το θέμα ξεκινάει από την οικογένεια και το σχολείο μετά!

Έχω φίλο εκπαιδευτικό, νέο ( γύρω στα 40) με όχι τις παλιές αντιλήψεις - αυτές με τις οποίες μεγαλώσαμε εμείς και γίναμε άνθρωποι - και μου λέει... Μπάμπη τα παιδιά σήμερα δεν παίζονται!!! Είχε λ.χ. έναν μαθητή (17χρονο) ο οποίος ήταν όλο μαγκιά και φασαρία!!! (από θέμα συμπεριφοράς). Από θέμα εμφάνισης... κάτι σκουλαρίκια, κάτι μαλλιά και ντύσιμο ... ας πούμε "αλλόκοτο".

Τέλος πάντων επειδή ποτέ δεν εμφανίστηκε κανένας γονέας για να ρωτήσει , ενδιαφερθεί για το παιδί, αποφάσισε ο Νίκος ως καθηγητής να καλέσει τον πατέρα του παιδιού να του πει για το παιδί.
Αποτέλεσμα είναι ότι μόλις είδε τον πατέρα με κάτι σκουλαρίκια κτλ (γύρω στα 45) τι να πει δώρων άδωρον. Όχι τίποτα άλλο, ήταν και περήφανος για τον γιόκα του!!!

Τι να πεις και τι να κάνεις!!!

.

είναι προφανές ότι φταίνε τα σκουλαρίκια ...
icon10.gif

ΥΓ. είμαι εκπαιδευτικός και φοράω σκουλαρίκι εδώ και 25 περίπου χρόνια. ουδέποτε με εμπόδισε το σκουλαρίκι να μορφωθώ ή να μορφώσω. σαφώς και η συμπεριφορά ορισμένων νεαρών έχει επιρροές από το οικογενειακό - αλλά και το σχολικό - περιβάλλον, πλην όμως η εξωτερική εμφάνιση δεν πρέπει να προκαταβάλλει. έχω δει κάτι κουστουμάτους να επιδίδονται σε τραμπουκισμούς ... κι όχι μόνο μια φορά.

Απάντηση: Re: Νέοι και παιδεία... ή πως γίνεσαι μ@λ@κ@ς απο μικρός.

Επειδή πήγαινα σχολείο στα σχολεία του Κέντρου (2ο, 10ο, 13ο) επομένως σύχναζα στην πλατεία Ναυαρίνου, στην Κορομηλά και στην Κούσκουρα- Βογατσικού, τολμώ να πω ότι το διάστημα 1977-1983 που γνωρίζω τα πράγματα σε αυτή την περιοχή ήταν πολύ χειρότερα από ότι είναι τώρα (διακίνηση ναρκωτικών εξαιρείται). Το 1981 μάλιστα, τελευταία μέρα των εξετάσεων, είχαμε συνεννοηθεί και αγοράσαμε όλη τη διάθεση γιαουρτιών στην περιοχή γύρω από τη Ναυαρίνου. Τα πήραμε όλα (με τα κασόνια) και 200 παιδιά περίπου παίξαμε γιαουρτοπόλεμο. τα γιαούρτια είχαν φθάσει μέχρι το 2ο όροφο των πολυκατοικιών. (μιλούμε για σχεδόν 1300 γιαούρτια).

Και από παιδιά ... να μυρίσετε. Βακάρος, Μαντόπουλος, Καλίτσης, Λιάτσης, Καλές, Κουλούρηδες, κλπ.

Τώρα επικρατεί ηρεμία. Απλώς.... εμείς ξεχάσαμε τα δικά μας (για να μην πω τι γινόταν στην πλατεία Διοικητηρίου ή στην Τερψιθέας εκείνη την εποχή, έτσι;;)

ναι αλλα ....σε καμια περιπτωση δεν ειναι ιδιο να πεταξεις γιαουρτια και σε καμια περιπτωση δεν ειναι το ιδιο να γρεμισεις ενα σχολειο πχ, παγκρατι η να αναποδογυριζεις τενεκεδες και να προκαλεις ζημιες σε ξενη περιουσια για βγαλεις τον καημο σου η την ελειψη στοργης η διαπαιδαγωγησης απο το σπιτι!

και στο δικο μας λυκειο το μπουγελο πηγαινε συνεφο τελευταιες μερες .... αλλα μονο βρεχοσουνα !
δεν τραυματιζοταν κανεις ουτε εσπαγε τιποτις !:ernaehrung004:

icon10.gif

ΥΓ. είμαι εκπαιδευτικός και φοράω σκουλαρίκι εδώ και 25 περίπου χρόνια. ουδέποτε με εμπόδισε το σκουλαρίκι να μορφωθώ ή να μορφώσω. σαφώς και η συμπεριφορά ορισμένων νεαρών έχει επιρροές από το οικογενειακό - αλλά και το σχολικό - περιβάλλον, πλην όμως η εξωτερική εμφάνιση δεν πρέπει να προκαταβάλλει. έχω δει κάτι κουστουμάτους να επιδίδονται σε τραμπουκισμούς ... κι όχι μόνο μια φορά.

εγω εχω μεγαλα αυτια δεν χρειαζομαι σκουλαρικια ....:flipout::flipout:

οχι ! το σκουλαρικι δεν ειναι η αιτια !
η αιτια ειναι η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ των γονεων για τα παιδια τους !!!!!!!!!

icon10.gif

"προκαταλαμβάνει" είναι το σωστό, φυσικά. μη φάω ξύλο κι απ'τον Παναγιωτίδη ...

Καλά τα γιαούρτια και τα μπουγελώματα.
όταν όμως γίνεται φθοράς δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας το πράγμα αλλάζει και γι´αυτό λέμε ότι είναι σοβαρό.
Κάποιος που του έκαψαν το αυτοκίνητο πως αισθάνεται;

Μιχάλη εδώ μιλήσαμε για άδειασμα κάδων, όχι για κάψιμο αυτοκινήτων, ή κάτι άλλο. Και σε αυτού του είδους τις ενέργειες τοποθετήθηκα.

Αν όμως θέλουμε να μιλήσουμε για καταστροφές, μπορώ να σου θυμήσω (πρέπει να έχουμε την ίδια ηλικία περίπου, εγώ είμαι 42) τί γινόταν όταν πήγαινε εκδρομή το Γυμνάσιο-Λύκειο Τούμπας (ξήλωναν τα αυτοκίνητα από το σχολείο μέχρι τη Νέα Ελβετία), τι γινόταν μέχρι το 1978 στο Γυμνάσιο Σταυρούπολης (mοναδικό γυμνάσιο στην περιοχή).

Και για χειρότερα ακόμη τί γινόταν στις δοκιμαστικές παρελάσεις στην παραλία (κυρίως στην 28η) μεταξύ Τούμπας, Ευκλείδη, Χαριλάου. Ξυράφια σε πορτοκάλια, σουγιάδες, σπασμένα γυαλιά. Θυμάμαι το 1982 αξιωματικός τεθωρακισμένων μετά από συμπλοκή περίπου 5 λεπτών κι αφού είχαν σπάσει το παρμπρίζ περιπολικού, είχαν φθάσει να συμπλέκονται μέσα στους ευέλπιδες που στέκονταν κόκαλο, ζήτησε εφ όπλου λόγχη και να λάβουν θέσεις αυτοάμυνας. Τα περισσότερα σχολεία υπέφεραν. Εμείς (13ο) είχαμε εκείνη τη μέρα σχεδόν 5 άτομα τραυματισμένα (κι εγώ στο χέρι από γυαλί που μου πέταξαν).

Το 2ο Τούμπας τελείωσα (το 1992) και μας έλεγαν ότι δεν είχαμε καμία σχέση με τους μαθητές 10-15 χρόνια πριν. Ο φόβος και ο τρόμος πανελληνίως, μας έλεγαν. Και στις μέρες μου διατηρούνταν κάποιοι "ιστορικοί" καυγάδες (ή καβγάδες? :flipout:) πχ με το Λύκειο του Χαριλάου ή της Καλαμαριάς.

Συγχωρέστε με , αλλά το οτι κάνατε τα ίδια και χειρότερα δεν δικαιολογεί αυτές τις καταστάσεις.

συμφωνώ απόλυτα, ότι έτσι είναι κι ότι είμασταν κι εμείς κόπανοι.... αλλά κόπανοι θα υπάρχουν και στο παρόν και στο μέλλον. Βλέπω τα παιδιά πάντως πόσο πιεσμένα είναι.... έ, κάπου πρέπει να ξεσπούν κι αυτά. Ο αθλητισμός είναι μια λύση, αλλά στα σωματεία ΔΕΝ μπορείς να χαρείς, πέφτει χειρότερη πίεση για να μπεις στο τριπάκι του πρωταθλητισμού.