Νέοι και παιδεία... ή πως γίνεσαι μ@λ@κ@ς απο μικρός.

Eγω παντος στον κυκλο γνωριμιων μου με ατομα που εχουν μικρα παιδια εως 10 χρονων ασ πουμε , δεν θυμαμε ποτε καποιον να του εσκασε καμμια μπουφλα η να το αφηνε να το κοψει ο ρεκος απ το κλαμα μεχρι να σκασει .
Γενικα οι γονεις τωρα ειναι μη μου απτου και πολυ ελεγκαντ οσον αφορα τα παιδια και το ψιλοαδερφιζουν το πραγμα .
Ενα παιδι που το μαθαινεις να εχει τα παντα απο μικρο και που ξερει οτι παντα θα εχει το μαλακα να το υποστηρηξη σε οτι κι αν κανει , λογικο ειναι να ειναι σαπερα λειβαδειες μεγαλωνοντας .
Υπαρχουν φορες ( λιγες μεν ) που το κωλοδακτυλο πρεπει να πιασει πατο , αλλα .............
Εγω που χαυλιζω στην επαρχια βλεπω τα 16 χρονα με παπακια ( η και το αμαξι ακομα) σαματατζιδικα , ακρανα ( σαν το περιεχομενο ) να φλερταρουν με το χαρο συνεχως , για διπλωμα ασφαλειες κ.λ.π. δεν το συζηταω .
Απεναντι απο το σπιτι μου ειναι ενα δημοτικο με καβαντζα για τα αδιακριτα βλεματα και μαζευοντε ολα και τα χλωρα και τα ξερα και παει ο μπαφος συνεφο και ολα εποχουμενα .
Φερνω τον εαυτο μου στην ηλικια τους και τρελενομε στην ιδεα οτι θα επρεπε να περασω τα σαβατοβραδα απο τα καλυτερα μου χρονια στη καβαντζα ενος σχολειου , λες και δεν ειχα τιποτα καλυτερο να κανω .
Και ρωτω τωρα , ποιος τα χαρτζιλικωνει ? ποιος τους εχει παρει 15 διαφορετικα κινητα ? ποιος τα βγαζει στο δρομο χωρις διπλωμα ?
Εμεις λεγαμε τα καλαντα να παρουμε παπουτσια και κανα παιχνιδι και αυτα τα χουν ολα στο μετρο και του δυνατου και του αδυνατου.
Εγω δεν εχω δει ακομα τον πρωτο γονιο που να παρει χαμπαρι οτι το παιδι του εχει γινει λεβεκουρας απο τα χορτα και τα χαπια και ας το χει ο κοσμος τουμπανο .
Αντιμετωπιζουμε τα παιδια μας σαν το παιδι της κουκουβαγιας που ελεγε .......... θα γνωρισεις το παιδι μου στο σχολειο γιατι ειναι το ποιο ομορφο:flipout:

ΥΣ
παραδοξως εντυπωση μου εχουν κανει καποια παιδια αλλοδαπων τα οποια ηταν ευγενεστατα και με τροπους σπανιους για παιδια της ηλικιας τους .
Ισως να εφταιγε που δεν ειχαν ακομα κινητο .

σήμερα το απόγευμα καθώς πήγαινα για δουλειά περνώντας από Γαλατσίου βλέπω δυο 14 χρόνους με σκειτ στα πόδια να έχουν αρπάξει από ένα μαδέρι ο καθένας από οικοδομή και να βαράνε με λύσσα μια πινακίδα σήμανσης..

περνούσαν και διάφοροι από δίπλα (δεν ξέρω αν την έφαγε και κανένας)...

και σκέφτομαι και λέω ...αν αρχίσουν απ αυτή την ηλικία να μην βλέπουν μπροστά τους τον Κ.Ο.Κ και γενικότερα αυτό που αντιπροσωπεύει μια οποιοδήποτε ταμπέλα,,,όταν μεγαλώσουν και πάρουν από ένα αυτοκίνητο ο καθένας θα αλλάξει κάτι? η θα περνάνε τα κόκκινα φανάρια και τα στοπ σε ρυθμό 10 φορές μεγαλύτερο απ ότι τα περνάνε τώρα οι πατεράδες τους???

συμφωνώ απόλυτα, ότι έτσι είναι κι ότι είμασταν κι εμείς κόπανοι.... αλλά κόπανοι θα υπάρχουν και στο παρόν και στο μέλλον. Βλέπω τα παιδιά πάντως πόσο πιεσμένα είναι.... έ, κάπου πρέπει να ξεσπούν κι αυτά. Ο αθλητισμός είναι μια λύση, αλλά στα σωματεία ΔΕΝ μπορείς να χαρείς, πέφτει χειρότερη πίεση για να μπεις στο τριπάκι του πρωταθλητισμού.

καλύτερα να μπεις στο τριπακι του πρωταθλητισμού παρά στο τριπακι του να κλειστεις σε ένα INTERNET CAFE με λεξιλόγιο που απαιτεί την ταμπέλα PARENTAL ADVISORY:flipout:
τουλάχιστον στον αθλητισμό μαθαίνεις να σέβεσαι πρώτα τον αντίπαλο ,,να σέβεσαι τον εαυτό σου την αυτοπειθαρχία και τόσα άλλα...

Απάντηση: Re: Νέοι και παιδεία... ή πως γίνεσαι μ@λ@κ@ς απο μικρός.

Επειδή πήγαινα σχολείο στα σχολεία του Κέντρου (2ο, 10ο, 13ο) επομένως σύχναζα στην πλατεία Ναυαρίνου, στην Κορομηλά και στην Κούσκουρα- Βογατσικού, τολμώ να πω ότι το διάστημα 1977-1983 που γνωρίζω τα πράγματα σε αυτή την περιοχή ήταν πολύ χειρότερα από ότι είναι τώρα (διακίνηση ναρκωτικών εξαιρείται). Το 1981 μάλιστα, τελευταία μέρα των εξετάσεων, είχαμε συνεννοηθεί και αγοράσαμε όλη τη διάθεση γιαουρτιών στην περιοχή γύρω από τη Ναυαρίνου. Τα πήραμε όλα (με τα κασόνια) και 200 παιδιά περίπου παίξαμε γιαουρτοπόλεμο. τα γιαούρτια είχαν φθάσει μέχρι το 2ο όροφο των πολυκατοικιών. (μιλούμε για σχεδόν 1300 γιαούρτια).

Και από παιδιά ... να μυρίσετε. Βακάρος, Μαντόπουλος, Καλίτσης, Λιάτσης, Καλές, Κουλούρηδες, κλπ.

Τώρα επικρατεί ηρεμία. Απλώς.... εμείς ξεχάσαμε τα δικά μας (για να μην πω τι γινόταν στην πλατεία Διοικητηρίου ή στην Τερψιθέας εκείνη την εποχή, έτσι;;)

Βλάση , θα θυμάσαι όμως και το ξύλο που έριχνε η αστυνομία ( σήμερα η ζαρντινιέρα είναι καφές με βουτήματα μπορστά του ) αλλά και τους 18 μήνες φυλάκιση μετά το αυτόφωρο σε μία τουλάχιστον εκ των περιπτώσεων γιαουρτώματος .

Καλά, όλοι αλητάμπουρες ήσασταν στα νιάτα σας; Μπα σε καλό σας....

Τώρα μόλις φαντάστηκα πώς θα 'ταν ο Σούρλας α λα ρόδα τσάντα και κοπάνα

:flipout::flipout::flipout:

σήμερα το απόγευμα καθώς πήγαινα για δουλειά περνώντας από Γαλατσίου βλέπω δυο 14 χρόνους με σκειτ στα πόδια να έχουν αρπάξει από ένα μαδέρι ο καθένας από οικοδομή και να βαράνε με λύσσα μια πινακίδα σήμανσης..

περνούσαν και διάφοροι από δίπλα (δεν ξέρω αν την έφαγε και κανένας)...

και σκέφτομαι και λέω ...αν αρχίσουν απ αυτή την ηλικία να μην βλέπουν μπροστά τους τον Κ.Ο.Κ και γενικότερα αυτό που αντιπροσωπεύει μια οποιοδήποτε ταμπέλα,,,όταν μεγαλώσουν και πάρουν από ένα αυτοκίνητο ο καθένας θα αλλάξει κάτι? η θα περνάνε τα κόκκινα φανάρια και τα στοπ σε ρυθμό 10 φορές μεγαλύτερο απ ότι τα περνάνε τώρα οι πατεράδες τους???

Δε σε προβληματιζει που περνουσαν και αλλοι απο διπλα τους και κανεις δεν εκανε κατι ? Η μηπως δεν βρεθηκε ουτε ενας να κανει καλα 2 14χρονα ?

Η μηπως κανεις δεν ενδιαφερεται πια ? Αντι να ασχολουμαστε με τα παιδια δεν ασχολουμαστε καλυτερα με τους αδιαφορους ενηλικες ? Που δεν ειναι απαραιτητα και οι μπαμπαδες τους..ειναι ολοι γυρω μας..

Όταν είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σου βγάλουν γλώσσα όχι μόνο τα ίδια αλλά μπορεί και να πλακωθείς με τους γονείς τους, γιατί να το κάνεις?

Δεν είναι μόνο θέμα αδιαφορίας.

Όταν είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σου βγάλουν γλώσσα όχι μόνο τα ίδια αλλά μπορεί και να πλακωθείς με τους γονείς τους, γιατί να το κάνεις?

Δεν είναι μόνο θέμα αδιαφορίας.

Ενταξει να το ρωτησω αλλιως ....πηρε κανεις την αστυνομια να καταγειλει οτι καποιοι καταστρεφουν καποια σηματα της τροχαιας...

Ελα μωρε αφου ολοι αδιαφοροι ειναι...αντι να τα βαζουμε με τα παιδια που σε καποια ηλικια ειναι λογικο να βγαζουν και καποια επιθετικοτητα και να λεμε οτι πεταγαν τα σκουπιδια απο τους καδους δεν λεμε για καποιους αλλους βλακες που δεν βαζουν καν τα σκουπιδια στους καδους ?
Και που θεωρουνται και ωριμοι ενηλικες...

Εάν υπήρχε κάποια στοιχειώδης περιπολία στις γειτονιές (όχι για να συλλαμβάνει ασφαλώς τον κάθε "παραβάτη"), ίσως ο περαστικός που θα συναντούσε λίγο πιο κάτω κάποιον περιπολούντα να του έλεγε να ρίξει μια ματιά.
Για να μην στραβώσουν μερικοί, να θυμίσω ότι και ο Γκοτζαμάνης (...με το τρίκυκλο) από περιπολούντα χωροφύλακα συνελήφθη.

Εάν υπήρχε κάποια στοιχειώδης περιπολία στις γειτονιές (όχι για να συλλαμβάνει ασφαλώς τον κάθε "παραβάτη"), ίσως ο περαστικός που θα συναντούσε λίγο πιο κάτω κάποιον περιπολούντα να του έλεγε να ρίξει μια ματιά.
Για να μην στραβώσουν μερικοί, να θυμίσω ότι και ο Γκοτζαμάνης (...με το τρίκυκλο) από περιπολούντα χωροφύλακα συνελήφθη.

Αυτο ειναι αλλο...πολυ σωστο βεβαια....μονο που η αστυνομευση δεν θα λυσει το προβλημα , μπορει απλως να βοηθησει λιγο....το προβλημα θα λυνοταν αν ο καθενας μας εδειχνε μεγαλυτερο ενδιαφερον και υπευθυνοτητα..

Αν προχωρας στο δρομο ..βλεπεις αυτο το σκηνικο και ανοιγεις το βημα σου..λεγοντας που να ασχολιεμαι τωρα..εχω και δουλειες....με περιμενει και το φαγητο..σαμπως ειναι δικια μου η γειτονια η ο καδος....τοτε σιγουρα δεν συμμετεχεις στην επιλυση του προβληματος...

:flipout::flipout:

Τώρα μου έδωσες ιδέα……. :flipout:
Κάτσε να το ψάξω λίγο

Φυσικά η αστυνόμευση μόνη της δεν λύνει τίποτα. Θα ήταν ένα βήμα όμως, αφού δείχνει η πολιτεία ενδιαφέρον για τη γειτονιά μας ας δείξουμε κ εμείς λίγο παραπάνω, κάπως έτσι. Που οι μόνοι αστυνομικοί που βλέπω κοντά στο σπίτι μου είναι όταν κατεβαίνουν από κανένα περιπολικό για τσιγάρα στο περίπτερο πιο μπροστά. Που βλέπουν 2πλο-3πλο παρκαρισμένα, και απλώς πατούν αυτήν την αναθεματισμένη την παλιοκόρνα που θα αφήσουν κανένα καρδιακό στον τόπο καμιά φορά, και φεύγουν με τα τσιγαράκια τους.

Ενώ στον Ηλία του 16ου... άλλη εικόνα βρε παιδί, όπως και να το κάνεις! Τώρα εάν θεωρούμε τον αστυνόμο της γειτονιάς "αστυνόμευση" (με την κακή έννοια), κακό της κεφαλής μας, δεν λέω ότι δεν έχει δώσει κακά δείγματα μέχρι τώρα η ΕΑ, αλλά ως μέτρο νομίζω βιάζονται πολύ να το χαρακτηρίσουν.

Δε σε προβληματιζει που περνουσαν και αλλοι απο διπλα τους και κανεις δεν εκανε κατι ? Η μηπως δεν βρεθηκε ουτε ενας να κανει καλα 2 14χρονα ?

Η μηπως κανεις δεν ενδιαφερεται πια ? Αντι να ασχολουμαστε με τα παιδια δεν ασχολουμαστε καλυτερα με τους αδιαφορους ενηλικες ? Που δεν ειναι απαραιτητα και οι μπαμπαδες τους..ειναι ολοι γυρω μας..

ποιος να πάει δλδ η 70χρονη γριούλα που πήγαινε βόλτα με την φίλη της η να κατέβω εγώ να πουλήσω τσαμπουκά σε ξένο παιδί...

να σαι σίγουρος ότι δεν τα βάζω με τα παιδιά αλλά με τα άμεσα πρότυπα τους ..
τα βάζω με την μαγκιά του κ@@@@ ,,του πατέρα τους που δεν βλέπει και καλά κανέναν μπροστά του..τα βάζω με την παιδεία που παρέχεται πλέον απ τα σχολεία...τα βάζω με την τηλεόραση που μας έχει πάρει όλους απ το χέρι (και μας έχει σηκώσει... τα βάζω με τα πρότυπα που δίνουν πολλοί από εμάς στα παιδιά..

δηλαδή τι να κάνουμε ??ότι και όποιος δεν μας αρέσει στον δρόμο να τον πιάνουμε απ το αυτί και να τον πλακώνουμε στο ξύλο??

ο κάθε ένας που αποφασίζει να κάνει οικογένεια είναι και υπεύθυνος γι αυτή...

Αυτο ειναι αλλο...πολυ σωστο βεβαια....μονο που η αστυνομευση δεν θα λυσει το προβλημα , μπορει απλως να βοηθησει λιγο....το προβλημα θα λυνοταν αν ο καθενας μας εδειχνε μεγαλυτερο ενδιαφερον και υπευθυνοτητα..

Αν προχωρας στο δρομο ..βλεπεις αυτο το σκηνικο και ανοιγεις το βημα σου..λεγοντας που να ασχολιεμαι τωρα..εχω και δουλειες....με περιμενει και το φαγητο..σαμπως ειναι δικια μου η γειτονια η ο καδος....τοτε σιγουρα δεν συμμετεχεις στην επιλυση του προβληματος...

όσο για την αστυνομία έχουμε φάει απίστευτες χυλόπιτες...χυλόπιτα για κλήση για λάδια στον δρόμο..χυλόπιτα για κλήση για ναρκομανή σε κατάσταση μεταξύ ζωής και θανάτου έξω απ το γήπεδο στην Αλεξάνδρας,,χυλόπιτα ακομα και για διάρρηξη (του δικού μου αυτοκινήτου...)

και άλλα και άλλα,,,

αλλά ξέχασα έχουν άλλες δουλείες ποιο σοβαρές

κι εγώ απο αυτήν την πλευρά το έθιξα το θέμα dabrutal. Αμα περιμένουμε την αστυνομία για να φερόμαστε σαν πολιτισμένοι άνθρωποι το έχουμε χάσει το παιχνίδι. Τελικά μάλλον έτσι μας θέλουν , σαν αγρίμια που ανα πάσα στιγμή με αστυνόμευση και καταστολή θα υποτασσόμαστε και θα δικαιολογούμε την αστυνομοκρατία με αυτά τα γεγονότα.

Πρώτα κάνουμε κουμάντο στο σπίτι μας και στην οικογένειά μας, μετά στη γειτονιά μας κτλ. Αμα έκανε ο καθένας αυτό που του αναλογεί θα ήμαστε μια χαρά.

Δεν το έθεσα έτσι, είπα ότι αλλιώς είναι ο αστυνομικός που περιπολεί (εννοείται όχι με τη νοοτροπία που έχουν σήμερα πολλοί). Τι διάολο, δεν μπορεί εάν δει κάτι μπροστά του να μην κάνει το παραμικρό! Εάν περιμένουμε από το τηλεφωνικό κέντρο, τη βάψαμε.
Αυτό που θα έπρεπε να είναι ο κύριος ρόλος της αστυνομίας, έχει καταλήξει να είναι πάρεργο.

κι εγώ απο αυτήν την πλευρά το έθιξα το θέμα dabrutal. Αμα περιμένουμε την αστυνομία για να φερόμαστε σαν πολιτισμένοι άνθρωποι το έχουμε χάσει το παιχνίδι. Τελικά μάλλον έτσι μας θέλουν , σαν αγρίμια που ανα πάσα στιγμή με αστυνόμευση και καταστολή θα υποτασσόμαστε και θα δικαιολογούμε την αστυνομοκρατία με αυτά τα γεγονότα.

Πρώτα κάνουμε κουμάντο στο σπίτι μας και στην οικογένειά μας, μετά στη γειτονιά μας κτλ. Αμα έκανε ο καθένας αυτό που του αναλογεί θα ήμαστε μια χαρά.

συμφωνώ απόλυτα...για να μεγαλώσει το παιδί μου σωστά (εντός και εκτός εισαγωγικών) τον πρώτο λόγο τον έχω εγώ και η γυναίκα μου και τον τελευταίο ο γείτονας...

απ τα παιδιά δεν έχω καμιά απαίτηση....απ τον εαυτό μου έχω...

έχω την απαίτηση και την υποχρέωση να του μεταβιβάσω τα λόγια της Γιαγιάς μου του Παππού μου της μάνας μου ,,που μου έλεγαν να σέβομαι το κάθε τι που υπάρχει σε αυτόν τον πλανήτη.....και όχι να πως να τουλουμιαζει στο ξύλο τον συμμαθητή του που και καλά του την βγήκε με "κόκκινο"...

Απάντηση: Re: Νέοι και παιδεία... ή πως γίνεσαι μ@λ@κ@ς απο μικρός.

:flipout::flipout::flipout:

Eίχα αποφοιτήσει στήν ρόδα τσάντα και κοπάνα:flipout::flipout:
Τό σκίσιμο τών βιβλίων στό τέλος τής χρονιάς ήταν εθιμικό δίκαιο...
Ποτέ δέν θεώρησα ότι αποτελούσε απαξίωση τής γνώσης...
Πολλές φορές είχαν σπάσει τζάμια από τήν Εκκλησία τών Ταξιαρχών ,διότι στήν πλατεία της παίζαμε ώρες επί ωρών ποδόσφαιρο πού είχε μιά ´άγρια ομορφιά´.:HTEHETH63::HTEHETH63:
Γιαουρτώματα δέν υπήρξαν...
Ομως σέ έφοδο τού Γυμνασιάρχη μας σέ μπιλιαρδάδικο τής πόλης ,ο ιδιοκτήτης του έσβησε τά φώτα και μέσα στό σκοτάδι έφαγε τού κόσμου τίς στεκιές...Συμμετείχα και εγώ..
Δεν μετάνοιωσα ποτέ.Ηταν από τούς χειρότερους χουντικούς τής πόλης και άθλιος εκπαιδευτικός..
Μετά από ένα χρόνο έφυγε ο τύπος και ο νέος Λυκειάρχης μάς ήταν τέτοιας ποιότητας άνθρωπος πού τόν σεβόταν ολόκληρο τό σχολείο...
Τού οφείλουμε πολλά....