Νεος στα δυκτιακα ψαχνεται!

Tsakalos!

Supreme Member
8 December 2009
5,346
Samos!
Λεω και γω λοιπον να μπω στα δυκτιακα!! Το θεμα ειναι οτι στον τομεα αυτο εχω μεινει πολυ πισω!

Το μονο δυκτιακο που χω κανει ποτε ειναι να συνδεσω τον wifi πολυμηχανημα μου, να σκαναρω κ να εκτυπωνω απτο ipad!! :-)

Γιαυτο σας παρακαλω λιγο βοηθεια!! Θελω λοιπον να κανω το εξης:

εχω στο σαλονι μου το κυριο pc μου με δυο εξωτερικους δισκους ο ενας κυριος ο αλλος backup... Το pc αυτο παιζει τον ρολο της ψυχαγωγιας μας. Μουσικη, ταινιες, εκτυπωσεις κτλ... Εχουμε δυο ipad ... Και τελος εχω το pc στο μαγαζι μου (σε αλλο μερος, οχι δηλαδη στο σπιτι) το οποιο ολη μερα παιζει μουσικη, και τρεχω τα προγραμματα της δουλειας μου (δεν υπαρχει αναγκη backup εκει) ...

Βλεπω λοιπον τα NAS και σκεφτομαι ποσο ωραιο θα ειναι να ειχα ενα τετοιο πανω στο ρουτερ μου (εχω vdsl στο σπιτι), το οποιο να μου εδινε την δυνατοτητα,1ον να εχω τα αρχεια μου παντου, και στο σπιτι σ ολα τα μηχανακια μου, και στο μαγαζι, αλλα και καμια φορα αν παω σε ενα φιλο να δουμε ταινια, να μη χρειαζεται να αντιγραφω απο τον δισκο στο στικακι για να το παρω μαζι μου, και 2ον να εχω αλλο ενα εξτρα backup ωστε να μαι ασφαλεις ...

Και ερωτω λοιπον, που κοιταω και τι;;
torrent clients δε χρειαζομαι...

1)Καταλαβαινω οτι το video streaming ειναι θεμα σμεσω ιντερνετ. Αν δηλαδη θελω να δω μια ταινια (ολες μου ειναι mkv 720 η 1080p 4-8gb max), στο μαγαζι μου η σε αλλο σπιτι, θα γινεται η θα πρεπει να κανω download το αρχειο και μετα να το παιξω;
2)φανταζομαι οτι το streaming μουσικης δε ειναι θεμα ε;
3)καπου διαβασα οτι μπορει πχ να συνδεσω τα ipad μας ωστε να λειτουργει σαν icloud? πολυ καλο αυτο αν παιζει σαν επιλογη. Ποσο μαλλον να δω καμια ταινια στο ipad μεσω streaming!!
4) θα με ενδιεφερε, οχι αν ξεφευγουμε στην τιμη, να μπορω πχ να κοψω εναν χωρο και να δωσω προσβαση remotely σε εναν φιλο μου (οχι σε ολα τα αρχεια).
5) ας πουμε βαζω μεσα 2χ4tb δισκους.. (Με raid να το βλεπει ως 1δισκο των 4tb) , αν ο ενας δισκος χτυπησει, απλα κοτσαρουμε εναν ιδιας χωρητικοτητας και τελος; Η υπαρχει κατι που θελει προσοχη; Και αν καει το nas τι κανουμε; Τα δεδομενα απλα ειναι μεσα στον δισκο και τα παιρνω η ζητω που καηκαμε;

τελος, να ναι και κατι αν γινεται οχι πανακριβο... :-).

Eιμαι ολος αυτια!!

Διαβασα πολυ προσεκτικα το αρθρακι του φιλτατου avpap (NAS / Home Server FAQ ) και εβαλα πολλα στο μυαλο μου σε ταξη σχετικα με τα NAS... Ευχαριστω πολυ!

Οποτε καταληγω λογικα στην λυση β) offthe shelf / out of the box λυσεις .. με λιγα λογια στην αγορα ενος nas box, που να παιρνει 2 δισκους (3ΤΒ μου ειναι υπεραρκετα για την ωρα).....

Παμε λοιπον λιγο παρακατω.. ειδα λοιπον οτι σχεδον ολα που κοιταω μου κανουν μιας και δεν εχω τρελες απαιτησεις Multitasking κτλ.. οποτε και μοντελα με σχετικα αργο cpu με υπερκαλυπτουν μιας και αντε το πολυ 2 χρηστες να μπουν ταυτοχρονα να αποθηκευσουν η να κατεβασουν κατι.. Για να εχω σωστο streaming αρχειων MKV τι πρεπει να κοιταξω? καπου διαβασα οτι καλο ειναι το nas να υποστηριζει το Plex..

Τα καλυτερα λογια τα χω ακουσει-διαβασει για τα Synology... Ψαχνοντας λοιπον ειδα το Synology Disk Station DS214se ... διαβασα τρυγυρω και μου φαινεται καλη λυση για ολα σχεδον οσα θελω να κανω.. και ερωτω, υπαρχει καποια αλλη προταση παρομοια, η ισως ποιο οικονομικη? στον τομεα media streaming Θα με καλυψει η καλυτερ ανα δω κατι αλλο?

Διαβασα πολυ προσεκτικα το αρθρακι του φιλτατου avpap (NAS / Home Server FAQ ) και εβαλα πολλα στο μυαλο μου σε ταξη σχετικα με τα NAS... Ευχαριστω πολυ!

Οποτε καταληγω λογικα στην λυση β) offthe shelf / out of the box λυσεις .. με λιγα λογια στην αγορα ενος nas box, που να παιρνει 2 δισκους (3ΤΒ μου ειναι υπεραρκετα για την ωρα).....

Παμε λοιπον λιγο παρακατω.. ειδα λοιπον οτι σχεδον ολα που κοιταω μου κανουν μιας και δεν εχω τρελες απαιτησεις Multitasking κτλ.. οποτε και μοντελα με σχετικα αργο cpu με υπερκαλυπτουν μιας και αντε το πολυ 2 χρηστες να μπουν ταυτοχρονα να αποθηκευσουν η να κατεβασουν κατι.. Για να εχω σωστο streaming αρχειων MKV τι πρεπει να κοιταξω? καπου διαβασα οτι καλο ειναι το nas να υποστηριζει το Plex..

Τα καλυτερα λογια τα χω ακουσει-διαβασει για τα Synology... Ψαχνοντας λοιπον ειδα το Synology Disk Station DS214se ... διαβασα τρυγυρω και μου φαινεται καλη λυση για ολα σχεδον οσα θελω να κανω.. και ερωτω, υπαρχει καποια αλλη προταση παρομοια, η ισως ποιο οικονομικη? στον τομεα media streaming Θα με καλυψει η καλυτερ ανα δω κατι αλλο?

να ρωτήσω το streaming τι το θέλεις?στο πρώτο ποστ γράφεις για αρχεία 4-8gb,με το kodi και το genesis addon ή to icefilms θα σε καλύψουν μια χαρά,δεν χρειάζεται καν να κατεβάσεις οτιδήποτε αρκεί να έχεις internet

φιλε μου εγω απλα διαβαζω τρυγυρω οτι ειναι ποιο απαιτητικη εργασια το streaming... εχω το Ipad ας πουμε.. θα μπορω να δω ταινια mkv αποθηκευμενη στον δισκο οπουδηποτε εχω μια αξιοπρεπη συνδεση ιντερνετ?

φιλε μου εγω απλα διαβαζω τρυγυρω οτι ειναι ποιο απαιτητικη εργασια το streaming... εχω το Ipad ας πουμε.. θα μπορω να δω ταινια mkv αποθηκευμενη στον δισκο οπουδηποτε εχω μια αξιοπρεπη συνδεση ιντερνετ?

για το streaming πρέπει να γίνει transcoding,οπότε χρειάζεσαι nas με καλό επεξεργαστή και καλό upload,με την vdsl που έχεις το upload της γραμμής είναι καλό αλλά θα χρειαστείς και nas με καλό επεξεργαστή και το plex server(τα synology το έχουν) εδώ η λίστα όσων μπορούν να τρέξουν plex και η δυνατότητα transcoding
αν όμως έχεις κάνει jailbreak το ipad μπορείς να βάλεις το kodi για να μην χρειάζεσαι τα παραπανω,δεν χρειάζεται να έχεις την ταινία στο σκληρό δίσκο,θα την βλέπεις online,δεν χρειάζεται να αγοράσεις nas για να βλέπεις τις ταινίες στο ipad ή στο pc,δοκίμασε το στο pc http://kodi.tv/download/

αρα θελω ακριβουτσικο nas Με λιγα λογια.. νταξ δε ειναι και τοσο σημαντικο αυτο.. οπως λες θα παιξω με το KODI και στην χειροτερη σε σπιτι φιλου απλα το κατεβαζω και τελος.. δε τρεχει κατι...

Παρα κατω, σαν cloud Λειτουργουν καλα γενικως?.. βλεπω πχ τα wd εχουν μεχρι και δικια τους εφαρμογη για cloud στο ipad... πολυ ωραιο αυτο.. τα αλλα, πχ το synology εχουν τετοια πορογραμματα στο Ipad? αν ναι μηπως ξερεις ποιο?... τελικα μου φαινεται το Synology Disk Station DS214se ειναι ωραιο allround για μενα.απ οτι διαβαζω εχει και ευκολο λειτουργικο και αρκετες εφαρμογες ... αν εχεις και καμια αλλη αξιολογη προταση πες μου να την χαζεψω..

αρα θελω ακριβουτσικο nas Με λιγα λογια.. νταξ δε ειναι και τοσο σημαντικο αυτο.. οπως λες θα παιξω με το KODI και στην χειροτερη σε σπιτι φιλου απλα το κατεβαζω και τελος.. δε τρεχει κατι...

Παρα κατω, σαν cloud Λειτουργουν καλα γενικως?.. βλεπω πχ τα wd εχουν μεχρι και δικια τους εφαρμογη για cloud στο ipad... πολυ ωραιο αυτο.. τα αλλα, πχ το synology εχουν τετοια πορογραμματα στο Ipad? αν ναι μηπως ξερεις ποιο?... τελικα μου φαινεται το Synology Disk Station DS214se ειναι ωραιο allround για μενα.απ οτι διαβαζω εχει και ευκολο λειτουργικο και αρκετες εφαρμογες ... αν εχεις και καμια αλλη αξιολογη προταση πες μου να την χαζεψω..

δεν χρειάζεται να την κατεβάσεις ούτε στο σπίτι του φίλου αν βάλει και αυτός kodi,εκτός και αν δεν έχει internet,live demo του dsm 5.1 https://www.synology.com/en-global/dsm/5.1/live_demo για το android έχει πολλές εφαρμογές (ds file,ds video....)ψάξε στο app store για ds λογικά έχει

βέβαια μπορείς να φτιάξεις ενα pc στις ανάγκες σου και να βάλεις xpenology
θα πληρώσεις αρκετά λιγότερα,εγώ έχω ένα με την q1900 της asrock 6 εσωτερικούς και έναν εξωτερικό δίσκο με κατανάλωση 50 watt και 20 όταν δεν δουλεύουν οι δίσκοι

Μωρε απλα φοβαμαι το θεμα : Στησιμο ....
Δε μου λες, τροφοδοτικο τι εχεις βαλει; Λεω για το θεμα θορυβου.. Κατι μικρακια pico atx 200watt απτο ebay, αραγες λενε τιποτα η καιγονται για πλακα..

Μωρε απλα φοβαμαι το θεμα : Στησιμο ....
Δε μου λες, τροφοδοτικο τι εχεις βαλει; Λεω για το θεμα θορυβου.. Κατι μικρακια pico atx 200watt απτο ebay, αραγες λενε τιποτα η καιγονται για πλακα..

χαχα ένα τέτοιο έχω,είχα ένα 120w εδώ και 4 χρόνια και το χρησιμοποιώ στο htpc,πήρα και ένα 150w για το pc,το κουτί που έχω είναι το silencio της coolermaster και τώρα το χειμώνα έχω μόνο ένα ανεμιστήρα 12αρι που βγάζει αέρα και δεν ακούγεται καθόλου μόνο οτι ακούγεται απο τους δίσκους αφού ο επεξεργαστής είναι fanless 45-50 βαθμούς max έχει φτάσει ο επεξεργαστής και 45 οι δίσκοι

Χτυπησα μολις τωρα ενα να ερχεται!!!
Για πες, το στησιμο ειναι δυσκολο; αν χτυπησει δισκος, ειναι ιστορια δυσκολη; Βλεπω ας πουμε στα nas boxes απλα βγαζεις-βαζεις-περιμενεις-ετοιμο...

Χτυπησα μολις τωρα ενα να ερχεται!!!
Για πες, το στησιμο ειναι δυσκολο; αν χτυπησει δισκος, ειναι ιστορια δυσκολη; Βλεπω ας πουμε στα nas boxes απλα βγαζεις-βαζεις-περιμενεις-ετοιμο...

σε αυτό να σου απαντήσει άλλος,δεν έχω κανενός είδους raid και κάθε δίσκος είναι ξεχωριστός(volume1,volume2.......) πριν τους κουμπώσω σε αυτή τη μητρική τους είχα σε μια msi με amd athlon επεξεργαστή και απλά άλλαξα την μητρική με την νέα χωρίς να χάσω οτιδήποτε,σαν να μην άλλαξε κάτι

Και εμενα μου φαινεται πολυ καλη ιδεα να φτιαξεις κατι δικο σου γιατι θα σου ερθει και πιο οικονομικα και δεν ειναι καθολου δυσκολο να στησεις το xpenology! Τωρα για το θεμα της προστασιας τον δεδομενων αν θελει να εχεις ησυχο το κεφαλι σου πας σε καποιον controller οπως dell perc5i , dell perc6i (20 και 60ευρω ) που υποστιριζουν διαφορα raid levels αλλα περνουν μεχρι 8 δυσκους των 2tb. Βεβαια ειναι και η αναγκες που θες να καλυψεις!

Καλησπερα!Για να μην ανοιγω καινουργιο θεμα ειπα να ρωτησω εδω περα.Θελω να φτιαξω ενα σερβερ για να μοιραζω τις ταινιες μου σε ολο το σπιτι.Αυτη την στιγμη εχω ενα htpc στο δωματιο με 2χ1tb και 1χ1.5tb.Θελω να φτιαξω ενα σερβερ που θα μπουν εκει οι σκληροι και θα μοιραζουν στα 2 δωματια και το σαλονι.Οι συνδεσεις θα γινουν ολες με ethernet και οχι με wifi.Αμα μπορουσα θα ηθελα ο σερβερ μετα απο 1 ωρα χωρις δουλεια να κλεινει και μολις παταω το κουμπι του να αρχιζει κανονηκα χωρις καθηστερησεις.Να υποστηριζει διαφορους σκληρους και αν μπορω σε περιπτωση που παθει κατι ο σερβερ να βαλω τους σκληρους σε ενα απλο υπολογιστη και να ανοιγουν κανονηκα τα αρχεια.Οσο για backup σκεφτομαι να βαλω ενα εξωτερικο που θα τον ανοιγω μονο για να αποθηκευω τα καινουρια αρχεια.
Σαν λειτουργηκο να δουλεψω xpenology ή windows media server?

Καλησπερα!Για να μην ανοιγω καινουργιο θεμα ειπα να ρωτησω εδω περα.Θελω να φτιαξω ενα σερβερ για να μοιραζω τις ταινιες μου σε ολο το σπιτι.Αυτη την στιγμη εχω ενα htpc στο δωματιο με 2χ1tb και 1χ1.5tb.Θελω να φτιαξω ενα σερβερ που θα μπουν εκει οι σκληροι και θα μοιραζουν στα 2 δωματια και το σαλονι.Οι συνδεσεις θα γινουν ολες με ethernet και οχι με wifi.Αμα μπορουσα θα ηθελα ο σερβερ μετα απο 1 ωρα χωρις δουλεια να κλεινει και μολις παταω το κουμπι του να αρχιζει κανονηκα χωρις καθηστερησεις.Να υποστηριζει διαφορους σκληρους και αν μπορω σε περιπτωση που παθει κατι ο σερβερ να βαλω τους σκληρους σε ενα απλο υπολογιστη και να ανοιγουν κανονηκα τα αρχεια.Οσο για backup σκεφτομαι να βαλω ενα εξωτερικο που θα τον ανοιγω μονο για να αποθηκευω τα καινουρια αρχεια.
Σαν λειτουργηκο να δουλεψω xpenology ή windows media server?

Αν θελεις να μπορεις να βγαζεις τους σκληρους και να τους βαζεις σε αλλο pc και χωρις ΚΑΜΜΙΑ τροποποιηση να "παιζουν", τοτε ψαχνεις windows home server. Υποψιν ομως οτι ειναι "νεκρο" λειτουργικο συστημα και εχει σταματησει να ασχολειται μαζι του η microsoft. Επισης, θα πρεπει να το αγορασεις (καπου 50αρικο υπολογιζε).

Το file system του xpenology ειναι ext3, οποτε διαβαζεται "αμεσα" απο linux. Σε windows pc απλα θα πρεπει να τρεξεις ενα προγραμματακι για να το διαβασεις.

Αυτο που λες να "ανοιγει κανονικα χωρις καθυστερησεις" δεν ξερω τι ακριβως εννοεις. Σε 30'' ; σε 1'; σε 5'; Υποψιν οτι δεν υπαρχει η εννοια του sleep σε αυτα τα λειτουργικα, ωστε να ανοιγουν σε 5-20'' οπως σε desktop με ssd.

ριξε μια ματια και στο faq εδω και ξαναρωτας
http://avclub.gr/forum/showthread.php/141588-%CE%A3%CF%85%CF%87%CE%BD%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CF%81%CF%89%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-NAS-Home-servers