Νέος στις DSLRs με μικροπροβλήματα στα Settings

Johnson

AVClub Enthusiast
12 March 2009
913
Mainly:Andalucia/Europe
Καλημέρα.

Πήρα μια Nikon D5000 με τον 18-55mm AF-S DX (καλή ευκαιρία) αλλά σπάω το κεφάλι μου να καταλάβω κάποια πράγματα τα οποία είναι τελείως διαφορετικά απ'ότι στις Compacts και Bridge,έτσι λοιπόν αποφάσισα να ανοίξω topic επειδή δεν ήξερα που να ψάξω και τι με τα "προβλήματα" που αντιμετωπίζω,και οδηγοί κτλ δεν με βοήθησαν.

Το κύριο θέμα που έχω είναι ότι με όποιο shutter speed και να βάλω (στο Manual πάντα) τις περισσότερες φορές στο σπίτι πχ σε φωτεινό δωμάτιο με ήλιο να μπαίνει και αναμένει λάμπα (για δοκιμή) βγάζει "Subject is too dark",και ενώ στο Live View φαίνονται όλα σωστά,με το που κάνω κλικ εμφανίζεται η φωτογραφία ΟΛΟΜΑΥΡΗ με 2-3 σημεία φωτεινά μόνο,περίπου όπως όταν σκάσει το φλας χαμηλωμένο.

Δοκίμασα μικρό Iso,μεγάλο Iso,μικρό F,μεγάλο F,διάφορα shutter speeds,και διάφορες δοκιμές όλων μαζί,και δοκίμασα και να πειράξω κάτι ρυθμίσεις Active Lighting κτλ που έχει για να δω τι κάνουν,αλλά δεν το πετυχαίνω και γενικά μόνο από τύχη αν μου κάτσει και δεν βγει μαύρη.

Ως τώρα στο Auto μόνο την έχω για usable αλλά οι φωτογραφίες έχουν τραγική ποιότητα,χάλια WB,και κιλά θόρυβο σε σημείο να μου θυμίζει την Compact που είχα και να φρικάρω άσχημα.

Γενικώς και με τα Settings που βάζω στο Manual και στο Auto το αποτέλεσμα δεν με ικανοποιεί γιατί ξέρω το καλύτερο που μπορεί να κάνει και δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω.

Έχετε καμιά ιδέα σχετικά με το τι κάνω λάθος κυρίως σε αυτό με τις μαύρες φωτογραφίες? Μου φαίνεται ότι θα την αλλάξω με Bridge. :flipout:

Στο αυτόματο,program κτλ δεν έχω παρατηρήσει κάτι,μόνο στα manual settings στο 95% των φωτογραφιών με τα ίδια settings στο ίδιο μέρος,γι'αυτό λέω κάτι μου ξεφεύγει.

Τον φακό τον έβγαλα πριν λίγο για να δω τι φαίνεται μέσα στο σώμα (:flipout:) αλλά τώρα που έβγαλα φωτογραφίες για να τις ανεβάσω να δείξω πως φαίνεται ξανά το ίδιο κάνει.

Εδώ είναι ίδια πόζα,ίδιο μέρος,Manual vs Auto.

http://img823.imageshack.us/gal.php?g=dsc0029gp.jpg

Στο αυτόματο,program κτλ δεν έχω παρατηρήσει κάτι,μόνο στα manual settings στο 95% των φωτογραφιών με τα ίδια settings στο ίδιο μέρος,γι'αυτό λέω κάτι μου ξεφεύγει.

Τον φακό τον έβγαλα πριν λίγο για να δω τι φαίνεται μέσα στο σώμα (:flipout:) αλλά τώρα που έβγαλα φωτογραφίες για να τις ανεβάσω να δείξω πως φαίνεται ξανά το ίδιο κάνει.

Εδώ είναι ίδια πόζα,ίδιο μέρος,Manual vs Auto.

http://img823.imageshack.us/gal.php?g=dsc0029gp.jpg

Ωραία, η συγκεκριμένη με το μάνουαλ, τι ρυθμίσεις έχει?

Δες το exif.

Έβγαλα ένα screenshot απ'το Exif:

screenshot1.jpg

Το μόνο που μου κινεί την περιέργια είναι το Exposure Bias που είναι στο -1.3,αλλά δεν αλλάζω κάτι στα settings,δηλαδή μια βγάζει σωστή και οι άλλες βγαίνουν έτσι.

Κάποιο πρόβλημα υπάρχει. Βάλε την έκθεση στο 0 και ξανατράβα.

Έχεις άλλο φακό?

Μεταχειρισμένη την πήρες?

Εγώ θα πήγαινα αύριο το πρωί σε ένα κατάστημα με οπτικά να δοκιμάσω...

Last edited:
Αρχικά, ξέχνα το Μ. Βάλε και το EV compensation στο 0 αφού δεν ξέρεις ακόμα τί κάνει.
Ξεκίνα να παίζεις με A,Ρ ή με S ανάλογα με το τί θες να κάνεις. Ειδικά το Α θα είναι ο αγαπημένος σου "προορισμός" μόλις την μάθεις. Σπάνια θα βάζεις Μ.

Κοίτα τώρα γιατί σου βγαίνει χάλια στο Μ...
Η καλή σου φωτό: f/4.2 , 1/30 , ISO900
Η κακή σου φωτό : f/4.2 , 1/400 , ISO400

Αφήνεις να περάσει ΠΟΛΥ λιγότερο φως για αυτό και βγαίνουν σκοτεινές.
Αντίστοιχες ρυθμίσεις (σταθερό f) με την αρχική σου φωτό (θα βγεί ίδια φωτογραφία):
f/4.2 , 1/15 , ISO450
f/4.2 , 1/60 , ISO1800

Υγ. Μην αμελήσεις να διαβάσεις το manual 2-3 φορές. Μετά, διάβασε όλα τα tutorials από εδώ:
http://www.cambridgeincolour.com/

Μπα δυστυχώς μόνο τον 18-55mm έχω.Έψαχνα για μεταχειρισμένη αλλά την πήρα χτες καινούρια τελικά μιας και βρήκα πολύ καλή τιμή.

@jousis Thanks,το manual το εχω δει αν και δεν ξεδιάλυνε πολλά.Θα κοιτάξω και τα tutorials.

Έβγαλα photo με παρόμοια settings με τα δικά σου και βγήκε σωστή,αλλά σε άλλο μέρος βγαίνει απαίσια,μάλλον πρέπει να εφαρμοστώ λίγο στο ένα set settings για κάθε πόζα. :flipout:

Το P προσπαθώ να το αποφύγω όσο γίνεται γιατί ο κύριος λόγος που άλλαξα την Compact είναι ότι έβγαζε καλές φωτογραφίες μόνο στο Program με μόνη διαφορά ότι έβαζε έκθεση 2-2.5sec και έβγαιναν όλες κουνημένες,και απ'ότι βλέπω είναι universal αυτή η κίνηση γιατί το κάνει και η Nikon πάνω κάτω.
(Πριν μισό μήνα καταστραφήκαμε σε ένα meeting,όλοι είχαμε Sony compacts και όλες βγήκαν κουνημένες λόγο το ότι τις είχαμε βάλει στο P. Υπάρχουν οι φωτογραφίες διαθέσιμες... Να γιατί πήρα SLR.:flipout:)

Θα αρχίσω να πειραματίζομαι με τα A + S να δούμε τι βγαίνει και από κει.

Α μια ερώτηση επί της ευκαιρίας.

Κάτι που δεν μου άρεσε στην Compact (DSC-W270) είναι ότι οι φωτογραφίες ήταν ιδιαίτερα θορυβώδες,έβγαιναν με κάπως καμένα λευκά (όχι απ'το EV,απλά δεν έπεφτε το φίλτρο εύκολα),και γενικώς ήταν πολύ non smooth και είχαν μια αγριάδα.

Αυτό το παρατηρώ και στην D5000 τουλάχιστον με όσα settings έχω "παίξει" ως τώρα και ειδικά στην κρεβατοκάμαρα στο γραφείο,και μπορώ να πω ότι δεν μου αφήνει ωραία εντύπωση απ'την slr,μήπως υπάρχει κάποιος τρόπος να το βελτιώσω κάπως σε in camera επίπεδα?

Καλημέρα. Έπεσες στην κλασική παγίδα "θα πάρω dslr και θα βγάζω καλές φωτογραφίες". Σου λείπουν βασικές φωτογραφικές γνώσεις και ο μόνος τρόπος να αξιοποιήσεις την μηχανή σου που είναι μια εισαγωγική dslr, είναι να διαβάσεις. Το να διαβάσεις το manual δεν θα σου δώσει πολλά προς το παρόν καθώς δεν γνωρίζεις τι είναι διάφραγμα, ταχύτητα κλείστρου, ιστόγραμμα, φωτομέτρηση κτλ. Ξεχνα προς το παρόν τη θέση Μ και ξεκίνα από την Ρ. Σε αυτή τη θέση η μηχανή αποφασίζει για το διάφραγμα και την ταχύτητα και εσύ μπορείς να πειραματιστείς με όλα τα υπόλοιπα.
Καλή τύχη.

Καλησπέρα.

Μπα δεν θα το έλεγα ακριβώς παγίδα,γιατί ισχύει το "θα πάρω dslr και θα βγάζω καλές φωτογραφίες",με μόνη διαφορά όμως ότι πρέπει να μάθω να την χειρίζομαι πρώτα,γιατί όντας φωτογραφικός μανιακός με Bridge/Compact κάμερες τόσο καιρό,η DSLR στο Manual μοιάζει να είναι από άλλο πλανήτη. :p

Τους όρους τους συγκεκριμένους τους ξέρω (εκτός από την φωτομέτρηση που 1-2 φορές θα την έχω ακούσει),αλλά το πως τους ξέρω μοιάζει να είναι θεωρία μπροστά στην πράξη,επειδή δεν έχω παίξει πολλές φορές με slr και δεν ξέρω πως να συνδυάσω τα settings,τι επιλέγεις για που,κτλ.

Προς το παρόν στίκαρα με το A και θα πειραματίζομαι με το S και το P,αλλά θα βάζω και M να κάνω τις δοκιμές μου. :ernaehrung004:

ακριβώς το shutter speed σου ήταν πολύ ψηλό και για αυτό δεν άφηνες να περάσει το φώς που θα πρεπε μέσα...
και φυσικά να πειραματίζεσαι με το μ.....και μην ακούς κανένα...καλά έκανες και επέλεξες dslr...θα πάρεις και ένα τηλεφακό....σε λιγάκι...μην μείνεις με τον ευρυγώνιο.....και μετά θα αρχίσεις και τους πειραματισμούς με φίλτρα...κτλ κτλ....

Ήταν πολύ καλή αναβάθμιση πιστεύω γιατί δεν θα άντεχα να παιρνα ξανά Compact και ας ήταν καλύτερη από αυτή που είχα.

Φακούς θα πάρω 1-2 ακόμα,θέλω μεγαλύτερο zoom κυρίως,είχαμε πει και για έναν 50mm f1.8 σε διπλανό θέμα.

Τώρα ο πειραματισμός που κάνω είναι να βγάζω φωτογραφίες στο Auto και να βάζω τα Settings που έβαλε στο Manual για να δοκιμάζω να τα αλλάζω πάνω/κάτω να βλέπω τι αλλάζει.

Πρέπει οπωσδήποτε να μάθω να χειρίζομαι το shutter speed πάντως γιατί ακόμα δεν έχω καταλάβει πως λειτουργεί και φρικάρω όταν βλέπω πως βγαίνουν οι φωτογραφίες.

Απάντηση: Re: Νέος στις DSLRs με μικροπροβλήματα στα Settings

Τώρα ο πειραματισμός που κάνω είναι να βγάζω φωτογραφίες στο Auto και να βάζω τα Settings που έβαλε στο Manual για να δοκιμάζω να τα αλλάζω πάνω/κάτω να βλέπω τι αλλάζει.

Το τί αλλάζει, το βλέπεις στο φωτόμετρο της μηχανής σου...

VFinder.jpg

...πρίν ακόμα τραβήξεις τη φωτογραφία!