Νέος στο χώρο και επιλογή projector για home cinema room

aggelos21

New member
10 October 2012
20
Παιδιά καλησπέρα.
Είμαι νέος στον κόσμο του "projector" και θέλω τα φώτα σας γιατί σκέφτομαι να προβώ σε αγορά.Δεδομένου της ύπαρξης home theater και ps3 προορίζεται κυρίως για bluray ταινίες και λίγο gaming.To 3d δεν με ενδιαφέρει και τόσο μιας και υπάρχει 40αρα samsung για να με καλύπτει για τους λιγοστους τίτλους 3d που κυκλοφορούν,όμως θέτω ως βασική προυπόθεση ανάλυση full hd.Bunget το 1000ρικο και ίσως λίγο πιο χαμηλά(είναι υπό διαπραγμάτευση με σύζηγο).Το θέμα πανί το βλέπουμε μετά.Ο χώρος είναι η σοφίτα του σπιτιού που θα προορίζεται αποκλειστικά για αυτόν το σκοπό διαστ. περίπου 6μ επί 4μ.Θα χρησιμοπιείται κυρίως βραδινές ώρες.Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι λόγο επικληνής ξύληνης στέγης το προβόλι θα μπει πάνω σε τραπεζάκι.
Έτσι θέλω να με βοηθήσετε για επιλογή σε offset μοντέλου προτίστως γιατί από ότι είδα με τις λίγες γνώσεις που έχω αν καταλήξω σε μηχάνημα με lens shift τσιμπάει λίγο η τιμή και περιορίζονται οι επιλογές.
Έχουμε και λέμε
-Επιθυμητές ίντσες 100-120
-Απόσταση Θέασης 3-3,50 μ
-Περιορισμός για το στήσημο της οθόνης δεν υπάρχει αφού θα κρεμαστεί από τον κορφιά(3 μέτρα) με σχοινί και θα έιναι μόνιμη εγκατάσταση.
-Έτσι για την απόσταση του προβολέα από το πάνι έχω 2 επιλογές.Ή στα 3μ σε χαμηλό τραπεζάκι στα πόδια μου ή στα 4,20 σε ύψος περίπου 90-100 cm ακριβως πίσω και πάνω από τα κεφάλια μας.
Η δεύτερη λύση θεωρώ ότι είναι πιο σωστη από ότι να έχω μηχάνημα,καλώδια κτλπ στα πόδια μου και πιο "κοντά" στις 100 in και άνω.
Επειδή σαν αρχάριος δεν κατάφερα το calculator παρακαλώ για φώτα σας.
Ευχαριστώ προκαταβολικά.....................

κάποια από τα μηχανάκια που παίζουν στο χιλιάρικο πάνω κάτω είναι:

https://www.skroutz.gr/s/383525/BenQ-W1060.html

https://www.skroutz.gr/s/441790/Optoma-HD23.html?keyphrase=optoma+hd23

από dlp

και ο

https://www.skroutz.gr/s/289183/Epson-EH-TW3200.html

που είναι lcd αλλά έχει lens shift και μπορεί να σε βοηθήσει αφάνταστα στην τοποθέτηση πίσω από τον καναπέ.

όταν λές 90-100 cm πάνω από τα κεφάλια μας εννοείς πχ πόσο από το πάτωμα - 1.70 - 180 πχ ??? 107 ίντσες οθόνη έχει ύψος σε 16:9 133 περίπου cm βάλε και 60 - 70 πόντους να ξεκινάει από το πάτωμα πάμε στα 2m η πάνω πλευρά περίπου - βάλε και κανένα 25 πόντους το lens shift των dlp πάμε στα 2.20- 2.30. υπάρχει δυνατότητα να μπεί εκεί ταβανιασμένος???

πόσο είναι το μέγιστο ύψος από το πάτωμα που μπορεί να μπεί ο προβολέας πίσω από τον καναπέ. ??

αλλιώς σε dlp η λύση είναι σε τραπεζάκι αλλά θα πρέπει να δούμε πόσες ίντσες μπορούν να ανοίξουν από εκεί.

Βασίλη, αυτό που μάλλον εννοεί ο συμφορουμίτης είναι ότι θα τοποθετήσει τον προβολέα πίσω από τον καναπέ που θα κάθεται (ας υποθέσουμε 70-80 πόντους καθιστοί) στα 90 εκ. - 1 μέτρο. Αν κάνει κάτι τέτοιο, θα χρειαστεί να σηκώσει την οθόνη στα 1,1-1,2 για να είναι στημένος καλά, σε περίπτωση που πάει σε dlp. Αν πάει στον 3200 δεν θα έχει θέματα τοποθέτησης.

Εχεις δίκιο Γιάννη. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση βλέπω προβληματική την τοποθέτηση dlp πίσω από τον καναπέ. στην μια περίπτωση ίσως είναι χαμηλά η οθόνη (δική μου εκδοχή) στην άλλη ίσως είναι ψηλά όπως λές και εσύ.

Ναι Γιάννη σωστά το έπιασες το θέμα.4,20 μ από την οθόνη και 95 cm από το πάτωμα θα βρίσκεται ο φακός.Το μεγιστο ύψος της οροφής σε εκείνο το σημείο είναι 1,60.Μιλάμε για σοφίτα παιδια.Τί ίντσες μπορώ να έχω από εκεί με τον benq 1060 για παράδειγμα?(βλέπω εδώ στο forum ότι ο συγκεκριμένος έχει πάρει καλές κριτικές).Στα πόσα cm από το πάτωμα θα ξεκινά η εικόνα σε αυτή την περίπτωση?
Η εγκατάσταση του πανιού δεν θα γίνει σε τοίχο.Στην ουσιά το πανί θα αιωρείται και θα πιαστεί με 2 αλυσίδες από το πάνω μέρος της βάσης του με το ταβάνι.Το ύψος του έτσι θα έχω την δυνατότητα να το ρυθμίσω όσο θέλω και θα μένει μόνιμα ανοιχτό.Υπάρχει περίπτωση να έχω προβλήμα με αυτό το εγχείρημα?

Δηλαδή θα διαβάζω υπότιτλους στο 1,15........εδώ τι γίνεται?Ίσως μικρή κλίση στην πλάτη του καναπέ που είναι ρυθμιζόμενη.Για την οθόνη σκέφτομαι μια έτοιμη σταθερή και οικονομική.Αν τα βρω σκούρα στις τιμές(δεν έχω ιδέα τι κοστίζουν για τόσες ίντσες) ίσως καταφύγω στην λύση γυψοσανίδας στηρίζοντάς την στα κάγκελα της σκάλας και να ξεκινάει από το πάτωμα (διαστ. 2,50 * 3,50 περ.).Εδώ θα χρειαστεί καλό αλφάδιασμα λογικά.Αν γύρει έστω και 3 μοίρες πιθανόν να μην έχω σωστή εικόνα.
Από την άλλη ο epson 3200 αξίζει τα 200 ευρώ παραπάνω σαν μηχάνημα ή είναι μόνο το lens shift που κάνει την διαφορά στην τιμή?
Ποιά η γνώμη σου καθότι το μάτι του αρχάριου δεν ζητά και πολλά.......

Απάντηση: Re: Νέος στο χώρο και επιλογή projector για home cinema room

Δηλαδή θα διαβάζω υπότιτλους στο 1,15........εδώ τι γίνεται?Ίσως μικρή κλίση στην πλάτη του καναπέ που είναι ρυθμιζόμενη.Για την οθόνη σκέφτομαι μια έτοιμη σταθερή και οικονομική.Αν τα βρω σκούρα στις τιμές(δεν έχω ιδέα τι κοστίζουν για τόσες ίντσες) ίσως καταφύγω στην λύση γυψοσανίδας στηρίζοντάς την στα κάγκελα της σκάλας και να ξεκινάει από το πάτωμα (διαστ. 2,50 * 3,50 περ.).Εδώ θα χρειαστεί καλό αλφάδιασμα λογικά.Αν γύρει έστω και 3 μοίρες πιθανόν να μην έχω σωστή εικόνα.
Από την άλλη ο epson 3200 αξίζει τα 200 ευρώ παραπάνω σαν μηχάνημα ή είναι μόνο το lens shift που κάνει την διαφορά στην τιμή?
Ποιά η γνώμη σου καθότι το μάτι του αρχάριου δεν ζητά και πολλά.......

Καταρχάς, πρέπει να αποφασίσεις το μέγεθος της οθόνης. Δεν έχουμε όλοι τις ίδιες προτιμήσεις στην απόσταση θέασης. Άλλος κάθεται πιο κοντά, άλλος πιο μακρυά. Πρέπει να συνυπολογίσεις και τα διαφορετικά κινηματογραφικά κάδρα. Το βασικό είναι να βρεις μια ισορροπία στο μέγεθος της οθόνης ώστε να είναι απολαυστική η μεγάλη εικόνα, αλλά, ταυτόχρονα να μην σε κουράζει.

Αν καθήσεις τελικά περί τα 4 μέτρα, μια οθόνη 110-120 ιντσών είναι ό,τι πρέπει, κατά τη γνώμη μου. Αν, δε, πας στον 1060, από τα 4 μέτρα απόσταση δεν είναι απαγορευτικά ψηλά το κάδρο σου στα 1,1-1,2 μ. (ελαφρώς, πάντως, ψηλά είναι για να λέμε και όλη την αλήθεια). Και εδώ, όμως, παίζει η αίρεση του κάδρου. Π.χ. σε μια ταινία 2,35 θα ξεκινάει η ενεργή εικόνα σου ακόμα πιο ψηλά (περί το 1,3-1,4 μ.), εκτός και αν διαθέτεις player-pc με δυνατότητα μετακίνησης της εικόνας.

Προσωπικά, πριν την αγορά, θα ζύγιζα τα δεδομένα, θα δοκίμαζα και μετά θα αποφάσιζα.

Φυσικά, πάντα έχεις στο μυαλό σου και τη λύση Έπσον που λόγω μετακίνησης φακού δεν έχει τέτοια θέματα.

Πάμε στην οθόνη. Οι τιμές των οθονών ποικίλλουν ανάλογα τις ίντσες και τον κατασκευαστή. Υπολόγιζε για 100+ ίντσες πάνω από 300 ευρώ. Τη λύση της ''ιπτάμενης'' γυψοσανίδας θα την ξέχναγα (μιλάμε για πολύ μανουροδουλειά. Έχω γυψοσανίδα 126'' και στηρίζεται στον τοίχο με ειδικές σιδεριές και εγκατάσταση). Αν θέλεις να πας σε λύση αιωρούμενης οθόνης υπάρχουν και άλλα καλύτερα υλικά. Εφόσον σε ενδιαφέρει, μπορώ να σου προτείνω...

Ξέχασα να πω και για τον Έπσον.

Επειδή τον Έπσον τον έχω δει αρκετά (ενώ τον 1060 όχι, χωρίς να υπονοώ απολύτως τίποτα, μιας και από Benq έχω δει πολλά μοντέλα και γνωρίζω την εικόνα τους), μπορώ να σου πω ότι είναι ένα απολύτως τίμιο μηχάνημα συνολικά σύμφωνα με το κόστος του. Φυσικά, όπως και ο Μπενκ έχει και αυτός τα θετικά του και τα αρνητικά του, αλλά, δεν είναι της ώρας ένα ριβιού του 3200. Γενικά, όποιον από τους 2 και να επιλέξεις θα μείνεις ικανοποιημένος από την εικόνα του.

Last edited:
Καταρχάς ευχαριστώ για την κατατόπιση.Η ιδέα των 120 ιντσών στα 4 μέτρα ήταν από την αρχή ο στόχος μου.
Θα προσπαθήσω και μια βόλτα σε κάποιο μαγαζί για να πάρω μια ιδέα και θα επανέλθω λείαν συντόμος....
Είμαι ανοιχτός σε πρόταση για DIY κατασκευή οθόνης αρκεί να μην έχει πολύ μανούρα και αυτή.....(δυστηχώς λίγος χρόνος).

Μελαμίνη (8 χιλιοστών) ή mdf. Ασταρώνεις ένα χέρι (την μελαμίνη με αστάρι για γυαλιστερές επιφάνειες) και περνάς 2 χέρια μάτ χρώμα. Για χρώμα θα πρότεινα κάτι σε γκριζάκι. Θα επανέλθω με τον κωδικό χρώματος αφού υπολογίσω τα φώτα (λουμιέν) των 2 προβολικών.

Μου είχε περάσει και μένα από το μυαλό αυτή η λύση.Γιάννη σε ευχαριστώ.Εκτός από τον κωδικό χρώματος θα χρειαστώ και βοηθεια για τις διαστάσεις που θα κοπεί.Εκτός αν πρέπει να ξέρουμε πρώτα ακριβώς τι ίντσες θα πέξει ο projector.Αυτο το σημείο δεν το έχω καταλάβει.

Μου είχε περάσει και μένα από το μυαλό αυτή η λύση.Γιάννη σε ευχαριστώ.Εκτός από τον κωδικό χρώματος θα χρειαστώ και βοηθεια για τις διαστάσεις που θα κοπεί.Εκτός αν πρέπει να ξέρουμε πρώτα ακριβώς τι ίντσες θα πέξει ο projector.Αυτο το σημείο δεν το έχω καταλάβει.

Αν έχει φιξαριστεί η διάσταση (επειδή είπες προηγουμένως ότι θα τσεκάρεις αν κατάλαβα καλά), τότε 120 ίντσες είναι 266 (+12) χ150+12 (για μαύρη μπορντούρα). Άρα 278χ162.

Ok.Πρέπει να κάνω μετρήσεις από την αρχή με όλα τα νέα δεδομένα.Πιστεύω ότι τα πράγματα μπαίνουν σε ένα δρόμο.Τhanks και πάλι......

Να πω και κάτι ακόμα το οποίο παρέλειψα. Υπάρχει και το Black Out ύφασμα το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν οθόνη. Απλά, θα χρειαστεί κάποιο ξύλινο πλαίσιο για να τεντωθεί και να καρφωθεί.

Να σου πω την αλήθεια δεν τα εμπιστεύομαι 100% τα χέρια μου για τέτοια κατασκευή.Φοβάμαι ζάρες με τον καιρό κτλ.Κάτι ακόμα....Αν πάω για beng 1060 και τοποθέτηση μπροστά από καναπέ τι απόσταση χρειάζεται από την οθόνη μου για να πάρω 108 ίντσες και τί μέγεθος θα πρέπει να γίνει η "οθόνη"?

.........έχω την εντύπωση ότι πιο αξιοπιστο και ανθεκτικό μηχάνημα από ότι ο epson 3200.......

108''= 238x134 cm, με τον προβολέα να στις δίνει από τα 3,8 μέχρι τα 4,5 μέτρα. (για απόσταση φακού-οθόνης μιλάμε πάντα)

Το ύψος τοποθέτησης παραμένει το ίδιο. 20 πόντους κάτω από την οθόνη. Αν μπει μπροστά από τον καναπέ σε τραπεζάκι είναι ευνόητο ότι την οθόνη την τοποθετείς σχεδόν όπου θέλεις καθ' ύψος.

Όταν λες 3,80 έως 4,50 προφανώς εννοείς ανάλογα το πόσο θα πειράξεις το zoom?Θα κάνω δοκιμές αύριο να τραβήξω 1 μέτρο πίσω τον καναπέ και τσεκάρω αν είναι ανεκτός ο "αέρας" που μένει για τα κεφάλια.Αυτό το κακό έχουν οι σοφίτες...Μην παραλείψω, ότι αν αποφασήσεις για κανένα ΣΚ να έρθεις προς Ναύπλιο με ειδοπειείς πρώτο ετσι?Thanks

Όταν λες 3,80 έως 4,50 προφανώς εννοείς ανάλογα το πόσο θα πειράξεις το zoom?Θα κάνω δοκιμές αύριο να τραβήξω 1 μέτρο πίσω τον καναπέ και τσεκάρω αν είναι ανεκτός ο "αέρας" που μένει για τα κεφάλια.Αυτό το κακό έχουν οι σοφίτες...Μην παραλείψω, ότι αν αποφασήσεις για κανένα ΣΚ να έρθεις προς Ναύπλιο με ειδοπειείς πρώτο ετσι?Thanks

Πατριώτης είσαι αδερφέ??:Banane0:

Και βέβαια θα έρθω Ναύπλιο...έρχομαι συχνά λόγω δουλειάς. -bye-