Νέος στο χώρο και επιλογή projector για home cinema room

Εδώ είμαστε.....την επόμενη που θα κατέβεις θα έχεις μία ακόμη δουλειά...να ρυθμίσεις και να δεις συγκλήσεις για τον Epson 5900!!!!Προσανατολίζομαι σε αυτό το μοντέλο (μετά από αρκετό διάβασμα στο forum).Άλλωστε άλλη χάρη ;έχει το 3d στο projector.
Καταρχήν, θέλω να επιβεβαιώσουμε το offset του.Η οθόνη ξεκινάει ακριβώς στο ύψος του φακού.Ορθός?
Θα στηθεί σε τραπεζάκι πίσω από τον καναπέ στα 4,50 μ από οθόνη και 0,95 με 1 μέτρο ύψος.(και πάλι είμαι οριακά για τους υπότιτλους στο ύψος του ματιού).
Μετά ανακάλυψα το παρακάτω πανί αλλά δεν ξέρω εάν κάνει για το συγκεκριμένο μηχάνημα /

http://www.antoniou24.gr/p.Pani-Vin...auto-stop-me-gain-1-0-gia-chamilo.168526.html

Πέφτω σε ίντσες (νομίζω είναι 106'') αλλά γλυτώνω DIY κατασκευές και έχω μεγαλύτερη ευκολία τοποθέτησης και μετακόμισης αν χειαστεί.
Υπάρχει κάποιο άλλο πανί σε αυτά τα χρήματα και αυτές τις διαστάσεις να μου προτείνεις?
Μπορείς να με παραπέμψεις σε κάποιο post στο forum για κατασκευή με black out ύφασμα?Βρίσκεται σχετικά εύκολα αυτό?

Αν δεν με απατά η μνήμη μου, το offset 0 για αυτή τη σειρά των Έπσον είναι στο κέντρο της οθόνης και όχι στο κάτω μέρος. Επομένως:

106'' = 132 cm στο ύψος. Αν ξεκινήσεις την οθόνη σου από τους 70 πόντους, ο Έπσον πρέπει να κάτσει 70 + 132/2 = 131 cm. Έχεις τέτοιο ύψος πίσω από τον καναπέ?

Αν το πανί σου θα κρέμεται από το ταβάνι (αιωρείται), το πανί αυτό θα σου κάνει ζάρες σε dt. Θα σου πρότεινα να πάρεις Black Out πανί (το βρίσκεις σε κουρτινάδικα και υφασματάδικα) και να το καρφώσεις με καρφωτικό σε ξύλινο πλαίσιο ιδιοκατασκευής. Η όλη οθόνη θα σου στοιχίσει λιγότερα χρήματα και θα έχει και καλύτερο αποτέλεσμα.

Ακόμα καλύτερα τότε αν ισχύει αυτό για το 0 οφσετ.Θα πάρω και σε κάποιο κατάστημα να το σιγουρέψω 100% εκτός αν μας διαβάζει και κάπιος κάτοχος του 5900 να μας το επαληθεύσει.Η στέγη με πέρνει οριακά αλλά έχω την δυνατότητα να μετακινήσω και τον καναπέ προς την οθόνη αν κάτι δεν πάει καλά.(20-30 εκ.)
Με την ίδια λογική όλα τα πανιά κάνουν ζάρες.Τι να κρέμεται η βάση του πανιού από αλυσίδες τί να είναι βιδωμένη στο τοίχο.Τί αλλάζει?
Όσο αφορά το ύφασμα πάω επιτόπου να ρωτήσω σε διπλανό κατάστημα και να δω αν υπάρχει και σε διαστάσεις που θέλουμε.Ίσως καταφύγω σε αυτή την λύση.

Απάντηση: Re: Νέος στο χώρο και επιλογή projector για home cinema room

Με την ίδια λογική όλα τα πανιά κάνουν ζάρες.Τι να κρέμεται η βάση του πανιού από αλυσίδες τί να είναι βιδωμένη στο τοίχο.Τί αλλάζει?

Τα σταθερά και αυτά με τους προεντατήρες δεν κάνουν ζάρες.

Όχι και τόσο καλές οι εξελίξεις.Πήρα τηλεφώνο τηλέφωνο σήμερα να παραγγείλω τον epson 5900 σε 4 γνωστά καταστήματα και όλοι μου είπαν ότι δεν φέρνουν πλέον τα μοντέλα αυτής της σειράς λόγο προκείμενης ανανέωσης τους αλλά και λόγο των γνωστών προβλημάτων της σύγκλησης των panel που παρουσίασαν.Πρώτη απογοήτευση....
Έψαξα μετά για τον benq 1100.Μία από τα ίδια.Αλλάζει το μοντέλο.Τίποτα σε stok.
Για να μην τα πολυλογώ η μόνη επιλογή που έχω για άμμεση αγορά σε αυτά τα επίπεδα είναι ο optoma d33.Αλλιώς πάμε για Δεκέμβρη (χάνω τον μισό χειμώνα).
Αν έχει κάποιος κάτι υπόψιν του παρακαλώ HELPPPP!!! Ή έστω εναλακτική πρόταση γύρω στο 1000ρικο.
Γιάννη τα καδρόνια για την οθόνη έχουν παραγγελθεί και την άλλη βδομάδα θα ανεβάσω φωτό της κατασκευής μου.(διαστ. 263 * 148).Μόνο ερωτηματικό τι υλικό να χρησιμοποιήσω για μαύρο πλαίσιο?
Φοβάμε ότι τα 1300 για τον optoma d33 γρήγορα θα γίνουν 1500 (θα έχεις 3d και όχι γυαλιά?) και άντε και κανένα ακόμα για κανα φίλο...
Ξεφύγαμε αρκετά δηλ. στο bunget.

Λοιπόν.....η οθόνη μου είναι έτοιμη,114 ίντσες με καδρόνια και black out ύφασμα.Κόστος 61 ευρώ.Το μόνο που μου απέμεινε είναι το black border.Έχω παραγγείλει σε τυπογραφείο μαύρο ματ βινύλιο και θα κοπεί σε plotter ακριβώς σε λωρίδες των 5 cm.Μένει μόνο το κόλλημα και το κρέσμασμα.Θα ανεβάσω και φωτό.Επίσης με το βινύλιο θα ντύσω και 2 κομάτια χοντρό χαρτόνι(2,50 * 0,20 περίπου) για να έχω masking.
Εντυπώσεις για την απόδοση του black out προσεχώς....(ελπίζω να μην απογοητευτώ).
Στο θέμα του projector τώρα.Αφού έχασα μια καλή ευκαιρία από αγγελίες (jvc x30) μέσα στην εβδομάδα θα δω από κοντά τον hd33 σε σύγκριση με τον hd23(για τον οποιό μου είπαν ότι μπορεί με τον ανάλογο transmitter να δεις και σε αυτόν 3d).Αξίζει η διαφορά των 400 ευρώ στην αρχική αγορά τους ή είναι μόνο το 3d η διαφορά μεταξύ τους?Γνωρίζει κάποιος ίσως?
Οπότε πρασανατολίζομαι πλέων σε dlp (να δούμε τι γίνεται όμως και με αυτό το περιβόητο rainbow)και μάλλον σε κάποιο από αυτά τα δύο μοντέλα.Ο benq 1060 είναι μοντέλο προς αντικατάσταση εντός του 2012 και δεν τον βρίσκεις πλέον...
Δύσκολη η απόφαση ομολογώ για τόσα χρήματα και όσο περισσότερο διαβάζω και ψάχνω τόσο μπερδεύομαι.Ιδέες και προτάσεις δεκτές.
Ευχαριστώ μια ακομά φορά τους συντελεστές του forum για την φιλοξενία.Πραγματικά βρίσκεις σπουδαίο υλικό μέσα εδώ!!!Αλλά και μυήσαι μπορώ να πω....

Αν δεν σου είναι απαραίτητο το 3D, ο 23άρης είναι μια θαυμάσια πρόταση. Φοράει καλύτερο τσιπ από τον 33 και είναι πιο φωτεινός. Και οι 2 τους έχουν offset περί το 120% χωρίς μετακίνηση φακού. Αυτό σημαίνει ότι αν τους στήσεις στους 90 πόντους, το κάδρο σου θα ξεκινάει περίπου από το 1,10-1,15 μ. Τα μενού τους είναι ίδια.

Αν πας στον 23 τελικά, θα πρότεινα ένα φιλτράκι ND2 που θα σου κόψει το μισό φως χωρίς περαιτέρω αλλοίωση στην εικόνα. Αν το Black Out που αγόρασες είναι γκρι, ακόμα καλύτερα.

Το θέμα στησίματος το έλυσα αφού ο καναπές γίνεται κρεβάτι.Θα δουλέψουν μαξιλάρες για πλάτη και ο προβολέας θα κάτσει πίσω από τον καναπέ στους 60 πόντους περίπου ύψος.
Το πανί είναι λευκό.
-Το καλύτερο τσιπ του 23 που λές έχει να κάνει μόνο με την φωτεινότητα ή και την συνολική απόδοση?
-Αν κλειδώσει στο eco mode πιστεύεις ότι και πάλι θα είναι πολύ φωτεινός?(το δωματιο θα είναι απόλυτο σκοτάδι την ώρα προβολής)
-Πόσο περίπου κοστίζει ένα τέτοιο φιλτράκι?
-Έχεις υπόψιν σου για την αναβάθμιση του 23 σε 3d αν χρειαστώ αργότερα?Μου είπαν ότι μπορεί να γίνει.
-Γιατί πιστεύεις ότι θα ήταν καλύτερα γκρι πανί?Μου το είχες προτείναι εξ'αρχής νομίζω...

Απάντηση: Re: Νέος στο χώρο και επιλογή projector για home cinema room

Το θέμα στησίματος το έλυσα αφού ο καναπές γίνεται κρεβάτι.Θα δουλέψουν μαξιλάρες για πλάτη και ο προβολέας θα κάτσει πίσω από τον καναπέ στους 60 πόντους περίπου ύψος.
Το πανί είναι λευκό.
-Το καλύτερο τσιπ του 23 που λές έχει να κάνει μόνο με την φωτεινότητα ή και την συνολική απόδοση?
-Αν κλειδώσει στο eco mode πιστεύεις ότι και πάλι θα είναι πολύ φωτεινός?(το δωματιο θα είναι απόλυτο σκοτάδι την ώρα προβολής)
-Πόσο περίπου κοστίζει ένα τέτοιο φιλτράκι?
-Έχεις υπόψιν σου για την αναβάθμιση του 23 σε 3d αν χρειαστώ αργότερα?Μου είπαν ότι μπορεί να γίνει.
-Γιατί πιστεύεις ότι θα ήταν καλύτερα γκρι πανί?Μου το είχες προτείναι εξ'αρχής νομίζω...

1. Είναι καλύτερο σε contrast.

2. Ναι, και πάλι θα είναι πολύ φωτεινός, θα σε κουράζει.

3. Αν δεν κάνω λάθος γύρω στο 30άρι ( Βασίληηηηηηηηηηηηηηη, Γιάννηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηη)

4. Δυστυχώς δεν το γνωρίζω.

5. Με τόσο πολύ φως το γκρι πανί θα σου δώσει πιο ισορροπημένη και κοντραστάτη εικόνα δίνοντάς σου καλύτερα μαύρα χωρίς να υπολείπεται το φως. Σκοπός μας στην βιντεοπροβολή δεν είναι να πετύχουμε φωτεινότητες τηλεόρασης. Κάτι τέτοιο θα σε κουράσει λόγω μεγέθους. Μιας και τα 2 προβόλια που σου αρέσουν διαθέτουν άπλετο φως, πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να περιοριστεί. Αυτό γίνεται είτε με φίλτρο, είτε με γκρίζα οθόνη, είτε με ρύθμιση του ίδιου του μηχανήματος που απαιτεί όμως αισθητήρα και λογισμικό για το καλιμπράρισμα.

Γιάννη σε ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση.Θα έχω υπόψιν μου για το φιλτράκι όταν θα παώ να τους δω.Βέβαια λόγω απειρίας δεν μπορώ να εμπιστευτώ μόνο τα μάτια μου όταν θα βρίσκομαι στον μαγαζί για αυτόν τον λόγο οι τόσες πολλές ερωτήσεις πριν βρεθώ εκεί.
Λογικά τότε,λόγο μεγάλης φωτεινότητας, η απόδοση της λάμπας θα πέφτει πολύ πιο αργά σε σχέση με κάποιον άλλο προβολέα.Δηλαδή μετά τις 700 ώρες π.χ θα μπορόυσα να αφαιρέσω το φίλτρο και να έχω την ίδια φωτεινή εικόνα για άλλες τόσες...Ισχύει αυτό? Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να έχω κατά νου?

Οι λάμπες είναι μυστήρια ''τραίνα''. Δεν υπάρχει κάποια γραμμικότητα στην πτώση της κάθε λάμπας, κάθε μια κάνει τα δικά της. Πάντως, δεν πρέπει να ανησυχείς για το θέμα της φωτεινότητας. 2500 λουμιέν είναι υπερβολικό φως για 110 ίντσες (δεν είναι ακριβώς τόσα τα φώτα, αλλά, εν πάση περιπτώσει μιλάμε για φωτεινότητα μεγαλύτερη της τηλεόρασης...), οπότε δεν θα πρέπει να σε ανησυχεί αυτό το θέμα.

Προσπάθησε να τον δεις κανά μισάωρο με διάφορες σκηνές (φωτεινές, ημιφωτεινές, σκοτεινές). Αν σε ικανοποιεί αυτό που βλέπεις, χτύπα τον..

Κατέληξα στον hd 23 και το αποτέλεσμα εκπλητικό για τα δικά μου μάτια.Μην έχωντας ξεπεράσει ακόμα το "σοκ" των τριών πρώτων ταινιών που είδα, δεν μπορώ να φέρω κάποια αντικειμενική άποψη για τον προβολέα.
Βέβαια, παρότι δεν παρατήρησα ιδιαίτερες ανακλάσεις στο χώρο μου,η φωτεινότητα του φένεται αρκετά μεγάλη (και εδώ μάλλον επιβεβαιώνεσαι Γιάννη).Μετά από 2 ωρών και κάτι ταινία τα μάτια μου κoυράστηκαν λίγο μπορώ να πω(στο ίδιο επίπεδο περίπου με την θέαση ταινίας 3d στην 40αρα-active 3d).
Θα περιμένω σίγουρα να γράψω κάποιες ώρες θέασης ακόμα πριν προβώ σε οποιεσδήποτε επεμβάσεις......
Πάντως,είναι τρομερή η αίσθηση που αποκομίζεις, και αν κάτσω και σκεφτώ ότι το ολό concept μου κόστισε όσο μία καλή 46αρα μετανοιώνω για τις ταινίες που "έκαψα" μέχρι προσφάτως που τις έβλεπα στην τηλεώραση.
Γιάννη σε ευχαριστώ και πάλι για την βοήθεια σου και τις ιδέες σου...

Καλώς ήλθες στο χώρο της βιντεοπροβολής. Έτσι γίνεται πάντα ειδικά όταν είναι ο πρώτος σου. ουαου. Τέλος οι ταινίες στην τηλεόραση. Δεν πρόκειται........

edit -> Δεν ξέρω αν έχει δωθεί απάντηση για το φίλτρο. Ανάλογα με τη διάσταση το nd2 κοστίζει από 20κάτι (το 50κάτι) μέχρι 40 ευρώ (το 62άρι) αν δεν κάνω λάθος. Μιλάμε πάντα για φίλτρα της hoya.

Last edited:
Βασίλη να´σαι καλά.
Σκέφτομαι να το παραγγείλω άμεσα αλλά δεν ξέρω αν κουμπώνει ή βιδώνει σε αυτό τον προβολέα.Θα χρειστεί ίσως κάποια πατέντα για στήριγμα?Πρέπει να προσέξω κάτι κατά το μέτρημα τις διαμέτρου του φακού μου?

Έχει σπείρωμα για να βιδώνει στις φωτογραφικές μηχανές αλλά για να πιάσει στο φακό θα χρειαστεί κάποια πατέντα. Είναι ταβανιασμένος ο προβολέας ή σε κάποια βάση? Καλό είναι να πιάνει όλη τη διάμετρο του φακού.

Εγώ πχ που έχω τον epson 3200 το έχω πιάσει μπροστά από το φακό με κροκοδειλάκι που βρίσκεται πάνω στον προβολέα. Ο Γιάννης ο warewolf αν δεν κάνω λάθος με bluetak περιμετρικά στο φακό του benq 7000. Και οι 2 προβολείς βρίσκονται πάνω σε βάση / έπιπλο. Δεν είναι ταβανιασμένοι.