Νεος στο χωρο της δορυφορικης..

soulkeeper

AVClub Addicted Member
5 October 2006
1,992
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Ειναι ενα κομματι στο οποιο δηλωνω ασχετος:blush: κ θα ηθελα την βοηθεια-συμβουλη σας....(πηρα κ τα δορυφορικα νεα μηπως κ μαθω καναν ορο τουλαχιστον..)

Την λυση pci(skystar...)την εχω σχεδον αποκλεισει λογω του οτι θα πρεπει να εχω ανοιχτο το pc για να βλεπω....

Αρα παω για εξωτερικο δεκτη...

Γενικοτερα δεν βλεπω πολυ τηλεοραση οποτε δεν με ενδιαφερει η πληθωρα καναλιων...Με ενδιαφερουν κατα κυριο λογο αθλητικα με εμφαση ποδοσφαιρο...(αντε κ κανα discovery..)
To να βλεπω ιταλικα κ γερμανικα καναλια,απο την στιγμη που δεν γνωριζω τις γλωσσες(μονο αγγλικα) κ απο οτι διαβασα δεν εχουν υποτιτλους,το θεωρω ανουσιο....
Ενοψει μαλιστα euro k ολυμπιακων(αν καταλαβα καλα θα μεταδιδονται κ σε hd),θα με ενδιεφερε μαλλον hd δεκτης,ικανος για "ταρζανιες..."
Στο ενθετο που ειχε το περιοδικο με αθλητικα καναλια,ελαχιστα ηταν free to air..:frown:....

Mε υπολογιστες εχω επαφη,οποτε ψαχνοντας τα καταλληλα φορα,πιστευω να βρω ακρη για "κολπακια".....
Βεβαια,αν αυτο απαιτει επι καθημερινης βασης ψαξιμο,για να "καταφερω"να δω εναν διωρο αγωνα,με βλεπω για καμια συνδρομη....γιατι δεν εχω κ πολυ υπομονη.....(μου εχουν πεσει λιγο μαζεμενα τον τελευταιο καιρο..)...

Θα ηθελα λοιπον τις προτασεις σας για εξοπλισμο κ.τ.λ,με γνωμονα οτι ενδιαφερομαι για αθλητικα....

Υ.Γ Για αμεση κ ανεξοδη λυση,υπαρχει στημενο πιατο(60cm),αποκωδικοπιητης nova στην ταρατσα μου(ειχε ο σπιτονοικοκυρης μου)..μονο καλωδιο μενει....Ετσι για να μπω στον κοσμο της δορυφορικης αλλα φανταζομαι,με τον συγκεκριμενο εξοπλισμο δεν θα βλεπω αυτα που θελω....

με 60άρι πιάτο θα βλέπεις μονο Hotbird που πρακτικά δεν έχει τπτ σε HD.
Αυτό που θες είναι ενα πιάτο 1.20-1.40 με δύο LNB για να βλέπεις Hotbird αλλά κυρίως ASTRA στον οποίο και πάιζουν τα HD κανάλια που θες.

Για HD δέκτη και κολπάκια, απ'ότι έχω καταλάβει θα πρέπει να περιμένεις (όπως κι εγώ) τον Kathrein UFS 910 ο οποίος μόλις ξαναγίνει διαθέσιμος στα γερμανικά ιντερνετομάγαζα, θα κοστίζει περι τα 300 ευρώ.

Αν δε θες κόλπα, αλλά απλά συνδρομή και HD, τότε με εναν PACE 810 HD και CAM και κάρτα συνδρομής είσαι "έτοιμος". Ο δέκτης κοστίζει λιγότερο απο 150 ευρώ.

Για περισσότερα μπορεί να σε βοηθήσει κανένας άλλος πιο μυημένος στο SAT HD. Εγώ ακόμα είμαι στην αρχή...

Πάντως αν πάρεις sd δέκτη εγώ προτείνω μόνο dreambox,για να κάνεις κολπάκια σε δευτερόλεπτα.Τωρά για HD,εγώ περιμένω πάλι τον νέο dreambox 8000...

Πάντως αν πάρεις sd δέκτη εγώ προτείνω μόνο dreambox,για να κάνεις κολπάκια σε δευτερόλεπτα.Τωρά για HD,εγώ περιμένω πάλι τον νέο dreambox 8000...

Εσείς οι γάβροι μόνο στο πρωτάθλημα...δεν έχετε υπομονή και θέλετε να το παίρνετε κάθε χρόνο! Στην Ευρώπη αντίθετα έχετε απεριόριστη υπομονή και το ίδιο μάλλον συμβαίνει και με τον ντρήμποξ 8000! (που μας τον έχουν εξαγγείλει εδώ και τρία χρόνια και έχει εμφανιστεί σε έκθεση εδώ και ενάμισυ χρόνο, αλλά προφανώς η εταιρεία θέλει να δώσει λίγο "αβάντσο" στους ανταγωνιστές της και τον καθυστερεί ...για να μην κλείσουν οι υπόλοιπες εταιρείες και μείνει άνεργος τόσος κόσμος!)
Πέρα απο το καλαμπούρι όμως, οι ερωτήσεις του soulkeeper θέλουν λίγο εξειδίκευση για να απαντηθούν. Για μένα το πρώτο κριτήριο για να μαζέψει κανείς αθλητικά κανάλια ή κανάλια που δείχνουν αθλητικά (ελεύθερα και κωδικοποιημένα) είναι...κινητό πιάτο και δέκτης χαμηλής ευκρίνειας ικανός για blind search (για να τσιμπάει και τα feed). Οσο για ...κολπάκια, στους χαμηλής ευκρίνειας δέκτες και να θες να αγιάσεις...δεν υπάρχει πλέον δέκτης που να μην πατσάρεται και να μην έχει "ισχυρό τμήμα αποκωδικοποίησης", αλλά καλόν είναι να έχει και θύρα ή θύρες common interface ενώ αν έχουμε χρόνο και διάθεση προχωράμε και σε δικτυακό δέκτη με θύρα ethernet

Πηγα σε εναν τεχνικο εδω στη Σαντορινη(υστερα απο προτροπη του Αργυρη[arno]ως ο μονος που ισως γνωριζει για τοποθετηση κινητου πιατου)...
Μετα απο τηλ.επικοινωνια με voreios-panosxgr-αλεξ. τρυφωνιδης,τους οποιους κ ευχαριστω,σκεφτομουν για κινητο 1,2*1,35...με actuator..(ελπιζω να το λεω καλα..:o)
Μιλωντας με τον τεχνικο,ο οποιος μου εδειξε στην ταρατσα του μαγαζιου ενα κινητο 1,8μ κ η αληθεια ειναι οτι εχει τοποθετησει τα περισσοτερα πιατα στην Σαντορινη,απεφευγε σα τον διαολο το λιβανι,την λυση του κινητου...
Μου προτεινε 2 σταθερα(1,10*1 κ 0,8*0,9)με 4lnb...Στο μεγαλο να μου βαλει astra-hotbird-sirius k στο αλλο turksat...
Σε ερωτηση μου γιατι οχι κινητο,μου ειπε οτι δεν θα παινω καλο σημα..δηλ.στο σταθερο που εχει αυτος πιανει τον hotbird 100% ενω στο κινητο του 80%...
Για ρυθμιση των κινητων απο οτι ειδα χρησιμοποιει μια συσκευη της horizon...
Οσον αφορα στο κοστος μου ειπε 240ευρω(εγκατασταση-υλικα)..Τα 2πιατα(δεν γνωριζε μαρκα,μαλλο λεει ισπανικης προελευσης),4Lnb(edison 0.2),DisEq edison..καλωδιο μου ειπε οτι βαζει καλο αλλα δεν υπολογισαμε την τιμη...
Τα σχολια σας....Ξερει ο ανθρωπος να βαζει κινητα ή .....?Εχουν βαση οσα λεει?

Η αλήθεια είναι ότι τα κινητά είναι μπελάδες για τους τεχνικούς. Τουλάχιστον αυτό έχω καταλάβει λίγο πολύ, και γι αυτό (κάποιοι από αυτούς, ειδικά αν δεν έχουν και μεγάλη πείρα από αυτά) βρίσκουν ένα κάρο δικαιολογίες (πχ αυτό που σου λέει για χαμηλότερο σήμα) για να αποτρέπουν τους πελάτες τους από τα κινητά!

Πράγματι οι τεχνικοί είτε ξέρουν είτε δεν ξέρουν προσπαθούν να αποφύγουν τα κινητά! Το θέμα είναι ότι εσύ ενδιαφέρεσαι μόνο για αθλητικά (ειδικά κανάλια-feeds η μεταδόσεις αγώνων σε κανονικά κανάλια) και επειδή αυτά μπορεί να εκπέμψουν απο ...οπουδήποτε χρειάζεσαι σίγουρα κινητό και στις διαστασεις αυτές δεν ειναι πρόβλημα αφού το χειρίζονται σχεδόν όλοι οι δέκτες (αρκεί να έχουν diseqc1.2) , οπότε και το κόστος αγοράς δεν μπορει να είναι μεγάλο. Για τον τεχνικό ή το κόστος εγκατάστασης δεν μπορω να έχω άποψη (γενικότερα βέβαια το νησί σου...είναι λίγο ακριβό!), αλλά προσωπικά νομίζω πως πρεπει να επιμείνεις στην λύση του κινητού ή να βρεις κάποιον άλλο που θα το αναλάβει.

Μολις τωρα διαβαζα ενα αρθρο σου στα Δορυφορικα νεα Μαρτιου...για ληψεις με μοτερ DiSeqC...
Γραφεις οτι η ανωτατη διασταση ειναι 1,2*1,35 κ μαλιστα να ειναι ελαφρυ το πιατο..αρα ειμαι οριακα...Κ δεν ξερω μηπως λογω των ισχυρων ανεμων που εχουμε,ιδιαιτερα στον Πυργο που μενω,εχω τιποτα θεματακια...
Επισης,μαλλον ειχε λιγο-πολυ δικιο ο τεχνικος....Οπως αναφερεις,"ειναι τεχνικα αδυνατο η τοποθετηση κινητου να ειναι σωστη για ολους τους δορυφορους..Το αποτελεσμα ειναι το ιδιο πιατο ως κινητο να υστερει αρκετα σε ληψεις σε συκγριση με ενα ολοιδιο αλλα σταθερο..."

Δεν ξερω....ειμαι μπερδεμενος.....

έχω κινητό πιάτο 1.40 και για να μπορώ να πιάνω όλο το τόξο με αξιοπρεπές σήμα, πρέπει να κάνεις παραχωρήσεις. Πιάνω (με 1.40 επαναλαμβάνω) σήμα στον Hotbird 80-90% και στον ASTRA 60-70% (δε λέω για άλλους). Όταν είχε ρυθμιστεί να πιάνει 99% στον Hotbird, το σήμα στους υπόλοιπους ήταν σαφώς κατώτερο. Συνεπώς, θεωρώ οτι σαφέστατα και η στόχευση με σταθερό πιάτο μπορεί να πετύχει καλύτερο σήμα. Όσο για τον άνεμο, εδω που είμαι, το χειμώνα με ισχυρότατα μποφώρ, αν δεν έχει σφιχτεί καλά το πιάτο το πιο πιθανό είναι να μετακινηθεί. Μέχρι να βρω τρόπο να το σφίξω όσο πιο καλά γινόταν, είχε χάσει το τόξο 5 φορές, και κάθε φορά ξαναέφερνα τον τεχνικό. Έχω ξοδέψει περι τα 300 ευρώ συνολικά σε επισκέψεις-ρυθμίσεις τόξου, και πίστεψέ με, αν δε σε ενδιαφέρουν παραπάνω απο 4 δορυφόροι, μην προχωρήσεις σε κινητό. Αν θες feeds βέβαια, μάλλον είναι μονόδρομος. Αλλά μπελάς. Και εγώ είμαι με positioner v-box II κι όχι απλό μοτέρ. Το μοτέρ, αν δεν κάνω λάθος, με ισχυρό άνεμο και με πιάτο μεγαλύτερο του 1.20, μπορεί να σου καεί ή ακόμα χειρότερα να σου κάψει τον δέκτη (συγκεκριμένα στη skystar 2 που έχω, έχουν αναφερθεί βλαβες στην κάρτα, λόγω του ότι καίγεται απο την προσπάθεια να κινήσει το πιάτο όταν εκείνο "ζορίζεται" απο τον αέρα ή το μέγεθος!)

Εγώ θεωρώ οτι είμαι απλά τυχερός με το πιάτο μου που εδω κι ένα χόνο έχω ησυχάσει απο το σφίξε-σφίξε! Βέβαια δεν αποκλείεται να φταίει το πιάτο μου κι όχι το οτι είναι "κινητό" εν γένει. Αλλά δεν νομίζω οτι είμαι ο μονος...

Το να πιανω ενα δορυφορο με σημα 60-70%,εχει σαν αποτελασμα να πιανω λιγοτερα καναλια απο τον συγκεκριμενο δορυφορο ή οτι θα τα πιανω ολα αλλα με προβληματα?(κολληματα κ.τ.λ..)

Εαν εχεις σημα στο 65-70% δεν νομιζω να εχεις κανενα προβλημα. Αλλα γιατι να εχεις τετοιο σημα? Θα πρεπει να σου κανουν χαλια εγκατασταση για να εχεις μονο 60-70% σημα με 1.35μ πιατο.

Να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα για να μην ρίχνουμε το φταίξιμο σε λάθος παράγοντες:
Αν ο τεχνικός κάνει σωστή δουλειά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μειωμένου σήματος στο κινητό σε σχέση με ενα ίδιο σταθερό. Η (μικρή) διαφορά που υπάρχει εις βαρος του κινητού εντοπίζεται συνήθως στα άκρα του τόξου (όχι σε Χοτ Μπέρντ-Αστρα1) και θα οφείλεται στην αδυναμία των σημερινών lnb να στρέφονται ώστε να ταυτίζονται σωστά οι πολώσεις σε όλο το τόξο (κατι που...μπορούσε να γίνει στα παλιά lnb που λειτουργούσαν με πολαρότερες και υπήρχε δυνατότητα μικρορύθμισης). Δηλαδή σε ένα σωστά στημένο κινητό πιθανόν να υπάρξει χειροτέρευση λήψης στους Ισπασατ (30 δυτικά) απο αυτόν τον λόγο, αλλά συνολικά δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα και φυσικά η λήψη τόσων δορυφόρων επιπλέον σε σχέση με ένα σταθερό ...εξαφανίζει το όποιο μικρό μειονέκτημα στα άκρα.
Σε σχέση με την απορύθμιση νομίζω πως είναι και πάλι υπερβολικές οι κατηγορίες και ίσως μόνο σε κάποια ελαφριά κατασκευή σε περιοχές με μόνιμα πολύ ισχυρά μποφώρ θα πρεπει να υπάρχει πρόβλημα, δηλαδή και εδω πιστεύω ότι είναι κυρίως θέμα κακού στησίματος στην πλειοψηφία των περιπτώσεων (και τοτε οπως λεει και Σπυριδυ προτιμάς και βάζεις κανονικό μοτερ (actuator) -v box2 και εισαι απόλυτα σταθερός, αν και ανεβαίνει το κόστος), δηλαδή λύσεις υπάρχουν πάντα και μελετώνται κατά περίπτωση.

Γιαννη πολυ διαφωτιστικος!!
Προτεινεις δηλαδη,αν και ειμαι στο οριο με 1,2*1,35,να χρησιμοποιησω DiSeQc 1.2....?
H διαφορα στην τιμη αν βαλω actuator-positioner ποσο ειναι χοντρικα?

Για τιμές θα πρέπει να ρωτήσεις, έχω πολύ καιρό να ψάξω την αγορά, σίγουρα όμως το κόστος της δεύτερης λύσης ανεβαίνει αρκετά και δεν είναι ότι χρειάζεται μόνο actuator-positionner (ή v-box2) αλλά και ειδική βάση που ονομάζεται πολική (polar mount) και την οποία θα πρέπει να την προμηθευτείς μαζί με το πιάτο και να ταιριάζει σ αυτό!
Αντίθετα το μοτερ τυπου diseqc 1.2 μπαίνει πολύ απλά πάνω σε οποιαδήποτε εγκατάσταση και σαφώς και στοιχίζει φτηνότερα.

Δυστυχως το "ονειρο"του κινητου πιατου...δεν μπορω να το πραγματοποιησω ελεω αδυναμιας τεχνικων να το εγκαταστησουν...
Εχω ψιλοκαταληξει σε πιατο 1,25*1,35(gibertini)...
Ειναι δυνατον,να χρησιμοποιησω 4Lnb,για 26(badr),19,2(astra)-13(hotbird)-1w(intelsat)?

Δυστυχως το "ονειρο"του κινητου πιατου...δεν μπορω να το πραγματοποιησω ελεω αδυναμιας τεχνικων να το εγκαταστησουν...
Εχω ψιλοκαταληξει σε πιατο 1,25*1,35(gibertini)...
Ειναι δυνατον,να χρησιμοποιησω 4Lnb,για 26(badr),19,2(astra)-13(hotbird)-1w(intelsat)?

Τώρα ...τι να πω! Εγω ξέρω ότι ο πελάτης έχει πάντα δίκιο και εφόσον ζητάς κινητό και δεν σου βάζουν...προφανώς δεν ξέρουν να βάλουν! Αν θέλουν να το αποφεύγουν, μπορουν να το χρεώνουν ακριβά και στην περίπτωση αυτή μπορείς πάντα να δεις και σε γειτονικά νησιά ή ακόμη και στην Αθήνα! Εγώ για να βάλω το κινητό μου στην Καστοριά το 1990 πλήρωσα αεροπορικά εισητήρια στον τεχνικό απο την Αθήνα για να μου το εγκαταστήσει...και τον φιλοξένησα και ένα βράδυ (τοτε δεν υπήρχε φυσικά κανείς στα πέριξ)! Επαναλαμβάνω ότι το κινητό με μοτερ diseqc μπορεί να το εγκαταστήσει σχετικά εύκολα ακόμη και ένας ψαγμένος χομπίστας, για ένα τεχνικό θα έπρεπε να είναι παιχνιδάκι! (αυτό που δυσκολεύει είναι το κινητό με actuator-polar mount-positionner σε μεγαλύτερα πιάτα)

Οπότε πάνε περίπατο οι ισχυρισμοί περί ανέμων και υδάτων και λοιπών φυσικών στοιχείων.
""Δυστυχως το "ονειρο"του κινητου πιατου...δεν μπορω να το πραγματοποιησω ελεω αδυναμιας τεχνικων να το εγκαταστησουν..."" αναφέρει ο soulkeeper.

Η επιλογή του Gibertini είναι καλή. Η σκόπευση των δορυφόρων που αναφέρεις είναι εφική. Κέντρο τον Hotbird στις 13 Ε και παράκεντρα οι υπόλοιποι. Για τους τρεις πρώτους δεν υπάρχει πρόβλημα, για τον τέταρτο (Thor) δεν ξέρω τι θα κατεβάσεις..

Μολις γυρισα απο την 'τεχνικαρα'!!:violent-smiley-030::angry:
240 ευρα μου ειπε..
Πιατο 1,25*1,35 gibertini,4lnb edison 0,2, 2 baseiw lnb, 1 diseqc,την βαση + την εγκατασταση...Το καλωδιο λεει δωρο...(μου ειπε οτι βαζει καλο..)Πρεπει να ζητησω καποιο συγκεκριμενο τυπο?
Για να μειωσω το κοστος μου προτεινε ενα σιδερενιο πιατο(80ευρω αντι για 160),ιδιες διαστασεις,ισπανικης προελευσης..(δεν θυμαμαι απο h αρχιζε..παντως οχι humax..)...
Αλεξη,αυτο για το κεντρο στον hotbird ειναι στανταρ?Γιατι σε ερωτηση μου ποιον θα κεντραρουμε...μου λεει "τον astra βεβαιως!!"....
Κ μου ειπε οτι δεν ειναι σιγουρο για τον 1e(κυριως για ιντελσατ ενδιαφερομαι..)