Νέος στο φωτογραφία SLR...σχεδόν κατέληξε..θέλει όμως επιβεβαίωση

aver

New member
7 December 2009
11
Μόλις σήμερα γράφτηκα στο forum, σας είχα διαβάσει που δίνατε συμβουλές σε άλλους νεοεισερχόμενους στο φωτογραφικό 'σπορ' και μου άρεσε η ανιδιοτελή σας συμπεριφορά.

Ξεκίνησα να κάνω μαθήματα φωτογραφίας και χρειάζομαι φωτό.
Λόγω της αρχικής μου ενασχόλησης θέλω να μην ξοδέψω ιδιαίτερα χρήματα, γιατί εάν με κερδίσει το 'σπορ' όπως ήδη το έχει κάνει, όταν θα ξέρω 5 πράγματα παραπάνω, τότε θα χρειαστώ κάτι ειδικά για τις τότε ανάγκες μου.

Οπότε έχω καταλήξει στη Nikon D60 (τιμή/ευχρηστία) αλλά με προβληματίζει ο φακός....329e με τον 18-55 ΙΙ και 399e με τον 18-55 VR ή να κοιτάξω κάτι άλλο?

Φακό δεν ξέρω πως να επιλέξω...φαντάζομαι ότι χρειάζομαι κάτι για να μάθω και ενδεχομένως να μου μείνει στη συνέχεια, εσείς με ποιο φακό θα ξεκινούσατε σαν νεοεισερχόμενοι?:singer:

Κοίτα και την Pentax K-m... 389 έχει το κιτ της, και είναι αρκετά νεώτερη της D60. Ακόμη καλύτερα την Pentax K200D, εάν μπορείς να τη βρεις ακόμη κάπου φθηνά (πριν λίγο είχε 399 το κιτ). Στιβαρό σώμα με weather sealing, και πολύ ανώτερο AF από το μόλις 3 σημείων σύστημα της D60.

send

το dpreview αναφέρει για την Κ200D ότι 'JPEG engine not making the most out the camera's RAW data', οπότε την έχει 'Highly Recommended (if you shoot in RAW)'.

Επίσης σκέφτηκα ότι εάν στο μέλλον χρειαστώ καλύτερη μηχανή θα επιλέξω είτε Nikon είτε Canon, οπότε θα ξέρω τη μια εταιρία εάν παραμείνω ή θα δω το αντίπαλο δέος εάν αλλαξοπιστήσω.

Με την καθηγήτρια που μίλησα μου είπε να πάω σε Canon γιατί έχει 3 τρόπους που κάνει φωτομέτρηση αλλά λόγω τιμής όταν μιλήσαμε για την D60 μου είπε ότι τα 3 AF δεν θα μου δημιουργήσουν πρόβλημα σε αυτή τη φάση.

Για τους φακούς, ασχέτως εάν σώματος, τι μου προτείνεις για αρχή, αυτό είναι που με προβληματίζει..θέλω κάτι φθηνό που θα το χρησιμοποιώ και στη συνέχεια, το VR έχει σημαντική διαφορά από το II στα Nikkor (18-55)?

Εάν θέλεις να ασχοληθείς με τη φωτογραφία, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να συνηθίσεις να μετατρέπεις τις φωτογραφίες σου από raw. Είναι κάτι το πολύ εύκολο μόλις το δοκιμάσεις.
Από εκεί και πέρα, πολύ καλή περίπτωση θα ήταν να έβρισκες την Canon 450D, αλλά είναι λίγο πιο ακριβή (νομίζω στα 550 με τον 18-55is) αλλά είναι ασφαλώς και ανώτερο μοντέλο από την εισαγωγική D60.

Υπάρχει επίσης η περίπτωση της Olympus E520, που και αυτή δεν είναι άσχημη (είναι και φθηνή).
Το vr στον φακό σημαίνει vibration reduction, είναι το σύστημα οπτικής σταθεροποίησης φακού της Νίκον. Η Canon ονομάζει το δικό της IS (image stabilizer), η Sigma OS (optical stabilizer), η Tamron VC (vibration control), η Panasonic Mega O.I.S, ενώ οι Πένταξ - Σονυ - Ολύμπους έχουν αντίστοιχο σύστημα στο σώμα -σταθεροποίηση του αισθητήρα, λιγότερο αποδοτικό μεν, αλλά πιάνει όλους τους φακούς.

send

το dpreview αναφέρει για την Κ200D ότι 'JPEG engine not making the most out the camera's RAW data', οπότε την έχει 'Highly Recommended (if you shoot in RAW)'.

Επίσης σκέφτηκα ότι εάν στο μέλλον χρειαστώ καλύτερη μηχανή θα επιλέξω είτε Nikon είτε Canon, οπότε θα ξέρω τη μια εταιρία εάν παραμείνω ή θα δω το αντίπαλο δέος εάν αλλαξοπιστήσω.

Με την καθηγήτρια που μίλησα μου είπε να πάω σε Canon γιατί έχει 3 τρόπους που κάνει φωτομέτρηση αλλά λόγω τιμής όταν μιλήσαμε για την D60 μου είπε ότι τα 3 AF δεν θα μου δημιουργήσουν πρόβλημα σε αυτή τη φάση.

Για τους φακούς, ασχέτως εάν σώματος, τι μου προτείνεις για αρχή, αυτό είναι που με προβληματίζει..θέλω κάτι φθηνό που θα το χρησιμοποιώ και στη συνέχεια, το VR έχει σημαντική διαφορά από το II στα Nikkor (18-55)?

Πες στην καθηγήτρια σου οτι και οι Nikon έχουν τρεις τρόπους φωτομέτρησης (matrix, center weighted και spot). Ελπιζω να ήθελε να πει κατι αλλο και να μην μπερδεύτηκε γιατί τετοιες φανφαραλογίες δεν θα πρέπει να λέγονται από τους ανθρώπους που καλουνται να μας διδάξουν φωτογραφία.

Επι του προκειμενου αυτό που αναφέρεις για τις Pentax ειναι σωστό αλλά δεν ξερω πόσο πρέπει να σε αποθαρρύνει.

Παντως η D60 ειναι μια χαρά μηχανή και εξαιρετικο εισαγωγικό εργαλείο ειδικά στην τιμή που παίζει τώρα. Σε καποιους τομεις (π.χ AF 3 σημειων) είναι λίγο ξεπερασμενη αλλά δεν νομιζω οτι θα σου δημιουργήσει προβλήματα. Απεναντιας δινει πολύ καλό jpeg out of the box, ειναι μικρή και πολύ ευχρηστη, οτι πρέπει για να ξεκινήσει καποιος (και οχι μονο)

Αν τελικά μείνεις σε Nikon, αξίζουν τα 70 ευρώ για τον Vr

Πρόσεξε μόνο ότι δεν έχει AF σε όλους τους φακούς. Για Nikkor φακούς έχουν μόνο οι AF-S

Αν ήταν ο 55-200mm, τότε θα σου έλεγα ότι είναι απαραίτητο, στον 18-55mm δεν είναι απαραίτητο, αλλά είναι σίγουρο πολύ χρήσιμο και θα σε βοηθήσει σε πολλές περιπτώσεις.
Παίζει ρόλο το πόσο σταθερό χέρι έχεις, τα θέματα που θέλεις να φωτογραφήσεις και κυρίως οι συνθήκες φωτισμού. Γενικά θα σου πρότεινα, για αρχάριο, να προτιμήσεις τον VR, μπορείς και να τον πουλήσεις στο μέλλον και πολύ ευκολότερα από έναν απλό.
Είναι γενικά ένας πολύ καλός φακός για να αρχίσεις και θα σε καλύψει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις απαιτήσεις σου. Τον ίδιο έχω και εγώ. Στο μέλλον θα πάρεις και ένα τηλεφακό 55-200 (αν δεις ότι σου αρέσει) και είσαι κομπλέ...-bye-

Αν ήταν ο 55-200mm, τότε θα σου έλεγα ότι είναι απαραίτητο, στον 18-55mm δεν είναι απαραίτητο, αλλά είναι σίγουρο πολύ χρήσιμο και θα σε βοηθήσει σε πολλές περιπτώσεις.
Παίζει ρόλο το πόσο σταθερό χέρι έχεις, τα θέματα που θέλεις να φωτογραφήσεις και κυρίως οι συνθήκες φωτισμού. Γενικά θα σου πρότεινα, για αρχάριο, να προτιμήσεις τον VR, μπορείς και να τον πουλήσεις στο μέλλον και πολύ ευκολότερα από έναν απλό.
Είναι γενικά ένας πολύ καλός φακός για να αρχίσεις και θα σε καλύψει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις απαιτήσεις σου. Τον ίδιο έχω και εγώ. Στο μέλλον θα πάρεις και ένα τηλεφακό 55-200 (αν δεις ότι σου αρέσει) και είσαι κομπλέ...-bye-

Δεν είναι μόνο το VR. Έχουν διαφορά και στα οπτικά, ποιότητα, χρώματα κλπ.

Εγώ θα συμφωνήσω μαζί σου ως προς την d60. Όσο για φακό, προτίμησε τον vr. Αν στο μέλλον πάρεις μια κατεύθυνση για πιο εξειδικευμένη φωτογραφία, έχεις πολύ μεγάλη γκάμα φακών στη Nikon αλλά ο 18-55, είναι ένας φακός για τις περισσότερες χρήσεις και θα σου είναι πάντα απαραίτητος.

Υ.Γ. που κάνεις φωτοφραφία?

Σας ευχαριστώ πολύ, κατέληξα στον VR!

Εάν στο μέλλον μεταφερθώ σε Canon μεριά, ο Nikkor 18-55 VR δεν θα κάνει για την Canon?

ΥΓ. Βλέπω ότι οι τιμές και στην Canon 450D αρχίζουν να πέφτουν, θα αποσύρεται σιγά σιγά.

Σας ευχαριστώ πολύ, κατέληξα στον VR!

Εάν στο μέλλον μεταφερθώ σε Canon μεριά, ο Nikkor 18-55 VR δεν θα κάνει για την Canon?

ΥΓ. Βλέπω ότι οι τιμές και στην Canon 450D αρχίζουν να πέφτουν, θα αποσύρεται σιγά σιγά.

Aν θελεις να πας σε Canon καντο κατευθείαν.. Παντως δες αν θέλεις την υπογραφή μου γιατί η ουσια ειναι εκεί..

Μακάρι να γινεις τόσο καλός φωτογράφος που να διαβάζουμε για σένα στα περιοδικά και να φτάσεις ή να ξεπεράσεις τα ορια των συστημάτων Canon/Nikon ή και παραπάνω (Leica/ Hazzelblad)

Μεχρι τότε, μην σκέφτεσαι τέτοια πράγματα. Οποιο στρατόπεδο και εαν διαλέξεις αποκλειεται να μην σου καλύψει τις οποιεσδήποτε φωτογραφικές ανάγκες σου

-bye-

Μπορεί να φορεθεί, αλλά δεν έχεις ούτε αυτόματη εστίαση, ούτε σταθεροποίηση και καθώς είναι σειράς G (νομίζω) ούτε έλεγχο του διαφράγματος. Οπότε θεωρητικώς και μόνο, ναι μπορεί να φορεθεί με αντάπτορα.

ενώ send το αντίθετο μπορεί να γίνει, δηλαδή οι φακοί της Nikon να μπουν σε μηχανή Canon?

φιλε aver αν πας σε canon,κατα τη γνωμη μου μην πας για την 450,διοτι παροτι ειναι πολυ καλη μηχανη,η οθονη της ειναι μετρια και δε σε βοηθαει στον ελεγχο της εστιασης και της καθαροτητας μετα που εχεις τραβηξει μια φωτο.Καλητερα η 500d αν πας σε canon.

Επισης αν θες μια συμβουλη,τη μηχανη-φακους κτλ που θα παρεις,να πας να τα παρεις απο καποιο εξειδικευμενο φωτογραφικο καταστημα και να αποφυγεις τις μεγαλες αλυσιδες κτλ.Ακομη και αν βρεις τα ιδια εκει -100 ευρω.

Last edited:
έχετε καταλάβει γιατί η Canon δίνει 1 χρόνο εγγύηση, σε αντίθεση με τα 2 της Nikon, από μόνο του είναι λόγος να πάς στη 2η, δεν μπορώ να το καταλάβω τι σοι πολιτική είναι αυτή

Δεν έχω ακούσει τα καλύτερα για την αντιπροσωπία της Canon και το service... Για τον Δαμκαλίδη δεν ξέρω , ας μιλήσουν οι έχοντες εμπειρίες.

Όχι, οι Νικον φοράνε χωρίς οπτικό στοιχείο μόνο τους φακούς της δικιάς τους μοντούρας. Παρόλα, αυτά μιας και μόλις ξεκινάς αυτά δεν σε πολυενδιαφέρουν. Τον 18-55 του κιτ, δεν πρόκειτε να τον φορέσεις ποτέ σε άλλη μοντούρα, δεν αξίζει. Η τακτική αυτή αφορά κυρίως παλαιούς φακούς και έχει διάφορους περιορισμούς στην χρήση τους, είτε και μερικά διαμάντια φακούς που δεν έχουν αντίστοιχα στις άλλες μοντούρες.

Η άποψη μου είναι όποια μηχανή και να πάρεις, θα σου πάρει 2-3 χρόνια τουλάχιστον να πείς οτι την ξεπερνάς πλέον. Φακούς θα αλλάξεις πιό συντομα. Όλες οι εταιρίες (Canon Nikon Pentax Olympus Sony) προσφέρουν εξαιρετικές μηχανές σε όλα τα επίπεδα που χρειάζεται ένας ερασιτέχνης, οπότε μην αισθάνεσαι οτι αν δεν πάρεις Nikon η Canon θα είναι υποδιέστερη η μηχανή σου.Η Pentax και η Olympus είναι απο τις πλέον ιστορικές εταιρίες στον φωτογραφικό χώρο (ειδικά στους φακούς) ενώ η Sony απο την μία είναι η εταιρία που παράγει τους αισθητήρες για όλες τις άλλες (εντάξει σχεδόν) και απο την άλλη το φωτογραφικό της τμήμα είναι στην ουσία η παλία Minolta.

Την ατάκα για τις διαφορετικές φωτομετρήσεις της καθηγήτριας, ελπίζω και εγώ να την κατάλαβες λάθος γιατί είναι χονδροειδές σφάλμα αν ισχύει. Διαφορετικές φωτομετρήσεις έχουν οι μηχανές εδώ και καμια 15ετία...

Σε raw θα τραβάς σχεδόν αποκλειστικά μόλις πάρεις τον αέρα του, οπότε τα Jpeg της K200D μην τα παίρνεις υπόψη σου. Αν θες μόνο jpeg τζάμπα την παίρνεις την DSLR κατα την άποψη μου.

Εν τέλει πάρε αυτή που βρίσκεις πιό εύκολα στα λεφτά που θες να διαθέσεις. D60, 450D, 520, A300, K-x, K200d κ.ο.κ, είναι όλες εξαιρετικές μηχανές με δυνατότητες πολύ μεγαλύτερες απο αυτές ενός αρχαρίου (και όχι μόνο). Η προσωπική μου προτίμηση στην Pentax K200D έχει να κάνει με το weather-sealed σώμα, την ευκολία των Pentax στην χρήση manual φακων και γενικότερα, και τα εξαιρετικά αποτελέσματα.

ΥΓ: Καλωσήρθες στην παρέα μας!

Αν θες μόνο jpeg τζάμπα την παίρνεις την DSLR κατα την άποψη μου.

Αλεξη μπορεις να τραβηξεις jpeg με dslr που να εχουν πολυ καλη ποιοτητα,αισθητα ανωτερη απο τις κομπακτ μηχανες.

Τα jpeg μπορουν να δωσουν καλα αρχεια αν τα εκμεταλευτεις καταλληλα.

Το κέρδος απο την χρήση μιας DSLR σε σχέση με μία αντίστοιχης τιμής κόμπακτ όπως η LX3 πχ με απλή χρήση jpeg είναι πολύ μικρό και περιορίζεται κατά την άποψη μου σε χαρακτηριστικά όπως το βάθος πεδίου, η επιλογή φακών και ο χαμηλότερος θόρυβος στα 800iso. Για παραπάνω πάλι θα πρέπει να τραβήξεις σε raw και να ρυθμίσεις το noise reduction κατάλληλα, κ.ο.κ.

Αλλα κυρίως έχει να κάνει με την διάθεση χρόνου. Η DSLR δεν είναι μηχανή για snapshots. Βγάζει μεγαλύτερης ποιότητας φωτογραφίες αλλα απαιτεί μία ενασχόληση με αυτήν. Πριν, κατα την διάρκεια και μετά απο την λήψη. Αν δεν έχεις σκοπό να διαθέσεις αυτόν τον χρόνο και να τραβάς απλά jpeg και γρήγορα, θα βγάλεις καλύτερα αποτελέσματα και με λιγότερο κόπο με μια καλή κόμπακτ.