Νέος στο φωτογραφία SLR...σχεδόν κατέληξε..θέλει όμως επιβεβαίωση

Αλεξη μπορεις να τραβηξεις jpeg με dslr που να εχουν πολυ καλη ποιοτητα,αισθητα ανωτερη απο τις κομπακτ μηχανες.

Τα jpeg μπορουν να δωσουν καλα αρχεια αν τα εκμεταλευτεις καταλληλα.

η απόσταση στην απόδοση μεταξύ Jpg και raw>jpg κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι πολύ μεγάλη. Δεν μιλώ μόνο για ητν οξύτητα στο κέντρο, αλλά για τις δυνατότητες ελέγχου της βινιέτας (από 1 στοπ μέχρι 0), των χρωματικών εκτροπών (από 2,5 πίξελς φθάνουν στο 0,5, τουλάχιστον εγώ δεν μπορώ να το μηδενίσω), των γεωμτερικών παραμορφώσεων (αν δώσεις το προφίλ του φακού σε προγράμματα της ΝΙΚΟΝ και της CANON) Και τέλος στον έλεγχο του δυναμικού πεδίου. Πλέον τα καμένα στον ουρανό μπορούμε να τα πάρουμε πίσω εντελώς καθαρά μέχρι 1,5-2 στοπ και να πάρουμε σχεδόν 1 στοπ πληροφορία μέσα από το βαθύ σκοτάδι της υποέκθεσης. Και φυσικά ακολουθούν η ρύθμιση του white balance κτλ. κτλ.

Πολύ πολύ μεγάλη διαφορά....

Μια καλη dslr+καλα οπτικα+φωτογραφος που ξερει τι κανει+καταλληλη ρυθμιση των διαφορων παραμετρων οπως κοντραστ/χρωμα/θερμοκρασια χρωματων/οξυτητα κτλ+διαφορα βοηθηματα που εχουν πολλες dslr οπως high iso noise reduction,chromatic abberation corrections κτλ στα jpegs=πολυ καλης ποιοτητας jpeg αρχεια ακομη και για σοβαρες φωτογραφησεις.Σιγουρα τα raw σου ανοιγουν πολλους περισσοτερους δρομους,αλλα αν ξερεις τι κανεις,μπορεις να παρεις φοβερα jpeg.

έχετε καταλάβει γιατί η Canon δίνει 1 χρόνο εγγύηση, σε αντίθεση με τα 2 της Nikon, από μόνο του είναι λόγος να πάς στη 2η, δεν μπορώ να το καταλάβω τι σοι πολιτική είναι αυτή

2 δίνει πλέον η Canon, από 1.1.09
Άλλο το ποιόν της αντιπροσωπείας βέβαια.

η απόσταση στην απόδοση μεταξύ Jpg και raw>jpg κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι πολύ μεγάλη. Δεν μιλώ μόνο για ητν οξύτητα στο κέντρο, αλλά για τις δυνατότητες ελέγχου της βινιέτας (από 1 στοπ μέχρι 0), των χρωματικών εκτροπών (από 2,5 πίξελς φθάνουν στο 0,5, τουλάχιστον εγώ δεν μπορώ να το μηδενίσω), των γεωμτερικών παραμορφώσεων (αν δώσεις το προφίλ του φακού σε προγράμματα της ΝΙΚΟΝ και της CANON) Και τέλος στον έλεγχο του δυναμικού πεδίου. Πλέον τα καμένα στον ουρανό μπορούμε να τα πάρουμε πίσω εντελώς καθαρά μέχρι 1,5-2 στοπ και να πάρουμε σχεδόν 1 στοπ πληροφορία μέσα από το βαθύ σκοτάδι της υποέκθεσης. Και φυσικά ακολουθούν η ρύθμιση του white balance κτλ. κτλ.

Πολύ πολύ μεγάλη διαφορά....

φιλε Βλασση δε διαφωνω,και ξερω οτι τη στιγμη που θα παρω κομπιουτερ και φωτοσοπ...:grinning-smiley-043

Απλα πραγματικα πιστευω οτι και μονο jpeg να δουλευεις,μπορεις να βγαζεις πραγματα πολυ καλης ποιοτητας.

Δεν ειμαι κατα των raw αλοιμονο,εκει εχεις τοσα πολλα να κανεις εννοειται.Αλλα μην ξεχναμε οτι και σε jpeg,η ευκαιριες που σου δινονται για επεξεργασιες ειναι αρκετες,ετσι ωστε αν ξερει καποιος να φωτογραφιζει,να περνει πολυ καλα αποτελεσματα.

ενώ send το αντίθετο μπορεί να γίνει, δηλαδή οι φακοί της Nikon να μπουν σε μηχανή Canon?

Κοίταξε, όταν μιλάμε για φακούς από μία μοντούρα σε άλλη, να γνωρίζεις ότι χάνεις αυτόματη εστίαση, τυχόν σταθεροποίηση, open aperture metering και όλες γενικώς τις ευκολίες.

Από εκεί και πέρα, η Canon από τις "μεγάλες" εταιρείες (εννοώ με αισθητήρα 1.5 και 1.6 ή FF, δλδ Νικον/Πενταξ/Σονυ/Κανον) είναι εκείνη που μπορεί να πάρει φακούς από τις περισσότερες μοντούρες. Η Νίκον όχι μόνο παίρνει μόνο φακούς Νίκον, αλλά με τους παλιούς δεν έχει ούτε φωτομέτρηση στα "μικρά" της μοντέλα (δλδ μέχρι και D90, D200/300 έχουν). Εάν σκοπεύεις να προσαρμόζεις παλιούς φακούς (όπως κάνω εγώ) η Canon είναι περίπου μονόδρομος (εκτός εάν πάς σε ακόμη μικρότερο αισθητήρα και πάρεις Olympus).

έκλεισα σε D60 με 18-55VR, η δυνατότητα αλλαγής λόγω VR είναι σημαντική από ότι καταλαβαίνω.
σας ευχαριστώ όλους

εις τις επόμενες αναζητήσεις....

Μια καλη dslr+καλα οπτικα+φωτογραφος που ξερει τι κανει+καταλληλη ρυθμιση των διαφορων παραμετρων οπως κοντραστ/χρωμα/θερμοκρασια χρωματων/οξυτητα κτλ+διαφορα βοηθηματα που εχουν πολλες dslr οπως high iso noise reduction,chromatic abberation corrections κτλ στα jpegs=πολυ καλης ποιοτητας jpeg αρχεια ακομη και για σοβαρες φωτογραφησεις.Σιγουρα τα raw σου ανοιγουν πολλους περισσοτερους δρομους,αλλα αν ξερεις τι κανεις,μπορεις να παρεις φοβερα jpeg.

δεν αντιλέγω...
αλλά συμβαίνει επίσης το εξής: μέχρι στιγμής με καμιά μηχανή από όσες είχα (CANON 350D, NIKON D100, D200, D700, SONY R1, NIKON E8800) δεν μπόρεσα να πω ότι ξέρεις το raw μου είναι άχρηστο κι ότι βολέυομαι απόλυτα με το Jpg. Η μόνη μηχανή που μου έδωσε το σχεδόν ιδανικό Jpg ήταν η SONY R1 αλλά κι εκείνη είχε ένα σημαντικό πρόβλημα. White balance καρφωμένο στους 4800 kelvin στην ηλιοφάνεια, άρα ψυχρά, τυπικά χρώματα SONY.

Σήμερα μπορώ να επεξεργαστώ εκ νέου αρχεία raw που είχα τραβήξει το 2003-2005. Και τα αποτελέσματα με τους νέους converters είναι πολύ πολύ καλύτερα, ειδικά στις χρωματικές εκτροπές και στο εύρος δυναμικού πεδίου. Σκέψου ότι με τις CANON 350D/NIKON D100 ήταν αδύνατον να τραβήξω λευκό μαρμάρινο άγαλμα σε σκούρο φόντο και να μη το "κάψω" όσο κι αν έπαιζα με την υποέκθεση (-2,0 στη ΝΙΚΟΝ, -1,3 στην CANON) και τα Jpgs ταυτόχρονα έβγαιναν εντελώς flat χωρίς την υφή του μαρμάρου.

Τώρα... έχω "άλλες" φωτογραφίες.

Για να μην πω ότι από ένα ταξίδι στο Ναύπλιο το 2005 επεξεργάστηκα εκ νέου όλες τις φωτογραφίες εκτός από εκείνες που είχα τραβήξει στο θέατρο της Επιδαύρου και στο Ωδείο στη Μικρή Επίδαυρο. Εκείνα τα raw χάθηκαν διότι όταν γύρισε το κοντέρ DSC 9999 προς 0001 πήγαν και κάθισαν πάνω στις προηγούμενες. Τα Jpgs πάσχουν από oversharpening. Αποτέλεσμα;;; Έχασα 220 ευρώ από πιθανό συμβόλαιο...

Εγω βασικα θα ηθελα να μπορω να πιαξω με raw στην 400d,πρωτον για τις χρωματικες εκτροπες,δευτερον για την υφη της οξυτητας,τριτον για τις γεωμετρικες παραμορφωσεις καποιες λιγες φορες,και τεταρτον για τη μειωση του χρωματικου θορυβου σε iso 400-800.Kαι επισης καποιες πολυ λιγες φορες,για το δυναμικο ευρος.

Εαν μου εδινες τωρα μια d90 πχ,που εχει auto chromatic aberration corrections στα jpeg,επιλογες εστω και τυπικες για μειωση θορυβου σε ψηλα iso,καποια μικροκολπακια για λιγακι μεγαλυτερο δυναμικο ευρος,και καλο φακο,τοτε νομιζω δε θα ηθελα να καταπιαστω καθολου με raw,εκτος και αν συνεχιζε η υφη της οξυτητας στα jpeg να μη με ικανοποιει(θελω η φωτογραφια να εχει απαλη υφη αλλα ταυτοχρονα και λεπτομερεια,αλλα να ειναι φυσικο και smooth το αποτελεσμα σε κοντινη εξεταση μιας εκτυπωμενης φωτο.)

αν ξερεις τι κανεις,μπορεις να παρεις φοβερα jpeg.

Αν ξέρεις τι κάνεις παίρνεις και απο ακριβή κόμπακτ φοβερά jpeg. Ο Reichmann σύγκρινε την G10 με πλάτη μεσαίου φορμά και έβγαλε συγκρίσιμα αποτελέσματα.

Η άποψη που διατύπωσα όμως δεν ήταν για αυτον που ξέρει. Συγκεκριμένα είπα οτι αν τώρα αν δεν ξέρεις και τώρα ξεκινάς, αν δεν έχεις σκοπό να ασχοληθείς με όλα αυτά, με όλες δλδ τις παραμέτρους αυτές, μην πάρεις DSLR. Θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα με μία καλή κόμπακτ. Και με λιγότερο κόπο.
Μία DSLR για μένα δεν σημαίνει αυτόματα καλύτερες φωτογραφίες. Τις διορθώσεις των ατελειών των φακών τις έχουν οι καλές κόμπακτ εδώ και χρόνια, αφού χτίζονται γύρω απο συγκεκριμένους φακούς... Είναι optimized για χρήση jpeg ενώ οι DSLR είναι φτιαγμένες για ρυθμίζεις τα πάντα εσύ.

Έτσι το βλέπω εγώ τουλάχιστον.

Αν ξέρεις τι κάνεις παίρνεις και απο ακριβή κόμπακτ φοβερά jpeg. Ο Reichmann σύγκρινε την G10 με πλάτη μεσαίου φορμά και έβγαλε συγκρίσιμα αποτελέσματα.

Η άποψη που διατύπωσα όμως δεν ήταν για αυτον που ξέρει. Συγκεκριμένα είπα οτι αν τώρα αν δεν ξέρεις και τώρα ξεκινάς, αν δεν έχεις σκοπό να ασχοληθείς με όλα αυτά, με όλες δλδ τις παραμέτρους αυτές, μην πάρεις DSLR. Θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα με μία καλή κόμπακτ. Και με λιγότερο κόπο.
Μία DSLR για μένα δεν σημαίνει αυτόματα καλύτερες φωτογραφίες. Τις διορθώσεις των ατελειών των φακών τις έχουν οι καλές κόμπακτ εδώ και χρόνια, αφού χτίζονται γύρω απο συγκεκριμένους φακούς... Είναι optimized για χρήση jpeg ενώ οι DSLR είναι φτιαγμένες για ρυθμίζεις τα πάντα εσύ.

Έτσι το βλέπω εγώ τουλάχιστον.

Ναι, μόνο που κι ο Reichmann χρησιμοποίησε το raw κι όχι το απευθείας jpg.

Δε θα επιμενω στην αποψη μου διοτι δεν εχω ασχολειθει με raw και εσεις θα ξερετε παραπανω σιγουρα,καταλαβαινω παντως οτι το raw σου δινει αμετρητες επιλογες,ειτε θες να ακολουθησεις ρεαλιστικες επεξεργασιες,ειτε πιο "περιεργες".

Απλα εχω μια εντυπωση οτι με την προοδο της τεχνολογιας,ισως να μην χρειαστω ποτε μου το raw.Το μελλον θα δειξει.-bye-

Ναι, μόνο που κι ο Reichmann χρησιμοποίησε το raw κι όχι το απευθείας jpg.

Φυσικά, δεν ήταν αυτό όμως το νόημα της σύγκρισης ούτε ο λόγος που το ανέφερα. Απλά σαν παράδειγμα οτι οι κορυφαίες κόμπακτ δεν είναι σημαντικά χειρότερες μιας dSLR στα αυτόματα προγράμματα.

@mstr μόλις αρχίσεις να δουλέυεις λίγο τα raw και στο συμβουλέυω σύντομα (δεν χρειάζεται άλλωστε τον υπερ-υπολογιστή, έχω κάνει μετατροπή σε PIII 450MHz) θα δείς οτι κάνουν μεγάλη διαφορά. Εγώ σταμάτησα τα jpeg απο την πρώτη κιόλας φορά που τράβηξα raw.

Αλεξη,Γιαννη με λενε!

Δεν εχω καθολου κομπιουτερ,οταν παρω μαλλον θα παθω και εγω το ιδιο-bye-
Να δουμε!

Λοιπόν παιδιά μάλλον πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.
Και οι δύο μορφές αρχείων έχουν εφαρμογή, μην γινόμαστε απόλυτοι. Και ναι μέν το Raw είναι οτι καλύτερο μπορεί να αποδώσει ο αισθητήρας της κάμερας μιας και ειναι σχεδον κατευθείαν data απ αυτόν ,αλλά να ειστε σίγουροι πως το perfect out of the box jpeg είναι το χαρακτηριστικό μιας καλής dSLR (για να μην πώ το ζητούμενο....). Eίναι κατ αρχήν το αρχείο που θα τραβήξουμε για να δούμε τη σύνθεσή μας στην οθόνη της πλάτης ή στο laptop οταν δουλεύουμε on location.
Jpg θα τραβήξουμε για να ελέγξουμε το φωτισμό μας στο στούντιο οταν φλασομετρούμε.
Jpg θα τραβήξουμε όταν θα πρεπει να παραδώσουμε αμέσως την δουλειά μας χωρίς να χρειαστεί pp (προς Θεού δεν δίνουμε αρχεία raw σε άσχετους ή άγνωστους οι οποίοι θα αναλάβουν να εκδώσουν μια εργασία μας, σας μιλώ εκ πείρας)
Επίσης εάν ασχοληθούμε με φωτορεπορτάζ, εκδηλώσεις, γιορτές και στις διακοπές μας.

Όλα αυτά βέβαια με μια μηχανή που έχει καλό jpeg όπως τα καλά μοντέλα ειδικά των Canon/Nikon.

Πριν απο ενάμισυ χρόνο περίπου μου ζήτησαν φωτογραφίες απο την πρόσοψη και είσοδο ενός ξενοδοχείου (για διαφημιστικό έντυπο). Είχα φωτογραφίσει το κτίριο και τους χώρους μεν σε raw αλλα ειχα κάνει και δοκιμαστικά σε jpeg. Τά ήθελαν όμως κι αυτά. O γραφίστας ήταν κάθετος, μόνο Tiff σε cmyk,τίποτε άλλο!
Έτσι ε, γυρνάω κι εγώ λοιπόν τα jpeg σε tiff και του τα στέλνω. Τέλεια, μου λέει στο τηλέφωνο...:flipout::flipout:

Last edited:
Βασίλη έχεις απόλυτο δίκιο. Όσα λέω για jpeg τα λέω για τον αρχάριο χρήστη και την διάθεση που θα δείξει ή όχι. Και ο pixel σε jpeg τραβαγε αν θυμάμαι καλά αλλά τα είχε σετάρει τέλεια.
Το point που ήθελα να κάνω είναι οτι snapshot jpeg απο DSLR* του κουτιού και snapshot jpeg απο κορυφαία κόμπακτ δεν θα έχουν τόσο μεγάλη διαφορά.

*για εισαγωγικό μοντέλο παρόμοιας τιμής με την κόμπακτ, δεν μιλάω για D700

Σας ευχαριστώ πολύ, κατέληξα στον VR!

Εάν στο μέλλον μεταφερθώ σε Canon μεριά, ο Nikkor 18-55 VR δεν θα κάνει για την Canon?

ΥΓ. Βλέπω ότι οι τιμές και στην Canon 450D αρχίζουν να πέφτουν, θα αποσύρεται σιγά σιγά.

Μια και κατέληξες σε Nikon, καλύτερα να δεις την D3000, η οποία είναι καινούργια ενώ η D60 2,5+ ετών. 379 με τον 18-55vr στο Mediamarkt. H D60 ήταν καλή όσο την ξεστόκαραν τον χειμώνα στα 299 ευρώ κιτ, μέχρις εκεί. Μετά υπάρχουν καλύτερες μηχανές πλέον.

Να ξαναπω οτι καλητερα φωτογραφικο εξοπλισμο να αγοραζετε απο εξειδικευμενα φωτογραφικα καταστηματα,και να αποφυγει ο φιλος τις μεγαλες αλυσιδες,ακομα και αν βρει κατι σημαντικα φθηνοτερα.Αυτη τη συμβουλη μπορω να δωσω και αν θελει ο φιλος(και ο οποιοσδηποτε αλλος)την ακουει.

Μια φορα δουλευα σε καποια μεγαλη αλυσιδα(δε θελω να πω που και τι εμπειριες εχω),αλλα μετα απο αυτο δεν προκειται να ξανααγορασω τιποτα απο τετοια μαγαζια.

Δε λεω οτι ειναι ολα μουφα η οτι ολοι ειναι για τον π....ο,και μαλλον ολα τα μαγαζια πανω κατω τα ιδια ειναι,αλλα ξερετε,ειναι να μην ζησεις κατι.

Οποτε κατα τη γνωμη μου ξεχνα προσφορες και ιστοριες και κοιτα να δωσεις τα χρηματα σου να πιασουν τοπο.Και κατι να χρειαστεις μετα χτυπα ξυλο,να εχεις και μια βοηθεια απο κει που το πηρες.

όσο περνάει ο καιρός και μαθαίνω και κάτι ακόμα, τόσο μπερδεύομαι....

αληθεύει ότι η παραμόρφωση στα πρόσωπα σταματάει μετά τα 80mm?
εάν ισχύει αυτό μήπως θα πρέπει από την αρχή να πάρω τον φακό 18-105 VR και να κλείσω και με τους φακούς?
Από ότι διάβασα ο 18-55 VR 'the new lens loses the Extra-low Dispersion (ED) glass element of its predecessor' ενώ ο 18-105 VR (είναι ο VR IΙ σε αντίθεση με τον 18-55 VR (χωρίς να ξέρω τι σημαίνει αυτό)) έχει και το Extra-low Dispersion (ED).
Eπίσης από όσο φαντάζομαι άλλη μεταπωλητική αξία έχει ένας φακός που σίγουρα θα τον έχουν όλοι αφού είναι με το kit και άλλο 1 φακός μια σκάλα πιο πάνω.
Η τιμή από ότι βλέπω από το adorama δεν έχει μεγάλη διαφορά 117ε (ο 18-55) και 223ε (ο 18-105).

Είμαι portrait lover, μήπως με αυτό το φακό θα μου δινόταν και η δυνατότητα να δοκιμάζω με και χωρίς παραμόρφωση και να είμαι πιο παιχνιδιάρης :-) ?

ΥΓ δεν προκειται να αγοράσω από μεγάλη αλυσιδα, εάν τα μικρά μαγαζιά με αντιμετωπίσουν διαφορετικά από τη μεγάλη αλυσίδα. Από ότι βλέπω το κάνουν ήδη...

Μην μπερδεύεσαι με τα ED κρύσταλλα κλπ. Τι σε νοιάζει και αν είναι πλαστικός ο φακός, εφόσον οπτικά δεν βγάζει εκτροπές και έχει απόδοση στα άκρα κλπ (αυτό προσπαθούν οι κατασκευαστές να επιτύχουν με τα ED, τα ασφαιρικά στοιχεία κλπ, δλδ να "διορθώσουν" όσο μπορούν τον φακό προς το ιδανικό. Όσο μεγαλύτερο εύρος ο ζουμ, τόσο πιο περίπλοκη σχεδίαση και συνήθως τόση περισσότερη διόρθωση χρειάζεται).

Από εκεί και πέρα, εάν έχεις τη δυνατότητα οικονομικά, να πάρεις τον 18-105. Εάν βρεις πχ μια D3000 με τον 18-105 στα 500 ευρώ, θα ήταν μια καλή τιμή. Αλλά και με τον 18-55vr στα 380, είναι επίσης πάρα πολύ καλά.

Nά μην μπερδεύεσαι βασικά.
Ξεκίνα με όποια μηχανή αποφασίσεις, όλες καλές είναι, κοίτα να μάθεις τα βασικά, σύνθεση, κάδρο αισθητική, τεχνικά ( να μάθεις πώς λειτουργεί η μηχανή). Να μάθεις τεχνικές φωτογραφίας και το βασικότερο νά κάνεις λάθη για να μάθεις απο αυτά.
Το άν παραμορφώνει ο φακός μετα τα 80mm είναι κάτι που θα σε απασχολήσει -πίστεψέ με- πολύ αργότερα. Προσωπικά αρέσκομαι και στα πορτραίτο με ευρυγώνιο.