Νέος στο φωτογραφία SLR...σχεδόν κατέληξε..θέλει όμως επιβεβαίωση

Πορτρέτο έχω βγάλει και με 15ρη, έχω βγάλει και με 300ρη. Και όχι, μια χαρά μου φαίνεται το πρόσωπο. Τι φοβάσαι, μην βγει η μύτη ....πλακουτσή?
Παραμόρφωση θα έχεις με τον 15ρη, όχι τον 300ρη.... ο 15ρης θα τονίσει τα στοιχεία του προσώπου.

:BDBDG54: μάλλον φλυαρώ χωρίς σωστή σύνταξη και σας μπερδεύω!

από ότι άκουσα και είδα σε κάποιες φωτογραφίες άλλων, τα πρόσωπα που είδα ήταν με 50mm τραβηγμένα και με 18mm και με 80mm, την ορολογία για αυτό το φαινόμενο δεν τη θυμάμαι πως λέγεται αλλά το συμπέρασμα ήταν ότι οι φακοί έως τα 80mm παραμορφώνουν, δηλαδή κάνουν τα πρόσωπα πιο στρογγυλά.

Για αυτό και εγώ σκέφτηκα ότι για αυτό το λόγο ένας φακός ζουμ εάν ξεκινά από τα 18mm θα πρέπει να είναι μέχρι τουλάχιστον τα 85mm για να δεις και αυτό το φαινόμενο και να παίξεις μαζί του...αυτή είναι και η απορία μου, χρειάζεται? και σε συνδυασμό με το σκεπτικό της μεταπωλητικής αξίας μήπως κάποιος από την αρχή πρέπει να πάει σε:

Tamron AF 18-200mm f/3.5-6.3 DI II XR
Sigma AF 18-200mm f/3.5-6.3 EX DC
Nikkor AF-S 18-105mm f/3.5-5.6 G VR
(190-220 euro)

λέω εγώ τώρα :-) τρομάρα μου θέλω και πάνω από 55mm, ο άσχετος

καλυτερα μην μπλεκεις με τα 18-200, κανουν την DSLR να ειναι σαν απλη compact.
Παρε την μηχανη με τον απλο κιτ, μαθε την λιγο και μετα θα καταλαβεις τι χρειαζεσαι.
Εγω στην αρχη προτιμουσα για πορτρετα τελε ακρα του ζουμ φακου (100μμ και βαλε) τωρα ομως μαρεσουν τα νορμαλ μμ πιο πολυ (30-60μμ)

Εάν καταλήξεις σε Νίκον, καλύτερα να πάρεις τον 18-105 που έχει πάρα πολύ καλή απόδοση. Οι superzoom και όγκο έχουν, και απογοητεύουν στα άκρα τους (οι περισσότεροι, ιδίως στο τέλε). Ο 18-105 είναι σε μια χρυσή τομή εύρους και ποιότητας. Βασικά δεν θα χρειαστείς άλλον φακό, δίνει κάλυψη αντίστοιχη με 27-157.5mm. Τι άλλο θέλει κανείς από έναν φακό?

Ο Βασίλης τα είπε όλα... άσε τις παραμορφώσεις που βλέπεις κι ακούς. Πάρε μια μηχανή με ένα φακό βασικό (π.χ. 18-55, 18-105) και ξεκίνα να τη χρησιμοποιείς. Όσο περισσότερο διαβάζεις και ποστάρεις εδώ και σου λέμε τί να διορθώσεις, τόσο πιο εύκολη και γρήγορη θα είναι η βελτίωσή σου.

Αν δεις τα μηνύματα του paul marinis φαίνεται αυτό. Ο φίλος μας ξεκίνησε από τυπικές καθημερινές λήψεις πορτρέτου και κοντεύει να εξελιχθεί σε μέτρ που ελέγχει και το φως του, όχι μόνο τη μηχανή και τον φακό. Και δεν έχει πολύ ακριβό εξοπλισμό.

Το ίδιο συμβαίνει και με άλλους εδώ μέσα. Π.χ. η εξέλιξη του GoMar στο HDR είναι επίσης εντυπωσιακή.

Εάν καταλήξεις σε Νίκον, καλύτερα να πάρεις τον 18-105 που έχει πάρα πολύ καλή απόδοση. Οι superzoom και όγκο έχουν, και απογοητεύουν στα άκρα τους (οι περισσότεροι, ιδίως στο τέλε). Ο 18-105 είναι σε μια χρυσή τομή εύρους και ποιότητας. Βασικά δεν θα χρειαστείς άλλον φακό, δίνει κάλυψη αντίστοιχη με 27-157.5mm. Τι άλλο θέλει κανείς από έναν φακό?

x100

Την απέκτησα τελικώς D60 με τον 18-55 VR είπα στη πορεία να δω τις ανάγκες μου, να μην προτρέχω....

Σας ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας, χαίρομαι που κάποιοι εκεί έξω μπορούν να με 'προσέχουν' φωτογραφικά.

Επιφυλάσομαι για τις επόμενες απορίες lol

Την απέκτησα τελικώς D60 με τον 18-55 VR είπα στη πορεία να δω τις ανάγκες μου, να μην προτρέχω....

Σας ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας, χαίρομαι που κάποιοι εκεί έξω μπορούν να με 'προσέχουν' φωτογραφικά.

Επιφυλάσομαι για τις επόμενες απορίες lol

Καλοριζικη!

Νομιζω πως καλητερα εκανες και πηρες αυτη παρα την εισαγωγικη d3000 της Νικον,διοτι εκαναν το κορυφαιο και εκαναν την οθονη 3' απο 2.5,εχοντας ομως αφησει την ιδια αναλυση,με αποτελεσμα να δυσκολευεσαι να ελεγξεις καλα την εστιαση στις φωτογραφιες.

Και εγω αναμεσα σε d3000 και d60,την d60 θα επαιρνα.

Ε όχι βρε παιδιά και καλύτερη επιλογή η D60 έναντι της D3000!
Μόνο το σύστημα 3 (!!) σημείων (δεν υπήρχε slr με λιγότερα!) έναντι του 11 σημείων συστήματος (ίδιου με της D90), φτάνει. Εντάξει να πεις ότι η D3000 δεν έχει live view όπως ο ανταγωνισμός (δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο χρήσιμο είναι ιδίως για λήψεις από τρίποδο, για μάκρο είναι απολύτως απαραίτητο) το καταλαβαίνω, αλλά οπωσδήποτε είναι καλύτερη επιλογή έναντι της D60. Όταν μάλιστα προσφέρονται στα ίδια περίπου χρήματα, θεωρώ ότι δεν υπάρχει θέμα συζήτησης.

Ενω μπορει η d3000 να ειναι πραγματικα καλητερη σε ολα,μονο η οθονη της για μενα τουλαχιστον ειναι απο μονη της λογος απορριψης.

Τωρα θα μου πεις οτι και χωρις οθονη πως βγαζανε και βγαζουν τοσοι με φιλμ,και εκπληκτικα πραματα μαλιστα...η κατι πανακριβες slr της κανον μεχρι προσφατα με τις οθονες 3' 230000 πιξελ...Δε θα διαφωνισω,απλα το θεωρω παντελως ακυρη και μαρκετινκ κινηση της νικον αυτο,τη στιγμη που μεχρι πριν λιγο καιρο την ειχα σε ιδιατερη εκτιμηση εναντι της κανον,αφου η κανον εβαζε αυτη την "κορυφαια" οθονη 3 ιντσων σε πραγματικα καλες φωτογραφικες μηχανες της,και δε συμφωνουσα καθολου,καλητερα να αφηνε την 2.5αρα.

Για μενα η οθονη σε μια ψηφιακη slr ειναι ολο το ζουμι που την κανει να διαφοροποιειται απο την αναλογικη.Βλεπεις τι εβγαλες,το ελεγχεις εκεινη την ωρα,και η οθονη πρεπει να ειναι τουλαχιστον σε θεση να σε βοηθαει να ελεγχεις την εστιαση και την σταθεροτητα.Αν αποτυγχανει σε αυτο,τοτε ειναι ενα πολυ μεγαλο μειον κατα την αποψη μου.

Re: Απάντηση: Νέος στο φωτογραφία SLR...σχεδόν κατέληξε..θέλει όμως επιβεβαίωση

Nά μην μπερδεύεσαι βασικά.
Ξεκίνα με όποια μηχανή αποφασίσεις, όλες καλές είναι, κοίτα να μάθεις τα βασικά, σύνθεση, κάδρο αισθητική, τεχνικά ( να μάθεις πώς λειτουργεί η μηχανή). Να μάθεις τεχνικές φωτογραφίας και το βασικότερο νά κάνεις λάθη για να μάθεις απο αυτά.
Το άν παραμορφώνει ο φακός μετα τα 80mm είναι κάτι που θα σε απασχολήσει -πίστεψέ με- πολύ αργότερα. Προσωπικά αρέσκομαι και στα πορτραίτο με ευρυγώνιο.

Πιστευω οτι αυτο θαπρεπε να ειναι το 1ο μυνημα ως απαντηση του φιλου aver που θελει να ασχοληθει με το φωτογραφικο χομπυ. καλες οι 6 σελιδες για το ποια ειναι η καλυτερη μηχανη και φακος αλλα κατα την γνωμη μου δεν ειναι αυτα που θα κανουν τον καλο φωτογραφο
Αυτοι που θεωροuνται masters of photography (Brassai,Koudelka, Doisneau, Kertez, Bresson) για να αναφερω και μια χουφτα μονο δεν ειχαν τα καλουδια και την τεχνολογικη τελειοτητα που υπαρχουν σημερα. και το ποιο σημαντικο δουλευαν ασπρομαυρο οπου για μενα εκει φαινεται ο καλος (περα απο την συνθεση). Τωρα δεν χρειαζεται να σκεφτομαστε και το κοστος της εμφανισης οπως παλια. ενα θεμα μπορεις να το παρεις απειρες φορες σε ολα τα f stops να καταλαβεις το βαθος πεδιου, τον φωτισμο κτλ. ασε που θα σε διαφορετικη ωρα της ημερας (ακομα και εποχης) δεν θαναι το ιδιο με πριν
Καλη φωτογραφια θα μαθεις δουλευοντας στο ασπρομαυρο
Για μενα το πρωτο που θα εψαχνα θαταν με manual mode να καταλαβω το φως και να πειραματιστω. Να ξερεις οτι η φωτογραφια ειναι ενα πολυ μοναχικο χομπυ (πιο πολυ και απο το ψαρεμα)
Καλη πορωση

Πρεπει βεβαια και να χρησιμοποιουμε την τεχνολογια που μας βοηθαει να πετυχουμε πιο ποιοτικα αποτελεσματα.

Δε ξερω για την ασπρομαυρη φωτογραφια δρομου κτλ,αλλα αν καποιος πχ κανει φωτογραφια τοπιου και φυσης για παραδειγμα,και θελει να πετυχει τη βελτιστη ποιοτητα,τοτε θα του φανουν πολυ χρησιμα καποια χαρακτηριστικα των συγχρονων ψηφιακων μηχανων,οπως η καλη οθονη.

Με αυτην μπορει να ελεγξει κατα ποσο εχει πετυχει η εστιαση και η σταθεροτητα της φωτογραφιας.Ακομη και μικρες αποκλισεις στην ποιοτητα της εστιασης και τη σταθεροτητα,μπορει να μειωσουν αισθητα το αποτελεσμα σε μια μεγαλη εκτυπωση.Μπορει στην φωτογραφια δρομου να μην πολυαπασχολει αυτο το θεμα,σε αλλα ειδη φωτογραφιας ομως ειναι σημαντικο.

Με τις οθονες 3' με 230000 πιξελ,οπως για παραδειγμα της canon 450d,eos 40d,nikon d3000,ο ακριβης ελεγχος της εστιασης δεν επιτυγανεται τοσο καλα οσο αν η οθονη ειναι 460000 η 900000 πιξελ.Η Canon το διορθωσε αυτο με την 500d και eos 50d,αλλα τωρα η νικον πηγε και εβαλε αυτη την οθονη στο εισαγωγικο της μοντελο.Το καταλαβαινω βεβαια αυτο,στοχευει σε αλλο κοινο αυτη η μηχανη,και λεει η νικον ας την κανουμε 3' να δει ο κοσμος ξερω γω,και την αναλυση τωρα δε θα πολυασχοληθουν ισως οι
αρχαριοι...

Δεν αμφιβαλλω οτι ενας καλος φωτογραφος θα βγαλει καλες φωτο ακομη και με οχι τοσο καλες μηχανες,αλλα αυτο δε παει να πει οτι δε πρεπει να κατακρινουμε αυτες τις κινησεις μαρκετινκ των εταιριων,και οτι δεν θα χρησιμοποιησουμε την προοδο της τεχνολογιας προς οφελος μας.

Last edited:
Με τις οθονες 3' με 230000 πιξελ,οπως για παραδειγμα της canon 450d,eos 40d,nikon d3000,ο ακριβης ελεγχος της εστιασης δεν επιτυγανεται τοσο καλα οσο αν η οθονη ειναι 460000 η 900000 πιξελ.Η Canon το διορθωσε αυτο με την 500d και eos 50d,αλλα τωρα η νικον πηγε και εβαλε αυτη την οθονη στο εισαγωγικο της μοντελο.Το καταλαβαινω βεβαια αυτο,στοχευει σε αλλο κοινο αυτη η μηχανη,και λεει η νικον ας την κανουμε 3' να δει ο κοσμος ξερω γω,και την αναλυση τωρα δε θα πολυασχοληθουν ισως οι
αρχαριοι...

Φυσικά ωραίο το να έχεις οθόνη 920.000px, αλλά το ότι δεν ξέρεις εάν έχεις εστιάσει από οθόνη 3'' όπως της 450D/40D/Nikon D3000 είναι καθαρά υπερβολή.

Δεν είναι αυτά απόλυτα κριτήρια για να αγοράσεις φωτογραφική μηχανή. Αυτά είναι κριτήρια από τις τηλεοράσεις. Και η λήψη βίντεο, από τις βιντεοκάμερες. Τα 6400iso, από τα κυάλια νυκτός. Φτάσαμε να ξεχνάμε τι είναι αυτό που βασικά κάνει αυτή η μηχανική διάταξη.

Ασπρομαυρο δεν ειναι μονο φωτογραφια δρομου η φωτορεπορταζ. Φανταστικα /δραματικα landscapes μπορουν να αποτυπωθουν σε ασπομαυρο παιζοντας με τις σκιες . Το ιδιο και με τα πορτραιτα.
Δεν ειμαι αντιθετος στην τεχνολογια αντιθέτως. Αλλα περα απο την καλη οθονη θελει και καλο ματι και αυτο μονο με την εξασκηση και τα λαθη μαθαινεται
Απλα ηθελα να πω οτι οι "παλιοι" δουλευαν κυριως με ενα 35mm και συγκεντρωνοντουσαν στο θεμα και το φωτισμο του.

τωρα ασχολουμαστε περισσοτερο με το μεσο...

καμια βολτα για φωτογραφια θα παμε???

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες μία οθόνη σου λέει την αλήθεια αμέσως μετά την λήψη, η καλιμπραρισμένη του υπολογιστή που είναι συνδεδεμένη η μηχανή... Ο Βασίλης φαντάζομαι θα το επιβεβαιώσει.

Η οθόνη απο μόνη της δεν αποτελεί για μένα τουλάχιστον σημαίνων κριτήριο επιλογής μηχανής. Πρώτα απο όλα η είκόνα που δείχνει είναι μια εκτίμηση για το jpeg ενώ το raw μπορεί (και συνήθως το κάνει) διαφέρει όσον αφορά την έκθεση τουλάχιστον.
Όπως λέει και ο supersonic αν έχεις εστιάσει λάθος ούτε με 4αρα δεν θα το δείς καθαρά. Και αν εστιάσεις σωστά ακόμα και με οθόνη 4ετίας το βλέπεις αν κάνεις λίγο ζουμ. Στην τελική δεν μιλάμε για περιπτώσεις υπερμάκρο με πεδιο ενός χιλιοστού όπου η ακρίβεια στην εστίαση είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Αυτό που λέει ο Τάσος είναι το πιό σημαντικό. Καλά όλα τα καλούδια και τα εξτρά αλλά περναν σε δευτερη μοίρα σε σχέση με το πρωτογενές ζητούμενο μιας φωτογραφικής μηχανής.

Εχω να πω το εξής: Η Canon EOS 5D, η πιό πετυχημένη ίσως dSLR μέχρι στιγμής, έχει μακράν την χειρότερη οθόνη που έχω δεί ποτέ. Χρώματα εντελώς δυστυχισμένα και δεν πρόκειται για ελαττωματικό κομμάτι, δύο πέρασαν απο τα χέρια μου.
Η μηχανή βέβαια απο ποιότητα εικόνας απλώς σκίζει!

Last edited: