Νέος στο φωτογραφία SLR...σχεδόν κατέληξε..θέλει όμως επιβεβαίωση

Αυτο που θα ηθελα απο την Κ200 παντως , δεν θα ηταν το Live view . Αλλωστε την επελεξα εναντι αλλων που το ειχαν αλλα ενα viewfinder μεγαλυτερο , φωτεινοτερο και με split focusing screen οπως ειχαν οι αναλογικες.
Προς το παρον εχω βιδωμενο τον CZJ 35mm/f2.4 ολα χειροκινητα και μπορω να πω πως θυμηθηκα την χαρα που μου εδινε η φωτογραφια.
Εξαρταται τι ζηταει καποιος ομως , αφου και με μια βιντεοκαμερα μπορεις να τραβηξεις φωτογραφιες.

Αυτο που θα ηθελα απο την Κ200 παντως , δεν θα ηταν το Live view . Αλλωστε την επελεξα εναντι αλλων που το ειχαν αλλα ενα viewfinder μεγαλυτερο , φωτεινοτερο και με split focusing screen οπως ειχαν οι αναλογικες.
Προς το παρον εχω βιδωμενο τον CZJ 35mm/f2.4 ολα χειροκινητα και μπορω να πω πως θυμηθηκα την χαρα που μου εδινε η φωτογραφια.
Εξαρταται τι ζηταει καποιος ομως , αφου και με μια βιντεοκαμερα μπορεις να τραβηξεις φωτογραφιες
.

That's my man ! :SFGSFGSF:

Και με μια κόμπακτ των 100 ευρώ, βέβαια δεν είναι αυτό το θέμα. Πέραν της δικής μας βελτίωσης, σίγουρα μετρούν και οι δυνατότητες που σου δίνει ο εξοπλισμός σου.

Και με μια κόμπακτ των 100 ευρώ, βέβαια δεν είναι αυτό το θέμα. Πέραν της δικής μας βελτίωσης, σίγουρα μετρούν και οι δυνατότητες που σου δίνει ο εξοπλισμός σου.

Καμμια αντιρρηση.
Ας πουμε το live view θα ηταν μεγαλη βοηθεια οταν κουμπωνω τον FA-50/1.4 με τα macro extension tubes .

Με χαλαει παντως που την εξελιξη την καθοριζει πλεον το μαρκετινγκ και οχι η φωτογραφια.Φανταζομαι πως θα εχανα το κεφι μου για μια μηχανη που θα ειχε LCD TV και mp3 με ηχεια + destinator ....γιατι GPS εχουν ηδη νομιζω χεχε.

Ευτυχως που ταιριαζουν οι manual φακοι και που δεν καταργησανε το Μ απο τις Dslr οσο με αφορα , οχι για καλυτερες φωτο αλλα για την ολη διαδικασια
που σιγουρα σε κανει να σκεφτεσαι περισσοτερο (αρκει να μην βιαζεσαι).

Καλημερα.

Βλεποντας καποια προηγουμενα ποστ μου,και ειδικα αυτο οπου απερριψα την d3000 λογω της οθονης της,πρεπει να παραδεχτω οτι ημουν υπερβολικος.

Θα προσπαθησω παντως να ξαναπω τι πιστευω για τις οθονες.

Μια καλη οθονη σε μια ψηφιακη μηχανη,ειναι ενα χαρακτηριστικο πολυ χρησιμο.Δεν ειναι ουτε smile detection,ουτε πλησιαζω το ματι μου στο σκοπευτρο και κανει μονη της η μηχανη autofocus και κατι τετοια,που δεν ειμαι σιγουρος κατα ποσο αυτα ενδιαφερουν καποιον που θελει να βγαζει καλες φωτογραφιες.

Η οθονη μπορει να μας βοηθησει να βγαζουμε φωτογραφιες με καλητερη ποιοτητα εικονας.Δεν ειναι η εκθεση,το χρωμα/θερμοκρασια χρωματων και το κοντραστ,διοτι οπως σωστα αναφερθηκε,καθε οθονη εχει τη δικη της αποψη,αλλιως τα δειχνει η μηχανη,αλλιως το μονιτορ στο κομπιουτερ,αλλιως οι εκτυπωτες,οποτε καλιμπραρει καποιος κτλ.

Το θεμα ειναι η οθονη να μπορει να σε βοηθησει να ελεγχεις με οσο μεγαλητερη ακριβεια την εστιαση και την σταθεροτητα της φωτογραφιας.Ακομα και καποιες μικρες αποκλισεις στην εστιαση και την σταθεροτητα,ειναι εμφανεις αν παμε να εκτυπωσουμε πολλες φορες κατι.Σιγουρα παλι ενα καλο μονιτορ υπολογιστη θα σου δωσει με μεγαλητερη ακριβεια αυτον τον ελεγχο,αλλα αν και η οθονη της μηχανης σε βοηθαει σε μεγαλο βαθμο σε αυτο,τοτε ειναι σημαντικο.

Μια οθονη 3' 920000 με μια των 230000 εχει διαφορα αισθητη.Οπως και μια των 2.5' 230000 με μια 3' με την ιδια αναλυση.Μπορεις παλι να κανεις ελεγχο εστιασης/σταθεροτητας,αλλα οχι με τοση ακριβεια.Δεν ειναι οτι η ειναι τελεια η κουνημενη μια φωτογραφια.Καποιες διαφορες που θα ειναι αισθητες σε μια οθονη 2.5' 230000 και 3' 920000,ενδεχεται να μην ειναι αντιληπτες σε μια οθονη 3' 230000.Και αυτες οι διαφορες μπορει να φανουν ευκολα σε μια εκτυπωμενη φωτογραφια.

Καποιος που ξερει τι κανει,και σε ιδανικες συνθηκες,θα πετυχει τα αποτελεσματα που θελει οτι οθονη και να εχει.Ομως σε πολλες περιπτωσεις,το να σε διευκολυνει η οθονη οταν ζουμαρεις στην ηδη τραβηγμενη φωτο για να ελεγξεις την εστιαση/σταθεροτητα ειναι πολυ χρησιμο,και βασικο χαρακτηριστικο που θα πρεπει να προσεξει καποιος οταν επιλεγει μηχανη,διοτι αυτο οπως ειπα δεν ειναι καποιο χαρακτηριστικο για πλακα,αλλα κατι που βοηθαει το φωτογραφο στην επιτευξη καλητερης ευκρινειας στις φωτογραφιες.

Οταν λοιπον μια εταιρια,αλλαζει μια οθονη απο 2.5' 230000 σε 3' με την ιδια αναληση,και ειδικα σε μοντελα dslr,τοτε καλητερα να την αφηνε 2.5'.Δεν διευκολυνει κανενα με αυτον τον τροπο,απλα μεγαλωσε η οθονη και χαλασε η ευκρινεια.

Ειχα μια επιφυλαξη για τις οθονες της νικον,καθοτι δεν εχω δουλεψει νικον αρκετα,αλλα αποτι ειδα και στο dpreview,στο review της d3000,το αναφερει σα μειονεκτημα αυτο με την οθονη.

Οσο για την συζητηση για το οτι εχει ξεφυγει η φωτογραφια απο τον πραγματικο της ρολο και το οτι κοιταμε την τεχνολογια και οχι την ουσια,ειναι κατα τη γνωμη μου αληθεια και ψεμα μαζι.Πραγματι μπορει να ισχυει οτι οσο πιο πολλες ευκολιες εχουμε,τοσο δεν προσεχουμε και δεν εργαζομαστε με μερακι ξερω γω,αλλα αυτο ομως δεν παει να πει οτι δε θα κοιταμε ο εξοπλισμος μας να μας δινει τη δυνατοτητα να πετυχουμε οσο το δυνατον πιο ποιοτικα αποτελεσματα.Σε καποια χρονια απο τωρα,οι φωτογραφικες φανταζομαι θα εχουν εξελιχθει τοσο πολυ,που θα δινουν ας πουμε κορυφαια αποτελεσματα το βραδυ με μεγαλη ευκολια,και τοτε θα λεμε παλι οτι παλια που προσεχαμε,στηναμε τριποδα,κτλ κτλ βγαζαμε καλητερες φωτο....Ειναι στο χερι μας να χρησιμοποιουμε προς οφελος μας την τεχνολογια.Αλλιως πηγαινετε και αφηστε και τα κομπιουτερ και τα photoshop και δε ξερω και εγω τι,αφου καλα και καλλιτεχνικα αποτελεσματα μπορουμε να πετυχουμε και με σκετη τη μηχανη,αν ξερουμε πως να τη χειριστουμε,ψαχνουμε το καλο φωτισμο κτλ.

Επισης θελω να πω οτι μου εκαναν εντυπωση καποια σχολια,οτι ακομη και 4' οθονη να εχεις(κατι που με κανει να πιστευω οτι πολλοι δεν καταλαβαν οτι δεν ειναι το προβλημα στα μεγεθη,αλλα στην ευκρινεια),δε μπορεις να καταλαβεις αν η φωτο ειναι θολη η οχι.Φυσικα και μπορεις να ελεγξεις σημερα με τις υπαρχουσες καλες lcd στις μηχανες αυτα τα πραματα,με καλη ακριβεια.

Επισης το σχολιο οτι οι οθονες ειναι απο το χωρο των τηλεορασεων και υποτιμηθηκε η αξια τους στις μηχανες,πιστευω οτι ειπωθηκε καπως βιαστικα και σαν αντιδραση για τον αποτομο και απολυτο τροπο που απερριψα την d3000.
Πιστευω ο καθενας που ασχολειται σοβαρα με την ψηφιακη φωτογραφια,γνωριζει οτι η οθονη και η ποιοτητα της ειναι ενα απο τα σημαντικα στοιχεια σε μια ψηφιακη μηχανη,και οπως ειχα διαβασει καποτε σε ενα βιβλιο,ενας διακαης ποθος πολλων φωτογραφων,να μπορουν να δουν τι βγαλανε μετα τη ληψη.

Εν τελει βεβαια,αυτο που μετραει ειναι αυτος που ασχολειται με κατι να το απολαμβανει και να το κανει με αγαπη και μερακι.Μπορει καποιος να του αρεσει το φιλμ,να προσεχει τι βγαζει και πως το βγαζει,να μην τον ενδιαφερει καθολου η ψηφιακη,και να γουσταρει την ολη διαδικασια,το να μην ξερει τι εβγαλε και να αναμενει να το δει κτλ.

Υπαρχουν ομως και πολλοι που θα χρησιμοποιησουν την ψηφιακη τεχνολογια με τον καλητερο δυνατο τροπο,ωστε να πετυχουν και αυτοι εξαιρετικα αποτελεσματα,τοσο σε αισθητικο/καλλιτεχνικο επιπεδο,οσο και σε ποιοτητα εικονας.Το τι επιλεγει ο καθενας ειναι δικη του υποθεση και γουστο,ειναι και ψυχολογικα πολλες φορες αυτα τα πραματα,σε πολλους αρεσει το φιλμ και οτι διαδικασια αυτο συνεπαγεται,εχω συναντησει πολλα τετοια ατομα.Και το σωστο ειναι να κανουμε οτι μας κανει και αισθανομαστε ομορφα,αυτο ειναι τεχνη και δημιουργηκοτητα.

Ουτε να σου περναει απο το μυαλο οτι τα σχολια μου ηταν αντιδραση στα λεγομενα σου.Απολυτα σεβαστη η αποψη σου περι καλυτερης οθονης και οτι αλλο θετεις σαν προτεραιοτητα.
Μην ξεχνας οτι εχω ζησει και μια αλλη εποχη και νοσταλγω τα καλα της χωρις να απορριπτω το "νεο" που θεωρω βελτιωση.
Οσο για την τεχνολογια δεν ειμαι αυτος που θα την εξοστρακισει αφου ειμαι οπαδος της και την χρησιμοποιω παντου.
Δεν βελτιωνει ομως παντα το παλιο πχ λαμπατοι , βινυλιο , αποδοση φιλμ κλπ κλπ...
Αυτο που λες με μια οθονη 2.5-3" ειναι λιγο τραβηγμενο ομως αφου δεν θα δεις αυτο που πραγματικα τραβηξες νομιζω.Μπορεις να συνδεσεις ενα λαπτοπ και θα εχεις livw view 18.4"

Αν προσεξες γραφω:Ευτυχως που ταιριαζουν οι manual φακοι και που δεν καταργησανε το Μ απο τις Dslr οσο με αφορα , οχι για καλυτερες φωτο αλλα για την ολη διαδικασια
που σιγουρα σε κανει να σκεφτεσαι περισσοτερο (αρκει να μην βιαζεσαι).

Αυτο δεν καταργει καμμια τεχνολογια απλα εκφραζει μια αποψη .Την φωτογραφικη θα την ηθελα με καλο viefinder και ισως με δυνατοτητα να συνδεω το λαπτοπ για μακρο.Στα υπολοιπα με καλυπτουν ολες οι dslr χωρις να σημαινουν ολ'αυτα φυσικα οτι θα ειμαι καλυτερος η χειροτερος φωτογραφος .Αυτο εξαρταται απο την ματια μας και μονο.

Last edited:
Γεια σου stgeo,οχι δε νομιζω αυτο που λες μην ανυσηχεις.Ουτως η αλλως,ετσι που τα γραφω εγω καποιες φορες ειναι καπως απολυτα!:o

Η ποιοτητα που δινει το φιλμ μου αρεσει και εμενα καλητερα σε γενικες γραμμες.Ψηφιακη εκτυπωση μεγαλη που να μου αρεσει η υφη των λεπτομερειων,δεν εχω δει ακομα.Σκεφτομαι μαλιστα να αγορασω μια μηχανη με φιλμ καποια στιγμη.

Η αποψη μου για τις οθονες ειναι γιατι εχω χρησιμοποιησει καποιες φορες την canon eos 40d,και η οθονη της καπως με προβληματισε.Θα προτιμουσα να ειχαν αφησει τη 2.5 ιντσων εφοσον δεν αυξανουν την αναλυση.

Το αν ειναι υπερβολικο η οχι αυτο που λεω,αρκει να σκεφτεις το εξης.Η οθονη 3' 920000 πιξελ,εχει πολυ μεγαλητερο αριθμο κουκιδων απο την αντιστοιχη των 3' και 230000 πιξελ.Δε σου φαινεται λιγο λογικο,το οτι αυτη που εχει την καλητερη ευκρινεια,θα σου δινει λιγο καλητερη αποψη για την ποιοτητα της εστιασης και της σταθεροτητας της φωτογραφιας οταν κανεις ζουμ μεσα?Ακομη και μια μικρη διαφορα να υπαρχει στις δυο οθονες οσον αφορα αυτο που λεω,εστω και αρκετα μικρη,αν μπορεις με τη μια οθονη να την ανιχνευσεις ενω με την αλλη οχι,παλι ειναι σημαντικο,διοτι φαινονται σε μεγαλα μεγεθη.

Θα ηθελα ομως αν καποιος εχει εμπειρια σε αυτο το θεμα,να μου πει και εμενα
αν δεν εχει παρατηρησει καμια βελτιωση απο οθονη 3' 230000 και 3' 920000,σε dslr,η απο οθονη 2.5' σε 3' παλι ομως με 230000 πιξελ(πχ καποιος που πηγε απο 30d σε 40d η eos 400d σε 450d),η απο 40d σε 50d,450d σε 500d,οσον αφορα το θεμα που λεω.

Last edited:
Δηλαδή να καταλάβω, δεν σε πειράζει η 2.5'' οθόνη 230.000 πίξελ και σε πειράζει η 3.0'' οθόνη των 230.000 πίξελ? Ε απομάκρυνέ την 10 πόντους από τα μάτια σου, το αποτέλεσμα θα είναι ένα και το αυτό.
Με όλο τον σεβασμό και καμία διάθεση αντιδικίας εννοείται, αλλά νομίζω ότι δεν το έχεις δει το θέμα στην πράξη, μόνο θεωρητικό ψείρισμα κάνεις -όπως πχ στις τηλεοράσεις για το ποια έχει το βαθύτερο μαύρο.

Για τους χειροκίνητους prime φακούς, θα πω ότι είναι ένα καλό σχολείο. Με αυτούς εκείνος που έχει συνηθίσει στην ευκολία του ζουμ και της αυτόματης εστίασης, και της ριπής, σίγουρα θα κάτσει να σκεφτεί. Φωτογραφία εύκολα και τυχαία δεν θα βγάλει. Επειδή μοιραία επιμηκύνεται ο χρόνος που θα ασχοληθεί με κάθε καρέ, θα ασχοληθεί περισσότερο με το κάδρο του όχι μόνο από τεχνικής αλλά και από αισθητικής άποψης.

Μετά από αυτό το "σχολείο" μπορεί φυσικά να χρησιμοποιηθεί εξίσου καλά ο ζουμ φακός μας.

Εγώ το μονο που μπορώ να πώ πηγαίνοντας από την D60 στην D90 ειναι οτι η διαφορά στην οθόνη ηταν εντυπωσιακή υπερ της D90 επιτρέποντας καποιο καλύτερο έλεγχο στο τελικό αποτέλεσμα. Σιγουρα ομως εαν δεν δεις τις φωτογραφίες στο laptop η στην οθονη του PC δεν θα εισαι σιγουρος για το τελικο αποτέλεσμα.

Βεβαια μετά μπαινουμε σε θεματα color profiles, calibration της οθόνης και πάει λέγοντας..

Δε μιλαω θεωρητικα,τις εχω δει ολες τις οθονες αυτες στην πραξη.

Απλα,δεν εχω ζησει με μια μηχανη τετοια για καποιο καιρο.Αν για παραδειγμα τωρα μου εδινε καποιος μια 450d,που εχει τη συγκεκριμενη οθονη που την εχω δει και δε μου αρεσει,και δουλευα λιγο καιρο με αυτην,θα μπορουσα να βγαλω πιο σιγουρα συμπερασματα σε συγκριση με την 400d που εχω για παραδειγμα.

Γι αυτο και ρωτησα εαν καποιος εχει ζησει και τις δυο αυτες περιπτωσεις,να σχολιασει.

Αλλα τις εχω δει,δε μιλαω θεωρητικα.Μαλιστα τελευταια δοκιμαζα μια 500d στα fnac για αρκετη ωρα,με μια καρτα που μου εδωσε μια κοπελα εκει.Και την 40d την εχει ενας γνωστος μου που σπουδαζε φωτογραφια,και καποια στιγμη του εδωσα να δοκιμασει τον 18-55 is που εχω(η μονη φορα που εβγαλα το φακο και αυτη μετα απο πιεση!:grinning-smiley-043)και την χρησιμοποιησα και εγω για αρκετη ωρα.Και την d90,d300 εχω δοκιμασει πολλες φορες στα μαγαζια,διοτι μου αρεσε πολυ η οθονη με τα 920000 πιξελ και μου ειχε προξενησει το ενδιαφερον(πρωτη φορα που ειχα δει βεβαια την οθονη αυτη ηταν στην sony a700,και ειχα εντυπωσιαστει).

Μαλιστα καποια στιγμη θελω να κανω και μια ερωτηση στους nikon ακηδες,σχετικα με τη λειτουργια ζουμ σε playback,γιατι μου φαινεται οτι ειναι λιγο αποτομο και εχει λιγα βηματα,βεβαια αυτο αλλη στιγμη.

Εάν το ψειρίζεις τόσο με το χρώμα Γιώργο, τότε είναι βέβαιο ότι θα φωτογραφίζεις σχεδόν πάντα σε raw, οπότε δεν έχει και νόημα η χρωματική πληροφορία που θα σου δώσει η οθόνη. Την έκθεση κλπ την ελέγχεις καλύτερα από το ιστόγραμμα.
Στην πράξη, η ευκρίνεια της οθόνης της 40D (αυτήν χρησιμοποιώ, αυτή σχολιάζω) σε live view, μάκρο εστίαση και 10x, αρκεί και με το παραπάνω για επακριβέστατη εστίαση. Με τον MP-E 65/2.8 και μάκρο μεγέθυνση 5x (όταν δηλαδή το κάδρο μου έχει πλάτος ...4,5 χιλιοστά!) όντως το πράγμα έχει φτάσει στο όριο, και η μεγαλύτερη ευκρίνεια της οθόνης όντως θα βοηθούσε κάπως. Εφόσον εννοείται έχουμε επιλύσει το ζήτημα του τρόπου επακριβέστατης εστίασης -μάκρο ράγα με επακριβέστατο βήμα.

Αλλά εγώ έχω τον MP-E 65 και μπορώ να μιλήσω για αυτή την αδυναμία της οθόνης στην πράξη. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις όμως (στην πράξη πάλι), μπορώ να πω πως δεν στάθηκε η οθόνη αδύναμος κρίκος στην επίτευξη του αποτελέσματος.

Δε μιλαω θεωρητικα,τις εχω δει ολες τις οθονες αυτες στην πραξη.

Δεν κατάλαβες τι εννοώ. Κι εγώ τις έχω δει. Εάν έχεις δει στη χρήση διαφορά οθόνης 2.5'' και 3.0'' (230.000 πίξελς αμφότερες εννοώ) και εάν με 5-10 πόντους διαφορά δεν θα φανούν ίδιες, εννοώ.

Ότι έχουν διαφορά τα 920.000 από τα 230.000 πίξελς, χαίρω πολύ, έχουν εμφανέστατη. Περισσότερο από τα πίξελς, αυτό που δεν έχει η οθόνη μου και θα ήθελα -μάλλον η μηχανή, όχι η οθόνη- είναι η 1:1 απεικόνιση. Έχει μεγέθυνση 10x, όχι 1:1.

Στην 40d παρατηρησα οτι η ευκρινεια δεν ηταν πολυ καλη,οταν ζουμαρα μεσα για να δω την εστιαση και την καθαροτητα,και αυτο φαινοταν περισσοτερο σε καποιες λεπτομερειες μικρες στο θεμα,εξου και ο προβληματισμος μου.Μου εδινε την εντυπωση οτι δεν ειναι σε θεση να δειξει τοσο καλα αν υπηρχε ενα μικρο ζητημα με την εστιαση η την σταθεροτητα.Οχι οτι δεν ηταν σε θεση να σου δειξει με καποια ακριβεια αυτο,αλλα οτι καπου δε θα το δειξει,εκει που η 2.5αρα η η 3' 920000 πιξελ θα το εδειχνε.Βεβαια αυτο που λες να απομακρυνω το βλεμμα δεν το εκανα,αλλα δε νομιζω να βοηθουσε σε κατι.

Επισης επειδη συνηθιζα μια περιοδο να διαβαζω ξενα review και φορουμς,δεν ηταν λιγες οι φορεις που αναφερεται αυτο ως μειονεκτημα,τοσο σε παρουσιασεις,οσο και σε συζητησεις.

Μα είναι μειονέκτημα, όπως και να το κάνεις, είναι καλύτερα τα 920 από τα 230. Δεν είναι μειονέκτημα που σε εμποδίζει σε κάτι -με ουσιαστικό τρόπο εννοώ. Χαίρεσαι να βλέπεις την οθόνη, έχεις καλύτερη ευκολία, μέχρι εκεί.

Εάν το ψειρίζεις τόσο με το χρώμα Γιώργο, τότε είναι βέβαιο ότι θα φωτογραφίζεις σχεδόν πάντα σε raw, οπότε δεν έχει και νόημα η χρωματική πληροφορία που θα σου δώσει η οθόνη. Την έκθεση κλπ την ελέγχεις καλύτερα από το ιστόγραμμα.
Στην πράξη, η ευκρίνεια της οθόνης της 40D (αυτήν χρησιμοποιώ, αυτή σχολιάζω) σε live view, μάκρο εστίαση και 10x, αρκεί και με το παραπάνω για επακριβέστατη εστίαση. Με τον MP-E 65/2.8 και μάκρο μεγέθυνση 5x (όταν δηλαδή το κάδρο μου έχει πλάτος ...4,5 χιλιοστά!) όντως το πράγμα έχει φτάσει στο όριο, και η μεγαλύτερη ευκρίνεια της οθόνης όντως θα βοηθούσε κάπως. Εφόσον εννοείται έχουμε επιλύσει το ζήτημα του τρόπου επακριβέστατης εστίασης -μάκρο ράγα με επακριβέστατο βήμα.

Αλλά εγώ έχω τον MP-E 65 και μπορώ να μιλήσω για αυτή την αδυναμία της οθόνης στην πράξη. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις όμως (στην πράξη πάλι), μπορώ να πω πως δεν στάθηκε η οθόνη αδύναμος κρίκος στην επίτευξη του αποτελέσματος.

Σε αυτή τη φάση δεν το ψυρίζω καθολου Τασο (εξαλλου δεν εχω τη γνωση να το κανω) και επι της ουσίας συμφωνούμε. Απλά πιστεύω οτι αν κάποιος θελει να το πιάσει από ολες τις μεριες θα πρέπει να επενδύσει σε πολύ περισσοτερα πράγματα από την οθόνη της DLSR του....

Μα είναι μειονέκτημα, όπως και να το κάνεις, είναι καλύτερα τα 920 από τα 230. Δεν είναι μειονέκτημα που σε εμποδίζει σε κάτι -με ουσιαστικό τρόπο εννοώ. Χαίρεσαι να βλέπεις την οθόνη, έχεις καλύτερη ευκολία, μέχρι εκεί.

Ναι,καταλαβα.Πιθανως να εχω υπερτιμησει και εγω αυτο το χαρακτηριστικο,επιφυλασομαι λιγο διοτι δεν εχω μακροχρονη εμπειρια με μηχανη με τετοια οθονη.Παντως η μικρη εμπειρια που ειχα με αυτες τις οθονες με εκανε να το εχω ως στοιχειο αρνητικο για μια μηχανη.

Θα με ενδιεφερε βεβαια μεσα στα πλαισια της συζητησης να ακουσω και αλλες γνωμες και απο αλλους.

Στο μελλον σιγουρα παντως θα παρω μηχανη με οθονη 3' και 920000,οχι και για κανενα αλλο λογο,αλλα δε θα υπαρχει και τιποτα αλλο τοτε που θα αναβαθμισω τον εξοπλισμο!

Παντως,ειναι γεγονος οτι παρατηρω και εγω αρκετες φορες στον εαυτο μου,οτι επειδη υπαρχει η ευκολια του να τραβας και να ξανατραβας και να ελεγχεις,πολλες φορες δε δινω την πρεπουσα σημασια και προσοχη πριν την ληψη.Ειναι και λογικο εαν φωτογραφιζεις πχ με φιλμ,και ξερεις οτι δεν εχεις πολλες ευκαιριες για λαθη,να προσεχεις περισσοτερο.

Φίλε mstr θα σου πώ κάτι εντελώς φιλικά και ελπίζω να μην το παρεξηγήσεις. Απο ότι έχω καταλάβει έχεις λίγο καιρό που ασχολήσαι με την φωτογραφιά, αν κάνω λάθος διόρθωσέ με. Δεν είναι κακό φυσικά, και εγώ στο φόρουμ εδώ μπήκα πρώτη φορά πριν 3 χρόνια τέτοιες μέρες όντας τελείως άσχετος ρωτόντας συμβουλή για μια Nikon F50...
Απλά έχω την εντύπωση οτι σαν να έχεις υπερμπουκώσει και λίγο αγχωθεί με τις τεχνικές λεπτομέρειες και τα χαρακτηριστικά ξαφνικά και αυτά να σε έχουν αποπροσανατολίσει απο την πραγματική ουσία της φωτογραφίας. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά έχουν την σημασία τους σίγουρα αλλά δεν πρέπει να σε αγχώνουν πολύ. Ο Τάσος είπε ένα πολύ σωστό πράγμα, οτι όλα αυτά στην πράξη δεν φαίνονται και πολύ στο 90% των περιπτώσεων.
Ειδικά στην αρχή καλό είναι να απολοποιείς λίγο τα πράγματα και να μην αγχώνεσαι τόσο με τα χαρακτηριστικά. Αργά η γρήγορα θα σε απασχολήσουν και αυτά αλλά πιό ειδικά σε σχέση με τις ανάγκες σου μετά.
Εγώ ασχολούμαι όπως είπα μόλις 3 χρονια και η παλαιούτσικη μηχανή μου έχει ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες απο αυτές που αξιοποιώ.

Για να κάνω και μια παρομοίωση, είναι σαν να διαλέγεις το αμάξι που θα αγοράσεις απο το τί κλιματισμό έχει, τί χρώμα είναι και το αν έχει θερμαινόμενα καθίσματα. Δεν λέω οτι δεν είναι και αυτά θεμιτά, αλλα η μηχανή και το σασί έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα.

Πάντως και επι φίλμ αρκετοί φωτογράφοι έτρωγαν ρολάκια ασύστολα προκυμένου να πετύχουν το καρέ που θέλαν. ΕΙδικά εκεί το bracketing ηταν πιό σημαντικό υπο μία έννοια οτι δεν ξέρεις αν έκθεσες σωστά παρα μόνο αφού το εμφανίσεις. Οπότε παίρνεις μια δυο ακόμα για ασφάλεια.

Μου είχε κάνει εντύπωση το παρακάτω contact του Elliot Erwitt που δείχνει πόσα καρέ τράβηξε για να πετύχει αυτήν την διασημη φωτογραφία του.

bw-photography-elliot.jpg

elliotterwitt_contact_image.jpg