Καλημερα.
Βλεποντας καποια προηγουμενα ποστ μου,και ειδικα αυτο οπου απερριψα την d3000 λογω της οθονης της,πρεπει να παραδεχτω οτι ημουν υπερβολικος.
Θα προσπαθησω παντως να ξαναπω τι πιστευω για τις οθονες.
Μια καλη οθονη σε μια ψηφιακη μηχανη,ειναι ενα χαρακτηριστικο πολυ χρησιμο.Δεν ειναι ουτε smile detection,ουτε πλησιαζω το ματι μου στο σκοπευτρο και κανει μονη της η μηχανη autofocus και κατι τετοια,που δεν ειμαι σιγουρος κατα ποσο αυτα ενδιαφερουν καποιον που θελει να βγαζει καλες φωτογραφιες.
Η οθονη μπορει να μας βοηθησει να βγαζουμε φωτογραφιες με καλητερη ποιοτητα εικονας.Δεν ειναι η εκθεση,το χρωμα/θερμοκρασια χρωματων και το κοντραστ,διοτι οπως σωστα αναφερθηκε,καθε οθονη εχει τη δικη της αποψη,αλλιως τα δειχνει η μηχανη,αλλιως το μονιτορ στο κομπιουτερ,αλλιως οι εκτυπωτες,οποτε καλιμπραρει καποιος κτλ.
Το θεμα ειναι η οθονη να μπορει να σε βοηθησει να ελεγχεις με οσο μεγαλητερη ακριβεια την εστιαση και την σταθεροτητα της φωτογραφιας.Ακομα και καποιες μικρες αποκλισεις στην εστιαση και την σταθεροτητα,ειναι εμφανεις αν παμε να εκτυπωσουμε πολλες φορες κατι.Σιγουρα παλι ενα καλο μονιτορ υπολογιστη θα σου δωσει με μεγαλητερη ακριβεια αυτον τον ελεγχο,αλλα αν και η οθονη της μηχανης σε βοηθαει σε μεγαλο βαθμο σε αυτο,τοτε ειναι σημαντικο.
Μια οθονη 3' 920000 με μια των 230000 εχει διαφορα αισθητη.Οπως και μια των 2.5' 230000 με μια 3' με την ιδια αναλυση.Μπορεις παλι να κανεις ελεγχο εστιασης/σταθεροτητας,αλλα οχι με τοση ακριβεια.Δεν ειναι οτι η ειναι τελεια η κουνημενη μια φωτογραφια.Καποιες διαφορες που θα ειναι αισθητες σε μια οθονη 2.5' 230000 και 3' 920000,ενδεχεται να μην ειναι αντιληπτες σε μια οθονη 3' 230000.Και αυτες οι διαφορες μπορει να φανουν ευκολα σε μια εκτυπωμενη φωτογραφια.
Καποιος που ξερει τι κανει,και σε ιδανικες συνθηκες,θα πετυχει τα αποτελεσματα που θελει οτι οθονη και να εχει.Ομως σε πολλες περιπτωσεις,το να σε διευκολυνει η οθονη οταν ζουμαρεις στην ηδη τραβηγμενη φωτο για να ελεγξεις την εστιαση/σταθεροτητα ειναι πολυ χρησιμο,και βασικο χαρακτηριστικο που θα πρεπει να προσεξει καποιος οταν επιλεγει μηχανη,διοτι αυτο οπως ειπα δεν ειναι καποιο χαρακτηριστικο για πλακα,αλλα κατι που βοηθαει το φωτογραφο στην επιτευξη καλητερης ευκρινειας στις φωτογραφιες.
Οταν λοιπον μια εταιρια,αλλαζει μια οθονη απο 2.5' 230000 σε 3' με την ιδια αναληση,και ειδικα σε μοντελα dslr,τοτε καλητερα να την αφηνε 2.5'.Δεν διευκολυνει κανενα με αυτον τον τροπο,απλα μεγαλωσε η οθονη και χαλασε η ευκρινεια.
Ειχα μια επιφυλαξη για τις οθονες της νικον,καθοτι δεν εχω δουλεψει νικον αρκετα,αλλα αποτι ειδα και στο dpreview,στο review της d3000,το αναφερει σα μειονεκτημα αυτο με την οθονη.
Οσο για την συζητηση για το οτι εχει ξεφυγει η φωτογραφια απο τον πραγματικο της ρολο και το οτι κοιταμε την τεχνολογια και οχι την ουσια,ειναι κατα τη γνωμη μου αληθεια και ψεμα μαζι.Πραγματι μπορει να ισχυει οτι οσο πιο πολλες ευκολιες εχουμε,τοσο δεν προσεχουμε και δεν εργαζομαστε με μερακι ξερω γω,αλλα αυτο ομως δεν παει να πει οτι δε θα κοιταμε ο εξοπλισμος μας να μας δινει τη δυνατοτητα να πετυχουμε οσο το δυνατον πιο ποιοτικα αποτελεσματα.Σε καποια χρονια απο τωρα,οι φωτογραφικες φανταζομαι θα εχουν εξελιχθει τοσο πολυ,που θα δινουν ας πουμε κορυφαια αποτελεσματα το βραδυ με μεγαλη ευκολια,και τοτε θα λεμε παλι οτι παλια που προσεχαμε,στηναμε τριποδα,κτλ κτλ βγαζαμε καλητερες φωτο....Ειναι στο χερι μας να χρησιμοποιουμε προς οφελος μας την τεχνολογια.Αλλιως πηγαινετε και αφηστε και τα κομπιουτερ και τα photoshop και δε ξερω και εγω τι,αφου καλα και καλλιτεχνικα αποτελεσματα μπορουμε να πετυχουμε και με σκετη τη μηχανη,αν ξερουμε πως να τη χειριστουμε,ψαχνουμε το καλο φωτισμο κτλ.