Νέος στο φωτογραφία SLR...σχεδόν κατέληξε..θέλει όμως επιβεβαίωση

Και εγω περιπου 3 χρονια ασχολουμαι,αν και την dslr την εχω δυο.
Και δεν αγχωνομαι απλα συζητηση γινεται η οποια βοηθαει πολλες φορες.Που το ειδες οτι αγχωνομαι?Οποιος σηζηταει και θιγει θεματα αγχωνεται?:huh2:

Ξερω πραματα,δεν ειμαι αρχαριος,αλλα δεν ειμαι και πολυ εμπειρος,στη φωτογραφια μαθαινεις με την ενασχοληση και το μερακι.

Το παραδειγμα που εφερες με το αμαξι τεινει λιγο στην υπερβολη,αλλα καταλαβαινω τι θες να πεις.Αυτα που ειπες ομως για το αμαξι δεν εχουν σχεση με την ποιοτητα που πρεπει να υπαρχει σε συγκεκριμενα πραματα για τα οποια αγοραζεις το αμαξι.Ενω αυτο που λεω για την οθονη κτλ,εχει σχεση με την ποιοτητα εικονας,η οποια με τη σειρα της εχει σχεση και με την καλλιτεχνικη αξια της φωτογραφιας.

Εμενα μ'αρεσει οι φωτογραφιες που τραβαω και θα τραβαω,να κανουν πολυ καλης ποιοτητας εκτυπωσεις μεχρι και τη μεγιστη διασταση που μπορει να εκτυπωθουν αναλογα τα mp του αισθητηρα.Ειναι τα θεματα τετοια που μ'αρεσει να τραβαω,που χρειαζεται η ποιοτητα εικονας να ειναι πολυ καλη,γι'αυτο και ρωτω η κανω σχολια που και που για καποια θεματα.

εγω παντως θα προτιμουσα μεγαλυτερο σκοπευτρο στη δικια μου μηχανη (πρεπει να ειναι απο τα πιο μικρα) παρα καλυτερη/μεγαλυτερη οθονη (2,5 πρεπει να ειναι στην ε-410)

οντως το σκοπευτρο ειναι και αυτο σημαντικο.Και εγω στην 400d θα ηθελα να ειναι λιγο μεγαλητερο και φωτεινοτερο,αλλα και να εχει λιγο μεγαλητερη καλυψη.Το συνηθησα με τον καιρο παντως.

Επισης στη 400d ειχα το εξης προβλημα.Ενω ημουν προσεκτικος να μη γερνει η φωτογραφια και να ειναι στραβη,αυτη εγερνε προς τα δεξια.Ελεγα οτι εγω θα φταιω γι'αυτο,μεχρι που ειδα να το αναφερουν σε καποια φορουμ στο dpreview καποια στιγμη.Κατι επαιζε με το σκοπευτρο.Τελικα το αντιμετωπισα το προβλημα γυρνωντας ελαχιστα τη μηχανη προς την αντιθετη κατευθυνση.

εγω παντως θα προτιμουσα μεγαλυτερο σκοπευτρο στη δικια μου μηχανη (πρεπει να ειναι απο τα πιο μικρα) παρα καλυτερη/μεγαλυτερη οθονη (2,5 πρεπει να ειναι στην ε-410)

Αυτο θα ηταν ουσιαστικη βελτιωση στις μηχανες μας .

Γι' αυτό θα πρέπει να πάτε στην επόμενη κατηγορία, που διαθέτει πεντάπρισμα και όχι διάταξη καθρεπτών (πχ Canon 40/50/7D, Pentax K10/20/7, Nikon D90/300, Sony A700, Olympus E3 κλπ)

ενα μεγαλο,φωτεινο σκοπευτρο ειναι πραγματι κατι πολυ καλο,και σε κανει να θες να τραβηξεις πιο πολυ φωτογραφιες.

Κατι ασχετο,βλεποντας ενα σχολιο του pan bal που προτεινε να βγουμε για καμια φωτογραφηση,με εκανε να σκεφτω να προτεινω και εγω αυτο το πραμα,να συναντιομασταν για καμια φωτογραφικη βολτα,να γνωριστουμε και απο κοντα,διοτι αυτο το internet ειναι ρε παιδι μου...
Δυστυχως ενα απροοπτο γεγονος με εκανε να φυγω αρον αρον χθες το βραδυ απο Αθηνα,και ηρθα λιγο νωριτερα στο μερος μου απ'οτι υπολογιζα.

Καποια στιγμη στο μελλον να παμε καμια εξορμηση παντως.

Μπα, το μεγάλο σκόπευτρο μάλλον σε ωθεί να βγάλεις λιγότερες φωτογραφίες ή να πατάς λιγότερο το κλείστρο. Κι εξηγούμαι: Όταν έχεις μεγάλο και καθαρό σκόπευτρο, τότε μπορείς να συνθέσεις πιο εύκολα και να έχεις καλύτερο έλεγχο του αποτελέσματος. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι έχεις μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη μηχανή και τον εξοπλισμό, άρα συνθέτεις προσεκτικά, τραβάς και φεύγεις.

Και συμφωνώ απόλυτα με τον Τάσο στην αξία της οθόνης (ίσως είμαι πιο απόλυτος καθώς κάνω ελάχιστη χρήση του Live view, ίσως τράβηξα 30 καρέ όχι παραπάνω). Τον τελευταίο καιρό έχω σταματήσει πλέον να βλέπω την οθόνη για να ελέγχω το τελικό αποτέλεσμα. Και δεν είμαι τεμπέλης... τη χρησιμοποιώ μόνο όταν είμαι σε οριακές ταχύτητες για να δω αν η φωτο είναι κουνημένη ή όχι. Και πιστέψτε με δεν χάνω πολλά.

Γι' αυτό θα πρέπει να πάτε στην επόμενη κατηγορία, που διαθέτει πεντάπρισμα και όχι διάταξη καθρεπτών (πχ Canon 40/50/7D, Pentax K10/20/7, Nikon D90/300, Sony A700, Olympus E3 κλπ)

Θα ειναι ο κυριος λογος αν το κανω.

Μπα, το μεγάλο σκόπευτρο μάλλον σε ωθεί να βγάλεις λιγότερες φωτογραφίες ή να πατάς λιγότερο το κλείστρο. Κι εξηγούμαι: Όταν έχεις μεγάλο και καθαρό σκόπευτρο, τότε μπορείς να συνθέσεις πιο εύκολα και να έχεις καλύτερο έλεγχο του αποτελέσματος. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι έχεις μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη μηχανή και τον εξοπλισμό, άρα συνθέτεις προσεκτικά, τραβάς και φεύγεις.

Και συμφωνώ απόλυτα με τον Τάσο στην αξία της οθόνης (ίσως είμαι πιο απόλυτος καθώς κάνω ελάχιστη χρήση του Live view, ίσως τράβηξα 30 καρέ όχι παραπάνω). Τον τελευταίο καιρό έχω σταματήσει πλέον να βλέπω την οθόνη για να ελέγχω το τελικό αποτέλεσμα. Και δεν είμαι τεμπέλης... τη χρησιμοποιώ μόνο όταν είμαι σε οριακές ταχύτητες για να δω αν η φωτο είναι κουνημένη ή όχι. Και πιστέψτε με δεν χάνω πολλά.

σμφωνω απολυτα.
Το Live view ενω στην αρχη μου φανηκε εξαιρετικο σαν συλληψη στην πραξη δεν μου αρεσε .
Ενταξει ειναι μια δυνατοτητα καλοδεχουμενη και για ορισμενες περιπτωσεις ισως ιδανικη , ομως θα προτιμουσα το pentamirror της Κ200 στο 99% των περιπτωσεων ποσο μαλλον ενα πενταπρισματικο.

Αν και δεν εχω δουλεψει ποτε μηχανη slr με live view,για καποιο λογο ουτε εμενα μου κανει αισθηση σα χαρακτηριστικο,παροτι πιστευω θα με βοηθουσε σε αρκετες ληψεις.Θα πρεπει να το δοκιμασω υποθετω για να δω.

Φανταζομαι σε καποιες ληψεις σε τριποδο οπου το θεμα δεν κινηται,η αν δε βολευει το σκοπευτρο καποιες φορες θα ειναι χρησιμο.

Το προβλημα που τιθεται στο liveview στις dslr ειναι η ταχυτητα εστιασης αποτι βλεπω,ενω η ακριβεια εστιασης δεν αποτελει προβλημα απο'τι ξερω.

Προφανώς δεν τραβάτε πολύ α) τρίποδο τοπίο, β) μάκρο, γ) με χειροκίνητους φακούς.

Ειδικά στο (β) θα έλεγα πως είναι σχεδόν απαραίτητο. Όταν δε οι μεγεθύνσεις πέσουν κάτω από το 1:1, απολύτως απαραίτητο.

Η λογική του ασφαλώς δεν είναι να χρησιμοποιείς την slr σαν κόμπακτ. Βέβαια για λήψεις πάνω από το κεφάλι -όσο μπορείς να βλέπεις την οθόνη- είναι επίσης χρήσιμο.

Προφανώς δεν τραβάτε πολύ α) τρίποδο τοπίο, β) μάκρο, γ) με χειροκίνητους φακούς.

Ειδικά στο (β) θα έλεγα πως είναι σχεδόν απαραίτητο. Όταν δε οι μεγεθύνσεις πέσουν κάτω από το 1:1, απολύτως απαραίτητο.

Η λογική του ασφαλώς δεν είναι να χρησιμοποιείς την slr σαν κόμπακτ. Βέβαια για λήψεις πάνω από το κεφάλι -όσο μπορείς να βλέπεις την οθόνη- είναι επίσης χρήσιμο.

Αν εξαιρεσεις την ταχητητα αυτοματης εστιασης,η οποια δεν ενδιαφερει αν χρησιμοποιεις χειροκινητη εστιαση η αν δε ειναι σημαντικη η ταχητητα(που φανταζομαι δε θα ειναι για τις περισσοτερες περιπτωσεις χρησης του live view),υπαρχει καποια διαφορα στα διαφορα συστηματα στις διαφορες εταιριες,ειναι ξερω'γω καποια τα οποια δε λενε για καποιο λογο?

Ισως τελικα να το προσεξω οταν ερθει η στιγμη να παρω μια σοβαρη slr στο μελλον.

Νομίζω ότι οι διαφορές είναι στην εστίαση, οι Σόνυ είναι ταχύτερες αλλά χρησιμοποιούν 2ο αισθητήρα, χαμηλής ανάλυσης, για το lifeview. Οι Nikon μπορούν να δώσουν απεικόνιση 1:1, οι Canon νομίζω διατηρούν το 1x-5x-10x που έχει και η 40D μου.

Να σε ρωτησω,εγω ας πουμε που δε με ενδιαφερει και τοσο πολυ να κανω κατι ληψεις μακρο με πολυ μικρο βαθος πεδιου,αλλα κατι ληψεις πχ του στυλ σαν αυτες με τα φυλλα στο εδαφος στα φθινοπωρινα για παραδειγμα,εχεις την επιλογη να επιλεξεις σημεια εστιασης εκτος του κεντρου η να μετακινησεις το σημειο εστιασης σε οποιο σημειο του καδρου θες,στο live view?

Ακόμη και στη γωνία (οκ, όχι ακριβώς γωνία, στην Canon τουλάχιστον οι εντελώς γωνίες δεν φαίνονται σε μεγεθύνσεις 5χ-10χ. Το live view είναι για χειροκίνητη εστίαση. Εξάλλου, μου έρχεται πιο εύκολο να επιλέξω liveview αντί για κλείδωμα καθρέπτη (εξ ορισμού το συμπεριλαμβάνει) στη δικιά μου. Ομολογώ πως το χρησιμοποιώ πολύ συχνά, όχι όταν χρησιμοποιώ βέβαια AF φακούς.

Δηλαδη το live view λειτουργει αυτοματα και ως mirror lockup,εφοσον σηκωνεται ουτως η αλλως ο καθρεφτης για να περασει η εικονα στον αισθητηρα και να εχουμε τη live απεικονηση,σωστα?Εχουμε δηλαδη και το αποτελεσμα του mirror lock αυτοματως χρησιμοποιοντας το live view?

Κατα 99% χρησιμοποιω χειροκινητους απο τοτε που πηρα τους zeiss.

Το live view το κοιταξα στην 40d και προτιμω σαφως για τοπιο , πορτραιτο , δρομου το πολυ καλο της σκοπευτρο.
Προσωπικα μονο στο μακρο βρισκω νοημα για την υπαρξη του σε μηχανη με πρισματα .
Βεβαια οταν την συνδεσει καποιος με το laptop εχει απιστευτες δυνατοτητες σε πληροφορια αλλα ειπαμε ....ουτε τριποδο δεν θελω συνηθως στις εξορμησεις οχι να κουβαλαω και laptop.
Περιττο δεν μπορεις να το πεις αλλα ουτε απαραιτητο νομιζω(εκτος του μακρο φυσικα).

Βεβαια οταν την συνδεσει καποιος με το laptop εχει απιστευτες δυνατοτητες σε πληροφορια αλλα ειπαμε ....ουτε τριποδο δεν θελω συνηθως στις εξορμησεις οχι να κουβαλαω και laptop.

Γελασα λιγο ετσι που το εγραψες,διοτι και εγω το τριποδο το ψιλοβαριεμαι να το κουβαλαω!

Βεβαια μετα ειναι χειροτερα γιατι μεχρι να πετυχω καποιες φωτο που θελω μου βγαινει η ψυχη μεχρι να τις πετυχω!

Γελασα λιγο ετσι που το εγραψες,διοτι και εγω το τριποδο το ψιλοβαριεμαι να το κουβαλαω!

Βεβαια μετα ειναι χειροτερα γιατι μεχρι να πετυχω καποιες φωτο που θελω μου βγαινει η ψυχη μεχρι να τις πετυχω!

Μα κι'εγω το θελω οταν ΔΕΝ το εχω καποιες φορες , αλλα συνηθως ΔΕΝ το θελω οταν το εχω.
-bye-

Σιγά-σιγά θα το κάνετε αίνιγμα όπως το πάτε ("όταν το 'χεις δεν το θέλεις, όταν το θέλεις, δεν το 'χεις. Τι είναι?") :flipout: