Network streamers - Αξίζουν τα λεφτά τους;

stefanost

New member
15 February 2016
40
Καλησπέρα,
Το τελευταίο διάστημα με απασχολεί η αγορά κάποιου network player/streamer. Οι λόγοι που σκέφτομαι να προβώ σε μία τέτοια αγορά είναι αφενός η αμεσότητα και η ευκολία πρόσβασης στη μουσική και το ραδιόφωνο, αφετέρου ότι θα ξεφορτωθώ καλώδια από τον υπολογιστή στο dac (το σύστημα είναι στημένο στο σαλόνι). Αυτή τη στιγμή ακούω ως επί το πλείστον μέσω streaming από tidal σύν κάποια λίγα flac που έχω δημιουργήσει παλαιότερα από cd.

Αυτό που με προβληματίζει είναι αν αξίζει μία τέτοια αγορά ενός streamer δεδομένου ότι καθώς δεν είναι και φθηνά υπάρχει πιθανότητα να μην υποστηρίζει κάποιο νέο audio format (πχ hi res audio, FQA κλπ) ή κάποια νέα streaming υπηρεσία (πχ αύριο το tidal ή το κάθε tidal εξαγοράζεται/κλείνει κλπ). Βλέπω πχ ότι η cambridge audio από το 2011 έχει βγάλει 3 streamers (stream magic 6, stream magic 6 v2 & cxn), κάτι το οποίο σημαίνει ότι κατά μέσο όρο σε 2 χρόνια χάνεις την πρόσβαση σε νέες εξελίξεις.

Είμαι λοιπόν ανάμεσα στα:
  • Cambridge audio CXN (δεν υποστηρίζει προς το παρόν tidal μόνο spotify--ξεφεύγει στην τιμή)
  • Pioneer N50-a (και εδώ δεν υπάρχει tidal -- μόνο spotify)
  • Sonos Connect (εδώ βλέπω πολύ τακτικά updates και υποστήριξη νέων υπηρεσιών, δε ξέρω όμως από θέμα ποιότητας ήχου αν θα είναι οκ)
  • Bluesound node
(ή να κάνω τη δουλειά μου με το google chromecast audio στα 40 ευρώ, άλλωστε για streaming από tidal πιστεύω με καλύπτει;;)

Θα μπορούσες να κοιτάξεις ένα απλό DAC, να κάνει δηλαδή μόνο μετατροπή του σήματος απο ψηφιακό σε αναλογικό και να βρεις έναν τρόπο να μεταφέρεις ψηφιακά (ασύρματα ή ενσύρματα μέσω δικτύου) το σήμα προς το DAC (π.χ. WiDac Crystal Audio).

Νομίζω ότι με το chromcast υπάρχει περιορισμός στο player που θα έχεις στον υπολογιστή, δεν θα στο πρότεινα, ενώ με τον τρόπο που σου αναφέρω παραπάνω, ουσιαστικά δεν υπάρχει κανένας περιορισμός αν δεν κανω λάθος.... sky is the limit.... Οτι παίζει στον υπολογιστή ακούγεται στα ηχεία. Ψαξ' το και μόνος σου όμως να είσαι σίγουρος.

Θα μπορούσες να κοιτάξεις ένα απλό DAC, να κάνει δηλαδή μόνο μετατροπή του σήματος απο ψηφιακό σε αναλογικό και να βρεις έναν τρόπο να μεταφέρεις ψηφιακά (ασύρματα ή ενσύρματα μέσω δικτύου) το σήμα προς το DAC (π.χ. WiDac Crystal Audio).

Νομίζω ότι με το chromcast υπάρχει περιορισμός στο player που θα έχεις στον υπολογιστή, δεν θα στο πρότεινα, ενώ με τον τρόπο που σου αναφέρω παραπάνω, ουσιαστικά δεν υπάρχει κανένας περιορισμός αν δεν κανω λάθος.... sky is the limit.... Οτι παίζει στον υπολογιστή ακούγεται στα ηχεία. Ψαξ' το και μόνος σου όμως να είσαι σίγουρος.

Σκέφτόμουν, πλήν των κρίσιμων ακροάσεων που θα τις κάνω από τον υπολογιστή τον οποίο συνδέω στο dac του ενισχυτή που έχω, να παρακάμψω εν μέρει τον υπολογιστή στην αναπαραγωγή μουσικής. Αφενός για να γλιτώσω τα τρέχοντα usb καλώδια μέσα στο σαλόνι με κίνδυνο να γίνει κάποια στιγμή κανένα ατύχημα, αφετέρου για καθημερινή χρήση να μην χρειάζεται να ανοίξω υπολογιστή κάθε φορά πχ θέλω να ακούσω μισή ωρίτσα ράδιο. Για τον λόγο αυτό ψάχνω κάποιον dedicated streamer, αλλά προβληματίζομαι ανάμεσα στα παραπάνω κυρίως λόγω των μεγάλων διαφορών τιμής (30 μέχρι 900 ευρώ) αλλά και του vendor lock in ώς προς την υποστήριξη νέων υπηρεσιών που έχεις αγοράζοντας μία τέτοια λύση.

Το Streamer δεν μπορεί να υποκαταστήσει σε δυνατότητες-ευκολίες τον συνδυασμό laptop+DAC.

Είναι όμως πολύ πρακτικό σε αυτό που γράφεις. Να το βάζεις να ακούς στο σύστημά σου λίγο μουσικούλα, σαν ιντερνετικό ράδιο .
Να αγοράσεις κατά την γνώμη μου κάποιο που έχει ΠΟΛΛΕΣ μνήμες για σταθμούς μέσω τηλεκοντρόλ και συμβατό προς τις νέες υπηρεσίες.
Δεν νομίζω να αξίζει να πληρώσεις πολλά για την δυνατότητα του ως super DAC.

Έχω network player εδώ και περίπου ένα χρόνο (το marantz na6005)

Ποτέ δεν με άρεσε να ακούω μουσική με χρήση υπολογιστή, πριν (εκτός από τo CD Player) χρησιμοποιούσα ένα media player που τον χειριζόμουν είτε μεσω κινητού (DLNA) είτε από το τηλεκοντρολ του μέσω τηλεόρασης.

Προσωπικά είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τη χρήση/ευχρηστία του.

Οι χρήσεις για μένα είναι 3

1) η κύρια χρήση για μένα είναι αναπαραγωγή μουσικής από NAS Server - έχω όλη μου την μουσική εκεί, είτε FLAC HD, είτε απλά FLAC είτε Mp3
2) Internet radio- είναι πάρα πολύ βολικό, 2 κουμπακια στο τηλεκοντρολ και ακους τον αγαπημένο σου σταθμό
3) Spotify

Τα 1 και 2 μπορώ να τα χειριστώ από το τηλεκοντρόλ του player (και έτσι κάνω)- είμαι λίγο παραδοσιακός σε αυτό
Για το 3 βεβαια χρειάζεται κινητό/ταμπλετ

Σίγουρα για υποστήριξη νέων υπηρεσιών μην περιμένεις και πολλά, αν αυτό είναι το κύριο που θες νομίζω πρέπει να κοιτάξεις αλλού

Αν σε καλύπτουν αυτά που δίνουν, προχώρα

Ωσ κατοχος κι εγω ενος Network Player (Pioneer N50A) θα συμφωνησω σε ολα με τον raindog, 100%!!! Aν προβεις σε αγορα καποιας ειμαι σιγουρος οτι θα την καταευχαριστηθεις και δε θα το μετανιωσεις ουτε στιγμη. Απλα να προσθεσω κατι για τις συγκεκριμενες συσκευες,πιστευω οτι ολες τους ειναι υπερκοστολογημενες!

κατοχος και γω του Cambridge audio CXN συμφωνω με τους προλαλησαντες. Network Player δαγγωτο!!! (ασε τα λαπτοπ για την δουλεια που εινα να κανουν)

Kαι εγω κατοχος δυο network,ενος Pioneer N30 & Cambridge Audio NP30. To δευτερο στο σαλονι στο κυριως συστημα και το πρωτο στο υπνοδωματιο.
Η ευκολια που βρηκα στα μηχανηματα αυτα απιστευτη. Καρφωνεις τον σκληρο με τα flac & mp3 σου και εχει αμεση προσβαση στης μουσικες σου! Θες ραδιο? Με ενα πληκτρο ακους οτι γουσταρεις απο ολο τον κοσμο. Γλυτωνεις τα καλωδια,δεν πηγαινοφερνεις το λαπτοπ περα δωθε. Θα συμφωνησω με τους προλαλησαντες!
Το συνδεεις και με το dac σου και καθαρισες!

Προσωπικά προτιμώ την λύση PC- DAC για τους παρακάτω λόγους:

1) Δεν μπορώ να με φανταστώ να ψάχνω ανάμεσα στα κομμάτια της μουσικής μέσα από την μικρή οθόνη των 5-10 το πολύ γραμμών του player και 3 μέτρα μακριά, κυρίως όταν απλά ψάχνομαι για το τι θα ακούσω μετά.
2) Δεν μπορώ να διορθώσω σωστά τον χώρο μου χωρίς PC (Equalizer) και λόγο του ότι το συστηματάκι μου είναι στο σαλώνι, δεν έχω καμία διάθεση να θυσιάσω την αισθητική του χώρου προκειμένου να τον διορθώσω ακουστικά
3) Αναφορικά με το ραδιόφωνο μπορεί κάλιστα να ακούσει κάποιος με πηγή ένα κινητό ή tablet, εφ' όσον βρεθεί τρόπος είτε μέσω Wi-Fi είτε Bluetooth να μεταφερθεί το ψηφιακό σήμα στο DAC και μετά στον ενισχυτή. Δηλαδή:

PC (ή tablet ή κινητό) -> ψηφιακό receiver (π.χ. WiDAC) -> μεταφορά ψηφιακού σήματος από το receiver στο DAC -> μετατροπή σήματος σε αναλογικό και μεταφορά από το DAC στον ενισχυτή.

Με αυτό τον τρόπο ξεχνάς τα καλώδια και αν δεν κάνω λάθος, μπορείς να συνδέεις έναν NAS στο router και με ένα χαμηλού κόστους και μικρό tablet (αντί για τηλεκοντόλ) παίζεις ότι θέλεις από το NAS ή ακούς ραδιόφωνο απ' όλο τον κόσμο με το "TuneIn" εφ' όσον διαθέτει DLNA on board, χωρίς να σου βγαίνουν τα μάτια και φυσικά μπορείς να παίξεις και από το PC έως και youtube. Τα πλεονεκτίματα είναι αναρίθμιτα σε σχέση με τα streamers, άσε που αντί να πληρώσεις κερατιάτικα streamer δίνεις όλα τα λεφτά μόνο στο DAC.
Απλά αντί για τηλεκοντρόλ, έχεις ένα tablet.

Γνώμη μου, μπορεί να κάνω και λάθος.

Last edited:
Παρόμοια πράγματα, αν οχι ίδια, μπορείς να κάνεις κ με τον streamer.
Στο σαλόνι εχω το naim unitiserve, εχω σε αυτό όλη την μουσική μου, αλλά βλέπει κ στο δίκτυο μου οτι εχω στο αλλο δωμάτιο.
Εχω κανονικά Ίντερνετ ραδιόφωνο, συνδέω επάνω του με usb οτι θέλω, φορτίσω ακομα κ το iPhone μου, ενώ ο χειρισμός του γίνεται με την δωρεάν εφαρμογή του απο το iPad.
Το μηχάνημα ειναι συνδεδεμένο στο dac μου.
Συν οτι όλη την μουσική που εχει αυτό επάνω του, την βλέπει ολο το δίκτυο μου.
Κάτι αντίστοιχο κάνουν όλοι οι streamers.
Οποτε, γούστα ειναι αυτά, επιλογές του καθενός.
Οι streamers κυρίως ειναι για να βλέπουν την μουσική που έχουμε αποθηκευμένη σε αλλο σημείο του σπιτιού μας μέσω του δικτύου μας κυρίως, κ έχουν κ δυνατότητες usb, Spotify, tidal, κτλ.

Τελικά αγόρασα το CXN και μπορώ να πώ ότι οι πρώτες εντυπώσεις είναι πολύ ικανοποιητικές. Πληθώρα χαρακτηριστικών, αναλυτικός και γεμάτος ήχος, απλά κάνει τη δουλειά για την οποία έχει σχεδιαστεί. Ελευθερία από χρόνο αναμονής για bootarisματα, καλώδια να τρέχουν μέσα στο σαλόνι, κολήματα κλπ.
Κάποια πράγματα που μου άρεσαν και μένα:
1. Αμεσότητα χρήσης κυρίως για γρήγορες ακροάσεις. Πχ θέλω να ακούσω ράδιο το πρωί, πατάω on το κουμπί του preset που θέλω και ακούω. Ούτε να ανοίγω laptops ούτε tablets. Φεύγοντας από το σπίτι πατάω το off από το τηλεκοντρόλ και έχουν κλείσει όλα.
2. Ποιοτικό για χρήση ως dac. Διπλούς wolfson dacs.
3. Πολύ καλό spotify integration. Στην οθόνη εμφανίζονται πληροφορίες για το αλμπουμ, τίτλος, καλιτέχνης κλπ.
4. Πολλοί τρόποι συνδεσιμότητας (airplay, usb, dlna/upnp, streaming από nas, optical, bluetooth, σκληρός δίσκος)

Αρνητικά:
1. Δεν υποστηρίζει lossless streaming service (πχ tidal). Η Cambridge δηλώνει ότι μπορεί μελλοντικά να το υποστηρίξει, αλλά χωρίς να δεσμεύεται επισήμως.
2. H εφαρμογή για iphone κάνει τη δουλειά αλλά θα μπορούσε να είναι και καλύτερη.
3. Όπως σε όλες τις firmware-based συσκευές είναι ότι επαφίεσαι στον κατασκευαστή και τις αποφάσεις που θα πάρει σχετικά με την υποστήριξη φορμά αρχείων, streaming services, σε αντίθεση με τις software συσκευές (υπολογιστές) που εγκαθιστάς ότι player επιθυμείς
4. Ενώ σου δίνει δυνατότητα να προσθέσεις ραδιοφωνικό σταθμό που δεν υπάρχει στη λίστα του player εισάγοντας το url, για κανα δύο που δοκίμασα δεν έπαιξε. Δε το έψαξα βέβαια και πολύ, θα επανέλθω.

Για μένα το αν είναι υπερκοστολογημένη μία τέτοια συσκευή θα εξαρτηθεί και από τον χρόνο υποστήριξης της συσκευής από την εταιρεία, δεδομένου ότι βασίζεσαι 100% στο firmware που ελέγχεται από την μαμά εταιρεία. Αν υποστηρίζεται για παράδειγμα ενεργά για 10 χρόνια θα μπορέσω να πώ ότι άξιζε τα λεφτά του. Αν σε 2-3 χρόνια η εταιρεία ανακοινώσει end-of-life και με την πρώτη αλλαγή στο api του spotify δεν παίζει τότε απλά πέταξα τα χρήματά μου.

Για εγκυκλοπαιδικούς λόγους και κυρίως λόγω της χαμηλής τιμής του αγόρασα και ένα chromecast. Ένα τοσοδούλι πραγματάκι που δεν είναι ούτε ένα χρόνο στην αγορά με εντυπωσίασε με την ποιότητα του ήχου και την ευκολία χρήσης του. Με 44.1 khz/16bit το σύνδεσα μέσω οπτικής στο dac μου και ακούγεται μια χαρά. Το καλύτερο είναι ότι έχει απίστευτο integration σχεδόν με όλες τις γνωστές εφαρμογές streaming και απλά παίζει. Δεδομένης και της τιμής του το θεωρώ sure bet. Το βλέπω πιθανό σε κάποιo καιρό να δούμε network players με λειτουργικό σύστημα chromecast...

Θα ειχα παρειι απο καιρο ενα network streamer, αλλα υποστηριζουν μονον δισκους σε fat32, γιατι αραγε; Οποτε με ενα nucακι φθηνοτερο απο n.str. κανω καλυτερα ο,τι απαιτω;)

Re: Απάντηση: Network streamers - Αξίζουν τα λεφτά τους;

Θα ειχα παρειι απο καιρο ενα network streamer, αλλα υποστηριζουν μονον δισκους σε fat32, γιατι αραγε; Οποτε με ενα nucακι φθηνοτερο απο n.str. κανω καλυτερα ο,τι απαιτω;)

Από ότι κοιτάζω στο manual του cxn υποστηρίζει και ntfs.
Προσωπικά μου αρέσει η απλότητα στην ακρόαση μουσικής. Και ο streamer μου έδωσε αυτήν την απλότητα που ζητούσα, σίγουρα βέβαια θυσιάζοντας ευελιξία και κάποια παραπάνω χρήματα.

Παρομοιως περι απλοτητας, μα τοτε που εψαχνα ή δεν ειχε βγει (πόσο το πηρες;) ή μου ...διεφυγε!

Re: Απάντηση: Network streamers - Αξίζουν τα λεφτά τους;

Παρομοιως περι απλοτητας, μα τοτε που εψαχνα ή δεν ειχε βγει (πόσο το πηρες;) ή μου ...διεφυγε!

Στο χιλιάρικο. Θα δοκιμάσω να συνδέσω έναν ntfs σκληρό (μέχρι τώρα έπαιζα από flash disk που ήταν σε fat) και θα επανέλθω.

Έχω το cambridge audio np30, και με τις τελευταίες αναβαθμίσεις, εκτός από spotify παίζει και ntfs.

φιλε stefanost εχω το cxn στην κατοχη μου εδω και 5 μηνες.
στην αρχη του ειχα κουμπωμενο εναν σιγκειτ 2,5ιντων με 1 τερα σε ntfs δεν ειχε κανενα προβλημα.
πλεων του εχω βαλει ενα γουεστερν 2,5 ιντζων με 2 τερα usb3 σε ntfs δεν καταλαβαινει τιποτε!!!!!!
καλοριζικο φιλε μου. με αυτο το μηχανημα θα παθεις την πλακα σου!!!

Σας ευχαριστώ όλους για τις απόψεις σας, μετά από δύο μήνες συμβίωσης με το Cambridge audio CXN επανέρχομαι και γω με τις εντυπώσεις μου. Κατ'αρχάς να πώ ότι δε το μετάνιωσα καθόλου το μηχανάκι τα σπάει, παίζει υπομονετικά και συνεχόμενα ότι του ζητήσω. Τέλος σε PC κολλήματα, και ώρα να βρώ την μουσική που θέλω. Εκτός από αυτά που θα διαβάσετε στα reviews εκτίμησα τα εξής:

Πολύ μικρός boot-time (σε standby mode). Χρειάζεται περίπου 3 δευτερόλεπτα όσο περίπου να ανοίξει και ο ενισχυτής
Θυμάται την τελευταία ακρόαση όταν το κλείνεις και το ξανα-ανοίγεις συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε
Πολύ όμορφο εξωτερικά. Είναι ένα σαλονάτο κομμάτι το οποίο αισθητικά μου άρεσε πολύ, ιδίως με την έγχρωμη οθόνη του στην οποία εμφανίζονται όλες οι πληροφορίες του τραγουδιού ή του ραδιοφώνου
Εξαιρετική ποιότητα ήχου με σώμα, ψηλές και χαμηλές.

Κάποια σημεία που ίσως μπορούν να θεωρηθούν αρνητικά
η υψηλή του τιμή
η εφαρμογή για το κινητό έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης
σε κάποιους σταθμούς συνάντησα πρόβλημα (δεν υποστηρίζονται). Ενδεικτικά άναφέρω τον kosmo της ΕΡΤ και τον athens deejay. Επίσης η λίστα των σταθμών που έχει μέσα δεν είναι πλήρως ενημερωμένη, αλλά με ένα email διορθώνουν άμεσα τα deprecated streaming urls
δεν υποστηρίζει το tidal, αν και από την cambridge audio αναφέρουν ότι μπορεί κάποια στιγμή στο μέλλον να το υποστηρίξουν.

• Like
Reactions: Milosss1989