NIKON AFS 70-300 4.5-5.6 VR

Δηλαδή βρε Δημήτρη, πόσο πιο ελαφρύς να είναι ένας φακός 70-300? Και μάλιστα με σταθεροποίηση?
Λογικότατο μου φαίνεται το βάρος του...

Επίσης. Αναθεωρήστε λιγάκι τους χαρακτηρισμούς περί κατασκευής. Δηλαδή εάν ο 70-300 είναι "εξαιρετικής" κατασκευής, ο 80-200/2.8 AF-S τι είναι? Εξωπραγματικής? Οι Zeiss? Θεϊκής?

Δηλαδή βρε Δημήτρη, πόσο πιο ελαφρύς να είναι ένας φακός 70-300? Και μάλιστα με σταθεροποίηση?

Βαρύς για μια ελαφριά μηχανή. Σύμφωνα με τα δικά μου στάνταρντς (μηχανή) έκανα τον χαρακτηρισμό. Τον έβαλα και στην D80 ενός ξάδελφου μου και η κατανομή ήταν πολύ καλή (και φυσικά θα ήταν στις επιλογές μου για tele).

Επίσης. Αναθεωρήστε λιγάκι τους χαρακτηρισμούς περί κατασκευής. Δηλαδή εάν ο 70-300 είναι "εξαιρετικής" κατασκευής, ο 80-200/2.8 AF-S τι είναι? Εξωπραγματικής? Οι Zeiss? Θεϊκής?

Όταν αξιωθώ να πάρω στα χέρια μου τον 80-200, θα τους αλλάξω μπρε (για τον zeiss θα ήταν ανέκδοτο). Μέχρι τώρα οι εμπειρίες μου έχουν φτάσει στον 70-300.:nounder:

Προσωπικές απόψεις εξέφρασα. Εννοείται πως δεν είναι και ο καλύτερος φακός του κόσμου. Σε αυτούς που έχω δει όμως στην απλή κατηγορία (και πίστεψε με έχω πρόσβαση σε αρκετούς) είναι από τους καλύτερους
.

:a0210::a0210:

Προσπάθησα σε πολλές φωτογραφίες να παίξω μεταξύ 200 και 300mm, για να δω την διαφορά .

Μετα και απο την "περιπετεια" με τον σιγμα 18-200 εδω στο φορουμ, που ΔΕΝ ηταν τελικα και τοσο 200, ειδα στο νετ αναφορες και για αρκετους αλλους φακους που τα ονομαστικα mm δεν συμβαδιζουν με τα πραγματικα.

Τελικα αυτο τεινει να ειναι ο κανονας στους ζουμ η εξαιρεσεις? Και δεν μιλουσαν για το +-5% που ειχε αναφερει ο Τασος...

Απο τα λιγα που διαβασα και αν καταλαβα καλα, το προβλημα εντεινεται οταν ζουμαρεις πολυ αλλα εστιαζεις κοντα... τελικα τι ισχυει?

Απάντηση: Re: NIKON AFS 70-300 4.5-5.6 VR

Μετα και απο την "περιπετεια" με τον σιγμα 18-200 εδω στο φορουμ, που ΔΕΝ ηταν τελικα και τοσο 200, ειδα στο νετ αναφορες και για αρκετους αλλους φακους που τα ονομαστικα mm δεν συμβαδιζουν με τα πραγματικα.

Τελικα αυτο τεινει να ειναι ο κανονας στους ζουμ η εξαιρεσεις? Και δεν μιλουσαν για το +-5% που ειχε αναφερει ο Τασος...

Απο τα λιγα που διαβασα και αν καταλαβα καλα, το προβλημα εντεινεται οταν ζουμαρεις πολυ αλλα εστιαζεις κοντα... τελικα τι ισχυει?

Δώσε μας το λινκ να δούμε κι εμείς ποιά είναι τα "λουλούδια"...

Πάντως οι φακοί σταθερού εστιακού μήκους, διατηρούν το αναγραφόμενο μήκος.

Το εχω επισημανει κι εγω αυτο... σε αποστασεις μικροτερες των 30 μετρων περιπου , τα 200mm ειναι περιπου 135 mm !!!
Aν εχεις καποιο λινκ με αλλες αναφορες στο θεμα αυτο, βαλτο να το δουμε κι εμεις .

Βλαση εσυ που εχεις πολλους φακους , δεν κανεις καμια δοκιμη με καποιον σταθερο εναντιον zoom τηλεφακου (πχ 70-300) σε κοντινες αποστασεις ?

Last edited:

Tασο νομίζω οτι οι χαρακτηρισμοί σε ολα τα προιόντα ειναι πάντα ανάλογοι με την τιμή τους. Για τα 420 Ευρώ που κοστίζει ο εν λογω φακός η κατασκευή του ειναι οντως άριστη, αλλά σιγουρα δεν συγκρινεται με ακριβοτερες υλοποιήσεις (ουτε σε κατασκευή ούτε σε απόδοση) οπως αυτές που αναφερες. Δεν εχει νοημα τέτοια σύγκριση..

Για τα λεφτά του ομως ειναι αστέρι και πιθανοτατα ειναι από τους καλύτερους value/money φακούς της Nikon

O Ken Rockwell πάντως -βέβαια έγραφε τα παρακάτω όταν ο φακός κόστιζε ακόμη 550 δολάρια/ευρώ ενώ τώρα πηγαίνει κάπου στα 450 καινούργιος- γράφει: "It's a nice plasticy amateur lens. I don't think it's nice enough to warrant its $550 price..."

Προσωπική μου άποψη είναι ότι στην μεσαία κατηγορία τιμής -ας πούμε μεταξύ 350 και 600 ευρώ- οι προτάσεις των δύο κατασκευαστών -Nikon/Canon- από άποψη ποιότητας κατασκευής και ιδίως υλικών, υπολείπονται των μοντέλων των τρίτων κατασκευαστών. Με λίγες εξαιρέσεις, κάποιους σταθερούς ιδίως ή φακούς όπως ο 70-200/4L (530 ευρώ και κατασκευή υπεράνω κριτικής). Και ο 70-300is της Canon, μια όμορφη και ας πούμε ανώτερη της "σειράς" πλαστικουριά είναι. Και έχει και zoom creep.

Ίσως θα έπρεπε να ανοίξουμε ένα θέμα σχετικά με την ποιότητα και τα υλικά κατασκευής των φακών ανά κατηγορία τιμής, γιατί συνήθως σχολιάζουμε μόνο οπτική ποιότητα (και από αυτήν, μονίμως σχεδόν μόνο ανάλυση) και ταχύτητα/ευκολία εστίασης.

Re: Απάντηση: Re: NIKON AFS 70-300 4.5-5.6 VR

Δώσε μας το λινκ να δούμε κι εμείς ποιά είναι τα "λουλούδια"...

Πάντως οι φακοί σταθερού εστιακού μήκους, διατηρούν το αναγραφόμενο μήκος.

Tα σχολια τα διαβαζω για φακους με οχι σταθερο εστιακο μηκος... θα εχω το νου μου ωστε να κρατησω τα λινκ οταν ξαναπεσω πανω τους.