Nikon d3100 vs Nikon d5000 vs Pentax K-x vs Sony Nex 3a

tedd

New member
30 June 2012
11
Αθήνα
Καλησπέρα σε όλους!

Ενδιάφερομαι να προβώ άμεσα στην αγορά μεταχειρισμένης φωτογραφικής dslr.
Έχω κάνει την έρευνα μου και έχω καταλήξει στα παραπάνω 4 μοντέλα.
( χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν δέχομαι να ακούσω τις προτάσεις σας για κάποιο άλλο)

Τα κριτήρια μου:

Δεν θέλω να δώσω πάνω από 400.
Με ενδιαφέρει να βγάζει βίντεο ( είτε 720p ή 1080p). Oπότε μοντέλα που τραβάνε μόνο φώτο βγαίνουν εκτός.
Η ενασχολήσή μου θα είναι ερασιτεχνική. Δεν είμαι επαγγελματίας.

Για τις nikon 3100 και 5000 έχω διαβάσει πάρα πολλά. Όπως και για την Pentax.
Για την Sony ποιά είναι η γνώμη σας;

Έχω ήδη διαβάσει τις παρουσιάσεις στο dpreview και στο snapsort, οπότε θα εκτιμούσα ιδιαίτερα τις προσωπικές σας συμβουλές και γνώμες και να μην με παραπέμψετε σε παρουσιάσεις.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας. :ernaehrung004:

Last edited:
Καλησπέρα!

Δύσκολο το δίλημμα σου! Το βασικότερο είναι να αποφασίσεις αν θες DSLR ή mirrorless. Αυτό που κερδίζεις σε φορητότητα το χάνεις σε άλλους τομείς, όπως εστίαση και απουσία σκόπευτρου. Είναι περισσότερο θέμα επιλογών. Θα σου πρότεινα να πας απο κάποιο κατάστημα και να δοκιμάσεις μια ΝΕΧ να δείς αν σε βολεύει να τραβάς με αυτήν. Όπως και με μια DSLR. Αυτές είναι πιο δύσκολες στην συμβίωση.
Και οι τρείς που έχεις στην προεπιλογή σου είναι πολύ καλές μηχανές και θα σε καλύψουν. Η Pentax είναι πιο εύκολη στην χρήση κλασικών χειροκίνητων φακών σε σχέση με τις Νίκον αλλά αν δεν έχεις τέτοιο σκοπό δεν σε νοιάζει.
Στην θέση σου πιστεύω οτι πρώτα θα αποφάσιζα για τον τύπο της μηχανής που θέλω και μετά θα έπαιρνα όποια έβρισκα διαθέσιμη σε καλή τιμή.

Μια και αν κατάλαβα ψάχνεις περισσότερο για προσωπικές εντυπώσεις είμαι κατοχος της K-x. Οταν την πήρα υπήρχαν οι D3000 και D5000 οπότε μιλάμε για ένα μοντέλο πίσω με ότι αυτό σημαίνει. Από πλευρά μεγέθους η K-x ήταν μικρότερη και εμένα μου άρεσε ταίριαζε καλύτερα στα χέρια μου μια και ήταν η πρώτη μου DSLR. Ακομα και σήμερα ο συνδιασμός της Pentax με μικρούς prime είναι καταπληκτικός στα δικά μου χέρια. Οπως σου είπε και ο Alex αν μιλάμε για παλιούς μανιουαλ (ή για καινούργιους limited) έχουμε και φακούς με πολύ καλή ποιότητα κατασκευής και αξιόλογους οπτικά, ΙΜΗΟ καλύτερους στο πακέττο τιμή-απόδοση από τους αντίστοιχους άλλων τουλάχιστον σε μετριο budget εως 500 ευρώ. Η τιμή που γράφεις 400ευρώ αν μιλάμε για K-x είναι υψηλή και θα πρέπει να περιλαμβάνει σιγουρα το διπλό κιτ(18-55 και 55-200) και να είναι μηχανή σε πολύ καλή κατάσταση. Από εκεί και πέρα σίγουρα σε μεταχειρισμένα σε pentax αποκλείεται να βρείς την ποικιλία canonikon, στο video αν και δεν με ενδιαφέρει δεν έχω ακούσει κανένα να την προτείνει, και η μετάβαση σε πλήρες FF σύστημα με pentax είναι όνειρο μάλλον μακρινό. Εχοντας "δουλέψει" με D7000 φίλου που είναι θεωρητικά άλλης κλασης και τιμής μηχανή με εξαίρεση την ταχύτητα εστίασης σε κινούμενα θέματα (με τον ταπεινό sigma 18-125 HSM και με τον Sigma 17-70 η Νικον) και το καλύτερο σώμα δεν εχω "ζηλέψει" κάτι αλλο

Μπορείς να πάρεις την K30 με 450 απο αμαζον ή και πιο φθηνά από άλλο αγγλικό κατάστημα. Καμιά σχέση με τις υπόλοιπες.

Εγω θα σου έδινα προσωπική συ,βουλή που την ακολούθησα κι εγώ και μπορεί να σε "σώσει¨απο το δίλλημα. Πήγαινε δες τις καταρχήν στο χέρι σου. Να δεις τη λαβή, τους το βάρος τους, ακόμα και την ποιότητα υλικών που σου αρέσει(αυτό ίσως παίξει ρόλο καθαρά ψυχολογικό). απο κει και πέρα δες για τη χρήση θα την προορίζεις περισσότερο (μια φωτογραφική δεν περιορίζεται σε ένα είδος φωτογραφίας μόνο), όπωε επίσης λάβε υπόψιν σου και τυχόν γνωστοί-φίλοι τι μηχανή έχουν. αυτό βολεύει στο να ανταλάζεται φακούς . Εγώ με βάση αυτά τα σκεπτικά επέλεξα την d5000. Ανάμεσα στην 1100d (canon) μου άρεσε οι ποιότητα κατασκευής και ανάμεσα στην d3000 και d5000 η 5000 με βόλευε καλύτερα το πιάσιμο της. Βέβαια οι περισσότεροι γνωστοί μου έχουν και αυτοί nikon οπότε δεν μπορείς να φανταστείς πόσους φακούς μπορώ να δοκιμάσω. Την πήρα με τους κιτ φακούς 18-55 , 55-200 και έχω δοκιμάσει αρκετούς. Προχτές πχ ανταλάξαμε με φίλο τον 18-55 με τον 35άρι (αυτός είχε την d7000) για να δω τι φωτο βγάζει και σήμερα να φανταστείς παρήγγειλα τον 35άρι (έπαθα πλάκα για τα λεφτά του).
Στην φωτογραφία να ξέρεις ένα γενικό κανόνα που μου τον είπε και μένα ένας κύριος που πλέον είναι 78 ετών και ακόμα κατεβαίνει σε διαγωνισμούς φωτογραφίας. "Την καλή φωτογραφία δεν την κάνει καθόλου η μηχανή, την κάνει πρώτα το ίδιο το θέμα, μετά ο φωτογράφος, μετά ο φακός και απλά η μηχανή σε βοηθάει να την αποθηκεύσεις". ίσως λίγο απόλυτο το τελευταίο αλλά φαντάσου ότι έχουν βγεί απίστευετες φωτογραφίες απο πολλούς με μηχανές πριν 1 -2 5- 10 2- χρόνια παρόλο που οι τελευταίες έχουν όλα τα gadget και την τεχνολογία πάνω τους.
ελπίζω να μην σε μπέρδεψα.
υγ. αν μπορείς προτίμησε κατάστημα στην χώρα μας (κάνουν αρκετά καλές τιμές) γιατί δεν γίνεται να μείνουμε όλοι άνεργοι και τα χρήμματα μας να ταξιδεύουν

.................

Την καλή φωτογραφία δεν την κάνει καθόλου η μηχανή, την κάνει πρώτα το ίδιο το θέμα, μετά ο φωτογράφος, μετά ο φακός και απλά η μηχανή σε βοηθάει να την αποθηκεύσεις". ίσως λίγο απόλυτο το τελευταίο αλλά φαντάσου ότι έχουν βγεί απίστευετες φωτογραφίες απο πολλούς με μηχανές πριν 1 -2 5- 10 2- χρόνια παρόλο που οι τελευταίες έχουν όλα τα gadget και την τεχνολογία πάνω τους.
.......
υγ. αν μπορείς προτίμησε κατάστημα στην χώρα μας (κάνουν αρκετά καλές τιμές) γιατί δεν γίνεται να μείνουμε όλοι άνεργοι και τα χρήμματα μας να ταξιδεύουν

Συμφωνώ απόλυτα με αυτά που έγραψες φίλε μου!
Είμαι φανατικός υποστηρικτής του " μένουμε Ελλάδα, ψωνίζουμε ελληνικά ή έστω από την Ελλάδα "

Πλεόν οι επιλογές μου είναι:

- pentax k-x
- sony nex 5 ( μιας και την 5n μεταχειρισμένη δεν την βρίσκω και αν την βρώ δεν υπάρχει περίπτωση να είναι εντός του budget που θέλω να διαθέσω = 300-350 ευρώ )

Από κοντά τις έχω πιάσει και τις 2 κατηγορίες και dslr και mirrorless σε διάφορα μαγαζιά.

Είμαι σε δίλλημα...