Nikon D3200 kit 18-105mm VR και συγκεκριμένες ερωτήσεις

Steliosfan

AVClub Enthusiast
13 August 2006
721
NeverLand
Σκέφτομαι να αγοράσω την εν λόγω φωτογραφική με τον φακό 18-105. Τα βρίσκω στα 600 και το budget δεν μπορεί καθόλου να ξεπεράσει αυτά τα χρήματα....

Ήθελα να κάνω κάποιες ερωτήσεις

1. Μπορώ να βρω adaptor για να χρησιμοποιώ και τους Canon FD φακούς μου στην D3200?
2. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την εν λόγω μηχανή με αυτόν τον φακό (και μελλοντικά με κάποιον επιπλέον) για να καλύψω ένα γεγονός όπως πχ βάφτιση ή γάμο (low budget ή δεύτερος φωτογράφος) ?
3. Σε σχέση με το 2, για δεύτερη φάση βέβαια, πιο φλας προτείνετε?
4. Μήπως αντί για τον 18-105 να επιλέξω τον Tamron AF 18-200mm f/3.5-6.3 XR Di II LD Macro ? (βγαίνει στα ίδια χρήματα)

Ευχαριστώ προκαταβολικά για τις απόψεις σας.

Last edited:
Περιληπτικά:

1.Όχι, οι canon FD δεν φοριούνται σε Nikon, δεν το επιτρέπει η μοντούρα. Στις Nikon μπαίνουν μόνο φακοί για Nikon. Οι μόνο φακοί που μπορείς να μοντάρεις επάνω είναι φακοί απο μεσαίο φορμά που έχουν μεγαλύτερη απόσταση στην μοντούρα, αλλά δεν μιλάμε για κάτι τέτοιο.

2. Το ερώτημα είναι τί απαιτήσεις έχεις εσύ και αυτοί που περιμένουν τις φωτογραφίες. Αν ρωτάς αν μπορείς να καλύψεις επαγγελματικά ένα γεγονός με έναν τέτοιο φακό (και μηχανή) η γρήγορη απάντηση είναι όχι. Φωτογραφίες θα βγάλεις, αλλά οι περιορισμοί που έχει ο συγκεκριμένος εξοπλισμός θέλουν πολύ ταλέντο, γνώσεις και σχεδιασμό για να τους παρακάμψεις. Αλλά είπαμε, το ερώτημα είναι τί απαιτήσεις υπάρχουν. Ξέρω παιδιά που παντρευτήκαν και ο φωτογράφος ήταν ένας φίλος τους που τράξηξε όλο τον γάμο με δυο φιλμάτες με ασπρόμαυρο φιλμ (πουσαρισμένο ΤΡΙ-Χ για τους περίεργους!). Είναι ίσως οι καλύτερες φωτογραφίες απο γάμο γνωστών μου που έχω δεί, αλλά ρέπουν προς το καλλιτεχνικό. Δεν μπορείς να μιλήσεις για οξύτητες, θόρυβο/κόκκο, και στημένες οικογενειακές. Είχε μια πολύ ανεπίσημη χροιά. Αλλά αυτό θέλαν τα παιδιά.
3. Φλας, πρέπει να αποφασίσεις αν θές τιμή ή ευκολία χρήσης. Τα τρέχοντα φλας της Νίκον είναι εξαιρετικά. Αλλά και πανάκριβα. Υπάρχουν μετα λίγο φθηνότερες λύσεις απο τρίτους κατασκευαστές (πχ. Nissin), και μετά υπαρχουν τα τελείως manual μεταχειρισμένα συνήθως που είναι αρκετά φθηνά, αλλά δεν είναι και τόσο απλή διαδικασία η χρήση του. Θα πρότεινα να έχεις το νού σου στις αγγελίες γιά κάποιο απο τα καινούργια φλας της Νικον. Τα αξίζουν νομίζω τα λεφτά τους...
4. Δεν είμαι φαν αυτών των υπερζουμ φακών. Για να σου προσφέρουν τόσο εύρος, σου ρίχνουν την ποιότητα της εικόνας πολύ. Δεν αξίζουν.

ΥΓ. Αν επιτρέπεται, γιατί το σκέφτεσαι για την 3200? Τι σου λείπει απο την ΝΕΧ και θέλεις να ξοδευτείς για καινούργιο σώμα?

Σε ευχαριστώ πολύ Άλεξ για τον χρόνο που πήρες να μου απαντήσεις.

1. οκ clear :)
2. Θεωρητικά θα ήθελα (όχι απαραίτητα εγώ σαν εικονολήπτης) η μηχανή να καλύψει ένα Low budget event με low budget απαιτήσεις από αυτούς που περιμένουν τις φωτογραφίες. Η d3200 με τον 18-105, άλλον έναν πιο φωτεινό φακό και φλας, δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει? Πρέπει απαραίτητα να πάμε σε high end υλοποιήσεις?
3. Αν έχεις κάποιο συγκεκριμένο value for money να μου προτείνεις, θα σου είμαι υπόχρεος
4. Αυτό διάβασα και εγώ και μου το επιβεβαιώνεις. Ευχαριστώ

Ο λόγος είναι η απουσία φακών στην Nex. Ναι, μπορώ να βρω 1000άδες manual φακούς και ήδη έχω κάποιους, αλλά αν θέλω έναν καλό all around Auto Focus φακό έχω περιορισμένες επιλογές. Είτε τον 18-55 που είναι μέτριος, είτε τον SEL 18-200 που είναι καλός αλλά κοστίζει όσο η D3200 με τον 18-105.

Οπότε μπορώ να πληρώσω πχ 500 ευρώ για έναν 18-200 κρατώνοντας την NEX-5 Ή να πληρώσω 590 για την d3200 με τον 18-105 (εκμεταλευόμενος και τα 24mp για το αρκετό crop που θα κάνω).

Τι μου προτείνεις? Στην θέση μου τι θα έκανες?

Τί θα έκανα εγώ δεν έχει πολλή σημασία γιατί ο καθένας έχει τις δικές του ανάγκες και επιθυμιες. Εγώ ας πούμε δεν έχω ούτε έναν ζουμ, και δεν σκοπεύω να πάρω. Είχα παλαιότερα σε άλλες μηχανές, και τους εγκατέλειψα και εκεί. Προτιμάω να φωτογραφίζω με σταθερούς. Αναγνωρίζω την ευκολία ενός ζουμ σε κάποια συγκεκριμένα μήκη αλλά δεν είναι για μένα.

DSLR και Mirroless είναι δυο συστήματα με διαφορετική φιλοσοφία και είναι δύσκολο να αποφασίσεις μεταξύ τους. Θα σου πρότεινα να το ζυγίσεις λίγο πιό πολύ, στο τί ακριβώς ζητάς απο το σύστημα σου, και πια απο τις δύο επιλογές είναι σε θέση να σου τα προσφέρει καλύτερα (και οικονομικά πιο συμφέρουσα). Έχε υπόψη σου όμως οτι και ο 18-105 είναι ένας ακόμα μέτριος φακός. Δεν αποτελεί λόγο να αλλάξεις σύστημα. Δεν έχει και τόσο διαφορά απο τον 16-55.
Γενικά θεωρώ οτι οι αναβαθμίσεις που έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα είναι στους φακούς, στον ευρύτερο εξοπλισμό (φλας, τρίποδο, φίλτρα) και στην τεχνική, παρά στο σώμα. Τα Χριστούγεννα ήμουν σε μία παρόμοια φάση, που σκεφτόμουν να αλλάξω την ΝΕΧ και να πάρω την D600 αλλά όταν τα έβαλα κάτω και τα ζύγισα, είδα οτι έχω να κερδίσω περισσότερα αν μείνω με την ΝΕΧ και οτι καλύπτει περισσότερες ανάγκες μου απο ότι καλύπτει μια D600. Και 5 μηνες μετά όχι μόνο δεν το έχω μετανιώσει, αλλά ζώ μια δεύτερη άνοιξη στην φωτογραφία...

Αυτό που θέλω να πώ είναι οτι πρέπει να το σκεφτείς λίγο πιο αναλυτικά και να τα ζυγίσεις με προσοχή. Δεν σου λέω παρε αυτήν, ή πάρε την άλλη, απλά ξέρω πόσο εύκολο είναι να παρασυρθείς σε σκέψεις και αγορές που δεν θα φέρουν μεγάλες αλλαγές τελικά.

Σε ευχαριστώ πολύ Άλεξ για τον χρόνο που πήρες να μου απαντήσεις.

1. οκ clear :)
2. Θεωρητικά θα ήθελα (όχι απαραίτητα εγώ σαν εικονολήπτης) η μηχανή να καλύψει ένα Low budget event με low budget απαιτήσεις από αυτούς που περιμένουν τις φωτογραφίες. Η d3200 με τον 18-105, άλλον έναν πιο φωτεινό φακό και φλας, δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει? Πρέπει απαραίτητα να πάμε σε high end υλοποιήσεις?
3. Αν έχεις κάποιο συγκεκριμένο value for money να μου προτείνεις, θα σου είμαι υπόχρεος
4. Αυτό διάβασα και εγώ και μου το επιβεβαιώνεις. Ευχαριστώ

Ο λόγος είναι η απουσία φακών στην Nex. Ναι, μπορώ να βρω 1000άδες manual φακούς και ήδη έχω κάποιους, αλλά αν θέλω έναν καλό all around Auto Focus φακό έχω περιορισμένες επιλογές. Είτε τον 18-55 που είναι μέτριος, είτε τον SEL 18-200 που είναι καλός αλλά κοστίζει όσο η D3200 με τον 18-105.

Οπότε μπορώ να πληρώσω πχ 500 ευρώ για έναν 18-200 κρατώνοντας την NEX-5 Ή να πληρώσω 590 για την d3200 με τον 18-105 (εκμεταλευόμενος και τα 24mp για το αρκετό crop που θα κάνω).

Τι μου προτείνεις? Στην θέση μου τι θα έκανες?

ποιά νεχ έχεις στέλιο, τη ν ή την προηγούμενη;

ένας καλός φακός για να ξεκινήσεις είναι ο sigma 17-70 2.8-4.0 . Yπάρχει και παλιότερος 17-70 2.8-4.5

ποιά νεχ έχεις στέλιο, τη ν ή την προηγούμενη;

ένας καλός φακός για να ξεκινήσεις είναι ο sigma 17-70 2.8-4.0 . Yπάρχει και παλιότερος 17-70 2.8-4.5

Έχω την Nex-5 την πρώτη. (χωρίς γράμμα δίπλα)

Δουλέουν οι Sigma σε emount με autofocus?