Nikon d3200 vs X (Premium Compact)

Φρα.Πε.

Supreme Member
17 June 2006
6,845
Ελευσίνα
Σε λίγες μέρες παραλαμβάνω την d3200 σε αντικατάσταση της d3000.
Την "μικρή" dslr την χρειάζομαι για τις εκδρομές στο βουνό και άλλες "επικίνδυνες" αποστολές που μπλέκω κάθε ΣΚ, όπου δεν τολμώ να έχω μαζί μου την d7000 με την υπόλοιπη προίκα (ακριβή, βαριά κλπ κλπ)
Έχοντας λοιπόν αρκετά παρελκόμενα σε φακούς φλας κλπ κλπ μέχρις στιγμής έκανα την δουλειά μου άριστα.

Πλέον στην επερχόμενη αναβάθμιση μου σκέπτομαι αν για 2ερο σώμα dslr θα ηταν προτιμότερο να εχω μια premium compact αλλά θα πρέπει να θεωρηθεί ότι κάνει ότι σχεδόν και η μικρή dslr + να
αντέχει σε κακουχίες (οχι δε μιλώ για αδιαβροχοποιησεις) να έχει αυτονομία (έστω και με 3 μπαταρίες) ανάλογη. O μόνος λόγος που σκέφτομαι μια premium compact είναι το βάρος/όγκος που στέκεται εμπόδιο στις εξορμήσεις (αν και το έχω συνηθίσει ήδη)

Υπάρχει λοιπόν μια αντάξια μηχανή, να δουλεύει γρήγορα στο πεδίο με ποιότητα εφάμιλλη κλπ κλπ ή να ξε-σφραγιζω την d3200 και να συνεχίζω να χαμογελώ?

Re: Nkon d3200 vs X (Premium Compact)

Αν σε καλύπτει το ευρος ζουμ 28-100mm (και με κροπάρισμα στα 10Mp 28-140mm) και δεν χρειάζεσαι ματακι .. η Sony RX-100 είναι καλύτερη σε θόρυβο ευκρίνεια απο την παλια σου D3000 + κιτ αλλά καθαρά υποδεέστερη απο την D3200. Το CDAF που έχει θα σε ζορίσει σε σκηνές δράσης. Εχει όμως καλύτερο βιντεο.

Ενδιαφέρουσες είναι και οι Nikon J1/V1 που ξεστοκάρονται και βρισκονται σε τιμές προσφοράς. H V1 έχει και ματάκι. Το ατού τους είναι οτι παίρνουν με αντάπτορα τους Nikon φακούς (είναι σαν να έχεις εναν άριστο Tele Converter για όλους τους φακούς σου) και το πολύ καλό PDAF που όμως δουλεύει μόνο σε συνθήκες με καλό φωτισμό. Επίσης καλό βιντεο ανωτερο της D3200. Eπίδοση σε θόρυβο σε χαμηλό φωτισμό (ψηλά ISO) παρόμοια με την RX-100 αλλά αισθητά χειρότερη δυναμική περιοχή σε χαμηλά ISO.

Καλό είναι ναι τις βρείς δανεικές και να τις δοκιμάσεις πριν προχωρήσεις σε αγορά.

Για την RX100 έχω να πω ότι έχει "αχρηστεύσει" την E-PL2, που κρατάω σαν δεύτερο σώμα m4/3. Το μόνο αρνητικό είναι τα μέτρια ως χρωματική παλέτα jpeg με τα οποία "παλεύω" ακόμα να βρω ρυθμίσεις. Από την άλλη βέβαια έχει κάποια mode τα οποία σου λύνουν τα χέρια για νυχτερινά snapshots αν δεν τα εξετάζεις 1:1. Τα λεφτά είναι πολλά βέβαια, οπότε θέλει σκέψη και δοκιμή (στην διάθεσή σου, μένω Β.Προάστεια).

Απάντηση: Nkon d3200 vs X (Premium Compact)

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις... ειμαι ακομα διχασμένος.... κλίνω προς την 3200 πφφφ και ήθελα κάτι πιο compact..

Κοίτα, το δεύτερο σώμα στο βασικό σου σύστημα είναι άλλη ιστορία από την compact. Πιστεύω ότι πρέπει να είναι φθηνό και να λειτουργεί (α) ως ρεζέρβα - αν πάθει κάτι το "καλό", και (β) ως δεύτερο σε καταστάσεις που η ενναλαγή φακών σε καθυστερεί ανεπίτρεπτα. Θεωρώ δηλαδή ότι (α) η 3200 είναι εντάξει για 2ο σώμα, και (β) σε καμία περίπτωση δεν θα σου προσφέρει την ευκολία μιας καλής compact. Όταν χρησιμοποιήσεις μια θα καταλάβεις την διαφορά, ειδικά αν πάρεις κάτι που μπαίνει σε τσέπη (κανονική), δηλαδή Canon S110, Sony RX100, Olympus XZ1 (η 2 όχι) κ.λ.π.

Αφησα να εξελιχθεί λίγο η συζήτηση, πριν διατυπώσω τη δική μου άποψη.

Από όσο κατάλαβα μιλάς για εκδρομή σε βουνό με τον πραδοσιακό τρόπο δηλαδή περπάτημα, άρβυλα, σακίδιο, κλπ. Έτσι δεν είναι; Αν είναι έτσι, τότε το βάρος είναι εχθρός μας επομένως είναι λογικό να σκέφτεσαι μια κόμπακτ μηχανή. Αν ο κύριος στόχος σου είναι η απόλαυση της διαδρομής τότε να έχεις μαζί σου μια εξελιγμένη κόμπακτ. Θα σου δώσει πολλές καλές φωτογραφίες.

Αν όμως η προτεραιότητα είναι οι καλές αναμνήσεις από τη διαδρομή, δηλαδή προέχουν οι φωτογραφίες σε σχέση με τη διαδρομή, τότε μια dslr και ένα σετ φακοί είναι η απόλυτη επιλογή.

Εγώ έχω το δεύτερο ως προτεραιότητα. Κι έτσι όταν έκανα σοβαρούς συμβιβασμούς στον εξοπλισμό, είχα πάντα την αίσθηση ότι δεν τα κατάφερα φωτογραφικά, πρέπει να ξαναπάω. Έχω κάνει περισσότερα από 150 χλμ. περπάτημα στο Άγιο Όρος, από τα οποία τα 120 χλμ. σε μονοπάτια. Έχω ανεβεί και στην κορυφή του Άθω. Επίσης έχω κάνει τη διαδρομή Ντόμπρο Πόλιε-Καμιμάκτσαλάν. Έχω κατεβεί από την πίσω πλευρά του Καιμάκτσαλάν μέχρι το φυλάκιο της Νίκης (δηλ. περίπου 80 χλμ.). Συνήθως έχω μαζί μου τη μεγάλη μηχανή (1 κιλό), Υπερευρυγώνιο ζουμ (700 γρ.), τηλεφακό ζουμ (1.5 κιλό) κι έναν φωτεινό 50άρη. Με αυτά ανέβηκα αυθημερόν από τη σκήτη της Αγίας Άννας και στην κορυφή. Ζορίστηκα πολύ. Όμως πάνω στην κουρφή ήμουν ο μόνος από τα 450 άτομα που μπορούσα να τραβώ φωτογραφίες στην αγρυπνία. Διότι το σκοτάδι ήταν παχύ και τα φλας απαγορεύονταν. Κι αργότερα όταν άρχισε να σπάει το σκοτάδι, έπιασε μια βροχή δυνατή. Μόνο η δική μου μηχανή συνέχισε να τραβά. Όλες οι άλλες ήταν στις θήκες τους. Και πηγαίνοντας για το Καιμάκτσαλάν κατεβαίνοντας από το Ντόμπρο Πόλιε πάλι χρειάστηκε ο μεγάλος τηλεφακός και μάλιστα ο φωτεινός. Αλλά αυτός είμαι εγώ και δεν μπορώ να το συστήσω ανεπιφύλακτα για όλους.

Μια 3200 με ένα σετ ελαφριών φακών (π.χ. tamron 17-50 2.8/nikon 55-300 4.5-5.6) έστω κι ένας φωτεινός 35άρης πιστεύω ότι θα καλύψει τα πάντα. Αυτά ζυγίζουν 1,5 κιλό, ουσιαστικά όσο ένα μεγάλο μπουκάλι νερού γεμάτο. Θα το δεχόμουν ευχαρίστως τέτοιο βάρος μαζί με ένα μίνι τριπόδι χταποδιού που έχει επίσης ελάχιστο βάρος.

Το θέμα είναι πώς τα κουβαλάς αυτά χωρίς να νιώθεις το βάρος. Η καλύτερη λύση είναι μια τσάντα ζώνης/μέσης, όπως οι Think Tank Speed Demon http://www.kenrockwell.com/tech/think-tank-speed-demon.htm. Υπάρχουν και φθηνότερες κινέζικες στο Ιντερνετ περίπου στα 25-30 ευρώ με παράδοση Ελλάδα. P.x. http://www.ebay.com/itm/Clik-Elite-...9?pt=US_Camera_Cases_Bags&hash=item19dc516f9d και http://www.ebay.com/itm/Black-DSLR-...7?pt=US_Camera_Cases_Bags&hash=item48549b9ad9 .

Προσωπικά έχω σακίδιο 50 λίτρων πολύ ελαφρύ με καλή πλάτη και εξαιρετική ζώνη. Έχει δυο εξωτερικέες πανομοιότυπες θήκες

Την J1 μπορεις να την δεις σε μενα που μενω Περιστερι.

Εδώ μπορείς να δεις το σακίδιο που χρησιμοποιώ και μια θήκη toplader που έχω περασμένη στη μέση μου κι έχει μέσα τη μηχανή με έναν ζουμ (χωρά οριακά). Είμαι στα 1500 μ. υψόμετρο. Δεν είναι η πιο βολική θήκη και θέση, αλλά χρειάζομαι τη μηχανή σε άμεση χρήση. Ο άλλος ζουμ βρίσκεται στο σακίδιο στη μια από τις θήκες για μπουκάλι νερού 1,5 λτρ. και στην απέναντι φυσικά είναι το νερό.

ASC_6231_1.jpg

ASC_6144_1.jpg

Εγω μονο που τα βλεπω ολα αυτα κουραζομαι που να τα κουβαλουσα κιολας! :flipout:

Πάμε τώρα στις κόμπακτ σε διαστάσεις κι όχι σε σχεδίαση.

Κατ´αρχήν θα πρέπει να λάβεις πολύ σοβαρά υπόψη ότι πρόκειται για βουνό με τις θερμοκρασίες, τη βροχή, τον πάγο και τη ζέστη (και τον ιδρώτα) άρα χρειάζεσαι μια μηχανή, όχι ντελικάτη, αλλά μάλλον σχεδιασμένη πολύ σοβαρά και αντοχής. Προσωπικά θα απέφευγα οποιαδήποτε μηχανή έχει φακό με μοτοριζέ ζουμ. Είναι το πιο ευαίσθητο σημείο. Έτσι και σου πέσει και μπει εκεί χώμα ή άμμος τελείωσε ο φακός. Επισκευάζεται μεν, αλλά κοστίζει. Έχω χαλάσει 3 (sony u50, panasonic tz6, fuji f20) κι έχω επσικευάσει τις δυο τελευταίες. 40 και 50 ευρώ αντίστοιχα. Και είναι πολύ εύκολο να μας πέσει η μηχανή πάνω στα βουνά. και το έδαφος είναι άγνωστο και ανώμαλο και η σταθερότητά μας λόγω της κούρασης μικρή.

Επίσης οι μηχανές κινδυνεύουν από κάθε μορφή υγρασίας. Δηλ. βροχή έστω μέσα σε θήκη της πλάκας, από υγρασία (περπάτα μέσα σε ομίχλη για 2 ώρες και τα λέμε...), από ιδρώτα (φυσικά). Αν μπει η υγρασία στα ηλεκτρονικά, χαιρέτα τη μηχανή που φεύγει... Αυτό φυσικά ισχύει και για τις ρεφλέξ (dslr).

Οι σπαστές οθόνες είναι καλές, αλλά επίσης μπορούν να χαλάσουν πιο εύκολα εκεί ψηλά.

Αρα θα έβλεπα ως πιο κατάλληλη μια μηχανή σαν τις Μ4/3 αλλά με φακό σταθερό ή σταθερούς ή παραδοσιακό ζουμ, κι όχι μοτοριζέ. Και μια ΝΕΧ αλλά με περισσότερη προσοχή. Κόμπακτ όχι.... εκτός αν μιλούμε για τις ειδικές για heavy duty χρήση, οι οποίες όμως δεν δίνουν προτεραιότητα στην καλή φωτογραφία.

πολύ προσοχή χρειάζονται όλα τα οπτικά στις πολύ απότομες αλλαγές θερμοκρασίας. Δηλ. έστω ότι είμαστε μέσα σε ένα καταφύγιο με θερμοκρασία κοντά στο τζάκι 25 κελσίου και μετά βγαίνουμε έξω, όπου πολύ φυσιολογικά η θερμοκρασία είναι -5 άρα έχει 30 βαθμούς διαφορά. Τη μηχανή μας πρέπει να την έχουμε από πριν μέσα σε θήκη, ώστε να μην έχει ζεσταθεί πολύ. Βγαίνοντας στο κρύο, δεν την βγάζουμε αμέσως από τη θήκη και τραβούμε ότι δούμε. Της δίνουμε ένα περιθώριο 8-10 λπτ. για να εγκλιματιστεί (μέσα στη θήκη της) στις νέες συνθήκες. Το ίδιο πρέπει να γίνει και όταν μπαίνουμε από το κρύο και την υγρασία σε ένα πολύ ζεστό μέρος. Όποιος βγάλει τη μηχανή και την αφήσει δίπλα στη σόμπα ή το τζάκι, άντε γεια...

Τα παραπάνω τα είδα αρχικά στο site ενός Νορβηγού του Bjorn Roslett. Τα ψιλοεφάρμοζα, αλλά πλέον τα ακολουθώ σχολαστικά όταν είδα πριν 4-5 χρόνια δεν θυμάμαι πλέον τα κρύσταλλα ενός φακού γνωστού με νοοτροπία έλα μωρέ τί θα πάθει... να λένε το ποίημα μπροστά μας, δίπλα στα πόδια που ζεσταίναμε στη σόμπα. Έκτοτε ακόμη και βόλτα με το αυτοκίνητο να κάνω έχω τη θερμοκρασία μέσα στο αυτοκίνητο στους 15 κελσίου το πολυ, ώστε να μην προκύψει το πρόβλημα και σε μένα.

Αυτά τα λίγα φίλε μου και πάλι αν θέλεις στη διάθεσή σου.

Last edited:
Re: Απάντηση: Nkon d3200 vs X (Premium Compact)

Εγω μονο που τα βλεπω ολα αυτα κουραζομαι που να τα κουβαλουσα κιολας! :flipout:

ναι Λευτέρη, έτσι είναι σε μεγάλο βαθμό. 'Αλλωστε η κούραση είναι συνήθως μεγάλη. Όμως η εξάσκηση αλλάζει πολλά. Είναι εντελώς άλλο πράγμα ο άμαθος και άλλο ο συνειδητοποιημένος και ο εκπαιδευμένος. Και ο Φργκίσκος από όσο φαίνεται το ασκεί το σπορ της ορειβασίας....

Αναλογως αν πας καπου πρωτα για την φωτογραφια και μετα για την βολτα-εκδρομη τοτε να κουβαλας εναν εξοπλισμο δεν σου κανει κοπο αλλα αν πας πρωτα για την βολτα τοτε καπου βαριεσαι να κουβαλας.

Εγω θα του ελεγα μιας και εχει και αλλη Nikon και οπως καταλλαβα αρκετους φακους να την δωσει και η να παρει μια 3000 οπως ειχε η μια 3100 και ετσι να του μεινουν καποια λεφτα να τα αξιοποιησει οπως αυτος νομιζει η θα του ελεγα να παρει καποια απο την σειρα 1 αλλα ο ανταπτορας για τους φακους ειναι λιγο τσουχτερος στην τιμη και ετσι ειναι δωρο αδωρο.

Λευτερη άσε καλύτερα να μιλήσουν όσοι έχουν ασχοληθεί με τα βουνά. Δεν είναι ίδιες οι συνθήκες με τις πόλεις.

Re: Απάντηση: Nkon d3200 vs X (Premium Compact)

Αναλογως αν πας καπου πρωτα για την φωτογραφια και μετα για την βολτα-εκδρομη τοτε να κουβαλας εναν εξοπλισμο δεν σου κανει κοπο αλλα αν πας πρωτα για την βολτα τοτε καπου βαριεσαι να κουβαλας.
.

αυτό το ξεκαθαρίσαμε από την αρχή...

άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

Είναι πάντως κρίμα για τους μυημένους που οι εταιρίες δεν έχουν βγάλει μια φωτογραφική εδικών συνθηκών και αντοχής που να βγάζει αξιόλογες φωτογραφίες.
Όσες έχω δοκιμάσει υποβρύχιες κτλ εκτός νερού και στο φως είναι για κλάματα.

Φραγκίσκε, θα σου πρότεινα και εγώ να δείς μια Mirrorless. Εγώ έχω στο βουνό (και στην θάλασσα...) μονίμως μαζί μου την ΝΕΧ7 μαζί με δυο σταθερούς (ευρυγώνιο και νορμάλ-τελε) και δεν συγκρίνεται με το να έχεις DSLR. Άμα παίρνω την F90x μαζί (μεγάλη και βαριά, ημιεπαγγελματικό φιλμάτο σώμα απο τα 90's) καταλαβαίνω με την μία το βάρος...
Πιθανών να σε βολεύει μια m4/3 περισσότερο όμως γιατί έχει και μεγαλύτερη ποικιλία στους φακούς και έχει και αξιόλογους zoom φακούς που οι ΝΕΧ δεν...

Κερδίζεις σε βάρος και φορητότητα που στο βουνό είναι πολύ σημαντικό πράγμα, χωρίς να χάνεις σε ποιότητα φωτογραφίας. Απο αντοχή, είναι θα έλεγα στα ίδια επίπεδα με τα σώματα DSLR εκτός της ανώτερης κατηγορίας. Υστερούν στο AF που αν δεν σκοπεύεις να τραβάς πουλιά σαν τον Λεωνίδα, δεν σε νοιάζει ιδιέτερα. Αυτό με το τσαντάκι μέσης που λέει ο Βλάσσης, το δοκίμασα και εγώ και δεν με βόλεψε καθόλου...

Κατ αρχήν σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας.
Βλάση πολυ χρήσιμες οι συμβουλές σου, και εχω σχηματισει κι εγω την ιδια άποψη σε όλα μιας και χρησιμοποιώ slr & dslr στο βουνο 12 χρόνια τώρα.
Εχω μαθει να κουβαλω σχετικα μεγαλο σώμα με σακιδιακι σαν το δικο σου χιαστι επανω μου μαζι με σακο μπατον κλπ κλπ σε χιονι, λασπες, λιοπυρι και βροχη.
Ποτέ δε με πρόδωσε η dslr.
Απλα στο κυνηγι τoυ χαμηλότερου βάρους αλλα και η ταυτοχρονη χρηση σε αλλες στιγμες στην καθημερινοτητα έλεγα μηπως εχει ωριμασει αρκετα η top κατηγορία στις compact. Kατι τετοιο δε φαινεται ομως τελικα δεδομένου των ειδικων συνθηκων που την θέλω. Την d3000 δε θα την άλλαζα, εχει αποδειχθει σκυλι πραγματικό και παρολο που ειναι παλαιο μοντέλο μου εχει δωσει απιστευτες φωτογραφίες. Απλα η d3200 εχει και video, ενας καλος λογος για αναβαθμιση περα απο τα εξελιγμένα χαρ/κα.

mirrorless ειναι μια αλλη καλη περιπτωση, και μιας κ το ετερον ημιση εχει μια μικρή nex εχω πολυ καλη εντύπωση, απλα η αυτονομία ειναι το θέμα και οτι σε ογκο δε μιλάμε για τρελή διαφορά.

Last edited:

ειμαι κατοχος της D3200 εδω και 6 μηνες περιπου και ειμαι απολυτα ευχαριστημενος και μαλιστα πολυ πιο ευχαριστημενος συγκριτικα με την τιμη και τις δυνατοτητες σε σχεση με αλλες μηχανες με κοστος εως και +30%. Το παρατσουκλι της στο διαδικτυο ειναι baby D800, χαρακτηριστικο του υψηλου επιπεδου απεικονισης που προσφερει με χαρακτηριστικη ευκολια για τον πρωταρη και για τον ψαγμενο χρηστη. Εξαιρετικος αισθητηρας για τις πιο δυσκολες συνθηκες και συγκρισιμος με πολυ ακριβοτερα μοντελα ολων των εταιριων (http://www.dxomark.com/index.php/Publications/DxOMark-Reviews/Nikon-D3200-Review/Sensor-performance 20η θεση σε σχεση με ολες τις μηχανες που εχουν κυκλοφορησει και με ολα τα μοντελα απο κει και πανω με πολυ μεγαλυτερο κοστος). Επισης το review του Ken Rockwel ειναι οτι πιο κοντα στην πραγματικοτητα σε σχεση με το τι κυκλοφορει στο διαδικτυο σχετικα με τις δυνατοτητες της μηχανης http://kenrockwell.com/nikon/d3200.htm. Ιδανικο πακετο ειναι μαζι με τον 18-105 VR και τον 35mm f1.8

σε πιο compact μονες συγκρισιμες ειναι οι Nikon Coolpix A και η Sony NEX-7 αλλα την φορητοτητα και τους οποιους περιορισμους τους πληρωνεις αδρα.

Εσύ που έχεις την 3200 πες μας τους ουσιαστικούς λόγους να την προτιμήσει κάποιος από την 3100 που είναι σε πολύ χαμηλή τιμή?

για 70-85 ευρω διαφορα αναλογα το κιτ στην ελληνικη αγορα παιρνεις πολλα παραπανω πραγματα (δυνατοτητες σε νυχτερινη φωτογραφιση, αναλυση, πολυ καλυτερη ποιοτητα εικονας, καλυτερη οθονη, καλυτερο βιντεο, μεγαλυτερο ISO, συνδεσιμοτητα) και μια μηχανη με μεγαλυτερη αντοχη στο χρονο η οποια κοιταει στα ισα πολυ ακριβοτερες υλοποιησεις απ ολους τους κατασκευαστες.

Last edited: