Nikon D4

Όντος η αρχική τιμή είναι πολύ καλή και πιστεύω ότι μετά τους Ολυμπιακούς θα πέσει αρκετά.

Όμως το ότι παίρνει δύο διαφορετικές κάρτες και όχι δύο όμοιες CF νομίζω ότι δε είναι καθόλου καλό.
Από την στιγμή που οι XQD υποστηρίζονται μόνο από την Sony μου θυμίζει εποχές memory stick.

Re: Απάντηση: Nikon D4

...Όμως το ότι παίρνει δύο διαφορετικές κάρτες και όχι δύο όμοιες CF νομίζω ότι δε είναι καθόλου καλό.
Από την στιγμή που οι XQD υποστηρίζονται μόνο από την Sony μου θυμίζει εποχές memory stick.

ΔΕν νομίζω. Η XQD πρέπει να είναι η εξέλιξη της CF η οποία έχει φτάσει στα όριά της ή θα τα φτάσει σύντομα. Η μηχανή έχει δυνατότητα εγγραφής 200 Mb/s, γιατί να την θυσιάσει αυτή την δυνατότητα. Μπορεί να μην υπάρχει τώρα XQD σε αυτή την ταχύτητα, αλλα θα υπάρξει σύντομα. Εξ άλλου, η τελευταία πληροφορία είναι οτι και η SanDisk έχει προσχωρήσει.

Σε συνέντευξη στη CES που έδωσε ο Toshiaki Akagi (μηχανικός και ανώτερο στέλεχος της Nikon στην Ιαπωνία) σχετικά με την D4.
Ερώτηση: Γιατί επιλέξατε η μια υποδοχή κάρτας να είναι XQD την στιγμή που υπάρχει υποστήριξη μόνο από την Sony και που οι δύο εταιρείες SanDisk και Lexar μας έχουν πει ότι οι κάρτες XQD δεν είναι στα άμεσα σχεδιά τους, μήπως γνωρίζεται ποιες εταιρείες εκτός της Sony θα υποστηρίξουν XQD κάρτες;
Απάντησε ότι αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε ποιες εταιρείες θα υποστηρίξουν της κάρτες XQD, εκτός από τη Sony.

http://www.robgalbraith.com/bins/content_page.asp?cid=7-11673-12267

Δουνε και λαβειν.

Ειναι προφανες οτι η Nikon δινει στηριξη στο νεο φορμα μνημης της Sony απο την στιγμη που συνεργαζονται με αισθητηρες κλπ.

Μονη της η Sony θα επαιρνε παλι ξερετε τι.......

Με την Nikon ομως και το κοινο που εχει πισω της φανατικα τοτε εχει πολυ μεγαλη πιθανοτητα να επιβαλλει το νεο φορμα σε αντικατασταση σιγα σιγα των CF.

Θα δειξει....

Απάντηση: Re: Nikon D4

Δουνε και λαβειν.

Ειναι προφανες οτι η Nikon δινει στηριξη στο νεο φορμα μνημης της Sony απο την στιγμη που συνεργαζονται με αισθητηρες κλπ.

Μονη της η Sony θα επαιρνε παλι ξερετε τι.......

Με την Nikon ομως και το κοινο που εχει πισω της φανατικα τοτε εχει πολυ μεγαλη πιθανοτητα να επιβαλλει το νεο φορμα σε αντικατασταση σιγα σιγα των CF.

Θα δειξει....

Μπορεί να γίνει αυτό……..όμως δεν το πιστεύω γιατί θα είναι αρχικά πανάκριβες και αργές σε σύγκριση με CF, επίσης οι κάρτες XQD είναι μικρές σε μέγεθος και αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι καλό….
Δοκίμασε να αλλάξεις κάρτα SD (η HXQD είναι λίγο μεγαλύτερη) σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες….
Τα πολλά παράπονα από επαγγελματίες ήταν ο λόγος που ανάγκασαν την canon να βάλει δυο ίδιες κάρτες CF στη νέα 1DX (οι προηγούμενες γενιές είχαν CF + SD).

Re: Απάντηση: Re: Nikon D4

Η XQD είναι πολύ μεγαλύτερη απο την SD. Στην πραγματικότητα είναι ελάχιστα μικρότερη απο την CF. Εχει μεγαλύτερο πάχος και λίγο μικρότερο εμβαδόν και πιο γερή κατασκευή. Οι επαφές της έχουν φτιαχτεί για αντοχή στη χρήση. Αυτή τη στιγμή η πιο αργή XQD είναι στα 125 Mb/s ενώ η πιο γρήγορη CF στα 100 (η 150άρα έχει απλά ανακοινωθεί οτι ΘΑ βγει, δεν υπάρχει ακόμα). Η D4 μπορεί να γράψει στην XQD με 200Mb/s (όταν θα βγουν 200άρες), δεν αναφέρει τι ταχύτητα εγγραφής υποστηρίζει στο CF, αν και είναι UDMA7

Δεν ξέρω τι εννοούσε ο μηχανικός για την SanDisk, ίσως οτι δεν είναι ακόμα έτοιμη να βγάλει XQD στην παραγωγή, αλλα έχει συμμετάσχει στην εξέλιξη της κάρτας και θα βγάλει σίγουρα σύντομα. Αυτή την πληροφορία την έχω απο υπεύθυνο της Nikon. Εξ άλλου δες εδώ http://en.wikipedia.org/wiki/XQD_card το ίδιο λέει.

Προφανώς δεν έχει γίνει καλά αντιληπτό το γεγονός οτι η XQD δεν είναι πρόταση της SONY ή μερικών εταιριών. Είναι η επίσημη και μοναδική αντικαταστάτρια της CF και ΔΕΝ πρόκειται να υπάρξει άλλη διεκδικήτρια. Πατρονάρεται απο την επίσημη CompactFlash Association http://compactflash.org/2011/compac...tm-specification-as-a-new-memory-card-format/
http://www.digitaltrends.com/comput...d-sony-welcome-the-xqd-format-with-open-arms/

Απο τη στιγμή που η CompactFlash Association προωθεί την XQD στη θέση της CF, κάθε συζήτηση για το μέλλον της κάρτας είναι μάλλον περιττή.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Nikon D4

Η XQD είναι πολύ μεγαλύτερη απο την SD. Στην πραγματικότητα είναι ελάχιστα μικρότερη απο την CF. Εχει μεγαλύτερο πάχος και λίγο μικρότερο εμβαδόν και πιο γερή κατασκευή. Οι επαφές της έχουν φτιαχτεί για αντοχή στη χρήση. Αυτή τη στιγμή η πιο αργή XQD είναι στα 125 Mb/s ενώ η πιο γρήγορη CF στα 100 (η 150άρα έχει απλά ανακοινωθεί οτι ΘΑ βγει, δεν υπάρχει ακόμα).

Δεν έχω πιάσει στα χέρια μου κάρτα XQD οπότε δεν μπορώ να ξέρω..
Γράφω αυτά που γράφω βλέποντας φωτογραφία με της υποδοχές της D4 και φαίνεται αρκετά μικρότερη.
Η CF 1000X όντως έχει απλά ανακοινωθεί ότι θα είναι στα ράφια τον Φεβρουάριο…
Νομίζω όμως ότι και για την XQD ισχύει αυτό…

Attachments

• d4_doubleslot-267834-8131497[1].jpg
    d4_doubleslot-267834-8131497[1].jpg
    27.5 KB · Views: 154
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Nikon D4

Δεν φαίνεται στη φωτογραφία καλά αλλα η XQD είναι ελαφρά πιο χοντρή και μπορεί να είναι 20% πιο στενή, αλλα έχει 20% μεγαλύτερο μήκος. Συνολικά σαν εμβαδόν είναι ελάχιστα, ίσως λιγότερο απο 10% μικρότερη. Είναι καλά ψωμωμένη. Καμία μα καμία σχέση με τις εύθραυστες λεπτές και μικρές SD

Κι εδω......

γενικα η Nikon συρθηκε να ακολουθησει την ταση της εποχης βαζοντας υψηλης αναλυσης video capabilities.

Δεν το εχει οντως.

"I fear the worst for the D4 but don’t take any of this as final until we have someone with an actual clue (and not signed up to an NDA) to pick up a D4, record some footage, and to tell us the truth." :drummer:

(Ναχαμε να λεγαμε δηλαδη...)

Βρε λύσσα κακιά με το βίντεο... έχω την αίσθηση ότι οι επιθυμίες και οι απαιτήσεις των φωτογράφων παραγκωνίζονται ή ρίπτονται στον κάλαθο των αχρήστων. Εκτός εάν οι εταιρείες, και η Νίκον εν προκειμένω, θεωρούν ότι έχουν φτάσει σε τόσο ψηλό επίπεδο τις φωτογραφικές επιδόσεις των μηχανών τους, που δεν τίθεται καν θέμα για την(υπερ)κάλυψη των απαιτήσεων των φωτογράφων.
Έχουμε φτάσει να κρίνονται όλα τα μοντέλα (τουλάχιστον μέχρι και τα μοντέλα του λεγόμενου "επαγγελματικού-ημιεπαγγελματικού επιπέδου") με βάση τις (πραγματικές, όχι εμφυσηθείσες) επιθυμίες ενός ελαχιστότατου τμήματος του υποψήφιου αγοραστικού κοινού τους.

Δεν ειναι μονο η ταση της εποχης Τασο.

Το ζητουν πλεον και τα γραφεια απο τους φωτογραφους και το ενσωματωσαν και στα κορυφαια επαγγελματικα μοντελα.

Σε αυτο το θεμα εκανε μεγαλη ζημια η 5DII. Και εγω το εχω δηλωσει οτι προτιμουσα την φωτογραφικη μηχανη αυτονομο εργαλειο. Αλλα βλεπεις οτι οι τεχνολογιες συγκλινουν. Και η RED εκει το παει......προσπαθει να καλυτερευσει μεταξυ αλλων και την ικανοτητα για still ωστε να αυξησει το αγοραστικο της κοινο.

Η κύρια βάση της 5DII είναι, φαντάζομαι, οι σοβαροί ερασιτέχνες φωτογράφοι. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι οι βιντεογράφοι χρήστες της ξεπερνούν τα μονοψήφια νούμερα σε ποσοστό.

Φαντασου το Τασο.

Αυτην την στιγμη τρομακτικος αριθμος βιντεογραφων κανουν επαγγελματικοτατες δουλεις με Canon 5dII.

Και φυσικα το πεδιο εκμεταλευτηκε η GH2 βγαζοντας μια εξαιρετικη σε αυτον τον τομεα μηχανη. Για αυτο ακριβως το κοινο σκιζονται ολοι και βγαζουν πλεον dslr με τετοιες δυνατοτητες.

Ορεξη ειχε η Nikon τωρα να ασχοληθει με το ονομα που ειχε φτιαξει στην φωτογραφικη κοινοτητα.

Αλλα αλλαζει και το κοινο πλεον.

Δεν φαντάζομαι πανελληνίως να μιλάμε για πάνω από 500 βιντεογράφους κατόχους της 5D2, και σίγουρα η μηχανή έχει πουλήσει πάνω από 5.000 κομμάτια στη χώρα μας. Βρίσκεις τόσο εκτός πραγματικότητας τα παραπάνω νούμερα?

Στην Ελλαδα δεν μπορω να ξερω.Θα ηταν ενδιαφερον να ξεραμε τις συνολικες πωλησεις και το ποσοστο αυτων που την πηραν αποκλειστικα για βιντεο.

Αυτο που βλεπω ειναι στα φορουμς του εξωτερικου που κυριολεκτικα αλλαξε το τοπιο της φθηνης λυσης για εξαιπρεπεστατες δουλειες. Εκει πραγματικα εκανε θραυση η μηχανη. Και για αυτο αντεδρασε σπασμωδικα και η d700 με το ανεπαρκες 720p βιντεο .

Αυτο που υποθετω εγω ειναι οτι οι πωλησεις την μηχανης στην Ελλαδα τα τελευταια 2 χρονια μπορει να κατανεμονται και 50-50 % για χρηση φωτογραφιας -βιντεογραφιας.

Εγω παντως, που κινουμαι στον επαγγελματικο τομεα της εικονας και του βιντεο, ολοι οι συναδελφοι με κοιταγανε σαν ουφο πριν λιγα χρονια , οταν ειχα φτιαξει 35mm adapter για τις βιντεοκαμερες μας.

Τωρα , σχεδον ολοι εχουν περασει σε dslr .
Στο βιντεο ειναι πια η πλειοψηφεια ...

Στα σεμινάρια φωτογραφίας γάμου που πηγαίνω, όλο και περισσότεροι φωτογράφοι τραβάνε βίντεο με dSLR. Και μάλιστα φωτογράφοι που παλιά έβγαζαν σπυριά αν τους έλεγες για βίντεο. Παλιότερα υπήρξε ένα ρεύμα αλλαγής απο Canon σε Nikon για τα προσόντα σε άφλαση φωτογράφιση της D700 και περισσότερο της D3s (όποιος μπορούσε να την αγοράσει την τελευταία). Μετά πάλι αρκετοί άλλαξαν απο Nikon σε Canon γιατί ήθελαν το βίντεο. Αυτό που έφερε το πάνω-κάτω ήταν οτι πλέον δεν μιλάμε για βίντεο αλλα για κινηματογράφο. Και στους γάμους χρεώνεται ανάλογα και πολύ ακριβά γιατί δεν γίνεται απο μία κάμερα, αλλα απο 3.

Τέλος πάντων, δεν ξέρω τι πουλιά πιάνει η D4 στο βίντεο γιατί δεν έχω (ακόμα) καθόλου ασχοληθεί. Αυτό που έμαθα είναι οτι η τιμή της, η πραγματική street price θα είναι ΠΟΛΥ χαμηλότερη απο ότι πιστεύαμε, αρκετά κάτω απο 5.000. Φυσικά "φτηνή" δεν την λες... Αυτό που μου έμεινε απο την επαφή μαζί της και δεν μπορώ να το ξεχάσω είναι η εξωφρενικά άμεση και θετική και σωστή εστίαση και οτι μετά στον υπολογιστή, τα JPG (γιατί δεν είχα RAW conveter) σε 100 μέχρι 1600 ISO ήταν πρακτικά όμοια. Ομως η ενσωμάτωση τόσων δυνατοτήτων βίντεο φοβάμαι μήπως κάνει ένα εξαιρετικά πολύπλοκο μηχάνημα ακόμα πολυπλοκότερο και ως εκ τούτου ευπαθέστερο.

Last edited:
Εγω παντως, που κινουμαι στον επαγγελματικο τομεα της εικονας και του βιντεο, ολοι οι συναδελφοι με κοιταγανε σαν ουφο πριν λιγα χρονια , οταν ειχα φτιαξει 35mm adapter για τις βιντεοκαμερες μας.

Τωρα , σχεδον ολοι εχουν περασει σε dslr .
Στο βιντεο ειναι πια η πλειοψηφεια ...

Για αυτο και εγω ειπα για τα δυο τελευταια χρονια. Οταν πρωτοπηρα την 5DII πριν 3+χρονια φυσικα δεν την αγοραζε για το βιντεο της . Κανεις δεν την ηθελε για το βιντεο της στην Ελλαδα τουλαχιστον αλλα για την καλη παραδοση που ειχε ηδη δημιουργησει η 5D στην φωτογραφικη κοινοτητα.
. Εξω μιας και ειχαν κυκλοφορησει δειγματα βιντεο ειχε ηδη δημιουργηθει ενας σαλος αλλα κανεις δεν φανταζοταν τι θα επακολουθουσε.
Η βιομηχανια που εχει στηθει πλεον γυρω απο το βιντεο στις dslr ειναι τοσο σημαντικη που στο μελλον μηχανη χωρις βιντεο αξιωσεων θα θεωρειται αποτυχημενη.
Φυσικα κανεις απο τους επαγγελματιες φωτογραφους δεν υποψιαζεται τι ασχημη εκπληξη θα νιωσει οταν ανακαλυψει οτι πρεπει να εστιασει σε μηχανη με FF αισθητηρα.....
Για ρωτηστε και τους 5DIIακηδες τι τραβουν ακομα ...

Re: Απάντηση: Nikon D4

Δεν φαντάζομαι πανελληνίως να μιλάμε για πάνω από 500 βιντεογράφους κατόχους της 5D2, και σίγουρα η μηχανή έχει πουλήσει πάνω από 5.000 κομμάτια στη χώρα μας. Βρίσκεις τόσο εκτός πραγματικότητας τα παραπάνω νούμερα?

Αν υποθέσουμε οτι κάθε χρόνο στις συνολικά τέσσερις (?) σχολές που αφορούν σινεμά και βίντεο στην ελλάδα,γράφονται περίπου 100 άτομα και προσθέσουμε και τους βιντεογράφους γάμων και αυτούς που κάνουν διαφημίσεις και βίντεοκλιπ, θα εκπλαγείς απο το πόσοι έχουν πάρει την 5d για το βίντεο. Πιθανώς το εβδομήντα τοις εκατό.