Nikon D600

Έχουμε δυο θέματα από μέρους σου:

1. Δεν θέλεις να δώσεις πολλά χρήματα για φακούς.
2. Δενν θέλεις να αλλάζεις συχνά φακούς.

Δύσκολη η περίπτωσή σου, αλλά θα πρέπει να μας πεις τί φωτογραφίζεις και συνήθως με ποιά εστιακή απόσταση.

Αν μας πείς ότι θέλεις να τραβάς λίγο από όλα και μάλιστα πολύ καλά, πολύ απλά κάτω από 2500 ευρώ δεν θα πέσεις. Και πάλι θα αλλάζεις τουλάχιστον 3 φακούς.

Ο 24-85 πολύ απλά θα σου δώσει ένα βασικό ζουμ, το οποίο είναι αξιοπρεπές και το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν αναδεικνύει τις ικανότητες της μηχανής. Όμως μαζί με έναν afs 70-300 vr θα σου δημιουργήσουν ένα ικανοποιητικό σετ.

Από εκεί και πέρα ανεβαίνεις... απότομα!!!

Οντως ο 24-85 με εναν νικον 70-300 ειναι τρομερη επιλογη για μενα..... και πιστευω οτι για 480ε καλα ειναι (για 70-300)
http://www.skroutz.gr/s/2128487/Nikon-AF-S-Zoom-Nikkor-70-300mm-f-4-5-5-6G-ED-VR.html

Εφοσον δεν μπορω να γλιτώσω τις αλλαγες ειναι η καλυτερη επιλογη για μενα... τα 300μμ με ενδιαφερουν.

Στην 5100 με βοηθησε ποιο πολυ ο φακος της sigma 18-125mm , υπαρχει κατι αναλογο σε ΦΦ που να αξιζει ?

Μαρεσει να τραβαω τοπια , μακρο , νυχτερινα . Η εστιακη αποσταση που φωτογραφιζω συνηθως σε DX ειναι 35-200mm . Μερικες φορες μου φαίνονται λιγα και τα 200mm

Να ανεβω αποτομα δεν το θελω καθολου . Ισως ποιο μετα κατασταλαξω σε εναν σταθερο φακο 35mm η 50mm.

τα 300mm σε DX ειανι 450 σε FF φακο...
οποτε καταλαβαινεις.

τα 200mm σε FF ειναι 135 σε DX
τοπια θες ανοιχτο φακο.τα 24 για αρχη σε FF θα σου δωσουν καλες μοιρες για τοπια.Νυχτερινα θες φωτεινους φακους.Ενταξει θα σε βοηθησει και το iso της μηχανης.

Δε καταλαβαινω τι μπορει να θες παραπανω απο 200-300μμ σε DX σωμα..
παρε τηλεσκοπιο :p

Γνωμη μου ειναι πως 24-85 / 70-300 οταν θα αρχισεις να βλεπεις τον χωρο πιο σοβαρα , θα θες να τους διωξεις.Η παρε εναν μεταχειρισμενο sigma 24-70 2.8 hsm να εχεις τουλαχιστον καποιο σταθερο καλο φακο και μετα ψαξου για τηλεφακο.

Απάντηση: Re: Nikon D600

Την 5100 δεν την ειχα πολυ καιρο και σίγουρα δεν εκμεταλευτικα τις δυνατότητες της στο έπακρο.
Ο λόγος που προτίμησα να ανέβω επίπεδο ηταν οτι δεν ήθελα να επενδύσω σε μια μηχανη μικρής κατηγορίας .
Αρχικά σκέφτηκα να την αντικαταστήσω με την 7000 η την επόμενη της. Αλλα το κέρδος παντα φαίνεται στον φακο ...
Έτσι με την έλευση της δ600 κάνω και μετάβαση σε FF και μελλοντικά εχω κατι που να αξιζει.
Το να επενδύω σε DX δεν μου φαίνεται σωστό. Ούτε μπορω να σκεφτώ ενα SB-800 πανω σε μια 5100.

Φίλε μου επένδυση είναι οι φακοί και όχι τα σώματα.
Τα σώματα απαξιώνονται τεχνολογικά πολύ γρήγορα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παύουν να είναι καλά.
Οι φακοί απ την άλλη, οι καλοί φακοί, έχουν διαχρονική αξία, θα τους φοράς και στα επόμενα και στα μεθεπόμενα σώματα που θα αγοράσεις.

Βέβαια όλα αυτά δεν έχουν ουσία εάν δεν μάθεις να φωτογραφίζεις, όσα χιλιάρικα και να έχει ο εξοπλισμός σου.

Για τοπία ένας 20άρης manual ότι πρέπει:
http://www.ebay.com/itm/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=160895175216
Άν κ ο 14αρης Samyang κοστίζει τα ίδια.
Συνδυάζεται με έναν 50AF D για τα μεσαία και μένει ένας τηλεφακός.
Ο 180 βρίσκεται κ κάτω απο 400$ κ ο 80-200 κατι πάνω απο 500
http://www.ebay.com/itm/Nikon-Nikko...95740713?pt=Camera_Lenses&hash=item4abcd64c29
http://www.ebay.com/ctg/Nikon-Zoom-...-Lens-/99710476?_tab=1&_trksid=p2047675.l2644

ενας τετοιος φακος θα αξιζε για την Δ600?
http://www.katerelos.gr/product_info.php?cPath=257_65&products_id=810

Τώρα που βρήκαμε φθηνά τα 24 ΜΡ, ψαχνόμαστε και για φθηνούς φακούς. Και μετά, θα φταίει η Nikon για τα (σχετικώς) χάλια αποτελέσματα που θα πάρουμε.

Ο φθηνότερος ζούμ φακός γενικής χρήσης που θα έβαζα εγώ πάνω στη D600 των 24 ΜΡ, είναι ο Nikkor 24-120 f4. Στα ίδια περίπου επίπεδα τιμής, περί τα 1100 Ε, ίσως βρεθεί μετά απο ποδαράτο ψάξιμο στα μαγαζιά ο -απείρως προτιμητέος- Nikkor 24-70/2.8, ο πλέον και ο μόνος κατάλληλος κατά τη γνώμη μου ως φακός ζούμ γενικής χρήσης -και για τοπία- για τα 24 ΜΡ που έχει αυτή η μηχανή.

Το λοιπόν, η δική μου πρόταση: Δώσε μέρος απο τα χρήματα που θέλεις να διαθέσεις για τη D600, αγόρασε καινούργιο τον Nikkor 24-70/2.8 (είναι πολύ μεγάλη επένδυση κι αξίζει τον κόπο, ακόμα κι άν τον βρείς στα 1400 Ε) , κούμπωσέ τον πάνω στη μηχανή που έχεις τώρα και βγές για φωτογράφηση έξω. Μ' αυτόν τον φακό, θα δείς μεγάλες διαφορές στις φωτογραφίες σου.
Όσο για τα ρέστα που θα σου μείνουν, έ! βάλτα σ' ένα κουμπαρά, κι όταν μαζευτούν και πάλι αρκετά, τότε παίρνεις τη μηχανή που θα επιθυμείς. Φακό όμως, θα έχεις ήδη και δέν θα προβληματίζεσαι, ακόμα κι άν πάς στη D800 με τα 36 ΜΡ.

Άν πάλι θέλεις εκδρομικές λήψεις και μεγάλο εύρος ζούμ τουλάχιστον με φώς ημέρας, τότε κάνεις αυτό που έκανα κι εγώ: Παραμένεις συνειδητά στο DX.

Γιατι θες να πας σε FF ?
Το εχεις ξεκαθαρισει μεσα σου?
Τι ακριβως περιμενεις απο το ff και τι πιστευεις οτι θα σου δωσει παραπανω.

Re: Απάντηση: Nikon D600

Γνωμη μου ειναι πως 24-85 / 70-300 οταν θα αρχισεις να βλεπεις τον χωρο πιο σοβαρα , θα θες να τους διωξεις.Η παρε εναν μεταχειρισμενο sigma 24-70 2.8 hsm να εχεις τουλαχιστον καποιο σταθερο καλο φακο και μετα ψαξου για τηλεφακο.

Με 540 λιρες δεν μπορω να απορρίψω τον sigma . Ενας φωτεινος φακος ειναι πολυ σημαντικος.
http://www.amazon.co.uk/Sigma-24-70...2?s=electronics&ie=UTF8&qid=1349700991&sr=1-2
Ο νικον 24-70 2.8 ειναι πολυ ακριβος για μενα αυτη την στιγμη (1400ε).
Απο τι καταλαβα θελει ψαξιμο η δουλεια.. Ο σιγμα απο ταχυτητα εστιασης πως τα παει ειναι αργος?

Άν πάλι θέλεις εκδρομικές λήψεις και μεγάλο εύρος ζούμ τουλάχιστον με φώς ημέρας, τότε κάνεις αυτό που έκανα κι εγώ: Παραμένεις συνειδητά στο DX.
Δηλαδη σε μια δ7000(7100) και επενδυω σε φακους.
Με το τρυπακι της ΦΦ δεν με βλεπω να μενω και πολυ...
Οποτε μετα παλι απο την αρχη.
Ξανα νεα επενδυση , αυτο θελω να αποφυγω...

Γιατι θες να πας σε FF ?
Το εχεις ξεκαθαρισει μεσα σου?
Τι ακριβως περιμενεις απο το ff και τι πιστευεις οτι θα σου δωσει παραπανω.

Εδωσα την 5100 για μια 7000 αλλα δεν αξιζει η μεταβαση.
Με την ελευση της δ600 την σκέφτομαι πολυ. Ετσι και αλλιως καποιον καλο φακο θα αγορασω και στις 2 περιπτωσεις γιαυτο προτιμω ΦΦ , ωστε μελλοντικα αλλαζοντας μηχανη να μου μεινουν οι φακοι.
Εδω σκέφτομαι να παω απευθειας σε δ800 αλλα δε με βλεπω να εχω καποιον καλο φακο.... Αυτα τα 700ε πανω ειναι ενας φακος.

η γνωμη ως αρχαριος στον χωρο,ειναι να μεινεις με την 7000 και να τα χωσεις σε φακους.
σε πολλες συζητησεις που ειχα με ανθρωπους του χωρου,αλλα και με πολυ διαβασμα τους τελευταιους μηνες,εκει καταληγουν ολοι.
αλλωστε δεν ειναι και "λιγη" η μηχανη που εχεις...

Με όλο το θάρρος και το σεβασμό προς εσένα και προς όλα τα μέλη του φόρουμ, πιστεύω ότι κάτι δεν πάει καλά στο συλλογισμό σου.

Μηχανές σαν τις nikon d800/d600/d3x/d3s/d4 canon 5mkii/5mkiii/1dx κλπ. δεν είναι τυχαίες μηχανές. Είναι οι κορυφαίες μηχανές με κορυφαίες δυνατότητες, αλλά κι απαιτήσεις. Δεν τις παίρνεις απλά για να τις έχεις και για να τις κουβαλάς, αλλά γιατί θέλεις να πάρεις αυτό που δεν μπορείς να πάρεις με άλλες μηχανές σε συνδυασμό με κορυφαίους φακούς. Είναι σαν τα σούπερ σπορ μηχανάκια. Κι όπως εκείνα θέλουν πολύ έμπειρο οδηγό, και συνθήκες για να στρίψουν και να ανοίξουν το γκάζι (π.χ. αν το antispin είναι εκτός θέλω να σε δω να ανοίγεις το γκάζι με 5000 σαλ. ή με μέτρια λάστιχα να πάς να στρίψεις με γόνατο). Φαντάζεσαι τί θα γίνει έτσσι δεν είναι;

Αυτό συμβαίνει και με αυτές τις μηχανές. Είναι οι απόλυτες (η canon 5d mkii είναι πιο νορμάλ ακόμη και από τη d700 που μάλλον θα σου φανεί πολύ base class (μπας κλας) και γι αυτό δεν σου την έβαλα στην παραπάνω λίστα) αλλά για να αποδώσουν θέλουν και τα κατάλληλα εργαλεία και τεχνική.

Κι ας ξεκινήσουμε από το τελευταίο... Φυσικά το jpg της μηχανής το ξεχνάς, είναι μόνο για να βλέπεις τη φωτο που τράβηξες στην οθόνη της μηχανής. θα δουλέψεις μόνο με τα raw. Ανάλογα με τη μηχανή θα πάρεις τα ασυμπίεστα ή τα συμπιεσμένα. Και μάλιστα θα τα επεξεργαστείς με το Adobe Lightroom ή το Phase Capture One, με το Bibble Pro ή έστω με το Dxo. Ακόμη καλύτερα θα είναι να έχεις φορτώσει το προφίλ της μηχανής, ή των φακών/μηχανής στο Lightroom/Capture και να δουλεύεις με αυτό. Αν διαλέξεις την d800/d800e να ξέρεις ότι κάθε καρέ είναι 78 ΜΒ. Άρα για τη μετατροπή τίποτα λιγότερο από έναν i5 (λιγότερο είπαμε) με 8 GB κι ένα γρήγορο δίσκο για scratch disc). Και φυσικά το μόνιτορ θα πρέπει να είναι με πάνελ IPS κι όχι τα απλά. Θα έχει καλιμπραριστεί με επαγγελματικό καλιμπραριστήρι. Είσαι τυχερός μόλις βγήκε το μικρό Color Munki με 100 ευρώ αντί για 500 που κάνει το μεγάλο. Οι περισσότεροι θα σου πούν ότι είναι απαραίτητο το μόνιτορ να είναι wide gamut (δηλ. Adobe RGB ή και ProRGB) αλλά εγώ θα πω ότι και το sRGB καλό είναι.

Αυτά για την πρώτη φάση του Post Processing και φαντάζομαι ότι μετά θα τις επεξεργαστείς στο Photoshop.

Πάμε τώρα στον εξοπλισμό. Καρτούλες δεν θα πάρεις τις φθηνές, ούτε τις απλά γρήγορες, αλλά τις πολύ γρήγορες, έως τις ούλτρα γρήγορες, άρα το ποσό ανεβαίνει.

Φακοί.... εδώ είμαστε..... Το έχω πει πολλές φορές και γίνομαι κουραστικός στα υπόλοιπα μέλη αλλά είναι η πραγματικότητα. Έχω τους NIKON AFS 17-35 2.8, AFS 28-70 2.8, AFS 80-200 2.8. Τις επιδόσεις τους μπορείς να τις δεις στο photozone ειδικά σε σχέση με τη νέα αγία τριάδα της ΝΙΚΟΝ. Στα στοιχεία δεν υστερούν πολύ. Κι όμως.... Οι κορυφαίοι φακοί τελευταίας γενιάς έχουν σχεδιαστεί με βάση αισθητήρες κι όχι φιλμ κι έτσι (οι κορυφαίοι) έχουν "άλλες" επιδόσεις στο μικροκοντράστ με αποτέλεσμα όλα να δείχνουν ανάγλυφα κι όχι επίπεδα. Στο δικό μου μόνιτορ (ένα 24άρι nec) η γυναίκα μου που δεν έχει καμιά σχέση με τη φωτογραφία μπόρεσε να διαχωρήσει με ένα λάθος στα 10 ποιά φωτο τραβήχθηκε από τον 24-70 και ποιά από τον 28-70 πάνω σε μια d3x. Είχε 9 στα 10 σωστά. Καταλαβαίνεις....
Καλά δεν μιλούμε για d800e γιατί ο Λεωνίδας (leokoum) έχει να μας πει πολλά για τις επιδόσεις των φακών.

Και φυσικά οι έμπειροι σκίζονται ότι για να πάρεις αυτό που μπορεί να σου δώσει η μηχανή πρέπει να αλλάξεις και την τεχνική σου κατά τη λήψη,αλλιώς η μηχανή δεν ...Ρώτα και τον Λεωνίδα που μετά από 50.000 λήψεις με την d300s και 25.000 λήψεις με τη d700, με μόλις 3.000 λήψεις με τη d800 μας ανοίγει θέματα τί δεν έκανα καλά και το πουλί δεν βγήκε όπως έπρεπε να βγει !!!!

Αυτά τα λίγα.

Πάμε τώρα στις nikon d5100/d7000.

Τυχαίνει να έχω και την d700 (την FF) και την d5100. Για μένα οι κιτ φακοί είναι μόνο για πλάκα , ειδικά ο 18-55 . Μπορώ να πάρω και να πουλήσω αξιοπρεπέστατες φωτογραφίες (όχι καταπληκτικές) αλλά με downsizing στα 12 κι όχι στα 16. Αντί να ψάχνομαι την κυκλοφορώ πλέον με τον 17-35 κι ας είναι μπροσθόβαρη.

Έχει καλύτερες επιδόσεις από τη d700? Σε καλό φως είναι ισοδύναμες. Σε λίγο φως είναι ξεκάθαρα ένα στοπ χειρότερη από τη d700 (π.χ. το iso 3200 για μένα είναι άχρηστο πάνω από 2000Χ1300 πίξελς ενώ της d700 αξιοποίησιμο (και το πουλώ). Και σε ένα άλλο τομέα είναι χειρότερη. Στο εύρος δυναμικού πεδίου. Όταν ανοίγω στη μετατροπή στα σκοτεινά με το Capture One (αυτό χρησιμοποιώ) τότε τα αρχεία της 5100 είναι πολύ καλά, αλλά δεν διατηρούν την ίδια ποιότητα χρώματος που θα δώσει η d700 στην ίδια φωτο με τους ίδιους φακούς. Σε αφήνουν να κάνεις αυτό που θέλεις αλλά δεν έχουν τόση αντοχή στο κοντράστ και στο χρωματικό εύρος (π.χ. από χώμα στη σκιά μέχει χορτάρι στον ήλιο).

Όμως σε αυτό το θέμα παραδόξως η d7000 δείχνει καλύτερη από την 5100. Τόσο στο κοντράστ, όσο και στο χρωματικό προφίλ, ενώ έχω την υποψία, αλλά δεν μπορώ να το αποδείξω ότι έχει καλύτερη αντοχή στις συνεχόμενες μακρές εκθέσεις (πολλών δευτ.) (π.χ. να τραβήξεις 20-50 εκθέσεις των 10 δευτ.) άρα το σώμα της αποβάλλει καλύτερα τη θερμότητα. Άρα θα έχει το αρχείο λιγότερο θόρυβο.

Όλα αυτά με καλούς φακούς κι όχι του κιτ....

Αλήθεια εσύ έχεις ξεπεράσει αυτό το επίπεδο και θέλεις να πας στην κορυφή; Εγώ μπορώ να δώσω τα 2000 ευρώ για το νέο σώμα, αλλά μου λείπουν περίπου 2000 ευρώ για την απαραίτητη αλλαγή των φακών.

να προτείνω να κρατήσεις την d7000 με ένα σετ tamron 17-50 2.8 / tamron 70-300 vc?

Last edited:
Η βάση όσων λέει ο Βλάσσης είναι σωστή. Είναι κατα την άποψη μου λίγο υπερβολικός ως κάποιο βαθμό αλλά η ουσία είναι σωστή. Οτι η μηχανή είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης στην διαδικασία των καλών φωτογραφιών. Ειδικά απο την στιγμή που έχεις μια μηχανή καθ'όλα αξιοπρεπέστατη.
Η αλλαγή στην μηχανή δεν θα έχει τόση διαφορά πιστεύω στο τελικό αποτέλεσμα όσο θα έχει μια αναβάθμιση σε έναν απο τους υπόλοιπους κρίκους της αλυσίδας. Ένας καλός φακός ας πούμε είναι αναντικατάστατος. Και οι φακοί που έχεις δεν είναι και ιδιέτερα καλοί. Ακόμα σημαντικότερος παράγοντας όμως είναι η τεχνική σου. Ακόμα και με μέτριους φακούς, η τεχνική καθορίζει εν τέλη αν θα βγάλεις καλή φωτογραφία ή όχι. Οι καλύτερες φωτογραφίες μου βγήκαν με πραγματικά χαζούς φακούς (και ακόμα πιο βασικές μηχανές).

Ελπίζω να μην μας παρεξηγήσεις. Δεν θέλουμε να σε αποπάρουμε. Κάθε άλλο.
Απλά επειδή όλοι μας εδώ κάποια στιγμή έχουμε υποπέσει στο ίδιο λάθος, θέλουμε να σε αποτρέψουμε απο το να ξοδέψεις ένα σωρό λεφτά, σε καιρό μάλιστα που δεν περισσεύουν, και να μην έχεις το αποτέλεσμα που φαντάζεσαι.

Η καλύτερη συμβουλή που έχω να σου δώσω είναι να πάρεις για αρχή έναν φωτεινό σταθερό (εναν 50αρη ή 35αρη) που απο μόνος του είναι ένα μεγάλο δημιουργικό εργαλίο, και να δουλέψεις στην τεχνική σου. Η βελτίωση που θα δείς θα είναι αρκετή αν επιμείνεις. Και μετά με το καλό, θα είσαι πιό σίγουρος για το επόμενο βήμα σου. Θα είναι και η ερώτηση σου διαφορετική, θα πάρεις και διαφορετικές απαντήσεις.

Για την οικονομία του θέματος τώρα:
Δεν έχει κανένα νόημα να πάρεις μια D600 και να βάλεις μέτριους φακούς. Τσάμπα λεφτά. Χωρίς κανένα περιθώριο συζήτησης το παραπάνω.
Το πρόβλημα είναι το κόστος βέβαια. Οι ζούμ που είναι ικανοί για τέτοια πράγματα είναι ακριβοί. Η μόνη περίπτωση να μπορέσεις να την βγάλεις φθηνότερα είναι με ένα σετ σταθερών. Πχ. τον Samyang 14mm, Nikkor 50mm και κάποιον στα 80 ή 135. 300αρηδες και τέτοια τους ξεχνάς γιατί οι τιμές είναι απαγορευτικές. Αν δεν σου φτάνουν έτσι κιαλλιώς τα 300 στο κροπ θες τηλεσκόπιο.
Και η παραπάνω τριάδα βέβαια θα σου πάει περίπου στα 800 αλλά θα έχεις αντάξιους φακούς για την μηχανή τουλάχιστον χωρίς να πρέπει να δώσεις 2χιλιάδες.

Ευχαριστω για την ανταποκριση σας στο προβληματισμο μου.
Κατανοώ οτι μια καλη μηχανη με μετριους φακους δεν θα αποδώσει καλα...
Πρεπει να το δουλεψω παρα πολυ για να βγαζω καλες φωτογραφιες...
Ο μεγαλος προβληματισμος μου ειναι αν επενδυσω σε DX και μετα να θελω την μεταβαση σε FF. Εκει τι κανω?
Θα πρεπει να ξαναξεκινήσω απο την αρχη.. Αυτο με φοβίζει.

Σε αυτο που εχω κατασταλάξει αυτην την στιγμη ειναι η δ600 με τον Sigma 24-70 f2,8 με το τελικο κοστος στα 2500ε περιπου.
Μετεπειτα κινούμε σε Samyang 14mm f/2.8 που ειναι τρομερη λυση και ισως εναν 135mm .

Κατι ασχετο. Μπορω στην δ7000 να βαλω φακους ΦΦ ? Ο Samyang 14mm ειδα οτι μπαινει. Αν γινεται αυτο μπορω να επενδυσω σε ΦΦ φακους και ποιο μετα παιρνω μια Fuel Frame SLR . Δεν ξερω κατα ποσο ειναι σωστο αυτο. Μια σκεψη εκανα. Αν ειναι να επενδυσω σε φακους τουλαχιστον να μου μεινουν μετα.

Απάντηση: Re: Nikon D600

Μπορω στην δ7000 να βαλω φακους ΦΦ ? Ο Samyang 14mm ειδα οτι μπαινει. Αν γινεται αυτο μπορω να επενδυσω σε ΦΦ φακους και ποιο μετα παιρνω μια Fuel Frame SLR . Δεν ξερω κατα ποσο ειναι σωστο αυτο. Μια σκεψη εκανα. Αν ειναι να επενδυσω σε φακους τουλαχιστον να μου μεινουν μετα.
Εννοείται. απλά χάνεις στο wide angle αλλα κερδίζεις στο zoom. Έχεις κ Bonus το οτι χρησιμοποιείται το κέντρικο μέρος του φακού που είναι κ πιο ευκρινές.
Ο 14άρης θα γίνει 21mm. O 50>75, κ o 180 σαν αυτόν που έβαλα παραπάνω σε τιμή χώμα απο ebay 270mm.

Φιλε DAMIAN ειμαι στον ιδιο περιπου προβληματισμο οσο αφορα την μεταβαση σε φφ...απο την δ.7000 απο την οποια ειμαι πολυ ευχαριστημενος,ελα ομως που τα βρηκα σκουρα στην φωτογραφηση εικονων μεσα σε ναο σκοτεινο στο Αγιο ορος και δεν μπορω να κανω σωστα την δουλεια που μου εχουν αναθεσει για την εκδοση ενος βιβλιου.Φυσικα εκει καταλαβα την αναγκη της αναβαθμησης αφου πρωτα δοκιμασα ενα φφ σωμα καννον 5δ και εμειναν ευχαριστημενοι.Τωρα επειδη εχω φακους νικον ειμαι μεταξυ δ600-δ800- δ800ε,http://diglloyd.com/blog/2012/20120406_3-D800-readers.html πολυ ενδιαφερουσες αποψεις για τους φακους σε μια δ800 ελπιζω το ιδιο να ισχυει και για δ600 αρκετα φθηνη λυση με αριστα αποτελεματα.Και κατι ακομα που με βοηθησε για την επιλογη αν και αυτος ισχυριζεται οτι μονο δ800ε αξιζει περισσοτεροhttp://www.falklumo.com/lumolabs/articles/equivalence/ff.html.

Και οι δυο μηχανες ειναι μια χαρα, εγω παντως πρωτα θα επερνα καλους & φωτεινους φακους και μετα θα εψαχνα για μηχανη(σιγουρα τον sigma θα τον επερνα με επιφυλαξη και αφου τον δοκιμαζα πρωτα, εχω ακουσει ιστοριες σε καταστημα της πολης οπουι αλλαξανε 3(!) φακους μεχρι να πετυχουν καποιον που εστιαζε 'σωστα').

Αν σας ενδιαφερει παντως εγω ευχαριστως δινω την δικη μου D800 με 5200κλικς περιπου για 2490 .
Οποιος ενδιαφερεται.......:ears:

Last edited:
δε καταλαβαινω τη "τρελα" με το να λειπει το ΑΑ απο την μηχανη.
δεν ειναι το παν το sharpness σε μια φωτογραφια