Nikon d610 ή Sony A7?

Από την άλλη ο Γιάννης ο Σπύρου που μόλις αγόρασε μια Α7 μας λέει στο διπλανό θέμα ότι η συγκεκριμένη μηχανή είναι ακατάλληλη για action κάμερα.

ολες οι νεχ καιη Α7, δεν κανουν για εντονα κινουμενα θεματα.
Υπο προυποθεσεις, αν κανεις zone prefocus και τραβας σε ριπη, κατι μπορει να γινει.
Αλλα για τετοια θεματα και σε χαμηλο φωτισμο, μονο dslr και μαλιστα καλη.

Δεν ξερω καθολου τι κανουν οι D600-610 σε τετοιες κατστασεις....

Και παλι ομως δυσκολα θα βρεις κατι που θα σε ικανοποιησει απολυτα .

Αν η Gh3 σου φανηκε αργη, η A7 θα σου φανει χελωνα!

Για να καταλάβω και εγώ.

GH3 μικρότερος αισθητήρας --> αργό focus
dslr μεγαλύτερος αισθητήρας --> γρήγορο focus
FF τεραστιος αισθητήρας --> πιο αργό focus.

Κάτι δεν φαίνεται συνεπές εδώ. Γιατί ο ενδιάμεσος αισθητήρας έχει πιο γρήγορο focus από τα δύο άκρα;

μαλλον τα εχεις μπερδεψει λιγο... το μεγεθος του αισθητηρα δεν εχει καμια σχεση με τη ταχυτητα το AF.
Εχει σχεση με τη προσληψη φωτος, το βαθος πεδιου, τη δυναμικη περιοχη .. οχι παντως με τη ταχυτητα της εστιασης.

Για γρηγορη εστιαση σε κινουμενα θεματα (σε ακινητα δεν υπαρχουν σημαντικες διαφορες, η gh3 ισως ειναι και γρηγοροτερη απο dslr) .... θελεις "κανονικη" DSLR me phase detection system, οπως πχ Sony A77 - Nikon 7100 , Canon 7D-70D σε APCS crop factor και αλλες σε Full frame.

μαλλον τα εχεις μπερδεψει λιγο... το μεγεθος του αισθητηρα δεν εχει καμια σχεση με τη ταχυτητα το AF.
Εχει σχεση με τη προσληψη φωτος, το βαθος πεδιου, τη δυναμικη περιοχη .. οχι παντως με τη ταχυτητα της εστιασης.

Για γρηγορη εστιαση σε κινουμενα θεματα (σε ακινητα δεν υπαρχουν σημαντικες διαφορες, η gh3 ισως ειναι και γρηγοροτερη απο dslr) .... θελεις "κανονικη" DSLR me phase detection system, οπως πχ Sony A77 - Nikon 7100 , Canon 7D-70D σε APCS crop factor και αλλες σε Full frame.

σωστά... άλλωστε η EM1 έδειξε ότι μια Μ4/3 μπορεί να έχει πολύ πολύ καλές επιδόσεις σε κάθε κινούμενο αντικείμενο σε λογικές πορείες. Δεν είναι θέμα τεχνολογίας επομένως (κι εν προκειμένω των mirrorless) αλλά της εφαρμογής της.

Και οι dslr δεν είναι όλες στο ίδιο άριστο επίπεδο. Π.χ. οι βασικές canon είναι πιο γρήγορες από τις nikon, pentax, sony σε εστίαση σε κινούμενα θέματα αλλά έχουν (ακόμα...) το κακό χούι να μην κλειδώνουν εύκολα την εστίαση.

Στα μεγαλύτερα μοντέλα οι canon 7d/1 d/1ds/1dx και όλες οι nikon παίζουν πολύ πολύ καλά. Αν κατά τη γνώμη μου σε πολύ μικρά κινούμενα θέματα (π.χ. πουλιά μικρού μεγέθους που κινούνται με περισσότερα από 60-80 χλμ. την ώρα και με συνεχείς αλλαγές πορείας) σε πολύ κοντινή απόσταση το σύστημα af της ΝΙΚΟΝ δεν επαρκεί. Αλλά φαντάζομαι ότι δεν μιλούμε για τέτοιες ακρότητες.

Από ότι κατάλαβα μιλάμε για παιδιά και μάλιστα μωρά οπότε μάλλον πιο "ευκολες" συνθήκες

Γιάννη δε μου φάνηκε αργή η gh3, αντιθέτως μια χαρα γρήγορη μου φαίνεται.
Το θεμα μου έχει να κάνει με το θόρυβο που έχει στα ψηλά iso.
Δηλαδή τι ψηλά, απο το 800 κιόλας αρχίζουν τα προβληματα.

Στην αρχη είχα τον 12-35 τον οποίο και πουλησα σε μέλος του φόρουμ
και τωρα έχω τον zuiko 45/1.8.
O 12-35 ήταν γρηγοροτερος στην εστίαση αλλα αποδείχθηκε σκοτεινός για τη χρήση που τον ήθελα.
Ο 45αρης ειναι αρκετα φωτεινοτερος, λίγο πιο αργος στην εστίαση.
Δεν έχω παράπονο πάντως, μου έχει δώσει αρκετα, ωραία αποτελέσματα.
Έχω και τον Nokton 25/0.95 ο οποίος ειναι απιθανος φακος, αλλα ειναι manual.
Μου εχει δωσει κάποιες καλές λήψεις κι αυτός, όμως με τη διαρκή κίνηση των παιδιών και την έλλειψη του focus peaking, ανεβαίνει ο βαθμός δυσκολίας.
Για βίντεο πάντως είναι ό,τι πρέπει.

Γενικώς πάντως η αίσθηση που μου αφήνει η gh3 είναι κακή όταν ανεβαινεις λίγο σε iso.
Δεν ειναι μόνο ο θόρυβος που με ενοχλεί αλλα το συνολικό IQ.
Με την canon 600d που είχα πριν, δε βλέπω τη διάφορα που περίμενα και ίσως σε κάποιες περιπτώσεις να υπερτερούσε κιόλας.

Ίσως και με μια d7100 να κάνω τη δουλεια μου.

Απλά το ff στα 1400-1600 πλέον, ειναι αρκετά δελεαστικό.

Με συγχωρείτε για τα ξέσπασμα νωρίτερα, ίσως να παρεξήγησα.

Ισως ενας pany 25mm 1.4 θα ηταν ιδανικος για σενα, φωτεινος και με γρηγορο AF.
Αν δε βρεις ακρη μ αυτον, το apsc δν εχει νοημα, μικρες διαφορες εχουν πια.
Μια ff με γρηγορο af και καποιον 50αρη 1.4 θα σε βοηθησει μαλλον.

Απο τα δείγματα που εχει ποσταρει ο Γιάννης πάντως στο διπλανό θεμα,
δεν μπορω να πω ότι ενθουσιάστηκα.

Απο την απόδοση της μηχανής όχι απο τις δυνατότητες του Γιάννη.
Βέβαια διευκρινίζει ο άνθρωπος ότι δεν ειναι για να βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα (φακοι κτλ).
Μια γενική αίσθηση την παίρνεις πάντως.
Βλέπουμε...

Με καμια μηχανη με κιτ φακο δε θα ησουν ευχαριστημενος.... Μη κρινεις απ αυτα τα δειγματα.
Φυσικα η α7 δεν συνισταται για σενα, λογω χαμηλης ταχυτητας εστιασης, οχι ομως λογω θορυβου κλπ

Αυτο που με προβληματίζει λίγο με την d610 ειναι ότι σε σχεση με την d7100, η δεύτερη έχει νεότερο σύστημα af και περισσότερα σημεια εστίασης. Έχει μεγάλη διάφορα στην πράξη;

Το af της 7100 σε κινούμενα θέματα είναι από τα "προσόντα" της μηχανής. Ο Λεωνίδας που την χρησιμοποιεί για φωτογραφίες πουλιών και πολλές φορές ξεπερνάνε τις λεγόμενες "επαγγελματικές" προσπάθειες αν το δει θα σου πει γιατί την προτίμησε από το αντίστοιχο ff. Εννοείται ότι έχει την τεχνική και τις γνώσεις να υποστηρίξει σαν φωτογράφος μια τέτοια μηχανή. Γιατί θα πρέπει να μάθεις να χρησιμοποιείς ένα ποιο εξελιγμένο σύστημα ώστε να μπορέσεις να πάρεις καλύτερο αποτέλεσμα
Προσωπικά πάντως για οικογενειακές φωτογραφίες νομίζω ότι οποιαδήποτε μεσαία και πάνω dslr μικρότερη 3τίας θα σε καλύψει και από iso και από ταχύτητα εστίασης δεν χρειάζεται να πας σε αυτή που έχει το καλύτερο συστημα af αν δεν θες να ξοδέψεις τα αντίστοιχα χρήματα. Και δες και το φλας σε εσωτερικούς χώρους θα σου λύσει τα χέρια (παιδότοπους, παιδικά πάρτυ, σχολικές γιορτές). Θα γίνεις βέβαια ο αγαπημένος των μαμάδων που θα σου ζητάνε φωτογραφίες αλλά η τέχνη θέλει θυσίες

Last edited:
Το af της 7100 σε κινούμενα θέματα είναι από τα "προσόντα" της μηχανής. Ο Λεωνίδας που την χρησιμοποιεί για φωτογραφίες πουλιών και πολλές φορές ξεπερνάνε τις λεγόμενες "επαγγελματικές" προσπάθειες αν το δει θα σου πει γιατί την προτίμησε από το αντίστοιχο ff. Εννοείται ότι έχει την τεχνική και τις γνώσεις να υποστηρίξει σαν φωτογράφος μια τέτοια μηχανή. Γιατί θα πρέπει να μάθεις να χρησιμοποιείς ένα ποιο εξελιγμένο σύστημα ώστε να μπορέσεις να πάρεις καλύτερο αποτέλεσμα
Προσωπικά πάντως για οικογενειακές φωτογραφίες νομίζω ότι οποιαδήποτε μεσαία και πάνω dslr μικρότερη 3τίας θα σε καλύψει και από iso και από ταχύτητα εστίασης δεν χρειάζεται να πας σε αυτή που έχει το καλύτερο συστημα af αν δεν θες να ξοδέψεις τα αντίστοιχα χρήματα. Και δες και το φλας σε εσωτερικούς χώρους θα σου λύσει τα χέρια (παιδότοπους, παιδικά πάρτυ, σχολικές γιορτές). Θα γίνεις βέβαια ο αγαπημένος των μαμάδων που θα σου ζητάνε φωτογραφίες αλλά η τέχνη θέλει θυσίες

ο Λεωνίδας έχει και τις δυο μηχανές (d600/d7100).

ναι το af της 7100 είναι καλύτερο, ναι η δυνατότητα για υψηλό iso της d600/610 είναι καλύτερο.

Θα σε συμβούλευα να μην προβείς σε κάποια βιαστική αγορά. Αν είσαι Αθήνα ή Θεσσαλονίκη βρες κάποιο μέλος μας με FF να σου δανείσει μια μηχανή και να δεις περί τίνος πρόκειται. Γιατί δεν χρειάζεσαι μόνο το καλό υψηλό iso αλλά και την καλή επιδερμίδα χρωματικά και τονικά. Εκεί το raw αρχείο υπερτερεί πολύ σε σχέση με το jpg της μηχανής.

Επίσης θα συμβούλευα να δανειστείς ένα φλας πλήρως συμβατό με Μ4/3 και να κάνεις μια φωτογράφιση παιδιών που παίζουν όχι για πολύ, το πολύ μια ώρα με bounce στο ταβάνι και με iso 400. Με τα αρχεία αυτά και τα αρχεία της ff θα ξέρεις καλύτερα τί θέλεις.

Last edited:
Και δες και το φλας σε εσωτερικούς χώρους θα σου λύσει τα χέρια (παιδότοπους, παιδικά πάρτυ, σχολικές γιορτές). Θα γίνεις βέβαια ο αγαπημένος των μαμάδων που θα σου ζητάνε φωτογραφίες αλλά η τέχνη θέλει θυσίες

εγώ πάντως τις πολλές επαφές με τις μαμάδες που ζητούν φωτογραφίες των τέκνων τους τις έκοψα. Και θα συμβούλευα όποιον θέλει να τιμά το στεφάνι του να κάνει το ίδιο. Ξεκινάς από το παιδικά πάρτυ, μετά σε φωτογραφίες του Τασούλη της κυρίας Ρούλας ίσως κι επί πληρωμή . Από εκεί και πέρα πότε θα φθάσεις να φωτογραφίζεις την κυρία Ρούλα με το καινούριο της βρακί δεν θα το καταλάβεις....

χαχαχα το έχω αποφύγει το στάδιο. (έχω βέβαια και δυστροπο μανατζερ που κανονίζει τις δουλειές που "αναλαμβάνω" αφού πρώτα ελέγχει τους υποψήφιους "πελάτες")