Νikon D7100

Απάντηση: Re: ΝΙΚΟΝ D7100

Λεων, οχι τον TC 1.4X αλλά τον TC 2X αποφεύγεις που είναι και χειρότερος αποτι λέτε εσείς οι Νικονάκηδες.

Ηλια > οτι αποφευγεις αναμεσα στο φακο και τον αισθητηρα ειναι 'καλο'....
(Το tc2 εγω εδω και καιρο το εχω απλα και μονο για 'παρατηρηση' & το βαζω πανω για φωτογραφιση ΜΟΝΟ οταν θα τραβηξω φουλ το καρε χωρις κανενα κροπ)
Ηλια^2 > 'ζητω' τα canon -αληθεια ακομα υπαρχει αυτη η εταιρια?-bye-

Last edited:
Re: ΝΙΚΟΝ D7100

Εγώ θα το σκεφτόμουν μιας και θέλω το καλό AF.. Αλλά ας περιμένουμε να δούμε

Θα περίμενα όμως έναν καλύτερο κιτ φακό. Τα 24Mp με έλλειψη low pass φίλτρου νομιζω οτι θα ζορίσουν πολύ τον κίτ 18-105 VR

Η μηχανή λογικά θέλει πολύ καλούς φακούς για να αποδώσει ανάλογα

Να αποδόσει ανάλογα ... που σημαίνει 22% καλύτερα σε ανάλυση (γραμμές) ισως όχι αλλά 10% καί βάλε είναι αναμενόμενο.

Στο PhocusNumerique έχουν δείγματα raw D5200 με τον κιτ 18-55 VR. Mε ποια μηχανή θέλεις να την κοντράρουμε ??. Με την D7000/D5100 προφανώς αλλά αν προτιμάς και κάποια άλλη πες.
Ενδιαφέρουσα βλέπω την συγκριση με Sigma Merrill που θεωρείται οτι είναι κορυφή σε κροπ φορματ ...

Θα κάνω βασική μετατροπή απο raw απλά με κατι κλικ sharpening με το RawTherapee (θα δείξω και τα settings) και παρουσίαση σε ίδιο μεγεθος (16Μπ, ταμαμ για εκτύπωση Α3) ...

Ηλια, λες να ειναι ακριβως ιδιος ο αισθητηρας με της 5200? Χωρις καμμια αλλαγη? Αλλα και παλι, το ΑΑ φιλτρο δεν παιζει καποιο ρολο?

Αν δεν είναι ο ίδιος θα είναι εκπληξη. Τουλάχιστον ο κορμός.
Αλλαγή μπορεί να έχει στα λεγόμενα "topings" εκτός του αα φιλτρου που δηλώθηκε οτι το έβγαλαν, παίζει μια μικρή πιθανότητα να έχει και διαφορετικούς μικροφακούς (gappless) για καλύτερη απόδοση γενικώς αλλά και λιγότερο pixel vignetting στα ανοιχτά διαφράγματα (αυτό που σε καίει ..) ή και διαφορετικά χρωματικά φίλτρα. Πάντως τα 2 τελευταία είναι πολύ καλά στην 5200 δυσκολο να καλυτερέψουν.

Ρόλο στην απόδοση σε θόρυβο μπορεί να παίξουν και τα διαφορετικά πιο προσεγμένα ηλεκτρονικά και τροφοδοσία. Η 5200 σε ορισμένες συνθήκες υποέκθεσης παρουσιάζει banding.

H έλλειψη ΑΑ φίλτρου θα προσφέρει θετικά στην ευκρίνεια στα 80% (και βάλε) των περιπτώσεων και αρνητικά σε τεχνουργήματα σε φακούς με μεγάλη οξύτητα στα "καλά διαφράγματα". Αν και κατι πήρε το μάτι μου οτι για τα τεχνουργήματα εκτός απο τα πυκνά πίξελ το "φρόντισαν" και με ειδική τεχνολογία .. ελπίζω να μην αύξησαν το οπτικό crosstalk ...

Mε τους κιτ φακούς δεν πιστεύω να βλέπουμε τεχνουργήματα λόγω έλειψης ΑΑ φιλτρου .. μόνο μια αύξηση του μικροκοντραστ.

Re: Απάντηση: Re: ΝΙΚΟΝ D7100

Ηλια > οτι αποφευγεις αναμεσα στο φακο και τον αισθητηρα ειναι 'καλο'....
(Το tc2 εγω εδω και καιρο το εχω απλα και μονο για 'παρατηρηση' & το βαζω πανω για φωτογραφιση ΜΟΝΟ οταν θα τραβηξω φουλ το καρε χωρις κανενα κροπ)
Ηλια^2 > 'ζητω' τα canon -αληθεια ακομα υπαρχει αυτη η εταιρια?-bye-

Να σε δω σε λίγο που θα βγεί το Speed Booster για m4/3, αν θα βάλεις γυαλί ανάμεσα σε φακό-αισθητήρα ... δεν σε βλέπω να γλυτώνεις.-bye-

Την V1 την έχεις ακόμα ??.

Re: Απάντηση: ΝΙΚΟΝ D7100

Ηλία καλησπέρα, εγώ δεν είπα ποτέ κακό λόγο για την canon 7d. Την θεωρούσα και την θεωρώ εξαιρετική μηχανή ίσως περισσότερο από όσο εσύ. Το ότι φθάνουμε 4 χρόνια μετά και πάλι στο ίδιο επίπεδο ή περίπου εκεί, δείχνει την ποιότητα του αρχικού σχεδίου της canon.

Τώρα για τον αισθητήρα. Θα ήθελα με κάθε τρόπο να μη φορά τον αισθητήρα της 3200. Διότι δεν έχει ανοχές και αντοχές για υπερέκθεση και υποέκθεση, τουλάχιστον όχι όσο οι άλλες σύγχρονες ΝΙΚΟΝ. Ο αισθητήρας της 5200 είναι καλύτερη λύση.

Θα ήθελα να μη σχολιάσω τα 10-12 fps των άλλων μηχανών (μάλλον για ακάθρεπτες μιλούμε) σε αυτά τα χρήματα . Είναι περισσότερο διαφήμιση και λιγότερο πράξη κι αποτέλεσμα.

Re: Απάντηση: ΝΙΚΟΝ D7100

Ηλία καλησπέρα, εγώ δεν είπα ποτέ κακό λόγο για την canon 7d. Την θεωρούσα και την θεωρώ εξαιρετική μηχανή ίσως περισσότερο από όσο εσύ. Το ότι φθάνουμε 4 χρόνια μετά και πάλι στο ίδιο επίπεδο ή περίπου εκεί, δείχνει την ποιότητα του αρχικού σχεδίου της canon.

Τώρα για τον αισθητήρα. Θα ήθελα με κάθε τρόπο να μη φορά τον αισθητήρα της 3200. Διότι δεν έχει ανοχές και αντοχές για υπερέκθεση και υποέκθεση, τουλάχιστον όχι όσο οι άλλες σύγχρονες ΝΙΚΟΝ. Ο αισθητήρας της 5200 είναι καλύτερη λύση.

Θα ήθελα να μη σχολιάσω τα 10-12 fps των άλλων μηχανών (μάλλον για ακάθρεπτες μιλούμε) σε αυτά τα χρήματα . Είναι περισσότερο διαφήμιση και λιγότερο πράξη κι αποτέλεσμα.

Έχω την εντύπωση πως ο αισθητήρας της D3200 συμπεριφέρεται κοντά στο ίδιο με αυτόν της D5200. Αυτό το στηρίζω σε αυτούς τους αριθμούς κορεσμού και θορύβου που δεν μου φαίνονται λάθος. Τις δυνατότητες πρόσληψης φωτός του 16ρη αισθητήρα της Sony χωρίς ταυτόχρονα να παρεμβαίνει ηλεκτρονικός θόρυβος στα χαμηλά ISO δεν τον έχει καμμία APS-C ακόμα, σύμφωνα με το παραπάνω και το συμμερίζομαι. Από την άλλη η διαφορά της 3200 και της 5200 (και της 7100 φυσικά) είναι θεωρώ σε άλλα σημεία του σώματος: grip, εστίαση, προστασία από καιρικές συνθήκες, λογισμικό, μοτέρ κλπ.. Όσο ανεβαίνεις, τόσο περισσότερα παίρνεις..

Cmaniac,

και αυτοί οι αριθμοί του sensorgen (που προκύπτουν απο τις μετρήσεις της DxO) δείχνουν την 3200 1/2 στοπ χειρότερη στο ISO 100 σε DR (sat/readN) και 1/3 στοπ χειρότερη σε πρόσληψη φωτός (QE) σε σχέση με την 5200.

Ομως το κακό είναι οτι οι μετρήσεις της DxO για 5200 είναι περίεργες ... το ISO100 μιάζει σαν ISO 125 ... http://forums.dpreview.com/forums/thread/3373393

Eπιπλέον η DxO οταν μετράει θόρυβο μετράει μόνο ποσότητα σε μέσο όρο και δεν λαμβάνουν υπόψη τυχόν συγκέντρωση σε γραμμές ή στήλες (banding) που κάνουν τον θόρυβο 10Χ πιο εμφανή. Ομως κάτι τέτοιο φαίνεται να είναι το κουσούρι της 5200, κατέβασε υποκτεθειμένα raw και δες .. http://www.slrclub.com/bbs/vx2.php?id=slr_review&no=318. Για ποιά DR 14 stop μιλάμε ??.

Δεν θυμάμαι τι ακριβώς ισχύει σε αυτό το θέμα με την 3200 αλλα για να λέει ο Βλάσης κάτι θα είδε .. και η ουσία είναι οτι οταν βλέπουμε κουσούρια με τα μάτια μας και οι αριθμοί δείχνουν άλλα κάτι συμβαίνει .. ή δεν κάνουμε σύγκριση υπο ίσους όρους (ίδια έκθεση - ίδιο μέγεθος παρουσίασης) οπότε τα μάτια μας μας γελούν .. ή οι αριθμοί δεν είναι αντιπροσωπευτικοί της προσλαμβανόμενης ποιότητας.

Προφανώς και τα δείγματα της 5200 δεν προκαθορίζουν αντίστοιχη απόδοση της 7100 διότι πιθανότατα και καλύτερα ηλεκτρονικά/τροφοδοσία/ευπάθεια σε παρεμβολές θα έχει σαν μοντελο ανώτερης κλάσης και lossless raw αρχεία αντι των "visually lossless" της 5200.

Cmaniac,

και αυτοί οι αριθμοί του sensorgen (που προκύπτουν απο τις μετρήσεις της DxO) δείχνουν την 3200 1/2 στοπ χειρότερη στο ISO 100 σε DR (sat/readN) και 1/3 στοπ χειρότερη σε πρόσληψη φωτός (QE) σε σχέση με την 5200.

Ομως το κακό είναι οτι οι μετρήσεις της DxO για 5200 είναι περίεργες ... το ISO100 μιάζει σαν ISO 125 ... http://forums.dpreview.com/forums/thread/3373393

Eπιπλέον η DxO οταν μετράει θόρυβο μετράει μόνο ποσότητα σε μέσο όρο και δεν λαμβάνουν υπόψη τυχόν συγκέντρωση σε γραμμές ή στήλες (banding) που κάνουν τον θόρυβο 10Χ πιο εμφανή. Ομως κάτι τέτοιο φαίνεται να είναι το κουσούρι της 5200, κατέβασε υποκτεθειμένα raw και δες .. http://www.slrclub.com/bbs/vx2.php?id=slr_review&no=318. Για ποιά DR 14 stop μιλάμε ??.

Δεν θυμάμαι τι ακριβώς ισχύει σε αυτό το θέμα με την 3200 αλλα για να λέει ο Βλάσης κάτι θα είδε .. και η ουσία είναι οτι οταν βλέπουμε κουσούρια με τα μάτια μας και οι αριθμοί δείχνουν άλλα κάτι συμβαίνει .. ή δεν κάνουμε σύγκριση υπο ίσους όρους (ίδια έκθεση - ίδιο μέγεθος παρουσίασης) οπότε τα μάτια μας μας γελούν .. ή οι αριθμοί δεν είναι αντιπροσωπευτικοί της προσλαμβανόμενης ποιότητας.

Προφανώς και τα δείγματα της 5200 δεν προκαθορίζουν αντίστοιχη απόδοση της 7100 διότι πιθανότατα και καλύτερα ηλεκτρονικά/τροφοδοσία/ευπάθεια σε παρεμβολές θα έχει σαν μοντελο ανώτερης κλάσης και lossless raw αρχεία αντι των "visually lossless" της 5200.

Η γνώμη μου για τις επιδόσεις των δυο μηχανών βασίζεται σε περιορισμένη δική μου χρήση και σε εκτενέστερη χρήση άλλων nikonians. Συγκεκριμένα τράβηξα με την 3200 κάποια αντικείμενα σε έκθεση κειμηλίων άλλα μικρά άλλα μεγαλύτερα, μόνο και μόνο επειδή μου είχαν γεμίσει οι CF άρα έπρεπε να χρησιμοποιήσω κι άλλη μηχανή. Χρησιμοποίησα όμως τους δικούς μου φακούς. Ένα μεταλλικό αντικείμενο ή μια σκουρόχρωμη στολή πάνω σε λευκό φόντο ύφασμα με σημειακό φωτισμό είναι δύσκολο έως πολύ δύσκολο θέμα και το καλύτερο θα ήταν ένα hdr για να τα έχουμε όλα φωτισμένα και μη καμμένα. Αλλά κανείς δεν δέχεται μια τέτοια φωτογραφία ως original άρα απορρίπτεται. Επομένως πρέπει να τραβήξεις σε raw και μετά να δείς τί θα σώσεις. Λοιπόν η 3200 έδειξε ότι έχει raw "ζορισμένα" δηλ. δεν είναι ελαστικά και δεν μπορείς να τα τσιτώσεις όπως έχουμε μάθει με τους άλλους κορυφαίους αισθητήρες των μηχανών της ΝΙΚΟΝ. Κάτι σαν τη συμπεριφορά των αισθητήρων που χρυσηιμοποιεί η canon. Μου έδειξε ότι είναι ελαφρώς χειρότερη από την συμπεριφορά της d5100. Παρόμοια είναι η εμπειρία χρήστη nikonian με 10 σώματα και επενδυμένα περισσότερα από 70.000 ευρώ σε φακούς (κυρίως τηλεφακούς). Το όνομά του στη διάθεσή σας με ΠΜ. Αντίθετα η d5200 δείχνει να έχει διαφορετική συμπεριφορά. Δείχνει να είναι πιο ελαστική στο τσίτωμα των raw αρχείων ενώ δείχνει να έχει ελαφρώς καλύτερη συμπεριφορά στα υψηλά iso. Για χρωματική συμπεριφορά δεν μπορώ να πω τίποτε διότι όλα τα δείγματα προέρχονταν από εσωτερικό χώρο με κεντρικό φωτισμό άσπρο διάχυτο και σημειακό κίτρινο (!!!) άρα τουρλουμπούκι...

Ένα άλλο ζήτημα που θα κληθεί να μας απαντήσει ο φίλος μας ο Ηλίας είναι κατά πόσο αυτοί οι αισθητήρες είναι εκλεκτικοί σε φακούς ή όχι. Έχω την υποψία ότι συμπαθούν κάποιες σχεδιάσεις φακών περισσότερο από άλλες και κάποιους φθηνούς φακούς τους φτύνουν, ενώ ταιριάζουν με κάποιους άλλους. Και φυσικά ισχύει ότι μια μηχανή 24 άρα με φθηνό φακό θα δώσει περισσότερες γραμμές ανά ίντσα από μια 12άρα ή 16άρα με καλό φακό, αλλά το τελικό αποτέλεσμα δεν πιστεύω ότι θα είναι συνολικά καλύτερο. Διότι ο μέτριος φακός θα δώσει φλατ αποτελέσμα, δηλ. χαμηλό κοντράστ και επίπεδη αίσθηση ενώ ένας καλός μάλλον θα δώσει μια αίσθηση 3d.

Αυτη η αίσθηση προκύπτει από δικές μου φωτο κυρίως σε φυλλωσιές. Όταν τραβώ μια φυλλωσιά, την ίδια φυλλωσιά με την d5100 παίρνω ένα χ αρχείο που είναι μεγαλύτερο σε σχέση με το αρχείο από τη d700 (16 έναντι 12). Σε 100% θέαση, το τελικό αποτέλεσμα όταν φορά τον κιτ φακό και κλειστό διάφραγμα είναι φλατ, ενώ με τον 17-35 είναι διαφορετικό πολύ πιο punch. Βλέπεις και πίσω από τα μπροστινά φύλλα. Όταν τραβώ την ίδια λήψη με την d700 (φυσικά με τον 17-35, ο κιτ δεν χρησιμοποιείται στη μεγάλη) έχω το ίδιο πολύ καλό αποτέλεσμα αλλά απλώς σε πιο μικρό μέγεθος.

Η γνώμη μου για τις επιδόσεις των δυο μηχανών βασίζεται σε περιορισμένη δική μου χρήση και σε εκτενέστερη χρήση άλλων nikonians. Συγκεκριμένα τράβηξα με την 3200 κάποια αντικείμενα σε έκθεση κειμηλίων άλλα μικρά άλλα μεγαλύτερα, μόνο και μόνο επειδή μου είχαν γεμίσει οι CF άρα έπρεπε να χρησιμοποιήσω κι άλλη μηχανή. Χρησιμοποίησα όμως τους δικούς μου φακούς. Ένα μεταλλικό αντικείμενο ή μια σκουρόχρωμη στολή πάνω σε λευκό φόντο ύφασμα με σημειακό φωτισμό είναι δύσκολο έως πολύ δύσκολο θέμα και το καλύτερο θα ήταν ένα hdr για να τα έχουμε όλα φωτισμένα και μη καμμένα. Αλλά κανείς δεν δέχεται μια τέτοια φωτογραφία ως original άρα απορρίπτεται. Επομένως πρέπει να τραβήξεις σε raw και μετά να δείς τί θα σώσεις. Λοιπόν η 3200 έδειξε ότι έχει raw "ζορισμένα" δηλ. δεν είναι ελαστικά και δεν μπορείς να τα τσιτώσεις όπως έχουμε μάθει με τους άλλους κορυφαίους αισθητήρες των μηχανών της ΝΙΚΟΝ. Κάτι σαν τη συμπεριφορά των αισθητήρων που χρυσηιμοποιεί η canon. Μου έδειξε ότι είναι ελαφρώς χειρότερη από την συμπεριφορά της d5100. Παρόμοια είναι η εμπειρία χρήστη nikonian με 10 σώματα και επενδυμένα περισσότερα από 70.000 ευρώ σε φακούς (κυρίως τηλεφακούς). Το όνομά του στη διάθεσή σας με ΠΜ. Αντίθετα η d5200 δείχνει να έχει διαφορετική συμπεριφορά. Δείχνει να είναι πιο ελαστική στο τσίτωμα των raw αρχείων ενώ δείχνει να έχει ελαφρώς καλύτερη συμπεριφορά στα υψηλά iso. Για χρωματική συμπεριφορά δεν μπορώ να πω τίποτε διότι όλα τα δείγματα προέρχονταν από εσωτερικό χώρο με κεντρικό φωτισμό άσπρο διάχυτο και σημειακό κίτρινο (!!!) άρα τουρλουμπούκι...

To οτι η 3200 είναι λιγότερο ελαστική απο την 5100 σε σήκωμα των υποεκτεθειμένων το δείχνουν και οι αριθμοί. Ελαφρώς οπως προκύπτει απο τους αριθμούς (1/2 στοπ σε ISO100 που λιγοστεύει βαθμιαία στα ψηλότερα ISO) αλλά στην πράξη και η ποιότητα του θορύβου μετράει.

Οταν ο θόρυβος έχει μια τυχαία ομαλή διασπορα και καλύτερα δείχνει και η αποθορυβοποίηση πετυχαίνει καλύτερο αποτέλεσμα, αντίθετα οταν υπάρχει μια συγκέντρωση είτε σε γραμμές/στηλες (banding) είτε σε ομάδες πιξελ (κηλίδες) είναι πιο εμφανής και ενοχλητικός και η αποθορυβοποίηση δεν καταφέρνει να τον πολεμήσει χωρίς ταυτόχρονα να καταστρέψει την ευκρίνεια.
Και νομίζω οτι και στην ποιότητα του θορύβου είναι καλύτεροι οι αισθητήρες της Sony (oπως τους διαχειρίζεται η Nikon και ή Pentax αλλά οχι η ίδια η Sony). Ουτε η Nikon (3200) ουτε η Τοshiba (5200) φαίνεται να ελέγχουν την συμπεριφορά των αισθητήρων τους οπως η Sony.

Βέβαια οι Canon είναι ακόμα χειρότεροι στα υποεκτεθειμένα χαμηλά ISO.

Βλάση να σου ζητήσω τα raw ??. Βέβαια φαίνεται οτι θα είναι D700 vs D3200 ( η 5100 δεν εχει CF).

Για την 5200 θα συμφωνήσω εφόσον δεν θα χρειαστεί να σκάψεις μέχρι το 13ο στοπ της δυναμικής περιοχής που δείχνει η DxO στο ISO100 για 100% pixel view (14 stop με resampling se 8Mp).
Υπολόγισε τουλάχιστον 1-2 στοπ λιγότερο. Αν σε παίρνει να σκεπάσεις στο σκοτάδι τις καργα υποεκτεθειμενες περιοχές τότε καλώς απο κει και πάνω είναι πολύ καλή.
Απλά εμφανίζεται ξαφνικά θόρυβος μόνο για τις πολύ-πολύ χαμηλές στάθμες και απότι βλέπω φταίει η διαχείρηση που έκανε η Nikon και στο αρχείο, οχι στον αισθητήρα μόνο, ενας συνδυασμός αποτυχημένου καλιμπραρίσματος ανα γραμμή και αρχείου που έχει υποστεί αγαρμπη διαίρεση/πολλαπλασιασμό με αριθμητική ακεραίων εντος της μηχανής. Υπο αυτή την ένοια ισως και ενα διορθωμένο firmware να βελτιώσει την κατάσταση.

To οτι η 3200 είναι λιγότερο ελαστική απο την 5100 σε σήκωμα των υποεκτεθειμένων το δείχνουν και οι αριθμοί. Ελαφρώς οπως προκύπτει απο τους αριθμούς (1/2 στοπ σε ISO100 που λιγοστεύει βαθμιαία στα ψηλότερα ISO) αλλά στην πράξη και η ποιότητα του θορύβου μετράει.

Οταν ο θόρυβος έχει μια τυχαία ομαλή διασπορα και καλύτερα δείχνει και η αποθορυβοποίηση πετυχαίνει καλύτερο αποτέλεσμα, αντίθετα οταν υπάρχει μια συγκέντρωση είτε σε γραμμές/στηλες (banding) είτε σε ομάδες πιξελ (κηλίδες) είναι πιο εμφανής και ενοχλητικός και η αποθορυβοποίηση δεν καταφέρνει να τον πολεμήσει χωρίς ταυτόχρονα να καταστρέψει την ευκρίνεια.
Και νομίζω οτι και στην ποιότητα του θορύβου είναι καλύτεροι οι αισθητήρες της Sony (oπως τους διαχειρίζεται η Nikon και ή Pentax αλλά οχι η ίδια η Sony). Ουτε η Nikon (3200) ουτε η Τοshiba (5200) φαίνεται να ελέγχουν την συμπεριφορά των αισθητήρων τους οπως η Sony.

Βέβαια οι Canon είναι ακόμα χειρότεροι στα υποεκτεθειμένα χαμηλά ISO.

Βλάση να σου ζητήσω τα raw ??. Βέβαια φαίνεται οτι θα είναι D700 vs D3200 ( η 5100 δεν εχει CF).

Για την 5200 θα συμφωνήσω εφόσον δεν θα χρειαστεί να σκάψεις μέχρι το 13ο στοπ της δυναμικής περιοχής που δείχνει η DxO στο ISO100 για 100% pixel view (14 stop με resampling se 8Mp).
Υπολόγισε τουλάχιστον 1-2 στοπ λιγότερο. Αν σε παίρνει να σκεπάσεις στο σκοτάδι τις καργα υποεκτεθειμενες περιοχές τότε καλώς απο κει και πάνω είναι πολύ καλή.
Απλά εμφανίζεται ξαφνικά θόρυβος μόνο για τις πολύ-πολύ χαμηλές στάθμες και απότι βλέπω φταίει η διαχείρηση που έκανε η Nikon και στο αρχείο, οχι στον αισθητήρα μόνο, ενας συνδυασμός αποτυχημένου καλιμπραρίσματος ανα γραμμή και αρχείου που έχει υποστεί αγαρμπη διαίρεση/πολλαπλασιασμό με αριθμητική ακεραίων εντος της μηχανής. Υπο αυτή την ένοια ισως και ενα διορθωμένο firmware να βελτιώσει την κατάσταση.

πολύ θα ήθελα να σου τα δώσω αλλά ανήκουν στο ΥΜΑΘ (είναι της έκθεσης των κειμηλίων των Βαλκανικών Πολέμων). Τα έχω ήδη παραδώσει μαζί με τα τελικά jpgs . θα ρωτήσω αν μπορώ να σου στείλω....

Ένα άλλο ζήτημα που θα κληθεί να μας απαντήσει ο φίλος μας ο Ηλίας είναι κατά πόσο αυτοί οι αισθητήρες είναι εκλεκτικοί σε φακούς ή όχι. Έχω την υποψία ότι συμπαθούν κάποιες σχεδιάσεις φακών περισσότερο από άλλες και κάποιους φθηνούς φακούς τους φτύνουν, ενώ ταιριάζουν με κάποιους άλλους. Και φυσικά ισχύει ότι μια μηχανή 24 άρα με φθηνό φακό θα δώσει περισσότερες γραμμές ανά ίντσα από μια 12άρα ή 16άρα με καλό φακό, αλλά το τελικό αποτέλεσμα δεν πιστεύω ότι θα είναι συνολικά καλύτερο. Διότι ο μέτριος φακός θα δώσει φλατ αποτελέσμα, δηλ. χαμηλό κοντράστ και επίπεδη αίσθηση ενώ ένας καλός μάλλον θα δώσει μια αίσθηση 3d.

Αυτη η αίσθηση προκύπτει από δικές μου φωτο κυρίως σε φυλλωσιές. Όταν τραβώ μια φυλλωσιά, την ίδια φυλλωσιά με την d5100 παίρνω ένα χ αρχείο που είναι μεγαλύτερο σε σχέση με το αρχείο από τη d700 (16 έναντι 12). Σε 100% θέαση, το τελικό αποτέλεσμα όταν φορά τον κιτ φακό και κλειστό διάφραγμα είναι φλατ, ενώ με τον 17-35 είναι διαφορετικό πολύ πιο punch. Βλέπεις και πίσω από τα μπροστινά φύλλα. Όταν τραβώ την ίδια λήψη με την d700 (φυσικά με τον 17-35, ο κιτ δεν χρησιμοποιείται στη μεγάλη) έχω το ίδιο πολύ καλό αποτέλεσμα αλλά απλώς σε πιο μικρό μέγεθος.

Ναι μερικοί αιθητήρες εχουν μια επιλεκτικότητα σε ορισμένα χαρακτηριστικά των φακών ειδικά οσο απομακρυνόμαστε απο το κέντρο. Προτιμούν φακούς με αυξημένη τηλεκεντρικότητα (το διάφραγμα να φαίνεται οτι είναι μακρυα οταν βλέπεις απο το πίσω μερος του φακού). Εχει να κάνει με το πόσο καλά δεχεται πλάγιο φως ο αισθητήρας. Κατά κύριο λόγο αιτία είναι το αποτυχημένο offset των μικροφακών αλλά παίζει και αστοχία σε οποιοδήποτε στοιχείο της στοίβας φίλτρων που υπάρχει μπροστα απο τον αισθητήρα. Και ενας αισθητήρας με στοχο την εισαγωγική κατηγορία εχει λογω μπατζετ περισσότερες πιθανότητες να δεχθεί μικρότερη ανεπαρκή περιποιηση σε αυτόν τον τομέα. Φυσικά παίζουν ρόλλο και οι ικανότητες του σχεδιαστικού-κατασκευαστικού team.

Δεν είναι ολα τα πιξελ ιδίου μεγέθους ίδια ουτε σε θόρυβο αλλά ούτε σε οπτικά χαρακτηριστικά. Και για μεν τον θόρυβο έχουμε τις μετρήσεις που μπορεί να γίνουν εύκολα. Οι μετρήσεις οπτικής ποιότητας είναι πιο εξειδικευμένες και χαρακτηριστικά οπως "optical crosstalk" "angle responce" "ανακλαστικότητα" "pixel vignetting" δεν τα βρίσκεις δημοσιευμένα. Και όμως αυτα μπορούν να χαλάσουν και την αποτελεσματικότητα στην πρόσληψη φωτός στα ανοιχτα διαφραγματα (οπως αρχίσαμε να βλέπουμε στο νημα με τα δείγματα του Ηλία .. αλλά έμεινε στη μέση) και την ευκρίνεια και το μικροκοντραστ σε σημαντικό βαθμό. Να πολλαπλασιάσουν τις ατέλειες ενος φακού που τα κουσούρια του συντονίζονται με τα οπτικά κουσούρια του αισθητήρα.

Ενα απροσδοκητο εύρημα με τον συνδυασμό D5200 + 18-55 VR στα δείγματα του PhocusNumerique είναι ενα Siemens star (o κύκλος με τις ακτίνες) τερμα πάνω δεξιά στη γωνία που έχει εμφανώς aliasing/moire καθαρή απόδειξη οτι ο κιτ αποδίδει εκεί περισσότερο αποτι μπορεί να δείξει ο αισθητήρας. Και μάλλον και η D5200 έχει ή ανύπαρκτο ή πολύ ασθενικό ΑΑ φιλτρο ή πιθανόν κρατησαν μόνο το ένα φίλτρο και κάνουν ΑΑ μόνο σε μια διεύθυνση ...??? !!!

Τωρα για 5100 vs 700 πολλά μπορεί να σε γελάσουν, η δίκαιη σύγκριση προυποθέτει ίδια κάδρο (που σημαίνει ίδια απόσταση για ίδια προοπτική - ίδιο DOF - ίδια ταχύτητα) και ίδιο μέγεθος παρουσίασης.
Δεν θα έπρεπε να συγκρίνουμε την λεγόμενη 3D αίσθηση υπο διαφορετικό DoF (αρα διαφορετική αίσθηση βάθους αλλά και ανισο diffraction) και διαφορετική ταχύτητα (= διαφορετικό motion blur)

Το αποτέλεσμα συνήθως ευνοεί τον FF αισθητήρα π.χ. λόγω μεγέθους για ιδιο μεγεθος παρουσίασης θα έχει υποστεί 1,5Χ μικρότερη μεγένθυση. Επίσης οι φακοί ταιριάζουν καλύτερα στο FF στα περισσότερα σενάρια χρήσης π.χ για δεδομένο ρηχό DOF θα χρειαστεί 1 στοπ πιο κλειστο διάφραγμα αρα δουλεύει σε καλύτερη περιοχή λειτουργίας του φακού.

Χοντρα - χοντρα μπορούμε να πούμε οτι η πιο εύκολη και σίγουρη αναβάθμιση όλων των φακών που μπορούν να καλύψουν FF είναι ακριβώς να αναβαθμιστεί ο χρήστης απο κροπ σε FF απλά λόγω μεγέθους. Η απόλυτη επιτυχία είναι βέβαια FF + πολλά Μp. H δεύτερη πιο αποδοτική κίνηση είναι να πάει σε περισσότερα πίξελ παραμένοντας σε κροπ μεγεθος και η τρίτη πάλι παραμένοντας σε κροπ αισθητήρα αλλά σε αισθητήρα με καλύτερα χαρακτηριστικά.

Για το punch. Φυσικά ενα απο τα χαρακτηριστικά των καλών φακών είναι το καλύτερο μικροκοντραστ λόγω καλύτερων επιστρώσεων αλλά και οπτικών. Ενω απο πλευράς ανάλυσης και οι κιτ τα πάνε σχετικά καλά. Αυτό όμως το μικροκοντραστ που λείπει απο τους κιτ μπορεί να αναταχθεί σε μεγάλο βαθμό με περισσότερο Local contrast στην επεξεργασία αρκεί να έχουμε αθόρυβη φωτό. Kαι φυσικά δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με ηδη punch/sharp υλικό διότι απλά απο ενα σημείο και μετά δεν το σηκώνει δείχνει υπερβολικό.

Οι μετρήσεις οπτικής ποιότητας είναι πιο εξειδικευμένες και χαρακτηριστικά οπως "optical crosstalk" "angle responce" "ανακλαστικότητα" "pixel vignetting" δεν τα βρίσκεις δημοσιευμένα. Και όμως αυτα μπορούν να χαλάσουν και την αποτελεσματικότητα στην πρόσληψη φωτός στα ανοιχτα διαφραγματα (οπως αρχίσαμε να βλέπουμε στο νημα με τα δείγματα του Ηλία .. αλλά έμεινε στη μέση) και την ευκρίνεια και το μικροκοντραστ σε σημαντικό βαθμό. Να πολλαπλασιάσουν τις ατέλειες ενος φακού που τα κουσούρια του συντονίζονται με τα οπτικά κουσούρια του αισθητήρα.
.

Εγω γκρινιαζα πριν μηνες, οτι αντι να κοιτανε να φτιαξουν κανενα αισθητηρα της προκοπης, αυτοι βαζανε βιντεο και wi-fi... και που φτασαμε τωρα? Να παιζει μπαλα στους αισθητηρες μονη της, ποια? η σονυ... και η κανον να επαναπαυεται -για ποσο ακομη?- στην ηδη εγκατεστημενη βαση της, λογω ασπρων φακων και παρουσιαζει λειψα μοντελα...

Και κατι πενταξ και σιγμα και τοσιμπα να παλευουν με τα θηρια...

Και το λεω αυτο, γιατι διαβαζα τις προαλλες σχετικα με την αδυναμια να καλυψουν σε επαρκη βαθμο, τον αισθητηρα μιας FF με σημεια AF... ενας απο τους λογους λοιπον, ειναι και το... βινιεταρισμα!!! το οποιο δεν ειναι -τεινω να πιστεψω- χαρακτηριστικο του φακου, αλλα του... αισθητηρα, που δεν μπορει να διαχειριστει το πλαγιο φως στα ακρα του... το οποιο φως, ειναι απαραιτητο για να εστιασει η μηχανη...

Και σαν κακος και δυσπιστος που ειμαι, λεω οτι και η D600 και η 6D, στο θεμα αυτο (δηλαδη διαχειριση πλαγιου φωτος και βινιεταρισματος) θα ειναι χειροτερες απο και απο την d700 και απο την 5D...

Και δεν ειναι μονο λογοι οικονομιας (και καλα φτηνο FF), το οτι εβαλαν μικρη καλυψη σε σημεια εστιασης... και μου διαφημιζουν, χωρις να ντρεπονται, ψηφιακο κροπ 1,3 το οποιο -και καλα- γεμιζει με σημεια εστιασης και ετσι δεν θα χασουμε καρε απο το γεγονος...

... ε ρε V1 που τους χρειαζεται...:rifle:

Λιακο μην μπερδευεις τους αισθητήρες για AF με τον κεντρικό αισθητήρα. Ειναι τελείως διαφορετικοί ειδικοί για αυτή την δουλειά με λυμένα τέτοια προβλήματα και οπως ξέρεις είναι και σε άλλη θέση.

Το βασικό βινιετάρισμα είναι απο τον φακό και το μεγαλύτερο μερος (που επιπλεον δεν μπορεί να μειωθεί) απο το διάφραγμα επειδή οταν βλέπεις μια στρογγυλή τρυπα απο λοξα ουσιαστικά βλέπεις μια έλειψη με μικρότερο εμβαδο απο τον κύκλο που βλέπεις σε κάθετη θέση. Επιπλέον αυτού του βασικού μπαίνουν οι περισσότερη ανάκλαση των φαξών στα άκρα του κυρτού σχήματος κλπ.. περισσότερη ανάκλαση λόφω πλάφιου φωτός και στον αισθητήρα ... αλλά και στο φιλμ ...

Το επιπλέον βινιεταρισμα λόγω του αισθητήρα το πολεμάνε με προσαρμοσμένο σχημα-θεση των μικροφακών πάνω απο κάθε πιξελ. Σε περιπτώσεις χρησιμοποιούν διπλούς μικροφακούς για να φτάσουν οσο περισσότερες ακτίνες στην φωτοδίοδο. Και επίσης με βελτιωμένη τεχνολογία μειώνουν της απώλειες λόγω των μεταλλικών οδεύσεων που υπάρχουν ανάμεσα στα πιξελ κανοντάς τις πιο στενές και ρηχές. Η Sony και η Toshiba χρησιμοποιούν χαλκό που χρειάζονται και μπορούν να κατασκευάσουν πολύ μικρότερες διατομές απο το αλουμίνιο ..

Δεν θα διαφωνησω, τα ξερεις καλυτερα τα τεχνικα...

...απλα διαβασα οτι ο πισω καθρεφτης που στελνει το φως στους αισθητηρες εστιασης, ειναι -λογω χωρου και γωνιας σε σχεση με τον μπροστα- μικροτερος σε διαστασεις απο τον μπροστα, αρα λαμβανει λιγοτερο φως και με τη σειρα του στελνει και λιγοτερο φως στα σημεια ΑF και πιο συγκεντρωμενο, με αποτελεσμα να μην μπορουν να απλωθουν αυτα οσο θα θελαμε... ή να μην εχουν την ακριβεια και ευαισθησια που θα ειχαν αν μπορουσαν να δεχτουν περισσοτερο φως...

... τουλαχιστον, κατι τετοιο καταλαβα...

Παίδες επειδή ψήνομαι αν την αποκτήσω την D7100 έχω μια απορία...Αν την αγοράσω θα κάνει autofοcus με τον Tokina 11-16mm f/2.8 (το πρώτο μοντέλο και όχι το 2ο με το μοτέρ) ???

Απάντηση: ΝΙΚΟΝ D7100

αν βγάζει βίντεο τόσο καλής ποιότητας σαν της 5200 τότε θα αξίζει η αγορά της, φοβερό πακέτο φωτο-βίντεο