Nikon D7200

Petasis το αντικείμενο της κόντρας παραπάνω ήταν σχετικό...και αυτό στο οποίο ζητάς τώρα να συγκεντρωθούμε δεν είναι το θέμα μας.
To focus stacking θα σε βοηθήσει σε περιπτώσεις που έχεις και κάτι σε κοντινό σημείο που θέλεις να είναι σε focus και θέλεις να το αντιπαραβάλεις με το θέμα σου στο βάθος.
Σε τοπίο που όλο το θέμα σου είναι μακριά...εκεί δύσκολα θα σου κάνει ιδιαίτερη διαφορά.

Εφόσον θέλεις φωτογραφίες πάνω από θάλασσα, πιο πολύ ίσως σε βοηθήσει ένα καλό φίλτρο CPL (πολωτικό).
Για αυτό σου έβαλαν και το βίντεο πιο πάνω.

Επίσης από το ερώτημα σου για τον φακό καταλήξαμε στο πώς κάνουμε focus stacking σε κινούμενα θέματα. Οκ...
Με μάσκες στο photoshop. Πολλές λήψεις και με μάσκα αφαιρείς από αυτές που θες το πλεούμενο και το αφήνεις μόνο σε μία.

Από εδώ και πέρα εγώ σηκώνω τα χέρια ψηλά. Το θέμα αλλάζει πολύ συχνά εδώ μέσα και δεν βγαίνει άκρη.

...πώς κάνουμε focus stacking σε κινούμενα θέματα....

Το πλεούμενο είναι το θέμα της φωτογραφίας ή ο φωτογράφος είναι πάνω στο πλεούμενο και τραβά την ακτή;
Εγώ κατάλαβα το δεύτερο.

Φωτογραφία τοπίου με διύλιση του κώνωπα, pixel peeping στο 100% και αξιολόγηση των δυνατοτήτων ενός συστήματος μηχανής-φακού υπό αυτές τις συνθήκες δεν έχει και πολύ νόημα, imho.

Πώς θα κάνω αξιολόγηση; Το ερώτημα μου εξακολουθεί να είναι αυτό:
http://avclub.gr/forum/showthread.php/141097-Nikon-D7200?p=1057436685&viewfull=1#post1057436685
(Που μπορεί να μην είναι δυνατόν να απαντηθεί στο εδώ φόρουμ, και αυτό είναι μια πιθανότητα)

Σκευτόμουν να αρχίσω να φωτογραφίζω πάττερν ανάλυσης (μόλις έρθει πίσω η μηχανή που δεν ξέρω πότε θα είναι), μπας και βρω την απάντηση.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Petasis το αντικείμενο της κόντρας παραπάνω ήταν σχετικό...και αυτό στο οποίο ζητάς τώρα να συγκεντρωθούμε δεν είναι το θέμα μας.
To focus stacking θα σε βοηθήσει σε περιπτώσεις που έχεις και κάτι σε κοντινό σημείο που θέλεις να είναι σε focus και θέλεις να το αντιπαραβάλεις με το θέμα σου στο βάθος.
Σε τοπίο που όλο το θέμα σου είναι μακριά...εκεί δύσκολα θα σου κάνει ιδιαίτερη διαφορά.

Εφόσον θέλεις φωτογραφίες πάνω από θάλασσα, πιο πολύ ίσως σε βοηθήσει ένα καλό φίλτρο CPL (πολωτικό).
Για αυτό σου έβαλαν και το βίντεο πιο πάνω.

Επίσης από το ερώτημα σου για τον φακό καταλήξαμε στο πώς κάνουμε focus stacking σε κινούμενα θέματα. Οκ...
Με μάσκες στο photoshop. Πολλές λήψεις και με μάσκα αφαιρείς από αυτές που θες το πλεούμενο και το αφήνεις μόνο σε μία.

Από εδώ και πέρα εγώ σηκώνω τα χέρια ψηλά. Το θέμα αλλάζει πολύ συχνά εδώ μέσα και δεν βγαίνει άκρη.

Συγνώμη σε μπέρδεψα... :flipout:
ΔΕΝ με ενδιαφέρει το focus stacking. Έκανα πλάκα στον billpeppas που θεωρεί ότι η "απαρίθμηση" των fstop σχετίζεται με το θέμα.

Το πλεούμενο είναι το θέμα της φωτογραφίας ή ο φωτογράφος είναι πάνω στο πλεούμενο και τραβά την ακτή;
Εγώ κατάλαβα το δεύτερο.

Το άγαλμα της ελευθερίας είναι σε ένα μικρό νησάκι. Το φωτογραφίζεις από κάποιο πλεούμενο. Σε ένα τέτοιο ήμουν και εγώ.
Το focus stacking είναι άσχετο με την κουβέντα.

Και σου ξαναλέμε.
Με τις συνθήκες που επικρατούν στο συγκεκριμένο μέρος, ΔΕΝ μπορείς να βγάλεις tack sharp photo για pixel peeping @ 100%.

Τράβα πάρε μια PhaseOne IQ280 + 645df body παρέα με έναν φακό Schneider Kreuznach.
Πάλι δεν θα είναι tack sharp με τις συνθήκες αυτές ( haze, απόσταση σε σχέση με το θέμα καθώς και το focal length που χρησιμοποίησες, κούνημα από την βάρκα, aperture που χρησιμοποίησες, πού ακριβώς έκανε focus ( το phase detect focus αστοχεί ουκ ολίγες φορές, είναι και οι φακοί που θέλουν calibration, είναι η στιγμή που κάνεις εσύ focus μέχρι να βγεί η έκθεση που κούνα κούνα η βάρκα αλλάζεις σημείο, και είναι και το mirror shake που κόβει και αυτό λίγο οξύτητα ).

Γιατί δεν κάνεις ένα τεστ από το μπαλκόνι του σπιτιού σου πρώτα;
Πρέπει να είναι ντε και καλά από πλεούμενο πάνω σε θάλασσα από μακρινή απόσταση;
Προστίθενται παράγοντες χωρίς λόγο που μπορεί να επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα.

Απάντηση: Re: Nikon D7200

Πώς θα κάνω αξιολόγηση; Το ερώτημα μου εξακολουθεί να είναι αυτό:
http://avclub.gr/forum/showthread.php/141097-Nikon-D7200?p=1057436685&viewfull=1#post1057436685

Το άγαλμα της ελευθερίας είναι σε ένα μικρό νησάκι. Το φωτογραφίζεις από κάποιο πλεούμενο. Σε ένα τέτοιο ήμουν και εγώ.
Το focus stacking είναι άσχετο με την κουβέντα.
Οι δυο φωτό έχουν εντελώς διαφορετικό τρόπο προσέγγισης και επεξεργασίας, αλλά και το θέμα, το κάδρο της μίας δίνει τη δυνατότητα να αναδειχθούν στοιχεία που της άλλης είναι πιο δύσκολο.
Η reference photo που βάζεις του Κostas St. έχει υποστεί επεξεργασία που η δεύτερη δέν έχει.
Αν θέλεις να δέις πώς ο συνδυασμός της μηχανής σου με το φακό σου συγκρίνονται με την αρχική φωτό, δεν έχεις παρα είτε να πάς στο ίδιο σημείο και ώρα να τραβήξεις, ή με ένα παρόμοιο πλάνο συνθετικά.

Γιατί δεν κάνεις ένα τεστ από το μπαλκόνι του σπιτιού σου πρώτα;
Πρέπει να είναι ντε και καλά από πλεούμενο πάνω σε θάλασσα από μακρινή απόσταση;
Προστίθενται παράγοντες χωρίς λόγο που μπορεί να επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα.

Φωτογραφίες έχω αρκετές (πάνω από 3000 ήδη με το τρέχον σύστημα), αλλά δεν θέλω να βάλω από viewfinder, γιατί δεν είμαι σίγουρος για την εστίαση.
Για παράδειγμα αυτή:

DSC_0042 by George Petasis, on Flickr

Την έβγαλα για να δω τι θα καταφέρει να εστιάσει μετά την "καλύτερη τιμή" από το focal pro.
Και με διάφραγμα 11. Δεν μπορώ να καταλάβω που έχει εστιάσει, αλλά δεν μου φαίνεται ότι αυτό περιμένω από το σύστημά μου.
(Εκτός και αν αυτά που διάβαζα πριν την αγορά είναι άκυρα.)

Μου φαίνεται εξαιρετικά θολή πάντως.
(Και για να μην λέμε τα ίδια πράγματα, το sharpness +3 & +1 clarity πάνε πακέτο με το καλημέρα από το πρόγραμμα της νίκον).

Άκυρο θα βάλω άλλη. Αυτή είναι κουνημένη. Νόμιζα ήταν το κλείστρο στο 1/125, και είναι στο 1/25.

Δεν ξέρω άλλα δεν μου φαίνεται θολή...δεν ξέρω μπορεί να έχουμε άλλα μέτρα και σταθμά...οκ δεν είναι super sharp άλλα εμένα μου φαίνεται όσον αφορά το sharpness οκ και αξιοπρεπής....αν κοιτάς Pixel με pixel ε οκ δεν νομίζω ότι θα βρεις μηχανή όσα και να δώσεις που θα σε καλύπτει 100%...και με D4 έχω δουλέψει και πάλι 100% sharp δεν είναι σε επίπεδο pixel.....

Κάνει κάποια από αυτές;

DSC_0065 by George Petasis, on Flickr

Σε αυτή είχα εστιάσει στο ρολόι (για να δω αν θα καταφέρει να εστιάσει) μέσω viewfinder.

Η επόμενη είναι με liveview:

DSC_0196 by George Petasis, on Flickr

Δεν ξέρω άλλα δεν μου φαίνεται θολή...δεν ξέρω μπορεί να έχουμε άλλα μέτρα και σταθμά...οκ δεν είναι super sharp άλλα εμένα μου φαίνεται όσον αφορά το sharpness οκ και αξιοπρεπής....αν κοιτάς Pixel με pixel ε οκ δεν νομίζω ότι θα βρεις μηχανή όσα και να δώσεις που θα σε καλύπτει 100%...και με D4 έχω δουλέψει και πάλι 100% sharp δεν είναι σε επίπεδο pixel.....

Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι όσο μεγαλώνουν οι αναλύσεις των αισθητήρων θέλουν φακούς με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Η 7200 που είναι γύρω στα 24 Mpx, αν της φορέσεις
τον κιτ φακό 18-140, με ευκρίνεια στα 11 Mpx κατά dxomark, πετάς πάνω από τα μισά πίξελ. Σε αυτό τον συνδυασμό περιμένεις το 100% crop να μην είναι τόσο καθαρό.

Όταν όμως βάλεις ένα φακό που είναι στα 17 Mpx, περιμένεις πολύ καλύτερο αποτέλεσμα στο 100% crop.

Εγώ νομίζω ότι αυτό το "πολύ καλύτερο" αποτέλεσμα δεν το έχω δει. Και περίμενα από εμπειρότερους να με βοηθήσουν να καταλάβω αν είμαι στα 11 Mpx, αν είμαι στα 17 και δεν το έχω καταλάβει, αν λέει ανακρίβειες το dxomark (μιας και πώς υπολογίζει τα P-Mpx το ξέρει μόνο αυτό - αλλά όλοι το έχουν σε μεγάλη εκτίμηση). Όλα πιθανά είναι. Και άκρη δεν έχω βγάλει...

Κοίταξε όσο ένας φακός βελτιώνεται είναι όλο και ποιο δύσκολο να πιάσεις την μέγιστη απόδοσή του. Ο Sigma που έχεις, αποδίδει 17mp άλλα κάτω από ποιες συνθήκες και πόσο συχνά?? Στο τέλος της ημέρας σίγουρα θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα από τον π.χ. 18-140 άλλα το θέμα είναι πόσο καλύτερα??? Αν το πας σε pixel με pixel και στις 2 περιπτώσεις θα δεις θολούρα και λάσπωμα, λιγότερο μεν στον Sigma άλλα και πάλι θα τα δεις. Φυσικά τα 24mp δεν μπορεί κανένας φακός να τα καλύψει πλήρως...άλλα δεν είναι και αυτή η ουσία...νιώθω ότι χάνουμε το δάσος και κοιτάμε το δέντρο....οι εικόνες που ανεβάζεις είναι μια χαρά όσον αφορά το sharpness και πολύ δύσκολα θα δεις δραματική βελτίωση ότι και αν κάνεις, βελτιώνοντας την τεχνική σου και με πειραματισμούς θα τις βελτιώσεις άλλα όχι όσο περιμένεις...δεν είναι θέμα φακού ή μηχανής άλλα θέλεις κάτι που απλά δεν υπάρχει...ίσως στο μέλλον...άλλα προσωπικά εγώ δεν έχω δει ποτέ σε επίπεδο pixel super sharp φωτογραφία από καμία μηχανή με Bayer αισθητήρα ανάλυσης 24mp και πάνω.......σε μηχανή 16mp ίσως και να πλησιάσεις κάπως σε supersharp, άλλα σε 24mp σε καμία περίπτωση....

σόρρυ δεν έχω διαβάσει όλα τα προηγούμενη posts παρά μόνο τα αρχικά, αλλά ήθελα να αναφέρω αν δεν έχει ειπωθεί ήδη, ότι μπορείς να κάνεις καλιμπράρισμα AF και στο φακό με το sigma Usb dock (αν θες στο δανείζω), αν τυχόν είναι και θέμα φακού

σόρρυ δεν έχω διαβάσει όλα τα προηγούμενη posts παρά μόνο τα αρχικά, αλλά ήθελα να αναφέρω αν δεν έχει ειπωθεί ήδη, ότι μπορείς να κάνεις καλιμπράρισμα AF και στο φακό με το sigma Usb dock (αν θες στο δανείζω), αν τυχόν είναι και θέμα φακού

Από την Δευτέρα έχω πάει μηχανή+φακό στον αντιπρόσωπο της σιγμα στην Ελλάδα. Δεν ξέρω αν θα βγει κάτι, αλλά είπα να το δοκιμάσω και αυτό. Το usb το έχω αγοράσει και εγώ.
Ευχαριστώ για την προσφορά πάντως.

Εγω δε μπορω να καταλαβω γιατι τις θεωρεις θολες τις φωτογραφιες που ανεβαζεις.
Μια χαρα μου φαινονται και πολυ καθαρες μαλιστα αλλα δε καταλαβαινω επισης και τι ψαχνεις και γιατι να ψαχνεσαι σε επιπεδο πιξελ.Δεν εχει νοημα

Σε 100% επισκόπηση σε επίπεδο πίξελ το έγραψα από την αρχή του νήματος ότι με Foveon αισθητήρα θα ικανοποιούσουν.

Σε λήψη από μακρινή απόσταση με zoom φακό και αισθητήρα Bayer 24MP και σε 100% δεν πρόκειται να έχεις την απόλυτη ευκρίνεια, καθαρότητα και αληθοφάνεια που αναζητάς. Ούτε ο αισθητήρας είναι ο κατάλληλος ούτε ο zoom φακός, όσο καλός κατά τα άλλα κι αν είναι.

petasis νομιζω οτι μας τρολλαρεις λιγο... οι φωτος που ανεβαζεις ειναι μια χαρα sharp. θες να σου στειλω φωτο με προβλημα εστιασης να δεις τι θα πει προβλημα?
Κοιτα να χαρεις τη μηχανη σου και τους φακους που ειναι ενα πολυ ωραιο combo και ασε το pixel beeping. Ειναι αρρωστο να προσπαθεις να βρεις προβλημα απο τη στιγμη που δεν υπαρχει.

Το πρόβλημα εστίασης είναι άλλο θέμα και πολύ υπαρκτό σε αυτό τον συνδυασμό. Δεν έχω ανεβάσει φωτογραφίες με πρόβλημα στην εστίαση, εκτός από αυτήν με τα λουλούδια (κατά λάθος).

Πάντως όσες έχω δει μέχρι τώρα από την D7200 είναι πολύ sharp. Έριξα και μια ματιά στο flickr και όσες φωτό έχω δει είναι άψογες. Αυτό δε που μου ερέσει είναι τα χαμηλά επίπεδα θορύβου.

Επέστρεψε η 7200 μαζί με τον φακό από την αντιπροσωπεία της σίγμα. Θα πρέπει τώρα να τεστάρω τον ρυθμισμένο φακό.