Nikon D800

To TIFF δεν χρειάζεται. Το RAW θα είναι απο 35 μέχρι 45 Mb, ακριβώς το τριπλάσιο της D700. Φυσικά μιλάμε για lossless compressed 14bit. Ναι θα έχουμε θεματάκι με το μέγεθος, αλλα μέχρι τότε θα έχουν ξαναφτηνήνει οι σκληροί δίσκοι. Εγώ μέχρι τώρα έχω γεμίσει 3Tb και ανεβαίνω με ταχείς ρυθμούς. Με την D800 θα τριπλασιάσω τον ρυθμό. Μάλλον θα κάνω οικονομία στις λήψεις....

To καλύτερο tiff το παίρνεις απο την μετατροπή του Raw.
Tα αρχεία tiff χρειάζονται όταν ασχολείται κανείς με εκτυπώσεις μεγάλου μεγέθους ή κάνει εκδοτική εργασία.
Ενα ασυμπίεστο αρχείο πωλείται καλύτερα απο οποιοδήποτε jpeg -εδώ μιλάμε για επαγγελματική δουλειά πλέον όταν υπάρχουν τα απαραίτητα παραστατικά, τιμολόγια, συμβόλαια κλπ.

Kαθηστε να την δουμε πρωτα και να δουμε αν πραγματικα φερνει κατι το καινουριο...
Τα πολλα ΜΡ δεν τα χρειαζονται ολοι....

Re: Απάντηση: Nikon D800

To καλύτερο tiff το παίρνεις απο την μετατροπή του Raw.
Tα αρχεία tiff χρειάζονται όταν ασχολείται κανείς με εκτυπώσεις μεγάλου μεγέθους ή κάνει εκδοτική εργασία.
Ενα ασυμπίεστο αρχείο πωλείται καλύτερα απο οποιοδήποτε jpeg -εδώ μιλάμε για επαγγελματική δουλειά πλέον όταν υπάρχουν τα απαραίτητα παραστατικά, τιμολόγια, συμβόλαια κλπ.

Και φυσικά δεν αποθηκεύουμε σε tiff γιατί είναι ασύμφορο. Αν ποτέ χρειαστεί να πάει για έκδοση ή πούλημα ή αφίσα, τότε και μόνο τότε γίνεται export σε tiff.

Λεωνίδα, εγώ ήδη ξέρω πολύ, μα πολύ κόσμο που έχει αρχίσει να ρίχνει στον κουμπαρά για την αγορά της D800. Αμέσως μπορώ να σου πω τουλάχιστον 10. Τα 36 Mpix είναι λογικό μέγεθος σήμερα για FF. Στο τοπίο και στο στούντιο θα κάνουν τη διαφορά.

Προσωπικά βλέπω ένα εύρος χρήσης απο 100-1600 iso. Στα 3200-6400 θεωρώ πως θα υπάρχει πρόβλημα
Αν μπορούσαν να έχουν ένα native iso speed στα 50 iso (και γιατί όχι, στα 25) θα τους παραδεχόμουν.
Wishful thinking θα μου πείτε....

Γιατί προς τα κάτω βρε παιδιά; Στις σπάνιες περιπτώσεις που χρειάζεται το προς τα κάτω, γίνεται με ένα ND. Αν το προς τα κάτω συνοδευόταν απο αύξηση της δυναμικής περιοχής, μάλιστα. Αλλα κάτω απο 100 δεν αποδίδουν αυτοί οι σένσορες. Αν γίνει προσπάθεια για να κατέβει η ευαισθησία κάτω απο την βασική, αυτό γίνεται ηλεκτρονικά και συνοδεύεται απο μείωση της δυναμικής περιοχής.

Ενα στοπ κάτω στην ευαισθησία δεν δίνει καμιά αξιόλογη διαφορετικότητα. Αν χρειαστούμε μείωση αυτή είναι πάνω απο 4 στοπ. Μέχρι 2-3 τα καταφέρνουμε με το διάφραγμα και με το Low ISO, μετά θέλουμε ND. Οπότε μικρό το κέρδος απο το ένα στοπ κάτω στην βασική ευαισθησία, ενώ απο το ένα στοπ επάνω έχουμε μεγάλο όφελος, ουσιαστικό.

Δημήτρη έχεις δίκιο. Αλλά φαντάζομαι ότι ο Βασίλης εννοεί ακριβώς αυτό. Ότι όλοι έχουν σττραφεί στα υψηλά iso και λησμονούν να κάνουν βελτιώσεις στα βασικά iso ενώ έχουν ξεχάσει παντελώς και τα υπερχαμηλά iso. Θα επιθυμούσε, όπως κι εσύ κι εγώ, όλοι όσοι τραβούμε τοπίο να είχαμε μια μηχανή με exceptional επίδοση στα χαμηλά και να τραβά έστω με τριπόδι υποχρεωτικά.

Οπως το λεει ο Βλασης.

Καποτε οι επαγγελματιες κατεφευγαν σε χαμηλων iso φιλμ για την απιστευτη ποιοτητα της εικονας τους και ας θυσιαζαν την ευαισθησια.

Ασε που ηταν και θεμα τεχνολογιας φιλμ. Πανω απο 200 γενικως δεν τραβουσες, 400 σε εξαιρετικες περιπτωσεις μονο. Και τα 25 iso ηταν απολυτως ορατα σε θεμα ποιοτητα συγκριτικα με το 100αρι.

Βλάση και Βασίλη. Η ευαισθησία των αισθητήρων της παρούσας τεχνολογίας δεν μπορεί να κατέβει κάτω απο την συνήθη που κειμένεται απο 80 μέχρι 200 ISO. To οτι η SONY (&Nikon) υποχώρησαν στα 100 απο τα 200 είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση που λέτε και αναταμείφτηκε απο ένα στοπ μεγαλύτερη δυναμική περιοχή. Δεν μπορεί (ή φαίνεται οτι δεν μπορεί) να κατέβει άλλο με πρόσθετη δυναμική περιοχή. Δεν είναι τα ISO που τα επιλέγουμε, είναι η τεχνολογία που έχει καθίσει στα 100. Αν έφτιαχναν αισθητήρες 50 ISO φαίνεται οτι δεν θα είχαν καμία βελτίωση. Γι αυτό ανέφερα απο το προηγούμενο μήνυμα "Αν το προς τα κάτω συνοδευόταν απο αύξηση της δυναμικής περιοχής, μάλιστα". Αυτό δεν γίνεται όμως κατα πως φαίνεται.

Και κάτι ακόμα. Δεν ξέρω αν έχω αναφερθεί στο παρελθόν, αλλα οι τελευταίοι αισθητήρες όπως τους έχει και χρησιμοποιεί η Nikon στην D7000 είναι ISOless. Τι σημαίνει αυτό; Αν τραβήξεις με ISO 3200 και είναι σωστά φωτισμένη, μπορείς να τραβήξεις την ίδια φωτογραφία, με τις ίδιες ακριβώς manual ρυθμίσεις εκτός απο το ISO που θα το βάλεις στο 100, δηλ 5 στοπ υποφωτισμένη και εκ των υστέρων να την ενισχύσεις και ρυθμίσεις στο LR ή άλλο πρόγραμμα και να καταλήξεις στην ίδια ακριβώς ποιότητα που είχες με την αρχική λήψη των 3200 ISO. Δηλ καθώς τα κυκλώματα υποδοχής της εικόνας ΕΠΙ του αισθητήρα, δεν προσθέτουν δικό τους θόρυβο που να είναι συγκρίσιμος με τον θόρυβο του αισθητήρα, η ενίσχυση του σήματος επι του αισθητήρα γίνεται απο την ίδια βασική ευαισθησία. Δηλ ο αισθητήρας πάντα τραβάει με 100 ISO, δεν γίνεται κάποια αλλαγή σε αυτόν παρα μόνο σε ενίσχυση μετά απο αυτόν (και μικρορυθμίσεις και κοντράστ και χρωματικό βάθος). Αυτά γίνονται και μετά, στον υπολογιστή. Ξέρω οτι η πρώτη επαφή με αυτή τη σκέψη είναι λίγο περίεργη, αλλα απο παλιά χρησιμοποιούσαμε το ίδιο φιλμ και αναλόγως της εμφανισης μπορούσαμε να το πουσσάρουμε μερικά στοπ και φτάναμε στο ίδιο σχεδόν αποτέλεσμα που φτάναμε με κάποιο άλλο φιλμ μεγαλύτερης ευαισθησίας

Δημήτρη αυτό που αναφέρεις για το flat iso το διαπίστωσα κι εγώ στην 5100. Και μάλιστα το διαπίστωσα αφού το διάβασα σε δικό σου μήνυμα στο phototeam .

Από εκεί και πέρα όμως γιατί να μην υπήρχαν κι αισθητήρες προσαρμοσμένοι στα χαμηλά iso? Π.χ. το 25 είναι 4 στοπ κάτω από το 100.

Προφανώς γιατί η τεχνολογία αυτή ξεκινά απο την ευαισθησία των 80-100 ISO. Είναι εύκολο να κατεβάσουν την θεμελιώδη ευαισθησία, αν δεν ενδιαφέρονται να αυξήσουν την δυναμική περιοχή. Γι αυτό είπα απο το πρώτο μήνυμα οτι αν η μείωση της ευαισθησίας δεν συνοδεύεται απο αύξηση της δυναμικής περιοχής ίδιου αριθμού στοπ είναι τρύπα στο νερό και ακόμα χειρότερα, είναι οπισθοδρόμιση. Σαν να βάζεις σε ένα μισότυφλο γυαλιά ηλίου στο σκοτάδι. Θα ήταν θαυμάσιο αν υπήρχε αισθητήρας 25 ISO (που BTW είναι 2 στοπ κάτω όχι 4), αν η μείωση της ευαισθησίας συνοδευόταν και απο 2 στοπ αύξηση της δυναμικής περιοχής, που σημαίνει οτι στα 100, πάλι την ίδια με πριν δυναμική περιοχή θα έχει.

Αν όμως μειωθεί η ευαισθησία στα 25 χωρίς την απόλυτα ανάλογη αύξηση της δυναμικής περιοχής κατα δύο ολόκληρα στοπ, τότε θα έχουμε απώλεια δυναμικής περιοχής και στις χρήσιμες περιοχές 100-1600. Είναι το ακριβές αντίστοιχο, ίδια σαν να βάζαμε στη μηχανή μόνιμο φίλτρο ND 2 stop πάνω στον αισθητήρα.

Μην μπερδευόμαστε. Η οποιαδήποτε πιθανή μείωση της βασικής ευαισθησίας δεν θα μπορούσε να επιφέρει καμία άλλη βελτίωση στις ποιότητες της εικόνας παρα μόνο σε αυτή της δυναμικής περιοχής. Αν δεν έχουμε αυτή τη βελτίωση, τότε δεν είναι δώρο, είναι ζημιά. Και ούτως ή άλλως η ευκρίνεια δεν αυξάνει με το χαμήλωμα της ευαισθησίας όπως γινόταν στο φιλμ

Last edited:
Oσο η φωτογραφικοκινηματογραφικη βιομηχανια συνεχιζει να χρησιμοποιει τους παρωχημενους bayer αισθητηρες αντι να τους αντικαταστησει πολυ φοβαμαι οτι αυτο που λεει ο Δημητρης ειναι μονοδρομος.

Μονο στην νεα Canon C- 300 ειδα ενα νεο πνευμα επαναχαραξης της τεχνολογιας των ασιθητηρων αυτων και κυριως στον τροπο αποπλεξης του χρωματος αλλα χωρις να ειμαι ειδικος ειμαι περιπου βεβαιος οτι απλα καθυστερει το αναποφευκτο.

Kαλα δεν εννοω απαραιτητα να αντικατασταθουν απο αισθητηρες τυπου foveon. Αλλωστε και αυτος εχει τοσο αργη εξελιξη που σου σπαει τα νευρα.

Οτι ηταν στην σωστη κατευθυνση ηταν αλλα πιθανον και αυτος να εχει φτασει τα ορια του στην χρηση του. Και αισθητηρας χωρις να μπορει να χρησιμοποιηθει σε βιντεοεγγραφη δυσκολα θα σταθει στην αγορα.

Ο foveon απλα δεν....με τετοια αποδοση σε ψηλα iso. Και μονο αν δεις σε τι iso βγαινουν πλεον οι νεοι αισθητηρες των hiend καμερων αντιλαμβανεσαι οτι η αγορα πρωτιστως ζηταει να τραβαει .......χωρις σχεδον καθολου φωτα.

Λογικο αν δεις τι φωτα χρησιμοποιουσαμε μεχρι πριν λιγο καιρο οταν καναμε χρηση φιλμ.....

The next Nikon product announcement will be on February 7th, 2012
nikonrumors.com said:
Nikon will have a new product announcement on February 7th, 2012. Expect new Coolpix cameras and probably the Nikon D800 to be revealed. At that point I am not sure if there will be also a new lens announced on that date.

This is a good timing since the CP+ Camera and Photo Imaging shows start on February 9th, 2012 in Japan.

Read more on NikonRumors.com: http://nikonrumors.com/2012/01/13/t...l-be-on-february-7th-2012.aspx/#ixzz1jLTKvUnF
Δημήτρη (diol) μήπως έμαθες κανένα νέο μια που βρέθηκες στην αντιπροσωπεία για την D4;

Αν τραβήξεις με ISO 3200 και είναι σωστά φωτισμένη, μπορείς να τραβήξεις την ίδια φωτογραφία, με τις ίδιες ακριβώς manual ρυθμίσεις εκτός απο το ISO που θα το βάλεις στο 100, δηλ 5 στοπ υποφωτισμένη και εκ των υστέρων να την ενισχύσεις και ρυθμίσεις στο LR ή άλλο πρόγραμμα και να καταλήξεις στην ίδια ακριβώς ποιότητα που είχες με την αρχική λήψη των 3200 ISO. Δηλ καθώς τα κυκλώματα υποδοχής της εικόνας ΕΠΙ του αισθητήρα, δεν προσθέτουν δικό τους θόρυβο που να είναι συγκρίσιμος με τον θόρυβο του αισθητήρα, η ενίσχυση του σήματος επι του αισθητήρα γίνεται απο την ίδια βασική ευαισθησία. Δηλ ο αισθητήρας πάντα τραβάει με 100 ISO, δεν γίνεται κάποια αλλαγή σε αυτόν παρα μόνο σε ενίσχυση μετά απο αυτόν (και μικρορυθμίσεις και κοντράστ και χρωματικό βάθος). Αυτά γίνονται και μετά, στον υπολογιστή.

Μάλιστα.
Δε το γνώριζα αυτό.:a0210:

Για την D800 κανείς δεν μπορεί να μιλήσει επίσημα. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να "αφήσει να φανεί".

Οπότε αν δεν γίνει καμιά νέα καταστροφή όπως οι άλλες δύο που τους πήγαν πίσω, να περιμένετε μια D800 με 36 Mpix σε κανένα δίμηνο μάλλον. Ισως και τρίμηνο. Ο χρόνος είναι δική μου εκτίμηση γιατί πιστεύω οτι η μηχανή είναι απο καιρό έτοιμη σαν project αλλα η παραγωγή δεν είναι έτοιμη λόγω των γνωστών προβλημάτων. Απο την άλλη νομίζω οτι πρέπει να περιμένουμε κάποιο πολιτισμικό σοκ αν αυτά που έγραψα απόψε για τον σένσορα της D4 αποδειχτούν βάσιμα. Αν συμβεί αυτό, θα περιμένουν να εισπράξουν την επί δίμηνο μονοπώληση του ενδιαφέροντος και του ενθουσιασμού των συντακτών, θα περιμένουν ίσως να βγει και η 1Dx και εκεί καπάκι θα πετάξουν την D800 για να πάρουν πάλι την μπάλλα. Απλά πράματα δεν είναι; Ετσι μου φαίνεται εμένα. Στρατηγική, αρκεί να έχεις τα όπλα και να τα ρίξεις την κατάλληλη στιγμή.