Nikon D90.

Σε τι απόσταση από το πρώτο από τα δύο πρόσωπα είσαι και τι φακό χρησιμοποιείς;

νεα ερωτηση ελπιζω να παρω καποια απαντηση τωρα..:cool4:

αφου περασε ενας μηνας απο την αγορα της d90 μου και σαν αρχαριος στις dslr εχω καποιες αποριες.μετα απο πολλες φωτογραφιες το βασικο προβλημα που ειχα καποιες φορες ηταν με την εστιαση της μηχανης ειδικα οταν εχω να βγαλω σε μια φωτο την κοπελα μου με τον ανηψιο της πχ,και οταν αυτοι εχουν μια αποσταση μεταξυ τους 1 μετρο.συγκεκριμενα τους ειχα σε μια πισινα να παιζουν με το νερο κτλ...

το manual της μηχανης το εχω διαβασει ξανα και ξανα αλλα θα ηθελα να ακουσω τι ειναι πιο καλο στην πραξη και ...σαν βαση το οτι ειμαι αρχαριος..

γιαυτο ηθελα να σας ρωτησω για 3 διαφορετικες ρυθμισεις και παντα με γνωμονα το παραπανω παραδειγμα της ..πισινας.ποιες εσεις επιλεγετε συνηθως και γιατι???

αφου παω στο μενου a Autofocus:
1)στο a1 AF AREA MODE ποια ειναι η διαφορα στην πραξη αν χρησιμοποιησω auto area η 3d tracking(11 points)

2)στο a2 center focus point ποια η διαφορα μεταξυ NORMAL ZONE ή WIDE ZONE?στην σελιδα 56 του manual λεει οτι το τι θα επιλεξεις ελεγχει απλα το μεγεθος του κεντρικου σημειου εστιασης και στην σελιδα 174 οτι το normal ειναι για ακινητα αντικειμενα και το wide για κινουμενα.τι απο τα δυο ειναι πιο σωστο;

3)σε μια τετοια φωτογραφηση θα ηταν καλυτερα να βγαλω με φωτομετρηση matrix ή spot απο την στιγμη που θελω να επικεντρωθω στα 2 προσωπα;

ευχαριστω για τον χρονο σας!

Βάζεις τη μηχανή σε continous focusing mode. Μετά αν δεν είσαι σε πλήρη ηλιοφάνεια ανεβάζεις το iso σε 320 ή 400. Στη συνέχεια βάζεις ένα διάφραγμα μεσαίο (π.χ. 5,6). Αυτό θα σου εξασφαλίζει ικανοποιητικές ταχύτητες. Τραβάς φωτογραφίες με το κεντρικό σημείο εστίασης πάνω σε ένα από τα δυο πρόσωπα κι όχι όπου νάναι, διότι αλλιώς η μηχανή θα νετάρει στο άπειρο. Αν είσαι στην ίδια απόσταση από τη μηχανή θα είναι και τα δυο πρόσωπα νετ. Αν είναι σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους και σε σχέση με τη μηχανή το ένα θα είναι νετ (αυτό που στόχευσες) και το δεύτερο σχεδόν φλου.

nassos στις πιο πολλες φωτος τα 2 προσωπα ηταν ακριβως ιδια αποσταση απο εμενα παραλληλα το ενα απο το αλλο και με αποσταση 1 μετρο..
ο φακος ειναι ο 18-105 vr του κιτ...

βλαση το iso το ειχα 400 με 600,το διαφραγμα 5,6 οπως μου προτεινεις.
στην περιπτωση που τα 2 προσωπα ειναι σε αρκετη αποσταση μεταξυ τους,για τι αποσταση περιπου μιλας;και ακομα και γιαυτη την αποσταση δεν υπαρχει τροπος πχ με το af auto να ειναι νετ και τα δυο;

το continous focusing mode απο που το βαζεις;μπερδευτηκα τωρα γιατι δεν το θυμαμαι καπου στο μενου...

θα ανεβασω σε λιγο 2-3 φωτος για να ειμαι πιο συγκεκριμενος

στις παρακατω φωτος επειδη πολλες εβγαιναν βιαστικά,η εστιαση πολλες φορες δεν εβγαινε σωστα λογο βιασυνης και απειριας και οχι λογω των ρυθμισεων εννοειται..

καποιες απο τις ρυθμισεις και σε ολες οσες ανεβασα ειναι:af area mode single,focus mode:af-s,metering:spot.

αφου τις ανοιξα λοιπον με το viewnx2 και εχωντας βαλει επιλογη να μου δειχνει σε καθε φωτο το focus point,στην:

>12 εστιαση ειναι στο χερι της κοπελας
>15 προφανως λαθος εστιαση αφου δεν μου βγαζει πουθενα focus point
>16 παλι λαθος εστιαση αφου ειναι στα ..δοντια της κοπελας
>17 πουθενα focus point...
>29 παλι πουθενα το focus point
>54 το ιδιο με 17,29...

ανεξαρτητα απο τα λαθη μου,αυτο που ηθελα να ρωτησω ειναι οτι και πριν.δηλαδη:

ποια ειναι η διαφορα στην πραξη αν χρησιμοποιησω auto area η 3d tracking(11 points)

θα ηταν καλυτερα να βγαλω με φωτομετρηση matrix ή spot απο την στιγμη που θελω να επικεντρωθω στα 2 προσωπα;

κατι αλλο που ξεχασα να αναφερω ειναι οτι επειδη βγαζω σε raw ειχα off το d lighting..θα επρεπε να το εχω on?

Attachments

• DSC_0012.jpg
    DSC_0012.jpg
    87.7 KB · Views: 45
  • DSC_0015.jpg
    DSC_0015.jpg
    82 KB · Views: 48
  • DSC_0016A.jpg
    DSC_0016A.jpg
    89.8 KB · Views: 40
Last edited:
Υπόθεση κάνω

Μήπως η ταχύτητα που βγάζεις τις φωτογραφίες είναι πολύ χαμηλή και γι αυτό το λόγο βγαίνουν κάποιες από αυτές θολές ;

Βλέπω ότι η πισίνα είναι κλειστή σε τέτοιες συνθήκες και με iso 400 f 5,6 μάλλον θα έχεις μια ταχύτητα 1/25 ή κάνω λάθος ;

Όσο περισσότερο ζουμ κάνεις στο φακό πχ τον πας στα 200mm τόσο μεγαλύτερη ταχύτητα θέλεις για να βγει η φωτογραφία καθαρή σε σχέση με το να τον είχες στο ευρυγώνιο άκρο του πχ 18mm

Με τόσες αντανακλάσεις που έχει το νερό της πισίνας εγώ θα διάλεγα το κεντρικό σημείο και για εστίαση και για φωτομέτρηση από τα πρόσωπα είτε του πιτσιρικά είτε της κοπέλας Για την φωτομέτρηση θα πρόσεχα να ΜΗΝ μπει μέσα στον κύκλο << του κεντρικού σημείου >> κάποια από τις αντανακλάσεις που έχει το νερό της πισίνας.
Προσωπική εκτίμηση από κάποιο που είναι μακριά Δεν χάνεις και τπτ να κάνεις μερικές δοκιμές με διάφορους τρόπους εστίασης - φωτομέτρησης και όποια σε βολέψει καλύτερα Εννοώ όποια σου δώσει την δυνατότητα για πιο γρήγορο κλικ με αποδεκτά αποτελέσματα

οχι η "μεση" ταχυτητα κλειστρου ηταν 1/100 και εφτανε σε καποιες μεχρι και 1/400

η πισινα ειναι κλειστη αλλα γυρω γυρω ηταν ολες οι πορτες σηκωμενες και εμπαινε πολυ φως και εγω καθομουν 1 μετρο απο την πορτα...ετσι δεν θα ελεγα οτι ηταν ακριβως συνθηκες ..κλειστης πισινας...

κεντρικο σημειο λες ε;θα το δοκιμασω να δω οπως και οτι αλλο ειπες..thanks!:ernaehrung004:

Το continuous focusing mode στην D90 βρίσκεται στο κουμπί "AF", δεξιά της οθόνης στην κορυφή. Κρατώντας το πατημένο, στρέφεις την πίσω ροδέλα, παρακολουθώντας τις ενδείξεις στην οθόνη: "AF-S, AF-C,AF-A"

Γιατί δεν δοκιμάζεις την μηχανή στο full-auto, απενεργοποιώντας το φλας, βάζοντας από το shooting menu neutral και +1 Saturation ή standard;

Δυστυχώς σε κινούμενα αντικείμενα και μάλιστα σε κλειστό χώρο με φωτισμό στο πίσω μέρος του κάδρου,(πολύ συνηθισμένες συνθήκες στα παιδικά πάρτυ) πολλές φορές η καλύτερη λύση είναι το auto mode ή έστω το P.

Απάντηση: Re: Nikon D90.

Για την φωτομέτρηση θα πρόσεχα να ΜΗΝ μπει μέσα στον κύκλο << του κεντρικού σημείου >> κάποια από τις αντανακλάσεις που έχει το νερό της πισίνας.

Πολύ δύσκολο

α ναι τωρα καταλαβα..εχω το ειχα στο af-a..ποσο πολυ μπορει να επηρεαζει απο το να το εχω στο af-c..μαλλον για την συγκεκριμενη φωτογραφηση αρκετα..

full auto ολα στην μηχανη νομιζω ειναι το αλλο ακρο και ισως δεν παρω αυτο που ακριβως θελω αλλα ισως για να δω τι παιζει να το δοκιμαζα για καποιες φωτογραφιες..

ευχαριστω!

1/100 1/400 είναι καλές ταχύτητες
Οπότε δεν χρειάζεται να ανεβάσεις iso για να έχεις μεγαλύτερες ταχύτητες. Θεωρητικά ( mm φακού = ταχύτητα κλείστρου => καθαρή φωτογραφία ) - (μείον) τα στοπ που σου εξασφαλίζει το vr του φακού σου. Εγώ πάντως κάνω αμάν να τραβήξω καθαρή φωτογραφία με χαμηλή ταχύτητα << δεν έχω και τόσο σταθερό κράτημα >>

Για το βάθος πεδίου (την απόσταση που θα βγει καθαρή μια φωτογραφία από το σημείο που έχει εστιάσει η μηχανή ) εξαρτάτε

από την απόσταση την δική σου από θέμα - πιο κοντά πιο μικρό βάθος πεδίου -
από τα mm του φακού ευρυγώνιος - μεγαλύτερο βάθος πεδίου -
από το διάφραγμα f που βάζεις στη μηχανή - μικρός αριθμός f μικρό βάθος πεδίου - ( από ένα σημείο και πάνω f16 ... μπορεί να πάρεις μικρότερη ανάλυση από το φακό Συνήθως τα καλύτερα τους τα αποδίδουν στο ~ f8 )

από το σημείο που θα εστιάσεις 1/3 προς τη μηχανή θα βγει καθαρό εστιασμένο και 2/3 προς τα πίσω από το σημείο εστίασης θα βγει καθαρό εστιασμένο Αυτό το 1/3 και το 2/3 εξαρτώνται από τους παραπάνω παράγοντες

Δες και εδώ
http://www.photo.gr/v2/index.php?option=15&selector=10&id=15

μάλλον είναι πιο κατανοητά εδώ
http://fine-art-photo.blogspot.com/2007/01/blog-post_27.html

Last edited:
σε ευχαριστω παρα πολυ για την αναλυση..τα ψιλο ειχα διαβασει αυτα που μου ειπες αλλα η θεωρια εχει μεγαλη διαφορα απο την πραξη..
θα τα εχω πιο πολυ στο μυαλο μου τα παραπανω σε ευχαριστω και παλι...

εδώ και λίγες μέρες είμαι και εγώ κάτοχος της ανω μηχανής.....Η μηχανή απλά δεν υπάρχει παιδιά, είναι για μένα ότι καλύτερο εχω πιάσει στα χέρια μου!!! :2thumb22sup:

paИ-baL;1056134842 said:
καλοριζικη!!! περιμενουμε φωτογραφιες σου!!!

Ευχαριστώ πολύ...Βεβαίως θα ανεβάσω photos (είμαι στο στάδιο του διαβάσματος, είναι και μεγάλο το βιβλίαράκι)..!!!:grinning-smiley-043

Ειμαι ετοιμος να ξανακυλίσω στον κίτρινο βούρκο :laugh:
Την έχω βρεί ολοκαινουργια στα 570 Ευρώ με τον 18-55 VR (που δεν μου χρειαζεται γιατι εχω τον 18-105 ) + μια καρτα μνημης 8Gb + τσάντα

Το θεμα ειναι αν αξιζει να την παρω από εδώ που ειμαι ή να περιμενω να κατέβω Ελλάδα.. Στο Σκρουτζ βλεπω τιμές περιπου 80 Ευρώ παραπάνω αλλά πιστεύω οτι με λιγο παζαρι μπορεί να βρεθει η χρυσή τομή

Τι λέτε;

Last edited:
Ειμαι ετοιμος να ξανακυλίσω στον κίτρινο βούρκο :laugh:
Την έχω βρεί ολοκαινουργια στα 570 Ευρώ με τον 18-55 VR (που δεν μου χρειαζεται γιατι εχω τον 18-105 ) + μια καρτα μνημης 8Gb + τσάντα

Το θεμα ειναι αν αξιζει να την παρω από εδώ που ειμαι ή να περιμενω να κατέβω Ελλάδα.. Στο Σκρουτζ βλεπω τιμές περιπου 80 Ευρώ παραπάνω αλλά πιστεύω οτι με λιγο παζαρι μπορεί να βρεθει η χρυσή τομή

Τι λέτε;

απο' δω... να εχεις και καποιον να κραζεις αν κατι στραβωσει...

ετσι κι αλλιως μιλαμε για μικρη διαφορα...

ασε που με την κριση μπορει να βρεθεις και φθηνοτερα απο Ιταλια...:music-smiley-005:

Αν θυμάμαι καλά, σώμα μόνο η D90 καινούργια έχει 490-550 εδώ, οπότε δεν συμφέρει η αγορά απ έξω. Ποτέ δεν συνέφερε άλλωστε.