NIKON - ΕΠΙΛΟΓΗ

Και φυσικά το να πάρει κανείς μόνο του τον 10-20 ή τον 12-24 δεν έχει νόημα, πρώτα καλύπτουμε τα βασικά εστιακά μήκη και μετά το υπερευρυγώνιο ή το πολύ τέλε. Χώρια που το υπερευρυγώνιο έχει δυσκολίες στη σύνθεση, εάν εξαιρέσουμε τα πρώτα πλάνα εντυπωσιασμού.

Με μεγάλα εστιακά μήκη αυτό που βγάζεις δεν είναι ακριβώς "τοπίο".
Είναι για να απομονώσεις κάτι όταν δεν έχεις πρόσβαση για να το βγάλεις από κοντά (διαφορετικά υπάρχουν τα ποδαράκια μας, αλλιώς είναι μία κακή νομίζω δικαιολογία για την "τεμπελιά" μας) ή όταν θέλεις ακριβώς τη συμπίεση της προοπτικής που σου δίνει ο τηλεφακός.

Φίλε μου δεν είναι απαραίτητα θέμα τεμπελιάς. Φωτογραφίζοντας στα κατσάβραχα π.χ. δεν είναι πάντα εύκολο να βρεθείς κοντά στο θέμα σου. Κλασσικό παράδειγμα ο φωτογραφικός παράδεισος που λέγεται Άγιο Όρος που ελπίζω να έχεις επισκεφθεί μια που είσαι «δίπλα». Με μια F70 παλιότερα και τον φθηνό 35-80 ούτε κατά διάνοια δεν κατάφερα να «πιάσω» αυτά που έπιασα με τον 12Χ της Lumix FZ30.

Λογικά με το πέρασμα του καιρού που θα «ωριμάσω» φωτογραφικά και θα συγκεκριμενοποιήσω περισσότερο την θεματολογία μου φυσικά και θα κινηθώ σε πιο «ειδικούς» φακούς. Τώρα χρειάζομαι κάτι οικονομικό και ευέλικτο που θα με ξελασπώσει στις περισσότερες συνθήκες.

Φιλικά Πασχάλης

Είπα, εξαιρουμένης της περίπτωσης που υπάρχει δυσκολία πρόσβασης.

Όπου μπορώ όμως, χρησιμοποιώ τα ποδαράκια μου. ίσως γιατί φωτογραφίζω κυρίως με σταθερούς, αλλά και οι ζουμ που χρησιμοποιώ έχουν πραγματικά μικρό εύρος (15-30, 24-60).
Επειδή έχω πλήρη γκάμα φακών και εστιακών μηκών (με εξαίρεση τα ευρυγώνια, εκεί οι επιλογές μου είναι δεδομένες), επιλέγω (αναλόγως βέβαια και με τι κουβαλάω) κυρίως με γνώμονα το βάθος πεδίου και τη συμπίεση προοπτικής που ζητώ. Το κάδρο το ρυθμίζω μετακινούμενος.

Χαιρετώ την εκλεκτή ομήγυρη!

Θέλοντας να εισέλθω κι εγώ στο θαυμαστό κόσμο των DSLR, μετά από μακρά περίοδο χρήσης διαφόρων compact (ixus, coolpix, pentax), και τρέφοντας μία ελαφρά συμπάθεια προς το σύστημα Nikon (δεν ξέρω γιατί, αλλά μου βγαίνει αυθόρμητα... να το κοιτάξω γιατρέ? ), αμφιταλαντευόμουν μεταξύ των D60 και D80.

Ωστόσο μετά από εκτεταμένη έρευνα στο διαδίκτυο (συμπεραλαμβανομένου και του avclub), καθώς και την επί τόπου δοκιμή των δύο μηχανών (η D80 "κάθεται" καλύτερα στο χέρι μου), αποφάσισα να προχωρήσω στην αγορά της D80.

Το θέμα είναι ότι δεν θα ήθελα να τη συνδυάσω με φακούς που προσφέρονται ως kit, αλλά να πάω σε κάτι καλύτερο ποιοτικά. Τα δεδομένα είναι τα εξής:

1) Θα φωτογραφίζω κυρίως πορτραίτα και τοπία, οπότε προς το παρόν δεν θα είναι απαραίτητη η αγορά κάποιου φακού με μεγάλο zoom (π.χ. ο 18-200 VR ή 70-300, κ.ο.κ).

2) Το budget οριακά αγγίζει τα 1.000 ευρώ, οπότε με το σώμα στα 549, απομένουν 450 για φακό (-ούς).

Έχω προεπιλέξει τους ακόλουθους:

1) Sigma 17-70 F2.8/4.5 DC Macro ---> 319 ευρώ

2) Sigma 18-50 F2.8 EX HSM Macro ---> 459 ευρώ

3) Nikon AF-S DX 18-70mm f/3.5-4.5G ---> 319 ευρώ

4) SIGMA 10-20mm F4-5.6 EX DC HSM ---> 479 ευρώ

5) Tamron SP 17-50/2.8 DI II Nikon ---> 365 ευρώ

Ενδεχομένως με την επιλογή κάποιου εκ των φθηνότερων, να μείνει κάποιο ποσό και για τον Nikon AF 50mm f/1.8 στα 124 ευρώ.

Λοιπόν? Τι λέτε?

Α, και κάτι τελευταίο... γνωρίζετε αν η Photoagora δίνει εγγύηση Δαμκαλίδη?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας!

Πάρε λοιπόν και τήν άποψη ενός αδαούς ερασιτέχνου:
- Πρώτος φακός ο Sigma 18-200 OS, όπου θα δείς τεράστια διαφορά εικόνων σε σχέση μ' αυτές που τραβούσες με την οιαδήποτε κόμπακτ. Σού κάνει και σάν εισαγωγικός στο πορτραίτο, μέχρι ν' ανακαλύψεις τον πραγματικό φακό πορτραίτου (καμμία απολύτως σχέση λήψης με οιαδήποτε κόμπακτ) που θα "ταιριάζει" στο δικό σου, κατ' αρχήν, "μάτι", ήτοι στα "θέλω" σου και στα "ναί, τό' χω" σου.

Τον χρησιμοποιώ σάν φακό γενικής χρήσης (κουμπωμένος κατα 80% πάνω στη D80), πρόχειρων οικογενειακών - αναμνηστικών στιγμιοτύπων, εκδρομών κλπ και, είναι κατάλληλος για όλα τα εστιακά μήκη που μου χρειάζονται συνήθως (με ικανές φωτιστικές συνθήκες εν σχέσει με τα διαθέσιμα διαφράγματά του).

- Για πιό "επίσημες" λήψεις (και πορτραίτο) χρησιμοποιώ τους εξαιρετικούς Nikkor 28-70mm f/2.8 ED-IF AF-S Zoom & 80-200mm f/2.8 ED-IF AF-S Zoom, που όμως προϋπήρχαν απο το φιλμάτο σύστημα Nikon F4S που έχω. Δέν σου συνιστώ βιαστική αγορά τους, καθότι είναι πολύ ακριβοί.
Απεναντίας, σου προτείνω για αρχή ως μοναδικό φακό τον Sigma 18-200, μέχρι ν' ανακαλύψεις και ν' αποζητήσεις αυτό τό "κάτι" που κάνει τη διαφορά των δικών σου αρχικών φωτογραφιών σε σύγκριση με άλλες όμοιες άλλων φωτογράφων. Τότε βέβαια, θά' χεις (κάπως) κατασταλάξει στο τί περίπου αποζητάς παραπάνω, οπότε το ξανασυζητάμε.

Νά' σαι σίγουρος πως, όταν πλέον ξέρεις τί θέλεις, εδώ θα βρείς γνώστες να σε κατευθύνουν πρός το καλύτερο.

Last edited:
Κατ'αρχάς σας ευχαριστώ όλους για τη γρήγορη και έγκυρη ανταπόκριση! :grinning-smiley-043

Οι απόψεις σας αρκετές, διαφορετικές, αλλά σε κάθε περίπτωση αιτιολογημένες, γεγονός που αφενός μεν δείχνει ότι το θέμα της επιλογής φακού είναι σχετικά υποκειμενικό, αφετέρου δε κάνει τη λήψη μίας τελικής απόφασης δυσκολότερη.

Ομολογώ πως κλίνω προς τους Sigma 17-70 και Nikon 50, δεν κρύβω όμως ότι και η λύση του Nikon 16-85 που πρότεινε ο Nilo, αν και υπερβαίνει τον προϋπολογισμό, φαίνεται εξαιρετική.

Πολύ σωστή επίσης και η παρατήρηση του BadCarma για το θέμα του flash. Θεωρείτε την αγορά του απαραίτητη ακόμα και για την περίοδο εκμάθησης της μηχανής? Δεν επαρκεί το ενσωματωμένο? Μεταξύ των διαθεσίμων SB-600 και SB-800, ποιο κρίνετε κατάλληλο για τις ανάγκες ενός αρχαρίου?

Φίλε Greg61, διόρθωσέ με αν κάνω λάθος (όντας σίγουρα πιο αδαής ερασιτέχνης σε σχέση με σένα!), όμως απ'ότι έχω διαβάσει οι φακοί μεγάλου εστιακού εύρους, είναι μεν βολικοί, αλλά υπολείπονται σε απόδοση συγκρινόμενοι με αντίστοιχους μικρότερου εύρους. Και δεδομένου ότι θα φωτογραφίζω κυρίως τοπία και πορτραίτα, λέω να αναβάλω την αγορά zoom για αργότερα και σίγουρα αφού διαπιστώσω ότι η σχέση μου με τη φωτογραφία βελτιώνεται και χρειάζεται επιπλέον επενδύσεις.

Θα με ενδιέφερε και η άποψη του έτερου εκ των "γκουρού" της κατηγορίας, του κ. Βλασίδη.

Κατ'αρχάς σας ευχαριστώ όλους για τη γρήγορη και έγκυρη ανταπόκριση! :grinning-smiley-043

Οι απόψεις σας αρκετές, διαφορετικές, αλλά σε κάθε περίπτωση αιτιολογημένες, γεγονός που αφενός μεν δείχνει ότι το θέμα της επιλογής φακού είναι σχετικά υποκειμενικό, αφετέρου δε κάνει τη λήψη μίας τελικής απόφασης δυσκολότερη.

Ομολογώ πως κλίνω προς τους Sigma 17-70 και Nikon 50, δεν κρύβω όμως ότι και η λύση του Nikon 16-85 που πρότεινε ο Nilo, αν και υπερβαίνει τον προϋπολογισμό, φαίνεται εξαιρετική.

Πολύ σωστή επίσης και η παρατήρηση του BadCarma για το θέμα του flash. Θεωρείτε την αγορά του απαραίτητη ακόμα και για την περίοδο εκμάθησης της μηχανής? Δεν επαρκεί το ενσωματωμένο? Μεταξύ των διαθεσίμων SB-600 και SB-800, ποιο κρίνετε κατάλληλο για τις ανάγκες ενός αρχαρίου?

Φίλε Greg61, διόρθωσέ με αν κάνω λάθος (όντας σίγουρα πιο αδαής ερασιτέχνης σε σχέση με σένα!), όμως απ'ότι έχω διαβάσει οι φακοί μεγάλου εστιακού εύρους, είναι μεν βολικοί, αλλά υπολείπονται σε απόδοση συγκρινόμενοι με αντίστοιχους μικρότερου εύρους. Και δεδομένου ότι θα φωτογραφίζω κυρίως τοπία και πορτραίτα, λέω να αναβάλω την αγορά zoom για αργότερα και σίγουρα αφού διαπιστώσω ότι η σχέση μου με τη φωτογραφία βελτιώνεται και χρειάζεται επιπλέον επενδύσεις.

Θα με ενδιέφερε και η άποψη του έτερου εκ των "γκουρού" της κατηγορίας, του κ. Βλασίδη.

Δε νομίζω πως για αρχάριο χρειάζεται το SB800. Το 600 είναι μια χαρά.

Οι φακοί που πρέπει να έχεις είναι ο 50mm και ο sigma 17-70,κατά την ταπεινή μου άποψη.

Έχεις αρκετό εύρος για τοπία και καλό φακό για πορτρέτα.Αργότερα, βλέπεις αν ικανοποιούνται οι ανάγκες σου ή αν έχουν δημιουργηθεί καινούριες.

Οι φακοί αυτοί πιστεύω ότι σε καλύπτουν αρχικά.Προσωπικά, επειδή βρέθηκα στην ίδια περίπου θέση με σένα, εκτός από τον φακό κιτ και έναν ευρυγώνιο tamron(11-18) προχώρησα στην αγορά ενός φακού zoοm 70-300G (nikon) , που θεωρείται μέτριος.Όποτε όμως τον έχω χρησιμοποιήσει, έχει βγάλει καλές φωτογραφίες, χωρίς να έχω και εγώ τρελές απαιτήσεις, ιδίως για φωτεινότητα.

Ως κάτοχος SB-600 και ερασιτέχνης φωτογράφος, δεν νομίζω ότι θα χρειαστείς κάτι παραπάνω.Το ενσωματωμένο φλας της D80 σε καλύπτει ακριβώς όπως το φλας των compact, με δυνατότητα περισσότερων ρυθμίσεων. Το "μεγάλο" φλας έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες,κλίση, κατεύθυνση του φωτός, συνεργασία με accessories όπως ανακλαστήρες και τη δυνατότητα ανάκλασης στο ταβάνι ή σε τοίχο, δίνοντας αποτελέσματα που είναι πολύ καλά.Περιττό να πω ότι οι φωτογραφίες με το "μεγάλο" δεν έχουν καμμία σχέση με το ενσωματωμένο.Θα το βρεις πολύ χρήσιμο,ακόμα και για παιδικά πάρτι.

Οι καλύτεροι φακοί είναι οι σταθερού εστιακού μήκους και όσο πιό φωτεινοί, "γρήγοροι" τόσο το καλύτερο

Last edited:
Απάντηση: Re: NIKON - ΕΠΙΛΟΓΗ

...Φίλε Greg61, διόρθωσέ με αν κάνω λάθος (όντας σίγουρα πιο αδαής ερασιτέχνης σε σχέση με σένα!), όμως απ'ότι έχω διαβάσει οι φακοί μεγάλου εστιακού εύρους, είναι μεν βολικοί, αλλά υπολείπονται σε απόδοση συγκρινόμενοι με αντίστοιχους μικρότερου εύρους. Και δεδομένου ότι θα φωτογραφίζω κυρίως τοπία και πορτραίτα, λέω να αναβάλω την αγορά zoom για αργότερα και σίγουρα αφού διαπιστώσω ότι η σχέση μου με τη φωτογραφία βελτιώνεται και χρειάζεται επιπλέον επενδύσεις.
...

Δέν κάνεις καθόλου λάθος!
Οι λόγοι όμως που πρότεινα το συγκεκριμένο εύρος είναι δύο:
- Έχεις την ευχέρεια να διαπιστώσεις με ποιό εστιακό μήκος σου αρέσει καλύτερα να τραβάς συγκεκριμένα θέματα (πχ 18mm για τοπία, 80-120mm ή και μεγαλύτερο για πορτραίτα). Με βάση το εστιακό μήκος που θα αρέσκεσαι να χρησιμοποιείς περισσότερο, για κάθε κατηγορία θεμάτων, μπορείς αργότερα ν' αποφασίσεις την αγορά καλύτερων φακών πάνω στα εστιακά μήκη που θα καταλήξεις οτι σ' ενδιαφέρουν.
- Δέν τον πετάς αργότερα. Συνήθως, το εύρος ενός τέτοιου φακού καλύπτει όλες τις ανάγκες της εκδρομικής φωτογραφίας.
Αυτόν κουβαλώ στις εκδρομές μου, απαλασσόμενος απ' το άγχος της μεταφοράς των άλλων δύο. Σημειωτέον οτι τον αγόρασα πρόσφατα.

Όλες οι λήψεις των άλμπουμς που υπάρχουν στο λίνκ της υπογραφής μου, έγιναν μ' αυτόν ακριβώς το φακό.

Καλησπέρα και πάλι!

Λοιπόν, τελικά η αγορά της D80 πραγματοποιήθηκε σήμερα και συνοδεύτηκε από τους Sigma 17-70 HSM και Nikon 50/1.8, μία Sandisk Extreme 4Gb και δώρο μία τσαντούλα... Σύνολο 1.000 ευρώ... ακριβώς στα (άνω) όρια του αρχικού προϋπολογισμού! Την αγορά zoom την άφησα τελικά για αργότερα, αν και στο τσακ ήμουν να πάρω και τον 70-300G, λόγω της χαμηλής τιμής του.

Αύριο φεύγω για διακοπές, οπότε τα όποια (και καλά ελπίζω...) αποτελέσματα, θα είμαι σε θέση να σας τα δείξω άμα τη επιστροφή μου σε δύο εβδομάδες.

Καλό καλοκαίρι και καλές διακοπές σε όλους! Ευχαριστώ για τις πολύτιμες συμβουλές! -bye-

Φίλε Σπύρο με γειά!!

Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα το ευχαριστηθείς.Πολύ καλή επιλογή.

Κάτι που μου φαίνεται αστείο:Ενώ έχω τον 70-300 που στο τσακ δεν τον αγόρασες,θα πάρω (μάλλον τα Χριστούγεννα) τον 50mm!!

Καλές διακοπές, περιμένουμε στιγμιότυπα!