Re: Nikon mirrorless system
Ωχ,,, πολλα με ρωτας Κυριακατικα...

Shooting experience, ειναι νωρις ακομα να πω μια και ειμαι στη φαση "καινουργιο κοσκινακι μου", "μηνας του μελιτος" κτλ.
Κουβαλουσα την 40ρα με τον 70-200 και τον 35/1,4 συν την retrospective που μονη της ζυγιζε 1,4 Kg. Το να παω σε μια πιστολοθηκη και βαρος εξοπλισμου καπου στο μισο κιλο, ειναι απο μονο του ανακουφιστικο... ειδικα οταν προκειται για street ή γενικα σναπσοτς (κοινως κουβαλας παντου και παντα τη μηχανη και αναλογως τη χρησιμοποιεις) και οχι ειδικες αποστολες.
Με τη μεγαλη, δυσκολα τη βγαζεις απο την τσαντα, πρεπει να την εχεις συνεχως στο χερι, για να πετυχεις τη στιγμη και πολλες φορες "κολας" στο να τη βγαλεις γιατι κανει μπαμ... τη μικρη την βγαζεις πιο ευκολα απο την τσαντα ή και την εχεις κρεμασμενη συνεχως στον ωμο, οποτε
θα μπορουσες να πιασεις πιο πολλες και καλες στιγμες
ΑΝ...δεν υπηρχαν αυτα τα (^(*&&^*)() τα lag στο EVF και στο turn ON... το ψαχνω ακομα...
Ζηλευω -καπως- αυτους με τις φουτζι και τις OMD... πιστευω σε χειρισμο ειναι πιο dslr like και σε ποιοτητα εικονας πολυ καλυτερες,
ομως... μου αρεσουν πολυ οι colapsible φακοι του συστηματος και το μικρο τους μεγεθος με το μεγαλο ζουμ... δεν θα ηθελα ουτε τους φακους της σονυ, ουτε των αλλων μ4/3, λογω μεγεθους και μονο (περαν του κοστους κτησης).
Η ποιοτητα εικονας παντως μου φαινεται πιο χάλια (κυριως ευκρινεια, μικροκοντραστ, χρωματα) σε θεαση 100% απο οτι με τον 35ρη και τον 70-200 και το βρισκω απολυτα λογικο. Σε web θεαση, δεν ξερω ποσο φαινεται η όποια διαφορα. Για τα χρωματα ισως ειναι και η παλετα της νικον που με ξενιζει.
Δοκιμασα να τραβηξω χρησιμοποιωντας την οθονη και δεν μου αρεσε... χαιρομαι που εχω το ματακι, οπως και το οτι δεν ειναι και πολυ μικρη σε μεγεθος, εχει και ενα σχετικο βαρος, και καλη αισθηση λογω κατασκευης, που βοηθαει στις ληψεις. Δεν ξερω αν θα με βολευε το γκριπ, ισως βοηθουσε στο κρατημα, αλλα δεν θελω να μεγαλωσει ο ογκος.
Με ενοχλει λιγο το αλεξηλιο, που μακραινει τον φακο πολυ και μου χαλαει το κομπακτ του θεματος... προς το παρον το χρησιμοποιω, σκεφτομαι για street οτι δεν μου χρειαζεται, θα το δω...
Το αν αισθανεσαι ή εισαι αορατος ειναι και προσωπικο θεμα πως αισθανεσαι αλλα και του αλλου που αλλοιως αντιδρα σε μια γκουμουτσα και αλλοιως σε μια κομπακτ... σιγουρα εισαι πιο ανετος...
Τωρα για αψεγαδιαστες, τι να πω... παιζει ο αισθητηρας της μικρης να ειναι πιο καλος απο της 40ρας... τη διαφορα την κανουν οι φακοι νομιζω... οτι και να πουμε αλλο οι μικροι της νικον και αλλο οι επαγγελματικοι της κανον...
Προς το παρον, χαιρομαι που την αγορασα αυτην και οχι την GF5 που ηταν ελαχιστα πιο ακριβη, λογω EVF παρα τα προβληματα του. Επναλαμβανω, οτι τα 250 ευρω πιστευω τα αξιζει, για παραπανω, θα το συζητουσα...
Α... πρεπει να συνηθισω και τον θορυβο που ειναι εκει απο τα 200 iso κιολας, οπως και το οτι δνεν θολωνει το φοντο με τιποτα... αυτο σημαινει μεγαλυτερη προσοχη κατα τη ληψη να μην υπαρχει τιποτα πισω απο το θεμα, αλλοιως δεν θα ξεχωριζει τιποτα...
Για το δρομο παντως, οταν εχει συνεφια, τεινω να χρησιμοποιω Auto ISO και προτεραιοτητα κλειστρου βαζοντας ταχυτητα 1/200. Αντιθετως οταν εχει ηλιοφανεια και ενδεχεται να ανεβαζει ταχυτητα, το γυρναω σε προτεραιοτητα διαφραγματος, γιατι αλλοιως με ταχυτητα στο 1/200 ανεβαζε κατι iso στο 16 που η θολουρα λογω ντιφραξιον χτυπουσε κοκκινο. Επισης οταν εχει ηλιο, συνηθως εχω και σταθερο iso.
Αυτα τα ολιγα προς το παρον...