Nikon mirrorless system 1"

Απάντηση: Nikon mirrorless system

Και εχεις παρει την V1 που να επερνες την J1 που εχει την μιση μπαταρια.

Re: Nikon mirrorless system

Λοιπον, οι πρωτες σκεψεις ειναι πως αξιζει η αγορα της στα 250Ε και να μεινεις εκει, δηλαδη στο κιτ μηχανη + 10-30. Τοτε πιστευω ειναι value for maney αγορα. Μια SD παραπανω και μια κινεζικη μπαταρια δεν τις μετραω ως εξοδο. Αν μπλεχτεις με γκριπ, φλας, θηκες και εξτρα φακους (οι οποίοι δεν ειναι και φτηνοι για αυτο που ειναι) χαλαει η συνταγη.

Πρωτον γιατι τα RAW δεν σηκωνουν και τοση επεξεργασια οσο των λοιπών, νομιζω ειναι 12bit και οχι 14 συν του οτι το δυναμικο ευρος ειναι πολυ περιορισμενο.
Δευτερον γιατι ο 10-30 φαινεται καλος και οξυς και με καλο ευρος για καθημερινη απλη χρηση και επιπλεον, οτι φακο f1,2 και να βγαλουν εκτος του οτι δεν αξιζει τα λεφτα που ζητανε εναντι ακομα και FF φακων, δυσκολα θα δωσει το bokeh που θα ηθελε καποιος.

Βεβαια εγω, πηρα και τον 30-110 (μη χασω) και... σκεφτομαι να πουλησω τον 10-30 (πολυ κοντος βρε παιδι μου) :flipout:

Μετα απο χρονια, εβγαλα σημερα και ετοιμασα μια πιστολοθηκη που ειχα σε αχρηστια και βολεψε μια χαρα. Ηθελα να ειχε και μια θηκη με φερμουαρ, αλλα τελος παντων.

Το μεγεθος του σωματος, το βρισκω ιδανικο για χρηση με EVF, μου φαινεται ακομα καπως μικρο, αλλα πιστευω θα το συνηθισω.

Αν ποτε με καποιο firmware διορθωθουν τα lag του EVF (επισκοπιση και καθυστερηση στο on) και αν δωθει δυνατοτητα για customized quick menu σε καποιο κουμπι, θα γινει... all time classic !!!!! (βοηθαει και το μαγνησιο/αλουμινιο στο σωμα που δινει καλη αισθηση στο κρατημα).

Ξερει κανεις αν υπαρχει κανενα πρακτικο μειονεκτημα στη χρηση του ηλεκτρονικου κλειστρου συνεχως εναντι του μηχανικου? (περαν της διαφορας συγχρονισμου φλας, που ετσι κι αλλοιως δεν εχω)...

Ως shooting experience σε σχέση με την 40D πως το βλέπεις? Για το δικό σου στυλ φωτογράφισης δλδ. Γιατί βρίσκω οτι είναι αρκετά διαφορετικός ο τρόπος που έβγαινα με την SLR και τελείως άλλος αυτός που βγαίνω τώρα με την ΝΕΧ (κ την Μ6 αλλα για αυτό θα αναφέρω στο άλλο νήμα στα κοντά...). Αισθάνομαι πιο αόρατος... Και δεν μιλάω για street που δεν τραβάω καθόλου, αλλά για μέσα στην ίδια παρέα, documentary style. Στην δρόμου που τραβάς εσύ, φαντάζομαι οτι αυτό είναι ακόμα πιο έντονο...

Απο ποιότητα πάντως, όλες όσες έχεις ανεβάσει μέχρι τώρα είναι αψεγάδιαστες, τουλάχιστον στις διαστάσεις που βλέπουμε. Αν δεν έλεγες οτι είναι απο την Νίκον και όχι απο την 40αρα δεν νομίζω οτι θα το καταλάβαινε κανείς. Το μόνο που πρόσεξα είναι οτι με αυτήν έχεις κανα δυο πιο κοντινές με ευρυγώνια προοπτική, που απουσιάζει απο τα κάδρα σου συνήθως. Φαντάζομαι τολμάς με αυτήν να πλησιάσεις λίγο πιο κοντά... Θα σου έλεγα να τον κρατήσεις τον 10-30 και να το εξερευνήσεις λίγο πιο πολύ αυτό, είναι ωραίο...

Ωχ,,, πολλα με ρωτας Κυριακατικα... :flipout: Shooting experience, ειναι νωρις ακομα να πω μια και ειμαι στη φαση "καινουργιο κοσκινακι μου", "μηνας του μελιτος" κτλ.

Κουβαλουσα την 40ρα με τον 70-200 και τον 35/1,4 συν την retrospective που μονη της ζυγιζε 1,4 Kg. Το να παω σε μια πιστολοθηκη και βαρος εξοπλισμου καπου στο μισο κιλο, ειναι απο μονο του ανακουφιστικο... ειδικα οταν προκειται για street ή γενικα σναπσοτς (κοινως κουβαλας παντου και παντα τη μηχανη και αναλογως τη χρησιμοποιεις) και οχι ειδικες αποστολες.

Με τη μεγαλη, δυσκολα τη βγαζεις απο την τσαντα, πρεπει να την εχεις συνεχως στο χερι, για να πετυχεις τη στιγμη και πολλες φορες "κολας" στο να τη βγαλεις γιατι κανει μπαμ... τη μικρη την βγαζεις πιο ευκολα απο την τσαντα ή και την εχεις κρεμασμενη συνεχως στον ωμο, οποτε θα μπορουσες να πιασεις πιο πολλες και καλες στιγμες ΑΝ...δεν υπηρχαν αυτα τα (^(*&&^*)() τα lag στο EVF και στο turn ON... το ψαχνω ακομα...

Ζηλευω -καπως- αυτους με τις φουτζι και τις OMD... πιστευω σε χειρισμο ειναι πιο dslr like και σε ποιοτητα εικονας πολυ καλυτερες, ομως... μου αρεσουν πολυ οι colapsible φακοι του συστηματος και το μικρο τους μεγεθος με το μεγαλο ζουμ... δεν θα ηθελα ουτε τους φακους της σονυ, ουτε των αλλων μ4/3, λογω μεγεθους και μονο (περαν του κοστους κτησης).

Η ποιοτητα εικονας παντως μου φαινεται πιο χάλια (κυριως ευκρινεια, μικροκοντραστ, χρωματα) σε θεαση 100% απο οτι με τον 35ρη και τον 70-200 και το βρισκω απολυτα λογικο. Σε web θεαση, δεν ξερω ποσο φαινεται η όποια διαφορα. Για τα χρωματα ισως ειναι και η παλετα της νικον που με ξενιζει.

Δοκιμασα να τραβηξω χρησιμοποιωντας την οθονη και δεν μου αρεσε... χαιρομαι που εχω το ματακι, οπως και το οτι δεν ειναι και πολυ μικρη σε μεγεθος, εχει και ενα σχετικο βαρος, και καλη αισθηση λογω κατασκευης, που βοηθαει στις ληψεις. Δεν ξερω αν θα με βολευε το γκριπ, ισως βοηθουσε στο κρατημα, αλλα δεν θελω να μεγαλωσει ο ογκος.

Με ενοχλει λιγο το αλεξηλιο, που μακραινει τον φακο πολυ και μου χαλαει το κομπακτ του θεματος... προς το παρον το χρησιμοποιω, σκεφτομαι για street οτι δεν μου χρειαζεται, θα το δω...

Το αν αισθανεσαι ή εισαι αορατος ειναι και προσωπικο θεμα πως αισθανεσαι αλλα και του αλλου που αλλοιως αντιδρα σε μια γκουμουτσα και αλλοιως σε μια κομπακτ... σιγουρα εισαι πιο ανετος...

Τωρα για αψεγαδιαστες, τι να πω... παιζει ο αισθητηρας της μικρης να ειναι πιο καλος απο της 40ρας... τη διαφορα την κανουν οι φακοι νομιζω... οτι και να πουμε αλλο οι μικροι της νικον και αλλο οι επαγγελματικοι της κανον...

Προς το παρον, χαιρομαι που την αγορασα αυτην και οχι την GF5 που ηταν ελαχιστα πιο ακριβη, λογω EVF παρα τα προβληματα του. Επναλαμβανω, οτι τα 250 ευρω πιστευω τα αξιζει, για παραπανω, θα το συζητουσα...

Α... πρεπει να συνηθισω και τον θορυβο που ειναι εκει απο τα 200 iso κιολας, οπως και το οτι δνεν θολωνει το φοντο με τιποτα... αυτο σημαινει μεγαλυτερη προσοχη κατα τη ληψη να μην υπαρχει τιποτα πισω απο το θεμα, αλλοιως δεν θα ξεχωριζει τιποτα...

Για το δρομο παντως, οταν εχει συνεφια, τεινω να χρησιμοποιω Auto ISO και προτεραιοτητα κλειστρου βαζοντας ταχυτητα 1/200. Αντιθετως οταν εχει ηλιοφανεια και ενδεχεται να ανεβαζει ταχυτητα, το γυρναω σε προτεραιοτητα διαφραγματος, γιατι αλλοιως με ταχυτητα στο 1/200 ανεβαζε κατι iso στο 16 που η θολουρα λογω ντιφραξιον χτυπουσε κοκκινο. Επισης οταν εχει ηλιο, συνηθως εχω και σταθερο iso.

Αυτα τα ολιγα προς το παρον...

Street φώτο = περπατώ αμέριμνος σκαλίζω την μύτη μου και περνάει ένας τύπος και με φωτογραφίζει την ώρα της ανασκαφής?

Street φώτο = περπατώ αμέριμνος σκαλίζω την μύτη μου και περνάει ένας τύπος και με φωτογραφίζει την ώρα της ανασκαφής?

Kαι αυτο θα μπορουσε... ειδικα αν αυτος που σκαλιζει τη μυτη ειναι κανενας star...

To AF και οι ζουμ φακοί (σε αυτήν την τιμή) είναι νομίζω το μόνο μεγάλο πλεονέκτημα της Νικον σε σχέση με Fuji/Oly/Nex. Την Fuji μόνο για το άπαιχτο της στυλ και τα χρώματα της θα την σκεφτόμουν, κατα τα άλλα υστερεί κατα την άποψη μου σε όλα. Είναι όμως μακράν η πιό όμορφη... Είχε κάτι Χ100 και X-E1 στο Dixons στο Stansted προχθές που γυρνούσα απο Λονδίνο σε τιμές χώμα που σε βάζαν σε πειρασμό...
Σίγουρα δεν μπορείς να συγκρίνεις τους μικρούληδες φακούς αυτούς με τον 70-200 έναν απο τους καλύτερους τελε ζουμ που κυκλοφορούν. Αλλά στο σύστημα αυτό δεν θα βρείς και καλύτερους. Εκεί πρέπει να πάς σε Ολυμπους αλλά οι τιμές είναι εκεί τσουχτερες...

Είναι μάλλον καλή ευκαιρία να δείς κατα πόσο μπορείς να λειτουργήσεις με ένα τέτοιο σύστημα και μετά να κρίνεις αν θα κρατήσεις για κύριο την DSLR (με την 7D II... :p) και την Νίκον ώς δεύτερο για πιο stealth ή σε βολεύει τόσο που θα αποφασίσεις να αποκτήσεις ένα Mirrorless σύστημα για κύριο. Αλλά εκεί θα πρέπει μάλλον να πάς σε άλλη εταιρία απο την Νικον. Είναι το καλύτερο τεστ. Εγώ όταν πήρα την ΝΕΧ5 τότε είδα οτι την Pentax K20D την χρησιμοποίησα μια δυο φορές μόνο μέσα σε 1 χρόνο. Οπότε αποφάσισα ότι εκεί θα αφοσιωθώ...

Η φωτογραφία δρόμου είναι ένα είδος κοινωνικού ντοκυμαντέρ. Μια αποτύπωση της καθημερινότητας, οι μικρές ιστορίες που συμβαίνουν και περιγράφουν την ζωή στην Γή που δεν είναι απαραίτητα ειδησεογραφικής αξίας. Η ζωή μας δεν είναι μόνο όσα συμβαίνουν στις ειδήσεις στην άλλη άκρη του κόσμου, στο μεγαλύτερο μέρος της είναι όλα αυτά που συμβαίνουν στο μεταξύ. Στον δρόμο για την δουλειά, στην βόλτα μας, στα πάρκα, στην εξοχή. Συμβαίνουν παρουσία άλλων, σε δημόσιους χώρους. Συμβαίνουν και σε πιο ιδιωτικές στιγμές.
Ο street photographer καταγράφει όλες αυτές τις στιγμές ώς ένας παρατηρητής απο έξω. Είναι ένα Documentary της καθημερινής ζωής. Εμένα μου αρέσει πιό πολύ το ίδιο περίπου πράγμα απο την έσω πλευρά ομως. Ένα documentary μιας ομάδας ώς μέλος της.

Οπότε street foto = paparazzi φωτο?

Η εννοια street ειναι πολυ γενικη και μπερδεμενη και υποκειμενικη κτλ κτλ. Πχ. αν ο πρωταγωνιστης της εικονας ειναι καποια φίρμα και τον εχεις πετυχει απλως, μπορει να παει και στο παπαρατσι, αν ειναι καποιος αγνωστος και εχεις πετυχει καποια ιδιαιτερη γωνια και καποια αλληλεπιδραση με αλλα στοιχεια μεσα στο καδρο σου (πχ. καποιον που την ιδια στιγμη ξυνει το αυτι του) τοτε μπορει να παει και στο στρητ... αν στο τελευταιο παραδειγμα εχεις και δυο φιρμες, τοτε πας για... πουλιτζερ...!!!

Είχα ένα συμφοιτητή όταν σπούδαζα στη Θεσσαλονίκη όπου τραβούσε πρόσωπα στο δρόμο αλλά πρέπει να ήταν πολύ ενοχλητικός γιατί είχε φάει και μερικές καρπαζιές.

Οπως ελεγαν ολοι οσοι την δοκιμασαν, στο καλο φως, δεν εχεις κανεναν ενδοιασμο για την εστιαση, σηκωνεις τη μηχανη και τραβας...

_DSC0323 by 1L1as, on Flickr

Αντιθετως στο BIF, birds in fly στα ελληνικα, δηλαδη στην παρακολουθηση του θεματος, ρολο παιζει κυριως ο χρηστης και μετα ερχεται η μηχανη... απορω με αυτον τον Λεωνιδα και την υπομονη του... περιμενα μηπως και φανει κανενα χαζοπουλι μιση ωρα και ξεπαγιασα στον παγωμενο αερα (σημερα εδω ειχε 10 βαθμους και βοριαδακι το μεσημερι) και τελικα φανηκε ενα κακομοιριασμενο και αυτο μακρια...

Εδω ολο το καδρο

_DSC0327 copy by 1L1as, on Flickr

και εδω ενα 100% κροπ (με πολυ μικρο ρισαιζ της ταξης των 10 πιξελς περιπου)

_DSC0327 by 1L1as, on Flickr

Η μηχανη εχει αρκετους συνδυασμους για τρακινγκ, θελει λιγο διαβασμα, δεν ξερω αν θα ασχοληθω...

Απάντηση: Nikon mirrorless system

Πάντως τη σκέφτομαι να την προτείνω στην κουνιαδούλα μου τη V1, εάν παίζει σε τέτοια τιμή... Ψάχνει κάτι σχετικώς ελαφρύ, σχετικώς φθηνό για μετάβαση από κόμπακτ σε κάτι "πιο σοβαρό". Έλεγα να της προτείνω καμιά PEN.... ή την mirrorless της Πένταξ, αυτήν ξέρετε την περίεργη που βγαίνει φθηνή στο άμαζον... και από φακούς δανεικούς από εμένα χειροκίνητους Κ.

Αλλά και η μικρή Νίκον φαίνεται αρκετά δελεαστική πρόταση.

250 από πού εάν επιτρέπεται; Έχουν και διπλό κιτ σε καλή τιμή;

Να παρακολουθεις το θεμα να βλεπεις που ειναι οι ευκαιριες... :grinning-smiley-043 Σε φωτογραφικο καταστημα εδω στη Μπρατισλαβα, σημερα την ειδα σε πολυκαταστημα στα 280Ε. Διπλο κιτ δεν επαιζε και ο 30-110 ηταν απο τα 229 στα 199 οταν τον πηρα εγω.

Παντως αν η κουνιαδα σου μπορει να τραβαει με χειροκινητους, μαλλον θα θελει κατι περισσοτερο και απο αισθητηρα και απο φακους απο αυτο που μπορει να δωσει η νικον 1.

Αυτη τη στιγμη, μεχρι να τη μαθω καλυτερα, την θεωρω την κορυφη στις κομπακτ και σε αυτη την κατηγορια την κατατασσω, οποτε αν ερχομουν απο κομπακτ, για πιο σοβαρο, εστω και "σοβαρο" οπως γραφεις, θα πηγαινα σε μ4/3 για upgrade... αλλα οχι σε κατι με σκετο κοντραστ AF... θα ηθελα το λιγο πιο γρηγορο...

Με το image preview και την εκνευριστικη καθυστερηση στο EVF, προς το παρον η μονη λυση που βρηκα στο νετ, ειναι να βαλεις τον επιλογεα στο βιντεο και να τραβας φωτο με το κλειστρο κανονικα. Εχεις μονο jpg σε 16/9 φορμά στα 8mp αλλα καμμια καθυστερηση. Μενει να δω τι επιλογες και δυνατοτητες εχεις στην εστιαση, γιατι κι εκει κατι αλλαζει νομιζω. Δεν ξερω αν λειτουργει το phase detection κυριως...

Κατα τα αλλα, αν ειναι κανεις γνωστης του συστηματος AF της νικον, ας βοηθησει... ας πουμε οτι θελω να τραβαω κοσμο που περπαταει προς εμενα (και οχι πχ. απο αριστερα προς τα δεξια ωστε να χρειαζεται πανινγκ) και θελω την εστιαση στο προσωπο...

Εχω τις εξης 3 ομαδες ρυθμισεων...

Α)
Face detection ΟΝ ή OFF

Β)
ΑF auto, λειτουργουν μεχρι και 75 σημεια, όποια απο αυτα βρισκουν κοντραστ (θεωρητικα μεχρι και τα 75)
AF single, οριζεις εσυ το σημειο εστιασης, ενα και μοναδικο
Subject tracking, χρησιμοποιουνται και τα 75 σημεια για παρακολουθηση (η εστιαση παει απο το ενα σημειο στο αλλο), αφου κλειδωσεις αρχικα που θελεις να εστιασει και τι να παρακολουθει

Γ)
AF-S κλειδωνει μια φορα και μετα τη ληψη ξεκουραζεται
AF-C κλειδωνει και μετα τη ληψη ψαχνει να βρει παλι το θεμα (το οποιο λογω της καθυστερησης στο EVF μπορει να εχει αλλαξει και πεζοδρομιο, οποτε δωρον αδωρον στην πραξη)

Ποιος συνδυασμος ειναι καλυτερος?

Εχω την εντυπωση οτι πρεπει να εχω Face detection ON, AF auto ωστε καποιο απο τα 75 σημεια να βρει ευκολοτερα το προσωπο και απο την ομαδα Γ το AF-C ωστε μεχρι να κανω το κλικ να εχω εστιαση. Σκεφτομαι σωστα?

Μπορω να εχω το face detection OFF, το subject tracking και να κλειδωνω την εστιαση στο προσωπο μονος μου ρυθμιζοντας το αρχικο σημειο εστιασης, (αλλα αυτο θελει ειτε επανακαδραρισμα μετα ειτε να γινω εξπερ στην αλλαγη σημειου εστιασης μεσω μενου) και AF-S για γρηγοροτερο κλειδωμα (να μη σκεφτεται predictive focusing κτλ)...

Μπορω να εχω μια κανον 40D με εναν 70-200 και να παταω απλως το κουμπι...:grandpa:

Τελικα, δεν ειναι και τοσο απλες οι... μικρες...:BDGBDGB53:

Last edited:

Θα αρχισω να πιστευω οτι η νικον κατι ξερει απο... μιρορλες... :antlers:

Δοκιμασα καποιους συνδυασμους σημερα και εβγαλα καποια συμπερασματα τι γινεται και τι θα μπορουσε/επρεπε να ειχε γινει... προς το παρον ευχαριστημενος...

...αν/μολις φτιαξουν το bug του EVF θα ανεβω κατηγορια... προς το παρον φαινεται να δουλευει το κολπακι με το βιντεο, αλλα τραβας jpg και sRGB μονο... δεν ειδα ακομα τι ποιοτητα πηρα, αλλα ενα απο τα συν ειναι οτι γλιτωνεις την αναβαθμιση στο Pc, δεν χρειαζεσαι μνημη και καρτα και επισης κερδιζεις μπολικο χρονο απο την επεξεργασια, αλλο raw αλλο jpg...

Παρατηρησα καποια υπερθερμανση στο σωμα της μηχανης και δεν ξερω αν οφειλεται στο βιντεο mode ή ετσι ειναι γενικοτερα... υπ οψιν οτι η LCD αναβει μονο για προεπισκοπιση ή καποια αλλαγη στα μενου, αλλοιως την εχω απενεργοποιημενη...

Ηλία ευχαριστούμε για τις πληροφορίες που μας δίνεις.

Εδώ και κάποιο καιρό ψάχνομαι να αναβαθμιστώ απο μια Canon 720is που έχω η οποια έχει πλεον τρομερό πρόβλημα με την αυτονομία της, ακόμα και με καινούργιες μπαταρίες ΑΑ να βάλω.
Το budget ειναι χαμηλό 150-200, 250 το πολύ, και έψαχνα για ακόμη μια φορά μια compact τυπου Sony w80, αλλά όταν πρέπει να δώσεις 170 για μια compact Sony καλύτερα δεν είναι μια mirrorless Nikon J1?
H V1 έχει ακόμα κρατήσει πολύ υψηλή τιμή 400 , οπότε δεν μπορώ να διαθέσω τόσα.

Για να μην ανοίγω καινούργιο θέμα τι λέτε να κάνω να πάω στην J1 ή σε κάτι άλλο?

Δεν έχω μεγάλες απαιτήσεις από τις κάμερες απλά με έχουν κουράσει οι compact ειδικά στην φτωχή απόδοσή τους σε εσωτερικούς χώρους, και πόσο αργές είναι.