Nikon Z5 IIC

• Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Σας προσκαλούμε να γιορτάσουμε μαζί τα 20α γενέθλια του AVclub.

Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, από τις 18:00 θα πραγματοποιήσουμε το πάρτι των γενεθλίων του φόρουμ μας στο Peñarrubia Lounge.

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά.

LongTom

AVClub Enthusiast
23 July 2023
1,046

Nikon Z5 IIC Review: Smaller, Prettier, and Mostly Capable​

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

The Nikon Z5IIC Makes No Sense​

Ουσιαστικά ξυρισμένη Z5II, δίχως EVF και μόλις μια SD και αρκετά εκατοντάδες ευρώ φτηνότερη.
Μάλλον στοχεύουν για τιμή χώμα σε λίγους μήνες ώστε να πάρουν πελάτες από κροπ ή από άλλους.
Προσωπικά δεν με ενθουσίασε, εφόσον είναι κουτσουρεμένο μοντέλο δίχως να προσφέρει κάπου (π.χ. ουσιαστικά μείωση μέγεθους).

Nikon's smallest full frame camera- The Z5IIC

Η συγκεκριμένη μηχανή έχει νόημα όταν η Nikon ξεκινήσει τις μεγάλες εκπτώσεις που κάνει στην Ελλάδα και θα την βρίσκεις σε τιμή χώμα. Του χρόνου στο Black Friday δεν θα μου κάνει εντύπωση να την δίνει μαζί με τον κιτ φακό κάτω από 1.000 ευρώ επίσημα στην Ελλάδα…εκεί θα έχει νόημα η αγορά της. Τώρα δεν έχει καθώς με τα ίδια περίπου λεφτά παίρνεις την Ζ5II που έχει και EVF.

Μπορεί να ανήκω στη μειονότητα αλλά μηχανή χωρίς σκόπευτρο δεν.... Έστω και το μέτριο της Sony Α7C/Ii/r καλύτερο από το τίποτα και ας ανεβάζει το κόστος. Κρίμα γιατί κατά τα άλλα είναι ενδιαφέρουσα.

Είναι πρόβλημα η έλλειψη EVF, αλλά εκεί που το έχασαν είναι το μέγεθος.
Όποιος έχει πιάσει Z5II ξέρει ότι δεν είναι μικροσκοπική κάμερα.

Από όσο ξέρω, η S9 έχει πουλήσει αξιοπρεπέστατα - όλως περιέργως - και έτσι υπάρχει ζήτηση από το - νεότερο κυρίως - κοινό.
Προσωπικά την έχω δει στα χέρια δύο street φωτογράφων εδώ, άρα κάτι παίζει και δεν είναι απλά μάρκετινγκ για τέτοια σώματα.

Απλά είναι τα πράγματα, έτσι όπως έχει εξελιχθεί η κοινωνία μας η street φωτογραφία είναι πλέον αμάρτημα και επικίνδυνο σπορ. Οπότε το σκόπευτρο είναι σχεδόν άχρηστο, σε αντίθεση με μια ανδιπλούμενη οθόνη που σου επιτρέπει να τραβάς σχεδόν κρυφά - χαμηλά, και με ποικιλία προοπτικών. Οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα...

Θέμα συνήθειας είναι, κι εγώ ζορίστηκα λίγο στην αρχή αλλά τώρα είναι στα θέλω μου...

Απλά είναι τα πράγματα, έτσι όπως έχει εξελιχθεί η κοινωνία μας η street φωτογραφία είναι πλέον αμάρτημα και επικίνδυνο σπορ. Οπότε το σκόπευτρο είναι σχεδόν άχρηστο, σε αντίθεση με μια ανδιπλούμενη οθόνη που σου επιτρέπει να τραβάς σχεδόν κρυφά - χαμηλά, και με ποικιλία προοπτικών. Οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα...
Δεν είναι αυτό, είναι ότι η νέα γενιά έρχεται απευθείας από κινητά.
Το EVF/OVF είναι κόλπα "γεροντίστικα" και χρειάζεται προπόνηση για κάποιον που δεν έχει εμπειρία.

Τα περισσότερα παιδιά που βλέπω στο φωτο-κλάμπ δουλεύουν σχεδόν αποκλειστικά με LCD.
Το χέρι τεντομένο και δώστου
Λίγα είναι με το μάτι στο EVF, κυρίως αυτοί/ες που έχουν την φωτογραφία ως δεύτερη δουλειά/τσόντα.

1790403357787.png

1790403384743.png

1790403409860.png

Τελικά φαίνεται αρκετά μπαμπάτσικη σε μέγεθος και βάρος συγκριτικά με τους - θεωρητικά - άμεσους ανταγωνιστές Sony A7CII και Lumic S9, αν και ίσως πιο εργονομική (;) για όσους βολεύονται με σώματα Nikon. Όμως, φαίνεται και αρκετά παρόμοια με την Ζ5ΙΙ ταυτόχρονα, δηλαδή μόνο το bump από το σκόπευτρο φαίνεται να είναι η διαφορά τους. Δεν ξέρω την ελληνική τιμή αλλά βλέπω ότι στη Nikon Γερμανίας θα είναι στα 1.550 ευρώ. Οπότε συγκριτικά με τη Ζ5ΙΙ που είναι στα 1.700 (αυτή την περίοδο στα 1.500 αλλά οκ το βγάζω εκτός γιατί είναι έκπτωση) μου κάθεται κάπως περίεργα σαν πακέτο/τιμή.

• Like
Reactions: cacau
Kαλα η Sony A7CII αλλα αμεσος ανταγωνιστης της nikon η lumix s9 σε ποιον κοσμο ?

ουτε που την βλεπει βασικα.

Αμεσος ανταγωνιστης της Nikon ειναι η sony και η canon με την R6V

Kαλα η Sony A7CII αλλα αμεσος ανταγωνιστης της nikon η lumix s9 σε ποιον κοσμο ?

ουτε που την βλεπει βασικα.

Αμεσος ανταγωνιστης της Nikon ειναι η sony και η canon με την R6V

Κοίτα, είναι η σκοπιά από την οποία το βλέπεις.

Βάσει τιμής ούτε η Sony A7Cii είναι ανταγωνιστής. Βάσει specs ναι δεν είναι ούτε η S9. Άλλος μπορεί να έβαζε ως κριτήριο την ύπαρξη ή μη του EVF.

Εφόσον υπάρχει η ZR τόσο στην τιμή όσο και στη φιλοσοφία εκείνη έρχεται αντιμέτωπη με την Canon R6V.

Πιθανόν να έπρεπε να το διευκρινίσω στο παραπάνω σχόλιο πως αναφέρθηκα σε άμεσο ανταγωνιστή ως προς το σενάριο "το μικρότερο και φθηνότερο σύχρονο σώμα FF κάθε εταιρείας με φωτογραφικό προσοναταλισμό". Οπότε θα έπρεπε να βάλω μέσα και την Canon R8II να πω την αλήθεια.

Εφόσον υπάρχει η ZR τόσο στην τιμή όσο και στη φιλοσοφία εκείνη έρχεται αντιμέτωπη με την Canon R6V.

Αντιπαλος της ZR θεωρειται στην αγορα η Canon C50 ( εκτος των sony) οχι η R6V

Εννοειται οτι κυριο χαρακτηριστικο ειναι η ελλειψη evf σε ολες τις καμερες και μετα σημασια εχει το μεγεθος. Χαρακτηριστικα και τιμη επονται σε μια τετοια ειδους επιλογη

Capture the Spark with the New Nikon Z5IIC​

Effortless Performance with the Nikon Z5IIC​

Nikon USA