Re: Nikon Z6 & Z7 full frame mirrorless
Καλησπέρα κι από εμένα. Μάλλον είμαι ο 5ος του thread που πέρασε σε Nikon Z. Πριν λίγο καιρό αγόρασα το πακέτο Z7-FTZ-2470 F4 (μέσα είχε και κάρτα 32GB). Προηγουμένως είχα την ευκαιρία να τεστάρω τη Ζ6 με τον 4/2470 και τον νέο Nikon AF-P 70-300 VR σε σχέση με τη Sony A7Rii, τον Sony 24-70 GM και τον Sony 70-200 F4.
Κατ' αρχήν να σας πω (για όσους δεν με γνωρίζουν) ότι κάνω πολύ συγκεκριμένα πράγματα στη φωτογραφία. Κάνω σχεδόν αποκλειστικά α/μ fine art φωτογραφία και για εμένα ένα φωτογραφικό σύστημα δεν είναι κάτι περισσότερο από "αναγκαίο κακό" στη σχέση μου με την εικόνα. Συνοπτικά θα σας αναφέρω τι καλύτερο και τι χειρότερο έχει το Nikon σύστημα σε σχέση με αυτό της Sony (πάντα για τη φωτογραφία που κάνω):
ΘΕΤΙΚΑ
1. Πολύ καλύτερη συμπεριφορά στη διαχείριση των highlights.
2. Μου δίνει έτοιμο το τετράγωνο κάδρο (και στο RAW είναι τετράγωνο), κάτι που ήθελα διακαώς στη Sony.
3. Σημαντικά καλύτερη ποιότητα απεικόνισης του EVF σε manual focus και 100% μέγεθος.
4. Εργονομικά σετάρεται καλύτερα για όσα θέλω να κάνω, ειδικά για την επιλογή σημείου εστίασης και το manual focus σε 100%.
5. Χρήσιμη η οθόνη αφής, σε μερικά θέματα την είχα ανάγκη αλλά δεν ήταν και τόσο σοβαρό το ότι πριν δεν την είχα.
6. Οριακά καλύτερη αυτονομία.
7. Σε περιπτώσεις που έτυχε να χρειαστώ AF, η Ζ7 ήταν το ίδιο γρήγορη αλλά με πιο καλή ακρίβεια στην επιλογή του σημείου εστίασης και λογότερες αστοχίες εστίασης.
8. Καλύτερη κατασκευή και προστασία από σκόνες, υγρασία κλπ που με ενδιαφέρει στις συνθήκες που φωτογραφίζω.
9. Πολύ πιο γρήγορη σε απόκριση και όταν τη θέτω σε λειτουργία.
10. Πολύ χρήσιμη η λειτουργία focus stacking.
11. Η κάρτα τύπου XQD αν και πολύ πιο ακριβή είναι πιο αξιόπιστη και ταχύτερη.
12. Αυτό που έχει αναφερθεί περί αδυναμίας manual focus σε διαφράγματα πιο κλειστά του 5.6 δεν ισχύει.
13. Κατά περιπτώσεις, το split screen view αποδείχτηκε πολύ χρήσιμο.
14. Πολύ καλύτερο αποτέλεσμα στο jpeg και στην παραμετροποίησή του. Ειδικά στη διαχείρηση των highlights η διαφορά ήταν μέρα με νύχτα (δεν ενεργοποίησα DRO κλπ).
15. Πολύ χρήσιμο το wrap focus.
16. Μετά τη λειτουργία καθαρισμού του αισθητήρα δεν χρειάζεται να κλείσεις τη μηχανή.
17. Κατά περιπτώσεις χρήσιμη η πάνω μικρή οθόνη.
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
1. Μου άρεσε περισσότερο η διαχείρηση του auto ISO στη Sony.
2. Σε αρκετές περιπτώσεις (κάνω σχεδόν αποκλειστικά long exposure), το +60% σε χρόνο έκθεσης δεν είναι καλό να υπάρχει. Αν σκεφτείτε ότι με τη Sony δούλευα φίλτρο 13 stops και έπαιρνα χρόνο πχ 4', με τη Nikon παίρνω σχεδόν 7'... Λύση ή το να ανέβω σε ISO100 ή να πάρω φίλτρο 12 stops (το οποίο και τελικά έκανα και από σοβαρές εταιρείες βρήκα μόνο στη Haida).
3. Τόσο στα jpeg όσο και στα RAW, ο θόρυβος στη Ζ7 παραδόξως ήταν λίγο περισσότερος. Βέβαια με μια απλή αποθορυβοποίηση φεύγει αλλά και πάλι μου έκανε αρνητική εντύπωση μιας και τη δούλεψα σε ISO64.
4. Παρατήρησα αρκετά hot pixels μετά τις λήψεις long exposure αλλά το πρόβλημα λύθηκε με pixel mapping.
5. Το EVF της Ζ7, αν και πιο καθαρό και λεπτομερές, ήταν ταυτόχρονα αρκετά πιο αργό σε απόκριση.
6. Από τις πληροφορίες της λήψης λείπει το εστιακό μήκος.
7. Τα πορτάκια αριστερά είναι δύσκολο να τα ανοίξεις αλλά ίσως είναι προς όφελος της προστασίας από σκόνες, νερά κλπ.
8. Το μενού της Ζ7 μου φάνηκε δύσκολο. Σίγουρα προτιμώ αυτό της Sony.
Ξεχωριστά για το αποτέλεσμα του Nikkor 24-70 F4 σε σχέση με τον Sony 24-70 GM αναφέρω τα εξής:
1. Σε όλα τα εστιακά μήκη και στα διαφράγματα f/7.1-f/16 που με ενδιαφέρουν περισσότερο, ο Sony ήταν πάντα οξύτερος του Nikon αλλά μόνο στα άκρα. Θα έλεγα το 25% του εξωτερικού κάδρου ήταν οξύτερο. Το θέμα είναι ότι η διαφορά ήταν περίεργα ελάχιστη, την έβλεπες μόνο με pixel peeping στο 100% αλλά με μία πολύ ήρεμη επέμβαση σε sharpening, ο Nikon δίνει την ίδια και λίγο καλύτερη οξύτητα και πολύ φυσικό αποτέλεσμα. Παρατήρησα ότι ίδιο ποσοστό sharpening στον Sony έδινε πλέον τα κλασικά αρνητικά artifacts του υπερβολικού sharpening. Οπότε δεν έχασα κάτι σε οξύτητα.
2. Ως προς τον "χαρακτήρα"/3D pop των φακών, θα τους αξιολογούσα το ίδιο. Δεν παρατήρησα κάτι ανώτερο σε κάποιον από τους δύο.
3. Το hood του Nikon είναι πολύ μέτριο, σκέτο πλαστικό χωρίς εσωτερική επίστρωση και δύσκολο να το βγάλεις από το φακό.
4. Για τον τρόπο που κρατώ τον φακό και κάνω manual focus στις χεράτες, το ότι το focus ring του Nikon είναι κοντά στο σώμα είναι για εμένα πάρα πολύ θετικό. Πάντα είχα δυσκολία να κρατήσω σωστά το κάδρο με τη Sony.
5. Κάτι πολύ σημαντικό που παρατήρησα τόσο στους 24-70 όσο και στους tele φακούς ήταν ότι οι Sony έδιναν πολύ περιορισμένο βάθος πεδίου σε σχέση με τους Nikon. Σε λήψεις πάνω από 50mm, με ίδιο σημείο εστίασης, οι Nikon έδιναν πολύ περισσότερο εστιασμένο κομμάτι του κάδρου μετά και κυρίως πριν το σημείο εστίασης (απόσταση από τη μηχανή). Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα στους tele, πάνω από 100mm. Παράλληλα, ο Nikon 70-300 ήταν σαφώς οξύτερος του Sony 4/70-200, με ίδια αποτελεσματικότητα στη σταθεροποίηση. Αυτό το θέμα με το περιορισμένο βάθος πεδίου (που δεν έπρεπε να συμβαίνει σε f/11-f/16), το παρατήρησα και στοv Sony FE 4/24-105. Φίλος παρατήρησε το ίδιο όμως μου ανέφερε ότι οι Loxia δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα. Πιθανότατα έχει να κάνει με τον τρόπο κατασκευής των φακών της Sony και όχι αυτών της Zeiss.
6. To focus by wire του Nikon ήταν πολύ αργό. Γενικά δεν μου αρέσει το focus by wire και με τον Nikon τα πράγματα έγιναν χειρότερα.
*όλες οι δοκιμές έγιναν πάνω σε τρίποδο, με ίδια σημεία εστίασης και ελάχιστα δευτερόλεπτα διαφορά μεταξύ των λήψεων Nikon-Sony.
Αυτά προς το παρόν!