Nikon Z9

Nάσο οπως ξέρεις η Z9 δεν έχει μηχανισμό μηχανικού κλείστρου ή έστω υβριδικού, για να πιάνει αυτές τις ταχύτητες ριπής έχει αποκλειστικά fully-electronic shutter ,

το banding με artificial light και ιδαίτερα με τα Led lights ειναι γνωστό απο την πρώτη στιγμή στα μειονεκτήματα όσων μηχανών έχουν αποκλειστικά ηλεκτρονικό κλείστρο ή κάνουν επιλεκτική χρήση αυτού

τα αλλα δύο είναι η απουσία συγχρονισμού φλάς σε υψηλές ταχύτητες και η στρέβλωση σε γρήγορα κινούμενα αντικείμενα , και τα δύο φαίνεται ότι βρήκαν τρόπο και τα ξεπέρασαν στην Ζ9 με το ταχύτερο διάβασμα του αισθητήρα.

Λογικά θα προσπαθήσουν να βρουν αυτόματη λύση και για το banding αλλά το πιο πιθανό ειναι να υπάρχει στα μενού επιπλέον χειροκίνητη ρύθμιση πολύ μεγάλης ακρίβειας για την επιλογή συχνότητας απο τον χρήστη ωστε να κουμπώσει με την πιο συμβατή συχνότητα στο πεδίο μόνος του κοιτώντας μέσα στην οθόνη τις Led πινακίδες

Σε αυτό που γράφεις με τους ποδηλάτες δεν καταλαβαινω το πρόβλημα , κανονικά πρέπει να αναγνωρίζει ολα τα πρόσωπα στο κάδρο με κουτάκια , να κλειδώνει προσωρινά κατα προτίμηση στο πιο κοντινό (με κάποιο χρωμα διαφορετικό απο ολα τα υπολοιπα) ή σε οποιο εσυ επιλεξεις με την ροδελα και αφου πατήσεις το πληκτρο μεχρι την μέση να κλειδώσει σε αυτό για ολη την ριπή

μονο αν σηκωσεις το δαχτυλο πάνω απο την μέση πρέπει να ξεκλειδώνει απο το πρόσωπο επιλογης σου ,

ολα αυτα βεβαια αν δεν υπάρχουν ήδη σε κάποιο αλλα shooting AF mode (οπότε και κάνεις χρήση εκείνου) ειναι επιλογές που πιστευω ότι θα ενσωματωθούν στους αλγόριθμους στην πορεία

Last edited:

Nάσο οπως ξέρεις η Z9 δεν έχει μηχανισμό μηχανικού κλείστρου ή έστω υβριδικού, για να πιάνει αυτές τις ταχύτητες ριπής έχει αποκλειστικά fully-electronic shutter ,

το banding με artificial light και ιδαίτερα με τα Led lights ειναι γνωστό απο την πρώτη στιγμή στα μειονεκτήματα όσων μηχανών έχουν αποκλειστικά ηλεκτρονικό κλείστρο ή κάνουν επιλεκτική χρήση αυτού

τα αλλα δύο είναι η απουσία συγχρονισμού φλάς σε υψηλές ταχύτητες και η στρέβλωση σε γρήγορα κινούμενα αντικείμενα , και τα δύο φαίνεται ότι βρήκαν τρόπο και τα ξεπέρασαν στην Ζ9 με το ταχύτερο διάβασμα του αισθητήρα.

Λογικά θα προσπαθήσουν να βρουν αυτόματη λύση και για το banding αλλά το πιο πιθανό ειναι να υπάρχει στα μενού επιπλέον χειροκίνητη ρύθμιση πολύ μεγάλης ακρίβειας για την επιλογή συχνότητας απο τον χρήστη ωστε να κουμπώσει με την πιο συμβατή συχνότητα στο πεδίο μόνος του κοιτώντας μέσα στην οθόνη τις Led πινακίδες

Σε αυτό που γράφεις με τους ποδηλάτες δεν καταλαβαινω το πρόβλημα , κανονικά πρέπει να αναγνωρίζει ολα τα πρόσωπα στο κάδρο με κουτάκια , να κλειδώνει προσωρινά κατα προτίμηση στο πιο κοντινό (με κάποιο χρωμα διαφορετικό απο ολα τα υπολοιπα) ή σε οποιο εσυ επιλεξεις με την ροδελα και αφου πατήσεις το πληκτρο μεχρι την μέση να κλειδώσει σε αυτό για ολη την ριπή

μονο αν σηκωσεις το δαχτυλο πάνω απο την μέση πρέπει να ξεκλειδώνει απο το πρόσωπο επιλογης σου ,

ολα αυτα βεβαια αν δεν υπάρχουν ήδη σε κάποιο αλλα shooting AF mode (οπότε και κάνεις χρήση εκείνου) ειναι επιλογές που πιστευω ότι θα ενσωματωθούν στους αλγόριθμους στην πορεία
Γνωστά όλα αυτά Κώστα, το πρόβλημα που αναφέρεται στη συνέντευξη του dpreview δεν αφορά banding σε όλο το κάδρο (γνώριμο μειονέκτημα του electronic shutter, εκτός απ' όπου αντιμετωπίζεται με τον τρόπο που αναφέρεις), αλλά μόνο στην επιφάνεια των led πινακίδων εν προκειμένω. Σε γενικές γραμμές φαίνεται ούτως ή άλλως ήσσονος σημασίας, έστω και χωρίς καμμία αλλαγή στο firmware. Στο Πεκίνο θα έχουμε πληρέστερη εικόνα λόγω πληθώρας υλικού.

Στην επισήμανση για το AF και τους ποδηλάτες, η λειτουργία είναι όπως την περιγράφεις. Ελάχιστα πρακτικό όμως σε πραγματικές συνθήκες αγώνα. Για καμιά ομαδική φωτο στο τέλος του γάμου μια χαρά είναι :p

Γνωστά όλα αυτά Κώστα, το πρόβλημα που αναφέρεται στη συνέντευξη του dpreview δεν αφορά banding σε όλο το κάδρο (γνώριμο μειονέκτημα του electronic shutter, εκτός απ' όπου αντιμετωπίζεται με τον τρόπο που αναφέρεις), αλλά μόνο στην επιφάνεια των led πινακίδων εν προκειμένω. Σε γενικές γραμμές φαίνεται ούτως ή άλλως ήσσονος σημασίας, έστω και χωρίς καμμία αλλαγή στο firmware. Στο Πεκίνο θα έχουμε πληρέστερη εικόνα λόγω πληθώρας υλικού.

Στην επισήμανση για το AF και τους ποδηλάτες, η λειτουργία είναι όπως την περιγράφεις. Ελάχιστα πρακτικό όμως σε πραγματικές συνθήκες αγώνα. Για καμιά ομαδική φωτο στο τέλος του γάμου μια χαρά είναι :p
το κατάβα βρέ ότι αφορά μονο τις πινακίδες , ειδα και τις σχετικές φωτό

δεν στο αναφέρω για banding σε ολο το κάδρο π.χ. απο τον Led φωτισμό ενιαια μιας κλειστής αίθουσας αλλά αποκλειστικά και μόνο banding κοντα ή μεσα στις φωτεινες πηγές, το έχω συναντήσει σε λαμπτήρες δρόμων με LED , σε πινακίδες καταστημάτων κλπ. αλλά σχεδόν πάντα νυχτα

με τον ακριβή χρονισμό του flιcker τουλάχιστον στη δική μου μηχανή που έχει μικρομετρική χειροκίνητη ρύθμιση στο μενού ψιλολύνεταιι αρκεί να ασχοληθείς να κάνεις την κατάλληλη ρυθμιση ,

μέρα όμως δεν θυμαμαι να έτυχε να δοκίμασα ριπή με διαφημιστική LED πινακίδα οπότε πραγματι δεν ειμαι σιγουρος ότι θα μπορει η μηχανή να ανιχνευσει και να σου προτείνει την κατάλληλη ρύθμιση

• Like
Reactions: NassosT
Νάσο μια ερώτηση για τις δυνατότητες της μηχανής , όσο το έψαξα δεν το βρήκα

εχει κάποια δυνατότητα να αναθέσεις σε κάποιο κουμπί της Ζ9 λειτουργία soft focus limiter (εκτός δηλ. των στάνταρ που έχει ο τηλεφακός σου) ?

είναι φοβερά χρησιμο ειδικα αν το κουμπί με κάποιο τρόπο έχει περισσότερες από μια μνήμες που το πεδίο τους το προγραμματίζεις εσυ ανάλογα τον στόχο σου και την απόσταση από αυτό.

εγω το χρησιμοποιώ πάρα πολύ σε φωτογράφηση σπορ ή γρήγορου αντικειμένου για να μην ψαρεύει ο φακός ώρα , έχω σε ένα κουμπι της μηχανής προγραμματισμένο focus limiter και κρατώντας το πατημένο με την ροδέλα περνάω σε τρεις ξεχωρες μνήμες 1,2,3 που κάθε μια την έχω προγραμματίσει από πριν για ένα εύρος τιμών π.χ. εστίαση απο 3μ έως 30μ στην μια μνήμη , 1-10μ στην 2 μνημη κλπ.

επιπλεον μπορώ τάχιστα να αλλάξω τις τιμές αυτές αν δεν μου κάνουν όπως τις έχω ρυθμίσει, κάνω χρηση του έξυπνου αποστασιομετρου που έχει η μηχανή στο σημείο που θέλω να αρχιζει ή να τερματίζει η εστίαση και το καταχωρώ , συνήθως πριν ξεκινήσει το event

Εννοειται επίσης οτι η λειτουργία είναι διαθεσιμη για κάθε φακό που διαθέτω

Όχι, δεν έχει. Δε νομίζω ότι είχε ποτέ η Νικον τέτοια λειτουργία.

οκ ευχαριστώ για την αμεση απάντηση

καλα το ξέρω οτι δεν το είχε στα παλιά μοντέλα (είχα και εγώ Νικον πολύ παλιά βέβαια)

στις mirrorless όμως όλοι αντιγράφουν τον ανταγωνισμό στις βελτιώσεις και σημαντικές νέες ηλεκτρονικές λειτουργίες ενσωματώνονται συνέχεια στα νέα μοντέλα , γιαυτο σε ρώτησα

Χαζεύοντας τα τεχνικά της μηχανής μου κέντρισε τον ενδιαφέρον η απόδοση του EVF που σε μια σπορ μηχανή με ηλεκτρονικό σκόπευτρο πρέπει αφενός να είναι όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτη αλλά ταυτόχρονα να είναι και real time όσο κυνηγας το θέμα σου με συνεχόμενες ριπες ,

αυτό το επιτυγχάνει η Ζ9 με την Dual Stream τεχνολογία όπως την ονομάζει η Νικον όπου λίγο πολύ διαβάζει όλο τον αισθητήρα με ταχύτητα 120fps (κατά τη διάρκεια της εστίασης) και ταυτόχρονα δίνει την δυνατότητα ανεξάρτητα και απρόσκοπτα να παρακολουθείς ομαλά το θέμα σου στο EVF με ταχύτητα 60fps (το έγραψα λίγο απλοϊκά …)

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Βέβαια υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί που δεν ξέρω ποσο σημαντικοί είναι στην πράξη , στο μεταφέρω μήπως και δεν το εχεις προσέξει να το δοκιμασεις , Z9 manual , σελ 147:

At shutter speeds slower than 1 / 250 s, the shooting display does not update in real time during burst photography. To track your subject during shooting, choose shutter speeds faster than 1 / 250 s.

Ταχυτητες κλείστρου <1/250 μπορεί να βαλει κάποιος σε panning οπότε δεν είναι ασυνήθιστο

Την έχεις δοκιμάσει σε βίντεο καθόλου; ΑF κλπ πως είναι;
Γενικά λίγο αδιάβαστοι μου φάνηκαν οι τύποι...

Την έχεις δοκιμάσει σε βίντεο καθόλου; ΑF κλπ πως είναι;
Γενικά λίγο αδιάβαστοι μου φάνηκαν οι τύποι...
Πολύ λίγο, όχι σε κάτι σοβαρό, ουσιαστικά στο σπίτι μόνο, με την κόρη. Είχα στο μυαλό μου να κάνω καναδυο ποδηλατικά προτζεκτάκια, αλλά άρχισε στο μεταξύ η αγωνιστική σεζόν, οπότε είναι πιο δύσκολα τώρα.
Τέλος πάντων, ενώ στη φωτογραφία, όπου ήδη έχω τραβήξει 4 ποδηλατικούς αγώνες, είναι άψογο το AF, νομίζω ότι στο βίντεο είνα ενα κλικ πιο πίσω σε σχέση με την A7Siii που είχα για λίγο καιρό. Έχω την αίσθηση ότι η Sony κρατούσε κλειδωμένο το θέμα λίγο πιο "επίμονα". Δεν αποκλείεται να είναι και θέμα ρυθμίσεων.
Το VR είναι πολύ καλό στο βιντεο. Πιθανώς υπάρχουν και καλύτερα, αλλά νομίζω ότι είναι επαρκές. Την εβαλα και πάνω στο RS2 και είναι... ασήκωτο το σετ με τον 24-70 φ/2.8, αλλά δουλευει (εκεί νοστάλγησα τη sony με τον 24άρη).
Από dynamic range, δεν είμαι ειδικός, αλλά μου φάνηκε μια χαρά (με nlog 10bit, τα υπόλοιπα δεν τα έχω δοκιμάσει καν).
Ξαναλέω, δεν μπορώ να γράψω πολλά για το βίντεο, δεν έχω σαφή εικόνα. Θα βρω λίγο χρόνο να γράψω μερικά πράγματα για τη φωτογραφική της πλευρά κάποια στιγμή.

O γνωστός Κέν, εχει και δοκιμαστικα σταθεροποίησης με διάφορους φακούς, ταχύτητες και ποσοστά επιτυχίας.

Δεν μας έφταναν οι κάθε είδους... rumors, τώρα έχουμε και φήμες για firmware!

Για να δούμε αν αυτό θα είναι το πολυαναμενόμενο...

Χαμός!

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.