Απάντηση: Re: Απάντηση: Νίκος Μπελογιάννης.....30 Μαρτίου 1952 - Η δολοφονία....
Σπύρο (αν μου επιτρέπεις τον ενικό) σε έναν Εμφύλιο πόλεμο δεν κρίνουμε το ποιός έκανε τις περισσότερες εκτελέσεις. Από τη στιγμή που ξεκίνησε ο Εμφύλιος ήταν φυσικό να γίνουν αγριότητες, ειδικά στα μέρη όπου υπήρχαν οπαδοί και των δυο αντιπάλων.
Κατάγεσαι από τη Μεσσηνία. Έχεις πολύ έντονες μνήμες. Αν είχες καταγωγή από τη Μακεδονία ή την Ήπειρο ή τη Θράκη ή τα Άγραφα θα είχες περισσότερες μνήμες. Στις περιοχές αυτές όπου το ΚΚΕ είχε επιβάλλει την κυριαρχία του ή επιθυμούσε να επιβάλλει και εκεί που ο ΔΣΕ δρούσε πραγματικά, εκεί οι μνήμες και οι διηγήσεις διαφέρουν. Υπάρχουν πολλοί που έχουν να διηγηθούν για εκτελέσεις και βίαιες στρατολογήσεις και από τις δυο πλευρές.
Και υπάρχουν και οικογένειες, ακόμη και σήμερα, που δεν είχαν απλώς θύματα κι από τα δυο στρατόπεδα, αλλά και εκτελεσθέντες κι από τους δυο εμπλεκόμενους.
Η Μεσσηνία υπέφερε απο τούς ταγματασφαλίτες,αλλά ταυτόχρονα υπέστη και αγριότητες απο τήν πλευρά τής Αριστεράς..Ομως δεν συγκρίνονται οι δυό περιπτώσεις παρότι η μάνα μου έμεινε ορφανή στά 6της γιατί εκτέλεσαν τον πατέρα της οι αριστεροί επειδή ήταν πρόεδρος ενός ασήμαντου χωριού ή μάλλον πήγε καρφωτός από έναν ξάδελφό του ...Τον άντρα τής αδελφής τής γιαγιάς μου τόν εκτέλεσαν οι Ελασίτες μέ άγριο τρόπο εντελώς αναίτια ..
Εμειναν δυό χήρες μέ 4 παιδιά ..Καί παρά ταύτα ουδέποτε και παρά τό πένθος τους δέν έριξαν τήν ευθύνη μονον στην αριστερά,αλλά συχνά έκρυβαν αντάρτες στο σπίτι..Συχνότατες διηγήσεις τής γιαγιάς μου αφορούσαν αριστερούς γιούς φιλικών οικογενειών πού βρίσκονταν νεκροί έξω απο τό σπίτι και στην οικογένειά μου πάντα μιλούσαν μέ μεγάλη απέχθεια γιά τούς Ταγματασφαλίτες.
Ο πατέρας μου και ο θειός μου(καθοτι γεννημένοι στά Γιάννενα ) έζησαν ολη τήν ιστορία τού Εμφυλίου,στον Γράμμο ,ο πρώτος ως κτηνίατρος απολύτως απαραίτητος γιά τά ζώα τού Κυβερνητικού στρατού και ο δεύτερος στήν πρώτη γραμμή.Ο πατέρας μου έμεινε επί 6 χρόνια στόν στρατό ..
Ομως και οι δυό τους παρότι ψήφιζαν συντηρητικά παραδέχονταν οτι οι εκλογές γιά τήν επαναφορά τής Βασιλείας ήσαν στημένες και έχω προσωπικές τους διηγήσεις οτι υποχρεώνονταν οι φαντάροι νά ψηφίζουν φανερά ΝΑΙ καί πώς τρείς Κρητικοί πού τόλμησαν νά ψηφίσουν Οχι δάρθηκαν ανηλεώς μέ αλυσίδες και ο ένας πέθανε.....Πρός τιμήν τους και οι δυό τους ουδέποτε μίλησαν γιά την Αριστερά μέ όρους Γεωργαλά ή Πάγκαλου...Γι´αυτό άλλως τε ο μακαρίτης ο πατέρας μου,όταν μέ είχαν συλλάβει(καθότι στά τέλη 70-85 μια χαρά εργαζόταν τό παρακράτος γιά όσους συμμετείχαν σε καταλήψεις ή σε διαδηλώσεις ή σε αριστερές οργανώσεις) ,καί τον ενημέρωσαν ''δεόντως'' είχε δηλώσει στούς ασφαλίτες οτι θεωρούσε τιμή του νάναι ο γιός του στην ανανεωτική αριστερά
Γι´αυτά θά μπορούσαμε να μιλάμε ώρες γιατί όντας γεννημένος τό 1960 οι μνήμες ήσαν νωπές και ακριβώς γιατί οι δυό μου γονείς προέρχονταν απο άλλες περιοχές τής Ελλάδας και έζησαν απο πρώτο χέρι τον Εμφύλιο.
Οπως και νάχει το δίκιο τόχε η Αριστερά πού σύρθηκε στον Εμφύλιο μέ τίς συμφωνίες τού Λιβάνου και τής Βάρκιζας που οχι μονον δεν εφαρμόστηκαν αλλά αντιθέτως εξοντώθηκαν και καταδιώχθηκαν οι αγωνιστές τού ΕΑΜ πού εδώ πού τά λέμε ήσαν και οι μόνοι πού αντιστάθηκαν στον κατακτητή.
Τά λάθη τού ΚΚΕ τών πόλεων ήσαν πολλά γιατί ούτε κατάλαβε τον αγώνα τού βουνού αλλά φοβήθηκε και τήν δύναμη τών Καπεταναίων..
Ομως αν συγκρίνουμε την Κυβέρνηση τού Βουνού γιά την οποία ψήφισαν 1εκατ.άνθρωποι και η οποία δημιουργησε εντυπωσιακά επιτεύγματα στίς ελευθερες περιοχές μέ τίς τρισάθλιες κυβερνήσεις ανθρωπαρίων τής Μ.Ανατολής η διαφορά θά παραμείνει τεράστια...
Κάθε εμφύλιος έχει αγριότητες,αλλά εδώ μιλάμε γιά κανονικό πογκρόμ πρός τούς ΕΑΜιτες ,πού είχαν και τήν μεγάλη δύναμη,αλλά καί τήν συμπάθεια τού κόσμου..
Αν λοιπόν μιλάμε γιά τά λάθη τής Αριστεράς ,τί νά πούμε γιά Κυβερνήσεις ανδρεικέλων πού χρησιμοποίησαν δωσίλογους και ταγματασφαλίτες πού σε συνεργασία,πρώτα μέ τούς Βρεττανούς και μετά μέ τούς Αμερικανούς διέλυσαν ένα κίνημα αυθεντικό,πού καθηλώθηκε καί από τον συντηρητισμό τού ΚΚΕ πού πάντα περίμενε τήν βοήθεια απο τον Στάλιν,πού δεν ήλθε ποτέ..