Νηστεία ;

Νίκος Σχ.

Supreme Member
12 July 2006
4,221
Θεσσαλονίκη
νηστεύει κανένας ή το ξεπεράσαμε και αυτό ; :slapface:

πριν λίγη ώρα πέρασα έξω από Goodys και ήταν γεμάτο ! όπως και πολλές ταβέρνες !

Nηστεία κανονικά από Μεγάλη Δευτέρα, δεν παθαίνω και τίποτα να μην τρώω κρέας,γάλα κλπ για 1 εβδομάδα.Τώρα το ότι δεν νηστεύουν πολλοί άνθρωποι τις μέρες μας,δεν λέει κάτι, νηστεύεις γιατί το θέλεις και όχι επειδή στο επιβάλλουν,οπότε όποιος το νιώθει καλώς και το κάνει αλλά και όποιος δεν το νιώθει δεν τρέχει κάτι...

Υπό κανονικές συνθήκες ναι...
Μετά από τα καντήλια που έριξα όμως εχθές την έκοψα για φέτος...

Tα τελευταία χρόνια νήστευα τη Μεγάλη Εβδομάδα.... από κρέας, και προς το τέλος και από γαλακτοκομικά... (μερικές φορές και για όλη τη βδομάδα)

Φυσικά αποφεύγω τις υπερβολές... του τύπου η ζύμη έχει μέσα αυγό, το ποπκορν εχει βουτυρο, κλπ κλπ.... καθώς τέτοια πράγματα τα θεωρώ τελείως εκτός του πνεύματος της θρησκείας... Δεν υπάρχει λόγος να κάνεις χημική ανάλυση σε κάθε φαγητό.. μια ιδέα είναι όλα...

Δυστυχώς φέτος, λίγο το ότι αναγκάστηκα να μείνω στην Αθήνα, λίγο το ότι ήμουν κρυωμένος τη μισή βδομάδα, και το ότι έτρεχα για διάφορα και παραλίγο να παίξουμε και σφαλιάρες με κάποιον... όλα αυτά μου στέρησαν το κατανυκτικό κλίμα... και απλά εθιμοτυπικά έμεινα μακριά απ'το κρέας...

Στη νηστεία επιτρέπεται να φάς ελιές αλλά όχι λάδι;

Δεν έχω νηστέψει και πολλές φορές στη ζωή μου, αλλά μου εχει μείνει η απορία.Επίσης το βρίσκω κάπως υποκριτικό από μερικούς.

Από τη στιγμή λοιπόν που η νηστεία συμπορεύεται με τέτοιου είδους προκαταλήψεις, δεν καταντά υποκρισία;

Αν το νοιώθεις, όπως κάποιος εύστοχα παρατήρησε, κάντο.

Εάν πιστεύεις σε κάτι, πρέπει να δέχεσαι τους κανόνες.
Όποιος δεν πιστεύει, καλά θα κάνει να μην ασχολείται με αυτούς που πιστεύουν.
Η λογική της ελιάς και του λαδιού υπάρχει, αλλά δεν την θυμάμαι.

Δεν έχω τίποτα με τους ανθρώπους που νηστέυουν.Αν είναι ιεροσυλία το συμπέρασμα:δεν νηστεύω άρα δεν πιστεύω, τότε...ας είναι.

Το αν η πίστη σου όμως εξαρτάται και από το βούτυρο στα ποπ κόρν...είναι υποκρισία.Δεν ασχολείσαι με την πίστη, θρησκεία ή ότι άλλο.

Εξακολουθώ να μην κατανοώ τη λογική για τις ελιές και το λάδι.

Η νηστεία στη θρησκεία μας σημαίνει εγκράτεια. Νηστεύω σημαίνει τιθασεύω τα "πάθη" μου, βρίσκω τη δύναμη να πεινάσω, να απέχω από ¨ηδονές", να επικρατήσει ο νούς πάνω στο σώμα.

Από μικρός κάνω νηστεία όλη τη σαρακοστή.

Φέτος μόνο τη διέκοψα κάποιες φορές χτυπώντας 14ωρα στη δουλειά και τρώγωντας κουταμαρίτσες στα γρήγορα από delivery.

Πάντως η πιο σημαντική νηστεία είναι της καρδιάς, και ας τρώει κάποιος. Τι να το κάνω αν νηστεύω, αλλά θέλω να βγάλω και το μάτι του διπλανού...

Νηστεία κανονικά είναι να μη φας τίποτα για 40 μέρες.
Εγώ δεν μπορώ βεβαίως. Ο Δανιήλ και ο Ιεζεκιήλ μπορούσαν.
Νηστεία σε μας πλέον επικρατεί σαν όρος, το να μην τρώω κόκκινο κρέας.
Εγώ κάνω κάποια υποτυπώδη νηστεία τέτοιου τύπου, δεν το κάνω για θρησκευτικούς λόγους.
Αλλά έτσι, για την ιδέα να μη φάμε 2 -3 ημέρες κρέας.
Τρώμε θαλασσινά χωρίς αίμα και τα όποια παρελκόμενα.
Απλά.

Συμφωνώ με αυτά που λέει ο Μιχάλης.Συμφωνώ επίσης πως η νηστεία είναι περισσότερο καθαγίαση της ψυχής και όχι του στομαχιού.

Επισημαίνω το εξής:Κανόνες της ορθόδοξης πίστης είναι πολλοί, όπως η εξομολόγηση, η διδαχή στις τελετές του γάμου και άλλα πολλά, που αμφιβάλλω αν εφαρμόζονται, τουλάχιστον από την πλειοψηφία.

Η νηστεία τη Μεγάλη εβδομάδα είναι φυσικά η πιο γνωστή.Νηστείες φυσικά έχουμε πολλές και πολύ συχνά μέσα στο έτος.Πόσοι τις εφαρμόζουν όλες;
Αν υπάρχουν άνθρωποι που τις εφαρμόζουν(σίγουρα υπάρχουν) εφαρμόζουν όλους τους κανόνες της θρησκευτικής μας πίστης;Είναι αυτό που λέμε "καλοί χριστιανοί";

Νηστεία όπως είπε και ο φίλος πιο πάνω σημαίνει αποχή και εγκράτεια.

Όποιος λοιπών νομίζει οτι τσακίζοντας τα καλαμαράκια και τα χταπόδια νηστεύει πλανάται πλάνην οικτράν.