NMT και Μουσική

krunar

Established Member
23 October 2007
225
Από την μέρα που πήρα το egreat, ένα από τα πράματα που ενοχλούσε ήταν το κομμάτι της μουσικής. Η αναπαραγωγής μουσικής σε ένα nmt δεν είναι κατά την γνωμη βολική. Δεν μπορείς να προσθέσεις ένα κομμάτι, ή να παίξεις όλα τα mp3 από subfolders, η να πλοηγηθείς σε άλλα folders οσο παίζει η μουσική. Γενικά μου έλειπε το functionality που προσφέρει και ο ποιος στοιχειώδης music player σε ένα Pc.

Τέλος ποτέ δεν μπόρεσα να βρώ ένα τρόπο να προσθέσω τους internet radio stations που θέλω (σημείωση στο nmt δεν έχω δίσκο και επομένως nmt application). Ειδικά για τους σταθμούς, είμαι σίγουρος ότι υπάρχει κάποιος άλλος ποιο απλός τρόπος, απλά εγώ δεν τον βρήκα.
Με τον καιρό λοιπόν, βρήκα τις δικές μου λύσεις. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί θα τις έχουν υλοποιήσει πριν από εμένα, ή θα έχουν πολύ καλύτερες. Επειδή όμως δεν βρήκα κάποιο αντίστοιχο post για την συγκεκριμένη, είπα να τις παρουσιάσω, σε περίπτωση που φανούν σε κάποιον χρήσιμες. Αν πάλι έχουν αναφερθεί σε κάποιο post που παρέλειψα, ζητώ συγνώμη.

Case 1: Eνας music player για το ΝΜΤ

Hardware: NMT συνδεδεμένο στο δίκτυο, pc (κατά προτίμηση laptop ή ακόμα καλύτερα netbook) επίση συνδεδεμένο στο δίκτυο.
Software: Foobar2000 (free) , Foobar UPnP/DLNA Renderer, Server, Control Point plugin (free) , και φυσικά την μουσική μας κάπου όπου θα έχουμε πρόσβαση από το netbook μας.

Αρχικά εγκαθιστούμε το foobar και στην συνέχεια αφού κατεβάσουμε το plugin, αντιγράφουμε το dll μέσα στο components subdirectory του foobar2000 installation και κάνουμε restart το foobar2000.

Όταν ξεκινάει το foobar έχει το default UI, άρα δεν θα δούμε πουθενά το UPNP controller. Μπορούμε να τον εμφανίσουμε σε ξεχωριστό παράθυρο επιλέγοντας view à UPNP controller ή να τον ενσωματώσουμε στο interface επιλέγοντας viewà layout à enable layout editing mode. Στην συνέχεια με δεξί κλικ σε κάποιο από τα παράθυρο επιλεγούμε replace ui και στο νέο παράθυρο επιλέγουμε upnp controller. Γενικά το interface..όρεξη να έχεις να το πειράζεις, οπότε πειραματιστείτε λίγο μέχρι να βρείτε το interface που σας αρέσει. Αφού τελειώσετε θυμηθείτε να απενεργοποιήσετε το editing mode μέσα από το ίδιο menu (viewà layout à enable layout editing mode).
Την library μπορούμε να την ορίσουμε μέσα από το library –configury à media library. Αφού τελειώσει το scanning της library, μπορούμε να ανοίξουμε το nmt. Μετά από λίγο στον UPNP controller θα εμφανιστεί το nmt μας (μην περιμένετε να δείτε κανένα EGREAT M31 αλλά κάτι σαν “SMP8634-2XXX (MAC address).

Τώρα από το album list στο foobar μπορείτε να επιλέξετε όποια και όσα τραγούδια θέλετε και να τα στείλετε για αναπαραγωγή στο egreat σας. Δεξί κλίκ à UPNP controller à play on SMP8634-2XXX.
Φυσικά υπάρχει κάποιο μικρό dalay αλλά…πολύ καλύτερο menu από το nmt κατά την γνώμη μου και με την τηλεόραση σας κλειστή!!

Case 2: WEB RADIO
Hardware και software είναι ίδιο με το Case 1, απλά αν υπάρχει κάποιο 24x7 pc/server στο σπίτι ίσως να ήταν καλύτερα να κάνουμε και εκεί μια εγκατάσταση του foobar.

Αν τώρα ανοίξετε την τηλεόραση σας και πάτε στα sources του nmt θα δείτε ένα νέο εικονίδιο “Foobar2000 Media server (το username σας)”. Πριν όμως δούμε τι μας προσφέρει αυτό, ας φτιάξουμε μια Playlist με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Πάμε και πάλι στο foobar και επιλέγουμε File à new playlist. Την ονομάζουμε όπως θέλουμε και προσθέτουμε τους σταθμούς που θέλουμε μέσα από το file à add location.

Μια καλή πηγή για urls σταθμών είναι το : listenlive.eu . Κάντε δεξί κλίκ πάνω στο link με τα kbps που αντιστοιχεί σε κάθε σταθμο και copy link location και αντιγράψτε το στο “add location” παράθυρο που έχει ανοίξει στο foobar. Για να πώ την αλήθεια δεν κάθισα να ψάξω τι ακριβώς url type χρειάζεται το foobar, οπότε αντιγράψτε τα urls που θέλετε και δοκιμάστε locally στο pc μέσα από το foobar ότι παίζουν. Μόλις τελειώσετε με τους σταθμούς που θέλετε, σώστε την Playlist σας (εγώ την έσωσα σαν m3u – ίσως να παίζουν και τα άλλα format).

Πίσω στο nmt μας τώρα, επιλέγουμε Foobar2000 Media server (το username σας) à Playlists à “το όνομα που δώσαμε στην playlist” και έχουμε όλους τους σταθμούς που θέλουμε (δυστυχώς μέχρι τώρα δεν βρήκα τρόπο να μετονομάσω τους σταθμούς, παρόλα αυτά θα δείτε ότι καταλαβαίνετε ποιος είναι ποιος).
Επιλέξτε τον σταθμό που θέλετε…περιμένετε λίγο να κάνει buffer, και καλή ακρόαση.
Αν μάλιστα πατήσετε play με το >> button μπορείτε να προχωρήσετε στον επόμενο σταθμό της λίστα σας.

Επίλογος
Όσο αφορά το foobar, μην σας ξεγελά το σπαρτιάτικο interface, έχει πολλές δυνατότητες και αρκετά καλό community και είναι και free. οπότε είναι στο χέρι σας να το ψαξετε. Εγώ δεν έχω ασχοληθεί περά από τα παραπάνω, αλλά αν μπορώ να βοηθήσω σε κάτι πολύ ευχαρίστως.
Όσο αφορά τα παραπάνω, σίγουρα δεν είναι ο όποιο απλός τρόπος για να παίζεις τα mp3 σου και να ακούς web radio. Στην περίπτωση μου όμως, που το netbook και ο server υπήρχαν μου έλυσε τα χέρια, και μου κόστισε πολύ λιγότερο από ένα HTPC ή ένα Ethernet ενισχυτή.

Krunar

PS
Ελπίζω να το έβαλα στην σωστή κατηγορία :D

να υποθέσω οτι όλοι έχετε καλύτερη διαδικασία ??
Θα με ενδιαφερε να την ακούσω ή να ακούσω την γνώμη σας για τα παραπάνω.

οχι τιποτα άλλο αλλα ο οδηγός δεν είναι copy paste απο πουθενά

Απογοητεύτηκες έτσι, από τη μη συμμετοχή των μελών στο νήμα έτσι;

Είναι επειδή η πλειοψηφία της κατηγορίας, ασχολείται με αυτά τα μηχανήματα κυρίως για το βίντεο και ελάχιστα για τη μουσική - το ίδιο κάνουν και οι κατασκευαστές των fw τους που ενώ θα μπορούσαν γράψουν κώδικα που να κάνει "παπάδες" αρκούνται στα βασικά...(στα music dedicated μηχανάκια όμως διαφέρει η υποστήριξη...βλέπε Logitech Squeezebox touch)

Προσωπικά βρίσκω αρκετά ενδιαφέροντα τα όσα έγραψες, γιατί πιστεύω ότι εφαρμόζονται όχι μόνο στα μηχανάκια της Sigma αλλά και της Realtek (παρόλο που σε αυτά επιτρέπεται η πλοήγηση την ώρα της αναπαραγωγής) και γενικά σε όσα επιτρέπεται η διασύνδεση Upnp.

Στα αρχεία μουσικής με ελληνικούς χαρακτήρες πως συμπεριφέρεται;

Σημ.= Κάνε ένα copy-paste των όσων έχεις γράψει και βάλτα στην ενότητα Δικάναλος ήχος, εκεί στη συζήτηση για "Computer audio"

Η αλήθεια είναι αυτή που περιγράφει ο φίλος lemon. H πλειονότητα της κατηγορίας ψάχνει την λειτουργικότητα των media players στο video παρά το audio. Αυτό καταδεικνύει την ανωριμότητα των ήδη υπάρχόντων συσκευών ,τα οποία με δεδομένη την ανάπτυξη της τεχνολογίας (chips, format αναπαραγωγής connectivity) τις συνεχώς ανανεούμενες απαιτήσεις των αγοραστών αλλά και παράλληλα την εμπορική σκοπιμότητα της ενσωμάτωσης νέων δυνατοτήτων(δηλαδή ...έχουμε αγοραστές ..ή να περιμένουμε λίγο ακόμα? ) εξελίσσονται αργά . Προσωπικά πιστεύω ότι στην οικιακή χρήση και στο άμεσο μέλλον θα δούμε υλοποιήσεις τύπου Hi end στα media players. Αρκεί να δημιουργηθεί το απαραίτητο καταναλωτικό κοινό. (Δεν είναι μακριά αυτό ...) Εγώ θεωρώ τον εαυτό μου έναν από αυτούς για τους οποίους η μουσική και η ποιοτική αναπαραγωγή της πρέπει νάναι αναπόσπαστο κομμάτι των λειτουργιών ενός media player.
Ετσι...οι αναζητήσεις μου συμπεριλαμβάνουν πάντα την εν δυνάμει υποστήριξη τους προς αυτήν την κατεύθυνση και το βάρος των ευκολιών που έχει δώσει ο κατασκευαστής εξυπηρετώντας και αυτήν την μερίδα των αγοραστών. Οι λύσεις τις οποίες ο καθένας από εμάς έχει υλοποιήσει καλύπτοντας τις αδυναμίες των κατασκευαστών είναι εξαιρετικές και πρέπει να τις μοιραζόμαστε .
Οι απαιτήσεις των φίλων εδώ στο forum απόσο έχω δει δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητες . Σε πολλά νήματα έχουν αναφερθεί οι απορίες και οι επιθυμίες που εκφράζεις. Ιδιαίτερα στο θέμα των playlists και την δυνατότητα πλοήγησης την ώρα της αναπαραγωγής. Νομίζω ότι η εξέλιξη στα νεότερα players δείχνει ότι σιγά -σιγά ενσωματώνουν τέτοιες ευκολίες. Καλό θα ήτανε όσοι φίλοι έχουν διαπιστώσει τέτοιες να μας τις αναφέρουν.
Επίσης μια καλή ιδέα θα ήταν να αναφέρουμε τι θέλουμε όσον αφορά την αναπαραγωγή ήχου από έναν media player ? Μία λίστα δηλαδή έτσι ώστε να συλλέξουμε πληροφορίες για το ποιος - προς το παρόν- ανταποκρίνεται σε αυτές και ποιός όχι .

να υποθέσω οτι όλοι έχετε καλύτερη διαδικασία ??

Mπορεις να υποθεσεις παντως οτι μερικοι δεν το ειχαμε ψαξει (κακως) τοσο.:D
Να μια καλη αρχη και ευκαιρια.thanx :2thumb22sup:

Re: Απάντηση: NMT και Μουσική

λίγο ναι...αλλά περισσότερο με παραξένεψε γιατί η κοινότητα εδώ δεν αφήνει τίποτα να πάει ανεκμετάλλευτο :D
Επίσης, θα ήθελα να ξέρω αν ήταν κακό γραμμένο και δεν έβγαζε νόημα, αλλά φαίνεται δεν ήταν αυτό το θέμα (ελπίζω δλδ :D)

To σίγουρο είναι ότι τα καινούργια μηχανάκια έχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες από το δικό μου egreat. Ίσως τα παραπάνω να είχαν μεγαλύτερη αξία πριν από 1-2 χρόνια, παρόλα αυτά, και με την άδεια των moderators, θα ήθελα να μοιραστώ μερικά έξτρα tricks που έχω κάνει σαν και αυτό.

Re: Απάντηση: NMT και Μουσική

Στα αρχεία μουσικής με ελληνικούς χαρακτήρες πως συμπεριφέρεται;
αν θυμάμαι καλά το egreat (μέσα το foobar) δεν τα διαβάζει (θα το δώ και το βράδι να σου πω σίγουρα)
Βέβαια δεν με πειράζει γιατί
1. εχω το nettop για remote και τα βλέπω εκεί και
2. οι τβ είναι κλειστή

Τέλος αν δεν σας βρίσκεται κάποιο nettop να κάνετε αυτή την δουλεια με το foobar... μην απογοητεύστε. Ενα απο τα καινουργια κινητά με wifi και δυνατότητα ανιχνευσης των οικιακων shares σας κάνει μια χαρά την δουλειά, για να μην πώ και καλύτερα :D

Το δοκίμασα μια φορα και επαιξε μια χαρά αλλά επειδή δεν εχω κινητό με τετοιος δυνατότητες...ακολουθησα άλλη οδό.

Επίσης μια καλή ιδέα θα ήταν να αναφέρουμε τι θέλουμε όσον αφορά την αναπαραγωγή ήχου από έναν media player ? Μία λίστα δηλαδή έτσι ώστε να συλλέξουμε πληροφορίες για το ποιος - προς το παρόν- ανταποκρίνεται σε αυτές και ποιός όχι .

Συμφωνω! Θα ειναι πολυ καλο γιατι και εγω ψαχνω media player για να ακουω μουσικη. Μια λιστα με το τι παιζει το καθενα (flac, ape, cue ktl) τι tags διαβαζει, θα ειναι πολυ καλο!

Ο οδηγος σου ειναι πολυ καλος φιλε krunar! Και γω foobar παιζω και ειναι φοβερος player! Ευχαριστω για τα "trick" σου!

να πω την αληθεια...δεν είμαι τόσο fan της μουσικής για να μαζεψω τέτοιου ήδους πληροφορίες
Εδω και 6 χρόνια αρχειοθετώ την μουσική μου και το αποτέλεσμα ειναι
temp_1
temp_2
to organize
Temp_to_organize

Λοιπόν δοκίμασα την πρότασή σου, όχι στο 31b το οποίο το έχω χαρίσει πλέον, αλλά σε ένα άλλο mp με βάση realtek τσιπ.
Προσπάθησα με ένα φορητό που έχει λειτουργικό τα Win' 7.
Πήγαν όλα καλά στην παραμετροποίηση του foobar, αλλά δεν μου εμφανίζεται το UPnP media μέσα στο foobar. Στο mp στο μενού του UPnP εμφανίζεται το foobar2000 Media Server (name) που σημαίνει ότι από το mp -> φορητό υπάρχει επικοινωνία. Μάλιστα βλέπεις και τα περιεχόμενα...

Αυτό που κατάλαβα από τα γραφόμενά σου ήταν η δυνατότητα μέσω της πλοήγησης του foobar, να τρέχεις τα μουσικά αρχεία σου και απευθείας να αναπαράγονται από τη media player συσκευή σου, σωστά;
Υπόψη το mp, υποστηρίζει το πρωτόκολλο UPnP Client.

xmmm...Μήπως κοιτάς τον upnp browser και οχι τον controller?
δοκίμασε με ανοιχτο το mp να επιλέξεις στο foobar view --> UPNP controller. Στο νέο παράθυρο θα πρέπει να υπαρχει μια drop down list Και εκεί θα φαίνεται το mp
Θα προσπαθήσω να βάλω καμια image αργότερα

Last edited:
Όχι δεν εμφανιζόταν τίποτα κάτω από το UPnP Controller, είμαι στη δουλειά τώρα και δεν μπορώ να σου ανεβάσω capture, αλλά στον UPnP Controller η λίστα είναι ανενεργή.

Κοίταξα τώρα στα γρήγορα το documentation του δημιουργού του plugin. Θα ελέγξω 2-3 πράγματα στο σπίτι και θα επανέλθω.

Εγω το έχω στήσει (το foobar) σε 3 pc στο σπίτι, και γενικά δεν έχω πρόβλημα. Αρα δεν νομίζω οτι είναι κάτι στο pc. Μάλλον το MT θα κοίταγα. Αν θές πες μου ποιο έχεις να το δώ.
Επίσης μπορείς να δοκιμάσεις να σηκώσεις και ενα αλλό foobar σε αλλο pc να δείς αν το ενα βλέπει το άλλο.

Εν κατακλείδι για τη δική μου περίπτωση...

Στο δίκτυο μου συνδέθηκαν 2 υπολογιστές, Win' XP Pro & Win 7 Home και ένα media player (Ο2media HMR-600W).
Στους δύο υπολογιστές παραμετροποιήθηκε το foobar σύμφωνα με τις οδηγίες.
Η βάση των μουσικών αρχείων βρίσκεται στον Η/Υ με τα Win XP Pro.

Τι βλέπω:
1) το media player μπορεί και βλέπει υπό το UPnP πρωτόκολλο μόνο τα Win'7 και μέσω αυτού τη βάση μουσικών αρχείων, την λίστα αναμονής κ.ο.κ τα αναπαράγει όλα κανονικά. Δεν βλέπει με τίποτα μέσω UPnP τα Win XP Pro [υπόψη δικτυακά (samba) λειτουργούν όλα κανονικά].

2) δεν είναι δυνατός ο remote χειρισμός αναπαραγωγής μουσικών αρχείων του media player είτε από τα Win 7 είτε από τα Win XP Pro, μέσω foobar.

3) o remote χειρισμός αναπαραγωγής μουσικών αρχείων φαίνεται ότι πάει να λειτουργήσει μεταξύ Win Xp Pro (foobar) προς τα Win'7 (όχι το αντίθετο). Εδώ εμφανίζονται (στα XP Pro εννοώ) κάτω από το UPnP Servers ο υπολογιστής που τρέχει τα Win'7 και το foobar2000 Media Server (name) - στέλνοντας μουσικό αρχείο από τη βιβλιοθήκη στη λίστα βλέπω ότι γίνεται buffering... και μετά stopped με μήνυμα λάθους στo foobar των Win'7 ότι δεν μπόρεσε να ανοίξει το συγκεκριμένο αρχείο από την IP ........port....

Θα ήθελα να κοιτάξεις σε κάποιο φάκελο σου που έχει συμπεριληφθεί στη βάση των μουσικών αρχείων - τι είδους security έχουν τοποθετηθεί γιατί φοβάμαι ότι το πρόβλημα μάλλον είναι πάνω στα δικαιώματα (σε μένα όλη η βάση των μουσικών αρχείων είναι κάτω από ένα φάκελο My Music όπου και έχω μοιράσει συγκεκριμένα δικαιώματα σε κάθε χρήστη του δικτύου).

και εγω το ίδιο έχω κάνει με τα securities...
αλλά εμένα είναι win7 που στέλνουν στο nmt share Που είναι πάνω σε win2003 (τράβα βρες τι γίνεται με τα shares)

Θα πρότεινα να δοκιμάσεις τα εξής αν δεν σου είναι κόπος
1. να κάνεις map μεσα απο το nmt το share της μουσικής με usename & password
ή
2. να στησεις το Myihome και απο εκεί να βάλεις την μουσική σου να γίνετε share (εγω το έχω στημένο και το κάνει)
ή
3. κανε enable τον guest και δώσε και σε αυτόν permission
Τα win7 είναι λίγο tricky..ίσως να κάνεις το share μέσα απο το wizard

Λοιπόν τσέκαρα το Music folder Και permissions εχουν μονο συγκεκριμένοι χρήστες του δικτύου
Κατέβασα το myihome, το foobar, έσβησα το share απο το nmt, εκανα restart to nmt άνοιξα το foobar στον win2003 και είδε αμέσως το nmt και έστειλε την μουσική εκεί.
Δυστυχώς το configuration του 2003 το έχω κάνει πριν απο 3 χρόνια οποτε μπορεί να μου ξεφευγει κάτι

θα το ψάζω πάντως και θα σου πώ

Μισό λεπτό γιατί με παραπέμπεις σε λειτουργίες του egreat και θα χαθούμε.

Από ότι θυμάμαι το Myihome το απαιτούσε το egreat γιατί ήταν σε σύστημα ext3 και για τα NTFS ήθελε να τρέχει το Myihome για μοίρασμα των media αρχείων, σωστά θυμάμαι;
Εδώ έχουμε media player που ναι μεν υποστηρίζει και το ext3, αλλά είναι εγγενές σε NTFS οπότε δεν χρειάζεται Myihome για να δει τα περιεχόμενα σε NTFS υπολογιστή. Η διαδικασία είναι πανεύκολη, απλά κάνεις share τους φακέλους που θέλεις στον υπολογιστή σου ή στους υπολογιστές σου που είναι κάτω από το ίδιο workgroup και μέσω του δικτύου του media player περιηγείσαι (η πιο απλή μορφή είναι να σώσεις ως συντομεύσεις τα διάφορα login (path) στους υπολογιστές δικτύου σου. Με κλικ στη συντόμευση έχεις απευθείας πρόσβαση σε όλους τους κοινόχρηστους φακέλους του συνδεδεμένου υπολογιστή.

Θα δοκιμάσω και με τον ταλαίπωρο guest, για να δω εάν θα αλλάξει κάτι.
Σκέφτομαι μήπως απαιτεί το media player να σηκώνει και υπηρεσία UPnP Server εκτός από Client, κάτι το οποίο δεν έχει το συγκεγκριμένο mp (Δεν θυμάμαι το τι έκανε το 31b).

Μόλις δοκίμασα και τον Guest....no way!
Απαντησέ μου σε παρακαλώ για το θέμα του UPnP Server στο egreat?