noisy guitar preamp

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,609
εδώ και κάποιο καιρό προσπαθώ να συμμαζέψω έναν προενισχυτή κιθάρας που φαίνεται ότι μετά από κάποιες επεμβάσεις εμφανίζει αρκετό θόφυβο.
Ο προ είναι ο soldano sp77 series II
3Ruz4hW.jpg

soldano_sp-77.jpg

Οι φωτογραφίες δεν είναι δικές μου
Βασικά πρόκεται για έναν προ με ήχο θρύλο χαρακτηριστικό της δεκαετίας του 80 με δυό κανάλια, ένα καθαρό και ένα βρώμικο.
Χρησιμοποιεί 4 12ax7 ενώ το κύκλωμα ισοστάθμισης βασίζεται σε ενισχυτές marshall

O προ κληρονομήθηκε από φίλο μου και βασικά ήταν σε αχρησία 6 χρόνια, ενώ δεν ξέρω πιό πρίν τα τελευταία χρόνια πόσο παιζότανε.

Το πρόβλημα που παρουσιάζει είναι οτι βγάζει βόμβο που είναι δυό χαρακτηριστικών. Είναι κλασικό hum που παραπέμπει σε 50 κύκλους ή θέματα να αρπάζει από το περιβάλλον καθώς έχει πάρα πολλά στάδια ενίσχυσης, αλλά εκτός από αυτό είναι και κάτι σαν στατικ, ένα τζζζζ που μου θυμίζει παρεμβολή από υψίσυχνες συσκευές όπως μονιτορ κλπ.

Το όλο γεγονός μπερδεύεται από το ότι κάποιος έχει βάλει χέρι μέσα του.
Βασικά υπάρχει μέσα ένα κανονικό πακάκι που ανάγεται σε προηγούμενες δεκαετίες (ο ενισχυτής είναι μοντέλο 92) ξέρετε εκείνα τα μαύρα σε τετράγωνο πλαστικό κουτί που φαίνεται ότι μπήκε για να δώσει dc στα νήματα (βγάζει 6 βολτ) με (υποθέτω προφανώς) κάποιο bypass της τροφοδοσίας των νημάτων.
Εκτός από αυτό για κάποιο λόγο έχει γίνει απενεργοποίηση του jack του input με χρησιμοποίηση ενός άλλου πίσω και φαίνεται επίσης κάποια προσπάθεια να διωχθεί κάποιο hum πού ίσως είχε παρατηρηθεί καθώς όλα τα σώματα όλων των ποτ (10 συνολικά) είναι γειωμένα μέσω καλωδίου σε ένα σημείο ενώ επίσης τα δυό πρώτα ποτ της εισόδου των δυο καναλιών επίσης πάνε σε ένα άλλο σημείο που μάλλον κι αυτό για γη μοιάζει.
Όλα αυτά που μυρίζουν λίγο βρόχο αλλά ακόμα δεν τα ξεκόλλησα για να δώ τι παίζει., καθώς είναι δύσκολο να δω κάτω από την πλακέτα (ακόμα).
Επίσης τα ποτ των εισόδων ανεβάζουν τον βόμβο όταν πχ γυρίζουν στο 0 εντελώς.

Στο διαδίκτυο που έψαξα υπάρχει και το κύκλωμα κανονικά, ενώ υπάρχουν δυό τρεις φορές αναφορές σε hum από τον ίδιο που τελικά δεν κατάλαβα πως και εάν το έλυσε το θέμα.
Θα ανεβάσω και φωτογραφίες από τον δικό μου σε λίγο
Εχει κανείς κάποια ιδέα από πού να ξεκινήσω?

εδώ βλέπετε τον δικό μου
1. το πακάκι φαίνεται έξω, ήταν μέσα αριστερά από το Iec πάνω σε ένα σφουγγάρι
2. πίσω αριστερά φαίνεται το νεο imput
3. κάτω του ένα σημείο γείωσης των ποτσ
4. τα ποτς φαίνονται όλα ενωμένα με ένα γυμνό πολύκλωνο και τό ίδιο και τα κάτω από αυτά
5. το πρώτο ποτ φαίνεται με το κίτρινο καλώδιο να πηγαίνει πάλι κάπου (μάλλον γή)

Attachments

• 20160109_225345.jpg
    20160109_225345.jpg
    210.7 KB · Views: 121
Μήπως (λέω μήπως) φταίει ο μαγνήτης της κιθάρας (αν είναι συνδεδεμένη κάποια), ή κάποια γείωση;

είναι γεγονός ότι σε κιθάρα με μονούς μαγνήτες αρπάζει περισσότερο (ιδίως σε θέση που παίζει ένας) σε σχέση με κιθάρα με διπλούς, αλλά πάλι μου φαίνεται παραπάνω από το αναμενόμενο.
Όπως επίσης με προβληματίζει ότι τα ποτς των εισόδων και των δυό καναλιών (καθαρό και βρώμικο) στα τέλη των διαδρομών φέρνουν παραπάνω βόμβο.
Επίσης τώρα παρατηρώ ότι ο διακόπτης bright (αναμενόμενο) φέρνει πάρα πολύ θόρυβο από όσο θα περίμενα...

Τα ίδια είχα με μια Squier Strat,κλώνο του '69 όταν την κάρφωνα στο μικρό της Fender (to sidekick ).
Και πάντα έφταιγε το καλώδιο/βρώμικες επαφές (ειδικά του τριπλού επιλογέα)/κακή γείωση στο δίκτυο.Τα είχα μάθει απ' έξω.

Καθάρισμα,καλό καλώδιο και δεν έβγαζε κιχ!

Φέρε τον στην αρχική του κατάσταση για να έχεις μια σωστή βάση ώστε να δεις τι παίζει.
Μετά βλέπουμε...

τι να φέρω βρε Γιάννη....
Πρώτα πρώτα δεν ξέρω καν τι γίνεται κάτω από την πλακέτα του γιατί είναι αυτοφερόμενη με το σασί και την πρόσοψη.
Για να δώ τι γίνεται από κάτω πρέπει να βγάλω 10 ποτ συν 5 διακόπτες λεντ κλπ. Και μετά θα μείνει στον αέρα και όλη η eq πλακέτα του καθαρού καναλιού.
Δηλαδή πρέπει το στήσω κάπου όλο στον αέρα σε ένα τραπέζι με άπλα για να δουλέψω και ξέρεις εδώ πάνω ο διαθέσιμος χώρος έχει περιοριστεί στο 1.5 τμ.....
Από την άλλη δεν ξέρω (αν δεν διαλύσω δεν θα δω) τι έχει γίνει και αν γυρίζει πίσω.
Πχ πως κατάφερε και απομόνωσε όλη τη γραμμή των νημάτων? Εχει κόψει γραμμές?
Μι σημερινή δοκιμή με τα χέρια να σφίγγουν (θωρακίζουν) την έξοδο του τροφοδοτικού των 6 βολτ βελτιώνει πολύ την κατάσταση
Για την ώρα έχω στο νού τα παρακάτω
1. Κατάργηση σταδιακά των jumpers που έχει βάλει στα πρώτα ποτς και γενικά τις έξτρα γειώσεις πάνω στα ποτς
2. Μετά απομάκρυνση του τροφοδοτικού. (είναι δυνατόν να διατηρεί στα νήματα και το ac? αδύνατον νομίζω)
3. Αλλαγή του καλωδίου του τροφοδοτικού με 2+1 μπλεντάζ
4. Αλλαγή του τροφοδοτικού με καλύτερο
5. Αλλαγή swap των λυχνιών
6. Μετά λύσιμο ...

Εχω και ακόμα ένα θέμα...
το βρώμικο κανάλι του δεν βρωμίζει όπως πρέπει.
δηλαδή πως να το πω...σε δυνατό σήμα παραμορφώνει όπως πρέπει αλλά καθώς το σήμα κάνει decay σαν να λειτουργεί η παραμόρφωση σαν noise gate. Κόβει δηλαδή...

Πάντως το καθαρό του κανάλι (και μόνο γι αυτό) αξίζει......ΟΣΟ ΔΕΝ ΛΕΓΕΤΑΙ.....

τελικά ανοίγει πιό εύκολα.
Λοιπόν εδώ είμαστε

Ακόμα δεν μέτρησα τίποτα αλλά ή κάποια πράγματα δεν τα καταλαβαίνω ή ενδεχομένως κάτι δεν έχει γίνει σωστά ....δεν παίρνω και όρκο

Εκείνο που νομίζω ότι καταλαβαίνω είναι ότι ο μάστορας έχει ξεχωρίσει τις τροφοδοσίες των νημάτων και δίνει στην πρώτη λάμπα μεσω του τροφοδοτικού 6v dc, ενώ διατηρεί στις άλλες τα 6v ac...

:huh2:

Attachments

• 20160110_112640.jpg
    20160110_112640.jpg
    190.7 KB · Views: 71
Μέτρησα κάποια βασικά πράγματα και όντως
στις 3 λάμπες δίνει εναλλασσόμενο
και στην πρώτη συνεχές.
Γιατί...δεν ξέρω.
Τις 2 γραμμές τροφοδοσίας των νημάτων τις έχει καταργήσει και τις έχει γειώσει.
Επίσης δεν κατάλαβα γιατί έχει καταργήσει το βύσμα της εισόδου μπροστά (φαίνεται επάνω αριστερά στη γωνία).

Για την ώρα θα βάλω ένα 2+1 μπλεντάζ για τα 6 του συνεχούς της πρώτης και μετά βλέπουμε.

Για το βρώμικο κανάλι, δεν έχω λύση, ακόμα δεν έχω κατανοήσει το σχέδιο.

Μεγάλο μπλέξιμο...
Ούτε στον Κορυδαλλο δεν τα κάνουν αυτά που έχουν και χρόνο... οι άνθρωποι.
Του άλλαξαν τα φώτα του προενισχυτάκου.

Re: Απάντηση: noisy guitar preamp

Συνοδοιπόρε στο χόμπι και συνάδελφε στο επάγγελμα δεν έχω να σου προτείνω κάτι προς στιγμή, αλλά επέτρεψε μου να σου αφιερώσω το παρακάτω...

https://www.youtube.com/watch?v=PrUYwu3ZTDU

Μεγάλο μπλέξιμο...
Ούτε στον Κορυδαλλο δεν τα κάνουν αυτά που έχουν και χρόνο... οι άνθρωποι.
Του άλλαξαν τα φώτα του προενισχυτάκου.

και όμως....

μόλις έχω κλείσει το καπάκι
Λοιπόν η αλλαγή του κοκκινόμαυρου απλού καλώδιου έκανε το καθήκον της.
Πήραμε το περισσότερο hum από το καθαρό κανάλι, ενώ διαπίστωσα ότι το μαύρο καλώδιο πήγαινε σε μιά βίδα που δεν έκανε σωστά τη δουλειά της από γείωση.
Ετσι πήραμε κάτι μπόσικα του hum και από εκεί.
Τα άλλα κίτρινα καλώδια αλλά και η γραμμή γείωσης που περνάει επάνω από τα ποτς ήταν απαραίτητα όλα, καθώς κάθε προσπάθεια να τα διώξω έφερνε την καταστροφή.
Επίσης η λειψή γείωση στο iec που είναι της μάνας του, έμεινε όπως είναι καθώς απλώς άλλαζε την χροιά του όπου hum buzz έμενε.
Πλέον είναι λογικά αυτά που παρέμειναν για τα στάδια ενίσχυσης που έχει το τερατάκι.

Με το βρωμικο κανάλι δεν έγινε τίποτα. Δεν ξέρω το σχέδιο, ούτε πως λειτουργούν αυτά τα πράματα, βρώμικα καθαρά και συνδυασμός τους.
Κάπου είδα στο νετ ότι το καθαρό είναι οι μισές λυχνίες και στη βρωμιά μπαίνον τα άλλα μισά τους.
Επίσης δεν ξέρω τι κάνουν αυτά τα s1-s4. LDR λέει είναι, ανάθεμα αν ήξερα. Λέει επίσης ότι στο καθαρό τα 1,3 είναι off.
Θέλει διάβασμα....

Απάντηση: Re: Απάντηση: noisy guitar preamp

Επίσης δεν ξέρω τι κάνουν αυτά τα s1-s4. LDR λέει είναι, ανάθεμα αν ήξερα. Λέει επίσης ότι στο καθαρό τα 1,3 είναι off.
Θέλει διάβασμα....

Τέτοια LDR;
http://uk.rs-online.com/web/p/ldr-light-dependent-resistors/0596141/

https://www.tubedepot.com/products/opto-coupler-ldr-for-fender-amps

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Κι εδώ για διάβασμα

http://sound.westhost.com/project145.htm

Πιθανόν ο μαστοράκος ήταν γνώστης πραγμάτων, αλλά ψιλοτσαπατσούλης.
Τώρα γιατί μόνο στη μιά λάμπα dc, ίσως επειδή είναι τέτοια η σχεδίαση. Την όλη δουλειά την κάνει η λάμπα 1.
όπως δείχνει αυτό το ορνιθοσκάλισμα, που ακόμα δεν έχω αποκρυπτογραφήσει και άναθεμα αν το κάνω ποτε....

sp77_signal_path.jpg

Για την ώρα τον έκλεισα για να μπεί προσωρινά στο ρακ, ως ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ καθαρός ήχος, ρέστα που λέμε, το βρώμικο το βάζω στην άκρη, έχω μπόλικη ψηφιακή βρωμιά με το μπερι βαμπιρ που έχω μετά, για να μπορπώ να κυκλοφοράω και λίγο στη σοφίτα

Εφαγα ένα ΣΚ με δαύτον, και ήδη έχω μαρκάρει άλλες δυό τρεις καλές μοντίφες που θα τις ενσωματώσω αργότερα, αφού ψωνίσω διακοπτάκια και κάνω και τρύπες στην πρόσοψη.
Εννοείται ότι θα προσπαθήσω να αλλάξω ή να βελτιώσω το τροφοδοτικάκι, γιατί νομίζω ό,τι λίγο έμεινε από hum οφείλεται σ αυτό και τον τετράγωνο μτσ του.

Ταυτόχρονα θα ρίξω το θέμα σε κάτι άλλα αμερικάνικα φόρα gearzlutz και συναφή, γιατί βλέπω εδώ και στο noiz δεν υπάρχουν πολλοί να βοηθήσουν...

είναι τα δυό ζεύγη μεγαλούτσικα μαυρογκριζάκια περίπου στο μέσο της συσκευής. Φαίνονται καθαρά.
Ευχαριστώ για το λινκ.
Για να μάθουμε τι στο καλό κάνουνε...

Εκείνο που με παραξενεύει είναι ότι ο μάστορας έβαλε όλες εκείνες τις έξτρα γειώσεις και τα τζαμπερίδια... Δηλαδή χωρίς αυτά τι έκανε το εργαλείο? ή ήταν για πολυ βρωμιάρηδες ή η όλη μοντίφα με το dc στα νήματα δημιούργησε τέτοια κατάσταση που προσπάθησε να την μαζέψει όπως βρήκε....

Συνοδοιπόρε στο χόμπι και συνάδελφε στο επάγγελμα

ευχαριστώ για τον θείο Φρανκ....αλλά για κάνε πιό λιανά τα περί επαγγελμάτων να καταλάβουμε τη θέση μας στον ευρύτερο...χώρο...

Απάντηση: Re: noisy guitar preamp

είναι τα δυό ζεύγη μεγαλούτσικα μαυρογκριζάκια περίπου στο μέσο της συσκευής. Φαίνονται καθαρά.
Ευχαριστώ για το λινκ.
Για να μάθουμε τι στο καλό κάνουνε...

Τέτοια είναι,ναι.
Στον δικό μου παλιό λαμπάτο ένα τέτοιο δεν λειτουργούσε,με κάποιο τρόπο είχε ξεκολήσει το λεντ που το ανοιγόκλεινε.
Ουσιαστικά αντίσταση είναι.
Με το που πήγε στην θέση του όλα οκ.

Άσε και λίγο βόμβο να υπάρχει. Στις περισσότερες ηχογραφήσεις και όχι μόνο στις live ακούγεται από λίγο έως αρκετά, δίνει άλλο συναίσθημα.

Επαγγελματικά για την τοπογραφία μιλάω.

Re: Απάντηση: noisy guitar preamp

Άσε και λίγο βόμβο να υπάρχει. Στις περισσότερες ηχογραφήσεις και όχι μόνο στις live ακούγεται από λίγο έως αρκετά, δίνει άλλο συναίσθημα.

Επαγγελματικά για την τοπογραφία μιλάω.

!
Δεν το ήξερα :music-smiley-005: