Νομιζω ειμαι σιγουρος........

Budda

Supreme Member
2 February 2009
3,734
Orc Village(Λουτσα)
Πριν απο αρκετα χρονια και συζητωντας με εναν παππουλη του ειπα "εγω νομιζω...." και μου ειπε παιδι μου το "νομιζω" ειναι το ρημα του μα%$@κα ,γιατι να νομιζεις;Αν δεν εισαι σιγουρος για κατι φροντισε να μαθεις για αυτο και να μη νομιζεις.
Το σκεφτηκα αρκετα και μεσα στα χρονια που περασαν οπως και οι περισσοτεροι απο μας το βρηκα μπροστα μου παρα πολλες φορες ,
ενα παραδειγμα
"εχεις ραντεβου με καποιον στις 6 και ερχεται 6και μιση
ρωτας "γιατι αργησες; "
και απαντα "νομιζα πως ειχαμε πει 6και μιση "
και ρωτας λογικα εσυ "και γιατι δεν μου εκανες ενα τηλεφωνο για να βεβαιωθεις;"
Σιγουρα θα εχετε και εσεις 100δες τετοια παραδειγματα , "νομιζα το ενα -νομιζα το αλλο -εγω νομιζω ειμαι σιγουρος" κλπ
Αρκετες φορες δε διαφωνησα σε παρεες για αυτο ,τελευταια με μια καλη φιλη Δικαστικο της οποιας τα Ελληνικα εινα παρα πολυ καλα ,για να "αναψω" δε την κουβεντα το τραβηξα λιγο λεγοντας της πως "δεν υπαρχει" το ρημα αυτο στα Ελληνικα ,και πως ειναι αχρηστο ,η συζητηση εκλεισε οταν την ρωτησα το εξης :
"Πες οτι με δικαζεις γιατι εκλεψα κατι ,αν σου πω οτι νομιζα πως ηταν δικο μου η νομιζα πως μου το εδωσε ο ιδιοκτητης θα το δεχθεις; Στεκει ;"
"Οχι βεβαια " μου απαντησε ,εκει καπου γελωντας και οι δυο κλεισαμε την κουβεντα
Θα με ενδιεφερε να ακουσω τη γνωμη σας σχετικα, και δοξα τω Θεο εχουμε αρκετους γνωστες της Ελληνικης στο Forum μας

Μου φαίνεται λογικός ο συλλογισμός για την χρήση του ρήματος «νομίζω». Και από ότι μπορώ να σκεφτώ, το «νομίζω» (το οποίο νοηματικά μου μοιάζει συγγενικό με το «υποθέτω») στις περισσότερες περιπτώσεις θα μπορούσε να αντικατασταθεί από το ρήμα «θεωρώ», το οποίο προσδίδει (ερμηνευτικά τουλάχιστον) μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και «αντικειμενικότητα» σε μία πρόταση/άποψη.

Όπως και να έχει πάντως, όποια λέξη θα πρέπει να ελέγχεται για το τι πράμα σημαίνει μέσα σε κάθε πλαίσιο που χρησιμοποιείται. Ένας γενικός κανόνας ή θέση θα ήταν σίγουρα παρακινδυνευμένη.

Δεν μπορώ να πω ότι τα πάω καλά με τα Ελληνικά αλλά κάπως έτσι το βλέπω το θέμα. Εκτός και αν βρίσκομαι σε σύγχυση :egg:

Στη χωρα μας, οπου η μ@λ@κι@ ξεπερνα καθε αποδεχτο οριο, η λεξη "νομιζω" μαλλον πρεπει να καταργηθει. Περισσοτερο χρησιμοποιειται ως εργαλειο (κουτο)πονηριας. Το ιδιο ισχυει και για τη "γνωμη". Πχ, γνωμη μου ειναι πως η νεα γριπη ειναι ακινδυνη (ή επικινδυνη, δεν ξερω)". Πεταμε χαλαρα μια κοτσανα ως γνωμη μας, μιας και εχουμε το δημοκρατικο δικαιωμα της γνωμης, που αντι να πηγαζει απο τη γνωση, πηγαζει απο μια εντυπωση που εχει κολλησει στην κεφαλα μας.

Δλδ. ρε παίδες, διάλογος θα γίνεται μόνο από όσους έχουν γνώση?

Οχι, στο διαλογο συμμετεχουν και οσοι θελουν να μαθουν, ειτε με ερωτησεις, ειτε με προβληματισμους. Δεν υπαρχουν χαζες ερωτησεις, μονο ερωτησεις εκ του πονηρου. Αλλιως αντε κανε διαλογο με εναν καθηγητη φυσικης στερεας καταστασης.

Το νομίζω έχει και την εννοια του "τείνω να καταλήξω" ή "ασπάζομαι την άποψη". Τι κακό έχει δηλαδή ένα ψήγμα αβεβαιότητας στον λόγο μας; Μπορούμε να είμαστε σίγουροι για ο,τιδήποτε;

κολοκύθια....(μετα συγχωρήσεως)

το νομίζω στην ελληνική έχει την έννοια του "η απόψή μου είναι" ή "έχω την γνώμη"

αν θέλετε να συζητάμε μπορούμε επί ώρες...

Απάντηση: Re: Νομιζω ειμαι σιγουρος........

Το νομίζω έχει και την εννοια του "τείνω να καταλήξω" ή "ασπάζομαι την άποψη". Τι κακό έχει δηλαδή ένα ψήγμα αβεβαιότητας στον λόγο μας; Μπορούμε να είμαστε σίγουροι για ο,τιδήποτε;

Σωστα! Το "κανονικο" νομιζω εχει αυτη την εννοια. "Τεινω να καταληξω, μετα απο καποιο ψαξιμο".Το "ελληνικο" νομιζω ομως εχει διαστρευλωθει κι αυτο, οπως και πολλες αλλες εννοιες.

Re: Απάντηση: Νομιζω ειμαι σιγουρος........

Δλδ. ρε παίδες, διάλογος θα γίνεται μόνο από όσους έχουν γνώση?
...και απο οσους θελουν να μαθουν ισως
Διαλογος με πολλα "νομιζω" συνηθως ειναι ανευ ουσιας ,και οπως σωστα λεει και ο Πετρος εχει να κανει με το πως και γιατι γινεται η χρηση του ρηματος νομιζω-νομιζα κλπ ,δεν ειναι τυχαιο που χρησιμοποιειται σε δικαιολογιες "νομιζα πως......" αντι να πουμε συγγνωμη εκανα λαθος η οταν δεν εχουμε επιχειρηματα "τελος παντων εγω ετσι νομιζω" αντι να πουμε στον συνομιλιτη μας δεν ειμαι σιγουρος θα σκεφτω και αυτο που λες η οταν θελουμε να πουμε μια ατεκμηριωτη παπαρια "εγω νομιζω πως η λυση του προβληματος θα ειναι να............" αντι να κρατησουμε το στομα μας κλειστο
ετσι ακριβως νομιzω ειμαι σιγουρος εγω :)

Το ρήμα νομίζω χρησιμοποιείται κατ' αντιστοιχία του ''εμοί δοκεί'' (μου φαίνεται) που δηλώνει αβεβαιότητα ως προς τη δήλωση. Είναι αδιάφορο αν προέρχεται μετά από κάποιο ψάξιμο ή όχι. Τώρα, αν ο συνδιαλέγων αντιλαμβάνεται το ''νομίζω'' του άλλου ως βεβαιότητα, αυτό είναι θέμα του πρώτου και όχι του δεύτερου.

Το ρήμα νομίζω χρησιμοποιείται κατ' αντιστοιχία του ''εμοί δοκεί'' (μου φαίνεται) που δηλώνει αβεβαιότητα ως προς τη δήλωση. Είναι αδιάφορο αν προέρχεται μετά από κάποιο ψάξιμο ή όχι. Τώρα, αν ο συνδιαλέγων αντιλαμβάνεται το ''νομίζω'' του άλλου ως βεβαιότητα, αυτό είναι θέμα του πρώτου και όχι του δεύτερου.

"Νομιζω πως σημερα ειναι Παρασκευη". Μπορεις να μου σχολιασεις αυτη τη φραση?

Το "νομίζω" μπορεί να "μεταφραστεί" με πολλές έννοιες. Ετυμολογικά δεν έχει νόημα να το αναλύσει κανείς - πολλές λέξεις άλλωστε της καθομιλουμένης δεν έχουν μεγάλη σχέση με την ετυμολογική τους ρίζα...
Νομίζω λοιπόν ότι ο καθένας έχει το δίκιο του στον δικό του τρόπο ομιλίας.
Στον δικό μου κόσμο το νομίζω έχει την σημασία του "έχω την εντύπωση"
- Ποιός έβαλε το γκόλ ?
- Νομίζω ο Ντούντου (δεν είμαι σίγουρος αλλά πρέπει να άκουσα το όνομά του μαζί με την λέξη γκόλ με τέτοιο τρόπο, ώστε έχω την εντύπωση ότι αυτός το έβαλε). Αν πώ δεν ξέρω - αποκρύπτω μιά πληροφορία που μέσα μου είναι σχεδόν βέβαιη. Αν πώ με σιγουριά ο Ντούντου - μπορεί όντως να κάνω λάθος και να δώσω λάθος πληροφορία σε κάποιον που μπορεί πραγματικά να την έχει ανάγκη.

Ποιο ελληνικό και κινέζικο και αλαμπουρνέζικο μας λες?
Δλδ. ο Άγγλος που θα πει I think Ι saw you last night έχει διαφορά απ τον Έλληνα που θα πει το ίδιο στα ελληνικά :D

Απάντηση: Re: Νομιζω ειμαι σιγουρος........

Αν πώ με σιγουριά ο Ντούντου - μπορεί όντως να κάνω λάθος και να δώσω λάθος πληροφορία σε κάποιον που μπορεί πραγματικά να την έχει ανάγκη.

Αυτο ομως δε συμβαινει κατα κορων στη χωρα μας? Ποσες φορες ρωταμε εναν περαστικο για καποιον προορισμο και μας απανταει με βεβαιοτητα κατι που τελικα ηταν λαθος?

Δλδ. ο Άγγλος που θα πει I think Ι saw you last night έχει διαφορά απ τον Έλληνα που θα πει το ίδιο στα ελληνικά :D

Καλα, συγνωμη. Νομιζα πως αυτη τη φορα θα καταλαβαινες.

σκεψου ομως να μου πει I think i saw your wife last night with Abdul and Omar δεν θα πρεπει να ειναι λιγακι πιο σιγουρος η να ξερει καλυτερα

"Νομιζω πως σημερα ειναι Παρασκευη". Μπορεις να μου σχολιασεις αυτη τη φραση?
Τριημερο στην Ibiza, ξυπνας και η γκομενα διπλα σου σε ρωταει "τι μερα ειναι;".
Ειναι Κυριακη.