Νομιζω ειμαι σιγουρος........

"Νομιζω πως σημερα ειναι Παρασκευη". Μπορεις να μου σχολιασεις αυτη τη φραση?

Mαλλον οχι...

Εν ολιγης, το ερωτημα ειναι το εξης. Εχουμε το "ηθικο δικαιωμα" να λεμε οτι μας κατεβει ή οχι? Κατα τη γνωμη μου οχι, εκτος και αν σημειωνουμε πως αυτο που ισχυριζομαστε δεν το στηριζουμε πουθενα, παρα μονο σε μια ψιλοεντυπωση που εχουμε. Πχ, "ο νεος βραζιλιανος παιχτης της ομαδας ειναι πολυ καλος. Δεν τον εχω δει, αλλα κατι μου λεει πως θα βγαλει ματια". Αν προσθεσουμε αυτο το τελευταιο, τοτε δεν παραπληροφορουμε τον αλλον. Αν δεν το προσθεσουμε, τοτε ο αλλος θα καταλαβει πως τον γνωριζουμε καλα τον συγκεκριμενο ποδοσφαιριστη, πραγμα που δεν ισχυει.

"Νομιζω πως σημερα ειναι Παρασκευη". Μπορεις να μου σχολιασεις αυτη τη φραση?

Τι, ακριβώς, να σχολιάσω? Έχω χάσει λίγο τις μέρες και νομίζω (μου φαίνεται) πως είναι Παρασκευή. Όπως, αντιστοίχως, θα έλεγα νομίζω ότι την Τρίτη που μας πέρασε είχε 13 ο μήνας, όταν δεν είμαι σίγουρος για τις ημερομηνίες...

Mαλλον οχι...

Εν ολιγης, το ερωτημα ειναι το εξης. Εχουμε το "ηθικο δικαιωμα" να λεμε οτι μας κατεβει ή οχι?

Ναι, εφόσον, ξεκαθαρίζουμε αρχικά με τη χρήση του ρήματος ''νομίζω'' την αβεβαιότητα της πληροφορίας, μπορούμε να λέμε ό,τι θέλουμε. Ο άλλος είναι σε θέση να κρίνει πόση και ποια βαρύτητα θα δώσει στο ''νομίζω'' του καθενός.

ΟΚ, απαντησες και συμφωνω. Πρεπει να ξεκαθαριζουμε την αβεβαιοτητα της πληροφοριας. Αυτο λεω απο την αρχη.

Δηλαδή αυτός ο κόσμος καθορίζεται αποκλειστικά από σωστές ή λάθος πληροφορίες, για να σβήνουμε έτσι ελαφρά τη καρδία την όποια αβεβαιότητα και να την βάζουμε στο ίδιο καζάνι με τη δειλία την κουταμάρα και την πονηριά; Στον συναισθηματικό κόσμο πόσες φορές είσασταν απόλυτα σίγουροι; Εγώ μια ζωή μπερδεμένο τον θυμάμαι τον εαυτό μου. Και ακόμα χειρότερο πόσο σίγουροι μπορούμε να είμαστε για τα συναισθήματα των άλλων γύρω μας;

Αλλά και όσον αφορά την πληροφορία, πείτε μου σας παρακαλώ, στην εξέλιξη μιας έρευνας πόσο σίγουροι είμαστε για τα αποτελέσματά της, και για τα συμπεράσματα που μπορούμε να εξαγουμε;

Απάντηση: Re: Νομιζω ειμαι σιγουρος........

Δηλαδή αυτός ο κόσμος καθορίζεται αποκλειστικά από σωστές ή λάθος πληροφορίες, για να σβήνουμε έτσι ελαφρά τη καρδία την όποια αβεβαιότητα και να την βάζουμε στο ίδιο καζάνι με τη δειλία την κουταμάρα και την πονηριά; Στον συναισθηματικό κόσμο πόσες φορές είσασταν απόλυτα σίγουροι; Εγώ μια ζωή μπερδεμένο τον θυμάμαι τον εαυτό μου. Και ακόμα χειρότερο πόσο σίγουροι μπορούμε να είμαστε για τα συναισθήματα των άλλων γύρω μας;

Αλλά και όσον αφορά την πληροφορία, πείτε μου σας παρακαλώ, στην εξέλιξη μιας έρευνας πόσο σίγουροι είμαστε για τα αποτελέσματά της, και για τα συμπεράσματα που μπορούμε να εξαγουμε;

Απο την αρχη ξεκαθαρισα πως μου τη σπαει ο εξευτελισμος της λεξης. Εσυ δεν αναφερεσαι σε κατι τετοιο. Ειναι σωστα αυτα που λες. Κανεις δεν ειπε τιποτα κακο για την αβεβαιοτητα. Ουτε καν ο Χάιζενμπεργκ:flipout:

Αναφερόμουν στο αρχικό σχόλιο του thread (λέξη του μ@λ@κ@) αλλά και στα σχόλια περι κουτοπονηριάς. Προσωπικά για το μόνο πράγμα για το οποίο είμαι σίγουρος είναι η αβεβαιότητα των πάντων. Και αυτό με επιφύλαξη...

Όλοι θα έπρεπε να κάνουμε εκτιμήσεις και μόνο, τόσο για την πραγματικότητα που ζούμε όσο και όταν κρίνουμε έμψυχα ή άψυχα υποκείμενα. Άρα η χρήση της λέξης είναι επιβεβλημένη όπως και όλες της γλώσσας μας.

Ημιμάθείς, αβέβαιοι, μετριόφρωνες κάνουν συχνότερη χρήση της λέξης.
Οι παντογνώστες και ξερόλες έιτε τη χρησιμοποιούν είτε όχι το ίδιο κάνει!

Κατά τα άλλα οι νεοέλληνες κάνουμε συχνά λανθασμένη χρήση της λέξης όπως άλλωστε γίνεται και με τόσες άλλες.

@Βudda: "Tο ρήμα του μ#λ#κ#"... Το έχω ακούσει και εγώ. Αυτός που μου το είπε ήταν ένας από τους φωτεινούς παντογνώστες (νομίζω...)

Πριν απο αρκετα χρονια και συζητωντας με εναν παππουλη του ειπα "εγω νομιζω...." και μου ειπε παιδι μου το "νομιζω" ειναι το ρημα του μα%$@κα ,γιατι να νομιζεις;Αν δεν εισαι σιγουρος για κατι φροντισε να μαθεις για αυτο και να μη νομιζεις.
Το σκεφτηκα αρκετα και μεσα στα χρονια που περασαν οπως και οι περισσοτεροι απο μας το βρηκα μπροστα μου παρα πολλες φορες ,
ενα παραδειγμα
"εχεις ραντεβου με καποιον στις 6 και ερχεται 6και μιση
ρωτας "γιατι αργησες; "
και απαντα "νομιζα πως ειχαμε πει 6και μιση "
και ρωτας λογικα εσυ "και γιατι δεν μου εκανες ενα τηλεφωνο για να βεβαιωθεις;"
Σιγουρα θα εχετε και εσεις 100δες τετοια παραδειγματα , "νομιζα το ενα -νομιζα το αλλο -εγω νομιζω ειμαι σιγουρος" κλπ
Αρκετες φορες δε διαφωνησα σε παρεες για αυτο ,τελευταια με μια καλη φιλη Δικαστικο της οποιας τα Ελληνικα εινα παρα πολυ καλα ,για να "αναψω" δε την κουβεντα το τραβηξα λιγο λεγοντας της πως "δεν υπαρχει" το ρημα αυτο στα Ελληνικα ,και πως ειναι αχρηστο ,η συζητηση εκλεισε οταν την ρωτησα το εξης :
"Πες οτι με δικαζεις γιατι εκλεψα κατι ,αν σου πω οτι νομιζα πως ηταν δικο μου η νομιζα πως μου το εδωσε ο ιδιοκτητης θα το δεχθεις; Στεκει ;"
"
Οχι βεβαια " μου απαντησε ,εκει καπου γελωντας και οι δυο κλεισαμε την κουβεντα

Θα με ενδιεφερε να ακουσω τη γνωμη σας σχετικα, και δοξα τω Θεο εχουμε αρκετους γνωστες της Ελληνικης στο Forum μας

H δικαστίνα καλό θα είναι να πάει πίσω στα θρανία..... Ελπίζω να μην έρθει από Θεσσαλονίκη μεριά. -bye-

α το εξης :
"Πες οτι με δικαζεις γιατι εκλεψα κατι ,αν σου πω οτι νομιζα πως ηταν δικο μου η νομιζα πως μου το εδωσε ο ιδιοκτητης θα το δεχθεις; Στεκει ;"
"Οχι βεβαια " μου απαντησε ,εκει καπου γελωντας και οι δυο κλεισαμε την κουβεντα

πραγματικη πλανη δεν ειναι αυτο ?

π.χ. οπως νομιζα οτι ημουν σε αμυνα ( πραγματικη πλανη ως προς τις προυπθεσεις της αμυνας - νομιζομενη αμυνα )

καθως και νομιζομενη κατασταση αναγκης

η ο Α ''πυροβολει '' το Β με οπλο που ομως ηταν ψευτικο ο ιδιος ομως νομιζε οτι ειναι αληθινο - απροσφορη αποπειρα

τωρα το νομιζα ηταν δικο μου αν υπαρχει ( νομικα ) πλανη ( ως προς τη μεταβιβαση δλδ του κινητου πραγματος )

Last edited:
Re: Απάντηση: Νομιζω ειμαι σιγουρος........

Mαλλον οχι...

Εν ολιγης, το ερωτημα ειναι το εξης. Εχουμε το "ηθικο δικαιωμα" να λεμε οτι μας κατεβει ή οχι? Κατα τη γνωμη μου οχι, εκτος και αν σημειωνουμε πως αυτο που ισχυριζομαστε δεν το στηριζουμε πουθενα, παρα μονο σε μια ψιλοεντυπωση που εχουμε. Πχ, "ο νεος βραζιλιανος παιχτης της ομαδας ειναι πολυ καλος. Δεν τον εχω δει, αλλα κατι μου λεει πως θα βγαλει ματια". Αν προσθεσουμε αυτο το τελευταιο, τοτε δεν παραπληροφορουμε τον αλλον. Αν δεν το προσθεσουμε, τοτε ο αλλος θα καταλαβει πως τον γνωριζουμε καλα τον συγκεκριμενο ποδοσφαιριστη, πραγμα που δεν ισχυει.

Φυσικα και εχουμε το δικαιωμα.Στερουμε στον αλλο το δικαιωμα να ψαξει μονος του , να ενημερωθει να δει αν πραγματικα ισχυει αυτο η δεν ισχυει ? Οχι.Ε ας κανει τον κοπο να ψαξει η ας δεχθει αυτο που νομιζουμε , χωρις να θεωρει οτι του υπογραψαμε καποιο συμβολαιο....:BDGBGDB55:

''Νομιζω οτι το εχω διαβασει καπου'' πχ.Ειτε πιστευω πραγματικα οτι καπου το εχω διαβασει αλλα δεν θυμαμαι ακριβως , ειτε το λεω για να δωσω βαρυτητα στα λογια μου ξεροντας βεβαια οτι δεν το διαβασα πουθενα , ειτε οχι , λιγη σημασια εχει.Η το δεχεται ο συνομιλητης ειτε το διερευνει περισσοτερο.Τι παει να πει ηθικο δικαιωμα ? Ποσες φορες ο αλλος βλεπει οτι εμεις δεν ειμαστε σιγουροι αλλα παρολα αυτα επιμενει ? Απλως για να πεισει τον εαυτο του ....

@Dalanik ενας παππους μου το ειπε πριν χρονια 80+ ηταν .σε μια περιοδο που μου αρεσε να μιλω με γεροντες

Προσωπικα το αποφευγω ,οχι γιατι οπως ειπε ο παππους ειναι το ρημα του "μπιπ" αλλα γιατι η γλωσσα μας ειναι πλουσιοτατη και προτιμω αλλα ρηματα -πιστευω η θελω ναπιστευω- θεωρω- κλπ , κυριως γιατι το ακουω πολυ συχνα δουλευοντας με νεαρα παιδια (αλλα και απο ενηλικες) κυριως σαν δικαιολογια ,και σε τετοιες καταστασεις δεν το δεχομαι μερικα παραδειγματα προς σχολιασμο

Καποια στιγμη σε παρεα στην θαλασσα φιλος βουτηξε και το νερο ηταν ρηχο και καρφωθηκε στην αμμο(ευτυχως) ,οταν τον ρωτησαμε "ρε συ τι εκανες" απαντησε "νομιζα πως ηταν βαθεια τα νερα"

Συγκρουση αυτοκινητων "ρε συ γιατι δεν σταματησες;" απαντηση "νομιζα πως θα σταματαγε"
Δεν μου αρεσει και ας νομιζετε οτι θελετε :ernaehrung004:

@christos,

το μήνυμά σου διεγράφη για προφανείς λόγους. Δεν μπορώ να κάνω edit σε κείμενο που φέρει 20 βωμολοχίες. Παρακαλώ να μην επαναληφθεί.

Re: Απάντηση: Νομιζω ειμαι σιγουρος........

@christos,

το μήνυμά σου διεγράφη για προφανείς λόγους. Δεν μπορώ να κάνω edit σε κείμενο που φέρει 20 βωμολοχίες. Παρακαλώ να μην επαναληφθεί.

@Γιάννης Χατζηγεωργίου
Λυπαμαι που το ειδες ετσι, θεωρησα οτι το συγκεκριμενο κειμενο (αντιγραμμενο απο site περι του νομιζω, με το λινκ γραμμενο) ειχε προφανες χιουμοριστικο υφος .Αλλα ο καθενας αντιλαμβανεται τα πραγματα με τον τροπο του.
Νομιζω?:FSGSFGS4:

(παρολα αυτα τωρα που το ξαναδιαβαζω ,ηταν υπερβολικο το κειμενο καλα εκανες)

Last edited:
Δεν είναι ζήτημα σοβαροφάνειας και απόρριψης του χιουμοριστικού ύφους φίλε μου αλλά θέμα λεξιλογίου και πολιτικής της σελίδας ως προς αυτό.

...
αλλα γιατι η γλωσσα μας ειναι πλουσιοτατη και προτιμω αλλα ρηματα -πιστευω η θελω ναπιστευω- θεωρω- κλπ ,
...

Το "πιστεύω", είναι το ηλιθιότερο ρήμα όλων όσων προανέφερες LOL
Πιστεύω = δέχομαι κάτι σαν αληθές δογματικά, δηλαδή χωρίς απόδειξη....

Τουλάχιστον το "νομίζω" εμπεριέχει την έννοια της αμφιβολίας, μέχρι να υπάρξει απόδειξη...
Το "πιστεύω", τα παίρνει όλα παραμάζωμα...

Last edited:
Το "πιστεύω", είναι το ηλιθιότερο ρήμα όλων όσων προανέφερες LOL
Πιστεύω = δέχομαι κάτι σαν αληθές δογματικά, δηλαδή χωρίς απόδειξη....

Τουλάχιστον το "νομίζω" εμπεριέχει την έννοια της αμφιβολίας, μέχρι να υπάρξει απόδειξη...
Το "πιστεύω", τα παίρνει όλα παραμάζωμα...

Ετσι πιστευεις θεωρεις η νομιζεις ;

Πάντως είναι ενθαρρυντικό - και δείγμα του επιπέδου του avclub - οτι κανείς στο νήμα (καθομιλουμ."θρεντ") δεν χρησιμοποίησε τις λέξεις "ξέρω" και "γνωρίζω"... LOL