Νομίζω τα έχω προβλέψει όλα αλλά θέλω επιβεβαίωση...optoma hd25e

kgian

Senior Member
5 June 2008
442
Καλημέρα σας. Σκέφτομαι για το optoma hd25E. Εδώ και μερικά χρόνια όλο γύριζε στο μυαλό μου η ιδέα του βιντεοπροβολέα αλλά δεν το αποφάσιζα. Ώσπου ένας φίλος έφερε στο σπίτι μου έναν optoma hd23 για δοκιμές. Η θέση που μπορώ να τον βάλω να ρίχνει είναι συγκεκριμένη και δεδομένη. Τον δοκιμάσαμε σε ένα τραπεζάκι πίσω από τον καναπέ σε απόσταση 5μ από την "οθόνη". Σε αυτή την θέση ανοίγει πλάτος 3-3.10μ. Ανάμεσα στον προβολέα και την οθόνη υπάρχει και ένα φωτιστικό οροφής το οποίο με την συγκεκριμένη θέση του προβολέα δεν ενοχλεί, καθώς η δέσμη περνάει απο κάτω του. Παρεπιμπτόντως, ο προβολέας θα είναι μεταφερόμενος, όταν θέλω θα τον βάζω και θα τραβάω καλώδιο hdmi μέχρι τον ενισχυτή. Το δοκιμάσαμε με ένα 10μετρο καλώδιο και έπαιξε μια χαρά. Ηχεία επίσης έχω στον χώρο για στερεοφωνία για αρχή.

Τώρα στο θέμα της οθόνης. Η επιφάνεια που ρίχνει ο προβολέας είναι μια τζαμαρία με κουρτίνες. Υπάρχει ένα κουρτινόξυλο γυψοσανίδας μέσα στο οποίο υπάρχει ο σιδηρόδρομος της κουρτίνας. Εκεί μέσα θα χωρέσω και ένα ρολλερ με λευκό πανί black out. Πριν αρχίσετε να βαράτε για να βάλω κανονική οθόνη να πω τις ενστάσεις μου: α)Δοκιμάσαμε τον hd23 σε ένα άλλο σημείο του σπιτιού που έχω ένα λευκό black out roller και η εικόνα με άφησε απόλυτα ικανοποιημένο. β)Σχετικά με τις ζάρες, έχω σε άλλη τζαμαρία ένα black out 2.30 πλάτος και δεν έχει την παραμικρή ζάρα. Να μου πείτε άλλο 2.30 άλλο 3-3.20. γ) το πιο σημαντικό. Κάποιες οθόνες προβολής σε τέτοια διάσταση που είχα βρει στο διαδίκτυο δεν χωράει το κουτί τους μέσα στο κουρτινόξυλό μου και πρέπει να κάνω αρκετά μερεμέτια που αυξάνουν το κόστος και μειώνουν το WAF αλλά και εγώ δεν τα θέλω και τέλος δ)η τιμή για τέτοια οθόνη είναι αρκετά υψηλή ενώ ο κουρτινάς μου είπε 260Ε με μηχανισμό βαρέος τύπου.

Τέλος να πω πως θα είναι ο πρώτος μου προβολέας. Ο χώρος μου θα είναι το σαλόνι μου με ανοιχτόχρωμα πλακάκια, τοίχους, ταβάνι. Γενικώς είμαι εύκολος στις οθόνες τηλεόρασης-υπολογιστών (δεν είμαι ψείρας) και στην εικόνα και αυτό που είδα με τον hd23 μου άρεσε πάρα πολύ. Θέλω δηλαδή μια μεγάλη ωραία εικόνα και όχι να φτιάξω το απόλυτο. Θέλω την άποψή σας για τα παραπάνω και αν κάνω κάποιο βασικό λάθος.

Δηλαδη μιλαμε για 140 ιντσες οθονη. ??? Απο ποση αποσταση θα τις παρακολουθεις αυτες τις ιντσες. ?

Δεν ξερω αν θα κολλησεις στο δεικτη WAF, αλλα σκεψου και το ενδεχομενο οθονης οροφης και οχι επιτοιχια.
Ισως ετσι ξεπερασεις το προβλημα με τα κουτια των κουρτινοξυλων, κλπ.

Ζαρες σε τοσες ιντσες να τις περιμενεις, μεγαλυτερο βαρος, μεγαλυτερο τεντωμα/ξεχειλωμα.

Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, η ''συγκεκριμένη και δεδομένη'' θέση είναι 5 μέτρα από το πανί?

Ποια είναι η απόσταση θέασης?

Αν είναι να μπει κάτω (σε τραπεζάκι) ο προβολέας, γιατί δεν επιλέγεις να τον τοποθετήσεις μπροστά από την απόσταση θέασης ώστε να κάτσει και μια χαρά το κάδρο σου? Πίσω από την πλάτη σημαίνει τουλάχιστον κανά μέτρο με το κάδρο να πρέπει να ξεκινάει από τα 1,20-1,30 μέτρα. Είναι αρκετά ψηλά.

Re: Απάντηση: Νομίζω τα έχω προβλέψει όλα αλλά θέλω επιβεβαίωση...optoma hd25e

H απόσταση θέασης είναι στα 4.30μ. Μιλάμε για 136 ίντσες σύμφωνα με το projectorcentral. Το δοκιμάσαμε με τον hd23 και μπροστά και πίσω από τον καναπέ. Μπροστά από τον καναπέ απλά είναι λίγο μικρότερο το μέγεθος της οθόνης και έχεις το καλώδιο στα πόδια σου, ενώ από πίσω μου δίνει και μεγαλύτερη οθόνη και δεν ενοχλεί τόσο το καλώδιο. Επίσης το ύψος που ξεκινάει το κάδρο μου φάνηκε καλό. Αλλά έστω και να ενοχλεί τοοοσο πολύ βάζω τον προβολέα μπροστά...και κατεβαίνει και το κάδρο πιο κάτω...

Τέλος, οθόνη που να φαίνεται σίγουρα σε πρώτη φάση δεν θέλω. Τώρα αν η γυναίκα και εγώ πορωθούμε τόσο πολύ το μελετάμε αλλά σε πρώτη φάση θέλουμε να βλέπουμε καμια ταινία σε "σινεμά".

Last edited:
Θα πρότεινα ο προβολέας να καθίσει μπροστά στα 4 μέτρα ανοίγοντας 120 ίντσες. Αν γίνεται να πάει 20-30 πόντους πιο πίσω ο καναπές, είστε μια χαρά!! Ο 25άρης από αυτή την απόσταση και γι' αυτό το κάδρο πρέπει να καθίσει ~23 πόντους πιο κάτω από το ύψος του πανιού.

Re: Απάντηση: Νομίζω τα έχω προβλέψει όλα αλλά θέλω επιβεβαίωση...optoma hd25e

Θα πρότεινα ο προβολέας να καθίσει μπροστά στα 4 μέτρα ανοίγοντας 120 ίντσες. Αν γίνεται να πάει 20-30 πόντους πιο πίσω ο καναπές, είστε μια χαρά!! Ο 25άρης από αυτή την απόσταση και γι' αυτό το κάδρο πρέπει να καθίσει ~23 πόντους πιο κάτω από το ύψος του πανιού.

O καναπές μπορεί να πάει λίγο μπρος-πίσω. Δεν αποκλείω και την περίπτωση του να πάει ο προβολεας μπροστά... αν δούμε πως με την πίσω θέση μας πιάνει αυχενικό τον βάζουμε μπροστά...